c5 z 300.000 km?

Začel/a hidravlik, November 05, 2012, 08:16:06 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gregor

Èe se avto kupuje racionalno, za vozit in ne za glancat, se je preba najprej vpršat kakšen avto resnično potrebuješ.
Tu mislim velikost, moč, oprema itd
Ko pogledam okoli sebe, vidim, da ljudje kupujejo velike avte za 10.000 km na leto, večinoma se vozijo sami, nekateri so celo samski. Dvakrat na leto, za na dopust.
Evo, primer, kolega iz Frankfurta, on vozi nekaj let staro Lado Nivo, boljša polovica 15 let star Fiat bravo.
Drugi zanec, iz okolice Dortmunda, homeopat, njegov najmlajši avto je letnik 2000, Lada Samara.
Pr nas pa rabiš za 10 kilometrov do šihta vsaj Audi A4 karavan. Ok malo sem zašel.

Potem se pri tolk starem avtu vprašaš, kdo ti ga bo šraufal, če ne boš sam.
Ker nekaj sigurno bo crknilo, saj tudi novi sodeč po pisanjih po forumih pogosto crkujejo.
Torej če ne šraufaš sam in nimaš zaupanja vrednega ugodnega mehanika za citroena, potem 10 let stare C5ke ni za kupovat.
Na koncu ob vseh kriterijih potem vzameš takega, na katerem najdeš čimmanj stvari ki so za zamenjat. Kakšnega starega avtomatika bi se jaz izogibal.
Tako jaz vidim nakup avta iz ekonomskega vidika.
Morda gledam malo drugače kot kdo drug, ker ne serjem na polno, oziroma moram  "pojest" toliko, da imamo štirje kaj srat. Pa še sekret je treba vzdrževat.

No zdaj pa nazaj na temo.
Kak zadnji letnik Xsare po mojem tud ni slaba izbira, seveda je spet vse odvisno kaj je že dala skozi. Pri xsari je večja verjetnost, da najdeš solidno, celo od prvega lastnika.
Tudi poraba bo po mojem manjša kot na C5.
Autodata pravi za Xsaro hdi 90 interval 160.000 km ali 10 let, FAPa in dvomasnih vztrajnikov pa mislim da ni imela.

Pri Xsarah, isto kot pri ZXih, 206kah, je prema problematična. Vedar tudi to ni tak velik strošek.
Nisi povedal od kod si, in kako dolgo misliš imet avto. Saj veš, recimo za Maribor bo čez dve leti potreben Euro4 motor.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

ziga_

Citat od: hidravlik;144780Kakšno pa je mnenje o Xsari HDi? So kakšne večje razlike med 90KM in 109 KM motorji, razen seveda v moči in pospeških, bolj me zanimajo napake ali okvare?
In kot mi je znano, gre tukaj še za enomasni vztrajnik, brez DPFa, veliki servis na 120k km,.... imam prav?

Oba motorja sta ista, mislim, da je razlika v turbini (upam, da nisem v temo brcnil - takšno info sem še sam dobil). Glavni servis na 150kkm in edino ni DPF ampak FAP pri francozih ;).
:BigThumbs: ...One and the only Citroen C5... :BigThumbs:

gregor

Mislim da 90konjski nima interkulerja. Ali velja to samo za Picasso.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Citroenovc

Mislim, da so v časih Xsarce opisovali glavni dve razliki med 90 in 110KM v dodanem interkulerju in pa ta močnejša je imela turbino z variabilnimi lopaticami.
OK

LP
Primož

Tiki

Pomojem je zelo odvisno kako gledaš na avto... Èe nisi perfekcionist, in te ne moti da avto ni več najlepši, in se zavedaš da je treba vsake toliko kako stvar porihtati, in da zna strošek popravila presežti vrednost vozila, pomojem ni problem. Jaz C5 ne poznam preveč dobro, vendar je na forumu ogromno napisanega o njegovih hibah... Èe si pripravljen in finančno sposoben te hibe sproti odpravljati, boš pomojem z solidno ohranjenim primerkom zadovoljen...
Itak pa vsak zase ve kaj si želi, kaj potrebuje in kaj si lahko privošči.
Velikega udobnega avta za malo denarja pa itak vsi vemo da ga ni.

Lp Tiki
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

frodo1

Citat od: zlikovski;144750@Xsandrej, saj vemo kakši so nekateri lastniki, avto ima slabih 100.000 pa je skoraj za kontejner, drugi več kot 300.000 pa skoraj kot iz salona.
Brezveze tu nekaj pametovat, cena je ugodna, naj vrže oko, pa bo vido, prve ''skrite'' hibe če so, pa bo opazil po par natočenih tankih.

