Dejzi

Začel/a Zeko124, September 25, 2012, 05:47:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

aXe-XM fan

ja, fotr je meu ene 5 hroščev, pa prau, da so bli hrošči enkratni za pozimi...
LP

Dyanozaver

Zima je primeren čas za preizkušanje vožnje po snegu in ledu... Ko sem imel še Dyano sem večkrat to počel.pa gretja sploh nisem imel poštimanega,saj so cevi bile ponavadi švoh  .
Bi pa sam potreboval kak nasvet za prezimovanje A serije.No zdaj imam Spačka,ki ga ravno ne bi teral po snegu,mogoče kak lep zimski topel dan kakšna mala vožnja.
lp

Citroenovc

Citat od: Zeko124;143086Kaj si hotel povedat s tem? hehe

Da ti iz teorije, on pa iz prakse ... Hehe.
OK

LP
Primož

Zeko124

Citat od: Citroenovc;143100Da ti iz teorije, on pa iz prakse ... Hehe.

Ok, hrošča res nisem probal ;)
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

janez

V pravi zimi se je užitek vozit z dijano. Sam taprave zimske gume nabavit je dandanes hudič... drag hudič. Edine prave zimske gume na trgu so Michelin 135 X ... da o ceni ne govorim. Ko imaš pa enkrat oprijem s cesto poštiman je pa dijana zakon. Zarad adrenalina pa i itak pozabiš na mraz hehehhe.

Prezimovanje ? Hja, če se ne misliš vozit spačka pač konzerviraš. Sam to itak nihče ne naredi. Ko je še suho vreme ga suhega kot poper zapelješ v suho garažo ali pa pod vetroven nadstrešek in ga pustiš pri miru brez laufanja do tistega trenutka ko ga boš spet vozu spomladi. Vsako vžiganje med čakanjem je slabo za motor in za ispušni sistem. Ponavadi se v takem primeru proizvede kondenz, ki požre lonce in cilindre, ventile... Se pravi, če nočeš vozit pozimi ga ne vžigaj. Samo tu in tam s kurblom obrneš ventilator - bate premakneš, da ne zapikajo.
Po mojih iskušnjah sama zimska vožnja ni problem za spake. Dokler je minus in zmrzuje kolkr vem sol in ostale svinjarije , ki se primejo avta ne delujejo. Redno pranje pozimi karoserije in podvozja tudi pomaga. Èisto se pa ne more izognit delovanju soli na avto. Pomaga pa če je res orng zaščiten in zgoraj omenjeno pranje.

Vožnja A serije po snegu, ledu in nasploh v zimskih razmerah je svojevrstno doživetje in užitek za spačkarja. Pa tudi neprekosljiva šola za nadebudnega voznika. Po nekajmesečni zimski vožnji taprav voznik postane boljši, bolj previden i do potankosti spozna svojega spačka, dijano ali amija. Negdo, ki v svoji mladi pameti razmišlja, da je "car drumova" šele potem spozna kolk je lahko sama cesta nevarna in kol je on sam kot udeleženec v prometu krhek in na robu. Zimska vožnja spačka te nauči določenih osnovnih pravil vožnje v snegu in ledu. Za vsak malo večji hrib ali klanec pozimi moraš s spačkom uporabit vso znanje in veščine, da ga prevoziš. Poleti se tega nemoreš naučit. Prez elektronskih pomagal moraš biti hudičevo spreten v današnjem prometu.

Seveda pa nikogar ne silim vozit spako pozimi. Vsak se sam odloči. Jaz in moja pa v vožnji po svoje uživava.  V 22 letih se nama je nabralo ogromno zimskih iskušenj in doživetij z A serijo o katerih bi lahko celo knjigo napisal. Že kot smrkavc s svojim prvim spačkom sem bil postavljen pred dejstvo. Ali se pripeljem s Spačkom v službo ali pa službo izgubim. Delal sem pa takrat pozimi na Rogli... nekje 20 km zimske hribovske vožnje vsak dan navzgor in zvečer po isti poti navzdol. Še boljši avti so takrat omagali jaz sem pa s svojim kršom rinu gor. Ob deseti obletnici sem bil eden od 3 - 4 udeležencev, ki sem priplužil s Štajerske po snežnem metežu s Furgonom po levem nepluženem prehitevalnem pasu (na desnem so stale kolone ) AC v Vrhniko in nazaj sem se ob vidljivosti skoraj nič na poti izgubil ... ob štirih zjutraj. Ob sedmih zjutraj sem bil doma , cel in zdrav in z novo iskušnjo na plečih. Z dijano plužil cikcak po hribu navzgor (ker sem pač moral prit nekam) , tolk snega in tolk na silo, da mi je prednjo tablico vtrgalo z avta in so mi jo ob otoplitvi dva tedna kasneje domov prinesli policaji.

Ma ja , ogromno je teh doživetij. In meni ni žal, da sem se odločil vozit spake skozi celo leto. Kdor ne vozi pozimi bo težko zastopil mojo fascinacijo z A serijo.

Ajd, grem delat... :)

Lovro

Citat od: Zeko124;143086Kaj si hotel povedat s tem? hehe

Sta ti že aXe-XM fan in Citroenovc odgovorila, he he.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

aXe-XM fan

Ali je treba za zadnjo klop ven dobit odšraufat tudi tiste 4 matice, ali obstaja kaka druga finta, da dobiš klop ven brez ključev ?
LP

janez

Štiri vijake pod sedežem spredaj odviješ. Zadaj pa se samo istakne iz nosilcev na notranjih blatnikih.

aXe-XM fan

No, Zeko, sem ti rekel, da ne gre brez šraufanja :)
LP

janez

Ja Zeko... ti je reko . To ni ami ... to je dijana :)

Zeko124

Jaz sem pa ravno nakladal, da je to A serija in bi mogla it ven brez šraufanja. Eh, nepraktično... ;)
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

ModelJT

Kako? Jaz sem mojo brez šraufanja ven dobil. Samo iz nosilcev sem staknil pa je šlo ven. Spredej ima tri haklce in to je to.
[SIGPIC][/SIGPIC]

sušo

Lohk da je "posebna serija". Še nism vidu. Ne rečem da ni.

Torej še nism vidu v Diani. Lohk da so mele to starejše - 1971 in dol. Te "moderne" so ble pa pršraufane, kakopak.

V Amiu pa imam tak zic/klop in v spaku tud... s to razliko da se v Amiu zloži naslon, pri spaku pa je direkt trda sešvasana klopca za na piknik v naravi.

janez

Modeljt. Ali imaš od Spačka sedež ali pa seež od Dijane starejšega letnika. Ja, so tud imele sam za zahaklat.

dyfan

Kateri letnik je diana?
Je starejša francoska?
A to imaš sedež (klop) s fiksnim naslonom, ki se ne preklopi naprej?
Se klop zadaj fiksira s kljukico na sredini v pod?
Lep pozdrav!