Citroën ustavil proizvodnjo prestižne limuzine C6

Začel/a dvorjan, December 14, 2012, 07:37:36 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Zeko124

Citat od: Xandrej;148151Najboljšega avta ni!

Kot je enkrat, dolgo nazaj odgovoril (če me spomin ne vara/mara) gospod Ford na vprašanje, kateri avto je zanj najboljši. Odgovor se je glasil "nov"! :BigThumbs:
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

drugmirko

Citat od: andraž;147662Bo pa konkreten minus, glede na vložene stroške razvoja in slabo prodajo na drugi strani. Je kje podatek koliko so jih sploh naredili? Saj so jih delali od 2006?

naredili so jih točno 23.384 komadov, kar je dobesedno orenk flop!

vendar jih po moje ne boli kej preveč, ker je C6 tehnično/razvojno gledano do neke mere "off the shelf engeneering", na njegovem sestavljanju pa je delalo reci in piši 64 ljudi! te bodo sedaj razporedili na izdelavo Puga 508 in C5...
je pa C6, kljub temu, da je bolj ali manj narejen iz že prej razvitih in uporabljenih koncernskih sklopov (podvozje 407-ke, HA3+ hidravlikaCc5-ke, motorji prastari metuzalemi PSA grupe, centralna konzola 407-ce, ročke&plastika iz armatur manjših Citroenov...), vendarle pomemben model! z njim so ORENK dvignili "produkcijsko letvico" v smislu kvalitete izdelave in proizvodnega procesa! z drugimi besedami... brez C6 vrjetno ne bi videli linije DS! to je bil tudi razlog, da so z njim "mečkali" šet let... leta 1999, ko so pokazali koncept, ga po njihovih LASTNIH besedah (čital intervju z nekim Citro-PSA šefom) niso bli tehnično sposobni naredit! ker, končno obliko so meli razvito že kakšno leto ali več pred tem! evo, obstajajo celo njene fotke.... za to trdijo, da je 8 let pred začetkom proizvodnje:

http://www.citroenet.org.uk/prototypes/C6-design-studies/images/13.jpg

mogoče je to, "da ga niso bili sposobni naredit", tudi razlog za to, da je na koncu narejen na ta nesrečni "off the shelf" engeneering...

je pa vseeno škoda... sicer ga je pokopalo predvsem to, da zanj praktično do konca proizvodnje niso meli (konkurenci) primerne motorne palete! njegova se je nehala tam, kjer švabolika konkurenca šele pošteno začne, oziroma... od njegovega "konca", so meli samo en "primeren" motor (Jagov 240 konjski dizel)...

bi pa po moje prodaji vseeno koristlo, če bi zanj naredili tudi njemu lastne gumbe in ročke kontrol, malce bolj ekstravagantno armaturo z malo bolj prestižnimi materiali... zguba ne bi bila bistveno večja, prodaja bi pa skorajda ziher bila boljša! pa tudi razvoj recimo DS5-ke (v notranjosti katere so vse to naredili) bi zaradi tega bil hitrejši in cenejši...
z drugimi besedami, kupca, ki v salon prikoraka pripravljen zapravit 55-60k evrov, ne smejo že na daleč "žulit v oko" materiali in sestavni deli iz 2-3x cenejših modelov znamke! če pa že, pa morajo tudi v njih zgledat "hudo jebačko in prestižno"...

kakorkoli... C6 je bil dober avto! če bi se potrudli čisto malo bolj, bi nedvomno bil/postal ultimativna legenda... tako je pa samo dober avto, za katerega sem vesel, da so ga naredili in za katerega sem prepričan (pa ne samo jaz), da je veliko boljši, kot pa to kaže njegov tržni rezultat!