Ko bo videl skrite hibe bo prepozno, je treba vedet, da je avto s takšnimi kilometri že vseeno utrujen; kupovanje avta pa je v glavnem tako ali tako vedno loterija, sreča je dobrodošla :BigThumbs:
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

Romzi

Citat od: frodo1;144799Ko bo videl skrite hibe bo prepozno, je treba vedet, da je avto s takšnimi kilometri že vseeno utrujen; kupovanje avta pa je v glavnem tako ali tako vedno loterija, sreča je dobrodošla :BigThumbs:
Predvsem je problem, ker večina (ne vsi) avto vozi dokler gre in dokler (če  ne drugače za 6-pack) naredi tehničnega. Ko tudi to ne gre več, ga poskuša prodat za čimveč €€€, čimbolj in in čimveč napak prikriti, če bog da, še prevrtet kilometre in tako nategniti nekoga ki bo avto kupil. Sem že pisal o tem, da kupujem Xsaro Hdi, pa od ogledanih štirih ali petih primerkov ni bila niti ena vsaj približno podobna čemurkoli. Pa je to govora o Xsarah za tam do 3.000€ in kao od prvih lastnikov in kaj vem kaj še vse. Vse od prve do zadnje so imele zjahano zadnjo premo (Ok, predvidljjiva zadeva, pa vendar ni niti en prodajalec v predhodnem telefonskem pogovoru povedal/priznal da je zadnja prema zanič). V večini vse z zjahanimi zavorami. Eni dve z zjahano optiko, polne čričkov, karambolirani avtomobili in slabo popravljeni, notranjost vse zjahano, polomljen "ðojstik" za ogledala, trd servo volan,.... za kozlat skratka
In ko prodajalcu poveš za vse napake, ki jih najdeš na uč v 2 minutah, ti reče: "ja avto ni nov". A bejž-ga-no-srat, a res? Saj sem se na ogled tudi pripeljal s 13 let starim primerkom Xsare (bencinarko sicer) z 250kkm za sabo, pa je vsaj generalno podoben avtu in grem na tehnični pregled v opolnoči v gatah če je treba in sem 99% da bo tudi vse OK - tako kot vedno.

No, če sem natančen nisem kupoval Xsare Hdi ampak samo "karkoli, po možnosti Citroen" Hdi, tako da sem na koncu pristal na Xantii. Upam da za dolgo časa :BigThumbs:

Citroenovc

Citat od: Romzi;144802Vse od prve do zadnje so imele zjahano zadnjo premo (Ok, predvidljjiva zadeva, pa vendar ni niti en prodajalec v predhodnem telefonskem pogovoru povedal/priznal da je zadnja prema zanič). V večini vse z zjahanimi zavorami. Eni dve z zjahano optiko, polne čričkov, karambolirani avtomobili in slabo popravljeni, notranjost vse zjahano, polomljen "ðojstik" za ogledala, trd servo volan,.... za kozlat skratka
In ko prodajalcu poveš za vse napake, ki jih najdeš na uč v 2 minutah, ti reče: "ja avto ni nov".

Ne leti nate, ampak tvoj seznam se mi zdi super za podkrepit moj pogled.

OK, lej - zadnja prema je znana zadeva pri Citroenih (tudi sam to omenjaš). Zakaj bi jo kdorkoli šel popravljat, preden bi se imel namen znebit avta ...
Zavore - potrošna roba - ja kolk bi pa več dobil za avto, če bi jih zrihtal (razen da bi avto lažje/hitreje prodal).
Optika - to itak velik del voznikov še pri avtu, ki ga misli imet ne rihta.
Èrički - ja tukaj pa pride prav ono "avto je star tolk in tolk in ma za sabo tolk in tolk po sloivenskih luknjah".
Tisti, ki rihta karamboliran avto z mislijo, da se ga bo znebil - je običajno poceni in na hitro nekaj spacano.
Ipd ipd.

Skratka - ja, zato vedno znova jaz svoji rečem, ko reče "mogoče bi pa Xantio počasi zamenjala"
A je kaj narobe z njo? NE
Si nezadovoljna z njo? NE
Ti ni več všeč? NE
ipd ipd ipd

Skratka na koncu - imaš preveč denarja, ki bi ga rada vložila v neznan rabljen avto za odprave vseh možnih napak? NE

In tako Xantia ostane še 1 leto več pri njej.

Èe jaz pomislim, za kolk je klinčev kupec dobil moj ex avto. Ko je ogledoval si ga "ah to je brezveze da si menjal, to me ne zanima, to je sam lepotno, tega ne rabim ipd ..."
Ko sem rekel prav, bom pa to vse zamenjal s starimi stvarmi (govora je o pomatiranih žmigavcih ipd) - A NEEEE! To pa ne ...
Na konc je avto peljal za manj denarja, kot je mene par mesecev prej koštal ta velik servis z zamenjavo enega kupa ostale potrošne robe ...

Mah ...
OK

LP
Primož

Romzi

Citat od: Citroenovc;144830Ne leti nate, ampak tvoj seznam se mi zdi super za podkrepit moj pogled.

OK, lej - zadnja prema je znana zadeva pri Citroenih (tudi sam to omenjaš). Zakaj bi jo kdorkoli šel popravljat, preden bi se imel namen znebit avta ...
Zavore - potrošna roba - ja kolk bi pa več dobil za avto, če bi jih zrihtal (razen da bi avto lažje/hitreje prodal).
Optika - to itak velik del voznikov še pri avtu, ki ga misli imet ne rihta.
Èrički - ja tukaj pa pride prav ono "avto je star tolk in tolk in ma za sabo tolk in tolk po sloivenskih luknjah".
Tisti, ki rihta karamboliran avto z mislijo, da se ga bo znebil - je običajno poceni in na hitro nekaj spacano.
Ipd ipd.

