Kolesa pri zavijanju spodrsavajo

Začel/a xsarar, December 26, 2012, 10:13:17 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dvorjan

Moj nasvet: kupi dobre gume pa teh tezav, ki jih opisujes ne bo. Ali pa daj podrobneje pregledati elemente podvozja, ker sam pac nisem mnenja, da je to "normalno".
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

janez

Malo oftopic...

Ko sem se prvič po obnovi zavor in podvozja z mojim 77 letnik Bedford Hymerjem zapeljal na cesto in potem na enem parkirišču obračal... sem postal čist paničen, ker sem mislil, da mi bo  prednja kolesa snelo ko sem volan obrnil do konca in speljal. Potem sem iskal kaj je narobe pa ni bilo nič , vse OK na prednji premi. In mi je kolega mehanik pač razložil, da je to pri teh starih čist normalen pojav, ker ima tak narejen volan, da kolesa obrne do skrajnosti. In ker se kolesa postavijo skoraj pravokotno na bok avta pač ne zavije ampak hoče porinet avto naprej... zadnji pogon. Ma ja, čudn občutek... sem se potem navadil, da najprej speljam in šele potem obrnem volan.

Mi je postalo normalno, sej je star. Mi je pa smešno, da se to (ali nekaj sličnega) dogaja zdaj pri novih avtih.

Zeko124

Pri C5 je ista zgodba... sem zadnjič hitro skočil (prišel z neprednostne in je bil plac, pred mano pa je na desno zavijala cela kolona) na cesto in mi je prednji konec odneslo v robnik, od tega pa me je odbilo na kontra pas in sem moral prekleto na hitro namotat nazaj na desno, da nisem počil v nasproti stoječe vozilo. Ni hec...
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

garac

zeko, manj gasa, sprosti se malo za volanom, nisi Loeb, škoda, da nimaš ami zrihtan, da bi z njim nabral nekaj šoferskih izkušenj
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

visar

Pri meni se je to dogajalo ob vsakem močnejšem avtu.
Najbolj na xantiji 2.0 TCT activa, sedaj pri cepetavčku pa tudi.
Imam po ocenah najboljše gume (ampak ocene.... got je Go** 7 najboljši potem so tudi Michelin A4 take ....)
nimam kaj napisat tako pač je in s tem se navadiš, in ko to drsenje enkrat obvladaš je to zakon.
______/\\______
______/\\______

janez

No ja... Zato pa , oziroma ... še en razlog več... zakaj vozim A serijo. Se to ne dogaja na Spaki...

Kam je te šla tehnika , če tega niso rešili... ? Imam občutek , da je vsa novodobna ehnika samo pesek v oči kupcem - uporabnikom... Dodajajo vse žive pripomočke (v kraticah...) , ma eno osnovno geometrijo koles pa ne morejo ali nočejo zrihtat. Tega enostavno ne morem zastopit. Par dni nazaj smo se na božičnem obisku menili  nekaj o avtih, konkretno BMW 5 (zadnji model) , ki ga ima švoger... In pravi , da se je zadnjič na AC na njegovem avtu ena kratica isključila in je v trenutku bemfln postav nevozen... oziroma ga je pri hitrosto 150 na uro začelo zanašat po ravni cesti... Ne vem ktera kratica je bila , sam očitno ena "pomembna".

Pomeni kolkr zastopim so današnji avti tehnično na nivoju 50tih let... pa računalnik sproti odpravlja vse napake. Èim računalnik zašteka je avto neobvladljiv...

No tak si jaz razlagam štorije ki se pišejo ali se o njih govori...

Bravo za 21 stoletje... ful napredek tehnologije. Sam... tehnika je ostala odzadaj...

visar

Tukaj te pa moram popraviti.
C5 I ali pa xantia sta bila fantastična avtomobila, tudi čez BX-a nimam pripomb.
Potem pa so prišli dizajnerji in na c5 III in zaradi oblike pokvarili
- preglednost (dodali senzorje okoli in okoli)
- težišče (dodali ESP in ....)
- vozne lastnosti (dodali overboost, snow motion in ....)
- praktičnost ( aja tega niso porihtali saj se zadnja šipa še vedno ne odpre..... )

Torej ti kot mehanik točno veš kako par kil na napačnem mestu pokvari tehnične lastnosti avtomobila (tega se prekl*** zavedajo na rallyjih in F1) ampak dizajnerji so tisti ki naredijo Gol*7 lepši od Gol*6).

LP
______/\\______
______/\\______

janez

No sej... Ampak, če odvzameš vse elektronske kratice, pustiš oblikovanje ... Kaj dobiš ? Avto , ki je vozen ali samo avto ki ni vozen ... pa všečen...