Xandrej

Prva HA3+ je imela C6 potem pa C5 III je pa vse res kaj pišeš in tukaj je pri francozih ena težava: Safrane je imel pol gumbov noter od cliota... Peugeot 607 pa od peugeota 206 kakor tudi c6 ima ogromno sklopov od drugih kot da bi jih hoteli porabit... Tudi pri faceliftu se niso kaj orng potrudili kot pravim... In ne govorim na pamet vsi so bili pri hiši in ja s safranom do 180 000 niti enega vijaka razen zadnji lonec, pri 607 tudi ne neki senzor za zrak ostalo BP... Pri C6 pa bom govoril čez 3 leta...

drugmirko

si ziher? mislim, da je HA3+ mel že prvi C5 pri najmočnejših motorjih in top opremi... po faceliftu sem pa skoraj ziher, da ga je mel...
je pa res, da je je prvi C5 mel popolnoma svoje podvozje, za C6ko so pa hidraktivno podvozje "nataknli čez" podvozje Puga 407... zato je tudi mel kot Pugi, "double wishbone" in AMVAR... pred tem mislim, da Citroeni niso meli dvojnih vodil, sploh pa ne hidravlični... sedanji C5 pa uporablja "skrajšano" podvozje C6-ke in itak ma HA3+ z dvojnimi vodili ali samo dvojna vodila, če je "klasičar"...

se pa me bom delal preveč pametnega, ker je spomin zelo relativna stvar. mel pa itak nisem nobenega... nekak se samo spomnem, da so se že pri prvem C5 hvalili z "novo generacijo" hidraktivnega vzmetenja...

Xandrej

Prav imaš:

A further improved Hydractive 3+ variation was for cars with top engines on the Citroën C5 and in 2005 was standard on the Citroën C6. Hydractive 3+ systems contain additional spheres that can be engaged and disengaged via a Sport button, resulting in a firmer ride.

:BigThumbs:

gule

Stikalo za luči je isto v polu in v audi a8, samo, da v audiju ima kromiran obroč...ne gre za iste dele, ampak za navade, če imaš denar se ve kdo je premium(sveti trolist)...in pa cena za enega C6, se dobi dve lepe C5...

GSclub

Citat od: drugmirko;148181pred tem mislim, da Citroeni niso meli dvojnih vodil, sploh pa ne hidravlični...

spredaj so jih imel vsi hidravličarji do BX (torej vsi pred Peugeotovim lastništvom Citroena) ...

dvorjan

Jah, nic, fantje. Sedaj ko tej ladji se malo padejo cene, kupite vsak po 2, da bo zaloga delov pri roki. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

psihopat100posto

kdo si ga želi ga bo že kupil, isto je bilo z XM-i, če bi mislili na popravila in stroške bi si kupili kaj drugega verjetno.
lp

Ibanez RG

Skoda, da se je tko slabo prodajal... :( Hm... Zdej mam C5 mkI in naslednji bo C6 (rabljen itak), cena bo ze tolk nizka, da se ga bo dalo kupit ful pocen. Mogoce bo problem z rezervnimi/nadomestnimi deli, k bojo dragi za popizdit. Vedno je nek rezervni del 2 x drazji kot ta-isti vgradni v fabrki. :( Pac, vidl so, da se na rezervnih delih ful zasluzi. Definitivno je C6 avto, za katerim se tud jaz z veseljem obrnem za njim, ko ga vidim na cesti in res me je na testnih voznjah najbolj ocaral. Ful u redu. Upam, da mi ga bo uspelo nabavt nekoc. :)
:BigThumbs:  Citroen C5 - najbolj (h)udoben Citroen do sedaj!  :BigThumbs:

Citroenovc

Citat od: Ibanez RG;148720Zdej mam C5 mkI in naslednji bo C6 (rabljen itak), cena bo ze tolk nizka, da se ga bo dalo kupit ful pocen. Mogoce bo problem z rezervnimi/nadomestnimi deli, k bojo dragi za popizdit.

Sicer ti privoščim C6. Ampak mislim, da si že sam napisal, kaj je tisto, zakaj je malo verjetno, da ga boš res uspešno uspel imeti na daljši rok ...

Vzdrževanje C5 mkI niti pod razno ni primerljivo z vzdrževanjem C6. SPloh pa ne takega C6, "ki bo poceni".

Ampak še enkrat ponovim - ti ga privoščim pa upam, da ti rata ...
OK

LP
Primož

gule

Ko se že o vzdrževanju toliko govori...za C5(X7) žarnica smerokaza sprednjega stane cca. 40 eur...nazdravje!