Skratka - ja, zato vedno znova jaz svoji rečem, ko reče "mogoče bi pa Xantio počasi zamenjala"
A je kaj narobe z njo? NE
Si nezadovoljna z njo? NE
Ti ni več všeč? NE
ipd ipd ipd

Skratka na koncu - imaš preveč denarja, ki bi ga rada vložila v neznan rabljen avto za odprave vseh možnih napak? NE

In tako Xantia ostane še 1 leto več pri njej.

Èe jaz pomislim, za kolk je klinčev kupec dobil moj ex avto. Ko je ogledoval si ga "ah to je brezveze da si menjal, to me ne zanima, to je sam lepotno, tega ne rabim ipd ..."
Ko sem rekel prav, bom pa to vse zamenjal s starimi stvarmi (govora je o pomatiranih žmigavcih ipd) - A NEEEE! To pa ne ...
Na konc je avto peljal za manj denarja, kot je mene par mesecev prej koštal ta velik servis z zamenjavo enega kupa ostale potrošne robe ...

Mah ...
Se strinjam (skor) z vsem, vendar ti da mislit, če je vse zjahano in ti prodajalci že po telefonu lažejo. In to da nekdo prodaja avto še ne opraviči tega da je povsem nevzdrževan zadnjih žnj let.
Saj sam sem tudi že nekaj avtov zamenjal - vse sama stara jajca - pa so vsi šli izpravni iz rok, pa magari če sem mesec pred prodajo menjal zavorne diske. Vsaj nisem imel in še vedno nimam slabe vesti, da bi se zaradi moje šlamparije utegnil kdo skantat z "novim" avtom....
Mah...

Citroenovc

Jah sej se tudi taki najdemo, ko nam avto lahko kadarkoli gre na tehnični in ga bo naredil :-)

Ampak dejstvo je, da veliko ljudi avto na silo pokrpa tik pred zdajci. Ne razmišljajo, da so v bistvu sami v nevarnosti ob nevzdrževanem avtu.

Veš koliko mojih sodelavcev redno preverja pritisk v gumah? Praktično noben. Mene gledajo ko da sem padel z Venere, ker pravim, da dokaj redno preverjam in po potrebi korigiram tlak ...

In v tem stilu gre potem (največkrat) dalje ...
OK

LP
Primož

azaloznik

Jaz sem pred časom kupil C5 2.0 HDI karavan z 200k prevoženih (če je to res). Prvo sem naredil velik servis, nato ga peljal še k Novaku da ga je pregledal in popravil kar je bilo potrebno. Za avto sem dam 2,3k. Za začetne servise (veliki+Novak) pa še 1k. Nekaj stvari sem popravil sam saj ima forum zelo kvalitetna navodila glede nekaterih popravil. Skratka za tak vložen denar bi lahko dobil Golf 4 tdi, kjer bi pa spet moral narediti vse servise in podobno. Na koncu je vseeno z mojega vidika investicija v C5 boljša kot pa kam drugam, še posebno če iščeš velik družinski avto kot sem ga jaz. Aja pa ni ga čez C5 udobje... Vožnja s tem avtom mi je pravi užitek.

danc

Moj je 2004,  2,2 hdi, avtomatik in ima 400.000. Menjal sem FAP 2x, jermen 2x, levo polos, jutri bom moral še desno. 4 krat sem ostal na cesti. 2x sem tankal bencin namesto diesla, enkrat sem pozabil tankati, enkrat pri 140.000 pa se mi je strgal jermen. Redni servisi niso ravno poceni, povprečno porabi 8,5 l. Ker je vrednen blizu nič, usnje pa je še b.p. ga bom vozil, dokler ne razpade.

franci

Citat od: danc;151148Moj je 2004,  2,2 hdi. Ker je vreden blizu nič, ga bom vozil, dokler ne razpade.

Evo, svaka čast...

Moj je pa 2.0 hdi, l2002 in bo doživel podobno usodo...
Sva že dva skratka!:BigThumbs::BigThumbs:

Čojko

Samo še pripomba gleda motora, pa naj si bo za karkoli - Xantia, Xsara, C5. Obvezno vzamite 2.0 110 KM HDI motor! Je vedno brez fap filtra, izredno zanesljiv, zelo prožen in itak zelo trpežen. Dolgoletne izklušnje s tako Xsaro, ki je bila tudi par let čipana.
90KM različica "istega" motorja, ki sem jo imel v Partnerju je ena žalost, pa ne zaradi konjev, pač pa krivulje navora in moči,...
Tisti 100 KM 2.2 HDI pa tudi ni ne vem kaj, pa še Fap ima,.... Veliko raje čipanega 2.0 110KM HDI kot tega 2.2

tomaz555

Ja 2,2 motor je navaden jajc, komaj 400000 zdrži. 2,0 je zakon, 1,6 sam bejž od njega...