Zeko124

Ne vem, kaj dobiš, ampak jaz C5 jemljem kot 10 let star delavni konjiček za "male pare" in je temu primerno tudi vožen. Odkar sem zadnjič na mastni cesti probal tole sem začel malo pazit in gre čisto OK. Ga ni avta brez napake, inovacij brez novih napak potrebnih odprave pa tudi ne more biti =).
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Gox

Citat od: janez;148547No sej... Ampak, če odvzameš vse elektronske kratice, pustiš oblikovanje ... Kaj dobiš ? Avto , ki je vozen ali samo avto ki ni vozen ... pa všečen...

Pomojem pa tudi moč igra svojo vlogo ... sej če bi imel C5 ko brez vseh pomagal, pa da bi imela 40 konjev, bi verjetno bila obvadljiva v vseh pogojih ...

v nasprotnem primeru pa če bi imel spačka s 160 Hdi mašino, bi verjetno tudi rabu kakšno pomagalo da bi speljal ovinke :)

janez

300 SL Gull Wing pomojem ni imel pomagal pa je letu 250 v 50tih letih... Avti so bili vedno veliki in močni... pa niso imeli elektronike. Potem pa seje začelo z ABS recimo in nadaljevalo do dandanes ko so avti v stilu "all dancing and singing" naprave.

Pred leti sem se z enim pogovarjal, ki je vozil poršeja karero, ferarija in Dodge Viper. Porš je za ***kice s vso elektroniko, Ferrari ima že manj... Viper pa čisto brez (ali pa čisti minimalizem). Je rekel, Viperja moraš znat obvladat in vozit.

V bistvu ni pomembno... mi je pa nerazumljivo zakaj je to tak . Včasih se je delilo na one , ki obvladajo skozi ovinke prednji pogon in na one , ki obvladajo zadnji pogon.

Udobje in občutek varnosti ? Crkne en senzor pa nimaš več nič... razen nevozne kripe.

Tiki

Jaz sem tudi opazil ta pojav pri xantiji, pa še enem avtu ki sem ga vozil (nespomnem se kateri je bil)... Vendar pa zmeraj samo pri polnem "anšlagu".
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

miklavz

Torej, to se je tudi pri mojem BXu, Xantii in C5 dogajalo/dogaja. Moje mnenje je, da je tu problem filozofije avta, za kaj je namenjen. To je avto srednjega razreda, za vožnjo po avtocestah ne pa na Passo Stelvio. Tam pač zaje...va. Nek kompromis mora biti - ne moreš narediti limuzino, ki bo popolnoma stabilno drsela po AC ter jo križati s Smartom.
Torej, to je to. Pri vseh teh avtih trpiš, ko greš na Vršič, ko ga pa udariš po autobahnu se ti pa srce smeje.
Za toliko denarja toliko muzike.
LPM

Citroenovc

Janez - ne moreš primerjat avto s 30KM, ki rabi do 100km/h ene 3/4 minute (ugibam)  in ki ima predvsem malo navora v primerjavi z današnjimi avti so po 150KM in več, gumami širokimi za skoraj 2 Spačkovi, in pa z 200, 300 in več Nm navora. Prednji pogon ima svoje limite.

C5 - ti odvzame moč, ko imaš volan namoran do konca - ker bi drugače s polno močjo navor enostavno potrgal homokinetični zglob.

Ta efekt "odrsavanja" pri ostro namotanem volanu (in recimo ravno v garažni hiši CityParka, če je deževno) sem tudi že jaz opazil. Ampak to je tako specifična situacija (predvsem pa hitrosti male), da pač:
- upoštevaš
- se ne sekiraš pretirano

Mene pri teh novodobnih prednjegnanih hidravličarjih (no al pa kar Citroënih na splošno) bolj moti nikakav rajdni krog - BX je bil ko primabalerina, R Safrane (velik toliko kot C5) pa tudi. Pri C5 (ali pa XP) pa na istem parkirnem mestu nujno popravljanje in rikvercanje, če hočeš spravit avto v box ...
Na domačem dvorišču pa ni šanse narest kroga v enem šusu (enako XP) - z vsemi prejšnjimi avti nismo imeli nobenega problema - jebela, še en kombi ima manjši rajdni krog (ali pa vsaj ne večji).
OK

LP
Primož

janez

Ne, sej ne primerjam spake z ostalim. Spaka ima čisto drug sistem kretnega mehanizma in vpetja koles kot današnji avti. Računaj, je bil zrisan pred drugo vojno.

Vem, pač delajo danes avte udobne, hitre in kaj vem kaj še. In na račun tega trpi nekaj drugega... In zgleda je najmanjše zlo, da ti pri parkiranju trga kolesa. Glavno, da vse piska pa bliska hehehe

OK, se vdam...