Zvone2

Škoda, da je bila cena novega C6 50K€+. Zato jih je tako malo. Èe bi nov stal kakšnih 35K€ [to bi bila tudi realna cena], bi jih prodali vsaj 10x več, na trgu bi bili neoriginalni rezervni deli in cena ne bi tako močno padla. Sedaj pa rabljenih nihče noče kupiti niti za 10K€, ker vemo, da bo vzdrževanje izjemno drago [dragi rezervni deli].
Citroen je pri C6 stavil na prestiž, vendar prestiž ne pomeni le udobnega podvozja in velikih foteljev, pomeni tudi zanesljivost, vzdržljivost in čim manjšo pokvarljivost. Žal Citroen v vsem tem močno zaostaja za Nemškim trojčkom in na ta način nikoli ne bo dosegel prestižnega razreda. Si predstavljate, da bi imeli avto vsake pol leta pri mehaniku in trdili da imate prestižni avto?

Res škoda C6-tke. Meni je zelo zelo všeč, a nisem tako bogat, da bi vsake pol leta mehaniku dajal 800€ in medtem pokrival stroške porabe 13l/100km.

dvorjan

@Zvone2:
Saj primerljivo stara "sveta nemska trojica" je ravno toliko pogosto na servisu kot C6. Drzi, vsaj vsake pol leta ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Zvone2

Meni BMW zdrži 3 leta brez serviserja [male servise menjave olja, filtrov svečk opravljam sam] in še ko je pri serviserju ni tako drago, ker obstajajo after market nadomestni deli. Le ti sicer niso enako kvalitetni kot originalni, a zdržijo vsaj 3 leta. C5 je pa vsake pol leta pri serviserju in vsakič mi napove skorajšnjo menjavo še nečesa:
- menjava cevk hidropnevmatskega vzmetenja pri  letih starosti in 150TKm = 350€. Halo? Xantio sem imel staro 10 let 200TKm, tudi s hidropnevmatskim vzmetenjem, pa niti slučajno ni bilo treba menjati cevk. Zakaj nam Citroen to dela? Èe so že zajebali material za cevke, naj rezervne prodajajo po normalni ceni ene hidravljične cevi ne pa da nas obirajo. Tako Citroen ne bo nikoli prestižen avto višjega razreda. Vse bo ostalo pri wanna be.
- dotakanje tekočine za FAP - 300€
- menjava nečesa na volanskem mehanizmu 600€
- menjava hladilnika, ker je pri 3 letih starosti puščal točno na sredini - 500€. Isti šmoren kot s cevkami.
- kmalu bo treba menjati FAP, ki bo spet nekih xxx€
- menjava t.i. lifetime olja v avt.menjalniku - 2x300€ ali pa čez čas menjava celega menjalnika 6000€. Še ena bistroumnih zaradi česar Citroen ne more biti prestižen temveč ostaja hitropokvarljiva škatla kratke življenjske dobe. Prestižen avto, ki po 6 letih in 300TKm postane ekonomska totalka. Je to lahko prestižen avto? To je lahko le avto za vsega presite bogataše, ki so obogateli na lahek način, da plačajo 60T€, se malo vozijo in odvržejo na smetišče, a ti se vozijo v RR, Bentley, ki slovijo po kvaliteti in vzdržljivosti.
...

:emot73:

in to me jezi

ma, če vse skupaj sešteješ je 3 leta star 100TKm C5 za 10T€ drag, zato se ne čudim, da C6 dobiš že za 8T€. V bistvu je 8T€ za 6 let star 200TKm C6 veliko denarja. Na prst ocenim, da moraš na tak avto dati še najmanj 12T€, da se z njim voziš naslednja 4 leta oz. 100TKm. Res prideš na isto kot npr. z BMW 730da npr. Večja prednost C6 je v tem primeru v manjši nevoščljivosti sosedov. Èe jih pa hočeš dražiti, si pa kupiš BMW. Samo, ko na avto zložiš dodatnih 10T€ te je potem vseskozi strah, da jih boš v kratkem moral še dodatnih 10T€.

Prestiž=kvaliteta+vzdržljivost<>Citroen

Samo C6 je tako vražje zapeljiv, da ga ne morem pozabiti.:emot147: