Citroen AX cuka ob hladnem motorju

Začel/a zzitop, September 21, 2012, 06:46:05 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zzitop

Pozdravljeni. Lansko leto sem na avtomobilizem.com pisal o problemu cukanja:

http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=86262

Žal težave nisem uspel odpraviti, tudi lučka se še vedno prižiga. Ampak se kar vozim... :)

No, pa da ne bo vsakemu posebej treba na avtomobilizrem, bom tukaj kopiral tekst:

Pozdravljeni!

Moj AX, l. 1993, motor 1.1 katalizator, oznaka motorja HDZ, elektronika Marelli G6, cuka na začetku, ko speljem. Sicer na mestu v prostem teku motor lepo teče. Cukanje se pojavlja na začetku, potem je vedno manj izrazito in pozneje se tudi konča. Sklepam, da ko se motor ogreje, je potem v redu. Torej cukanje je vezano na temperaturo motorja.

To se je pojavljalo že kar nekaj časa nazaj, vendar zelo neizrazito, včasih niti nisem opazil. Sedaj pa je to že kar močno, bi rekel moteče. Recimo ko prestavim v drugo prestavo, le s težavo pospešim.

Danes med vožnjo se je prižgala tudi lučka motorja, gorela je par minut, nato tudi ugasnila.

Seveda vsa tukaj sprašujem za mnenje, kaj bi bilo narobe? Vesel bom vsakega nasveta.

LP

Dobil sem nasvet:
Preveriti je treba senzor za temperaturo, običajno modri magaja, če ni to pa je slaba cevka na MAF senzor.

Kar sem pregledal in je vse v redu.

V priponki pa je napaka, ki jo javi Autodata. Vsake od teh stvari ne morem menjati, bi pa seveda probal z drugim delom, če bi imel na razpolago. Žal nimam, recimo z drugim MAF senzorjem, drugo lambdo, drugimi kabli...

Èe je slučajno od vas kdo imel ta problem in ga uspešno rešil, prosim za nasvet, kako je rešil...

LP

superca13

Glede na to, da se je prižgala lučka, bi bilo edino prav, da se naredi diagnoza. Napaka je najverjeneje shranjena in se jo bo dalo prebrat.
Ceka na MAF....ne obstaja. Cevka na MAP pa obstaja.

Kako si preveril senzor temperature? samo malo vizualno ali si ga dejansko premeril pri različnih temperaturah?
Premerit je potrebno tudi kable od konektorja do ECU, ko se nek senzor meri, ne samo senzor.

Diagnoza---odprava napake--- končano. Ni druge opcije.

Cevko si pogledal (glede na to, da imaš že eno leto problem)?

Jagoda

Imel sem podobne simptome vendar pri motorju 1.0. Menjal oz. popravil sem skoraj vse kar je kazalo za vzrok napake, razen elektronike in potenciometra plina. Novi lastnik je menjal elektroniko in sedaj je OK.
Dober je za kogar je ...

zzitop

Diagnoza javi kodo E52, sem zelel pripopat sliko, kateri so po Autodati vsi mozni vzroki, vendar ne znam... :) Bom se poskusil, ko bom imel toliko casa.

Cevka je OK, brez skrbi. Lahko za vsak slucaj se enkrat pregledal, senzor temperature sem premeril z ohm-metrom, to znam naredit. Res pa je, da kablov nisem pomeril.

Koda 52 sicer pomeni Mixture error.

Hvala za odgovore

superca13

Kaj pa je to elektronika?
Probavat greš samo takrat, ko si v totalni temi/diagnoza nemogoča/diagnozaOK/sum na dele, ki niso v okviru diagnoze. Drugače se najprej naredi diagnoza, in sploh, če že lučka gori. Najceneje.

superca13

Mixture error? Lambda sonda. Ali pogojno MAP.
Kod za AX ne poznam, bi alesz mogoče znal bolj natančno povedat.

superca13

52 je Lambda. Torej: premerit lambdo z osciloskopom, instalacijo, konektorje, rele(če ga ima)...

zzitop

Tudi na tem forumu smo ze nekaj malega rekli o problemu, zal nismo ugotovili vzroka. Sedaj bi bil pa ze cas, hahaha. Lambdo so mi pa testirali na AMZS, pa trdijo, da je OK.

superca13

Napako zbrisat, naredit par 100km in še enkrat prebrat. Èe bo še vedno javil 52, potem sonda(njena povezava) ni čisto OK. Èe napake ne bo več, je problem cukanja nekje drugje.

In, dokler sonda ni na delovnio temp.....ne dela.

zzitop

Sem ze nekajkrat pobrisal, pa se vedno ponovno pojavi.. Tako da sem ze nehal brisat. :)

Danes, ko pridem domov, bom ponovno pobrisal..

Noddy

Èe je lambda sonda res Ok, potem je možna kakšna napaka na povezavi do računalnika ali pa tudi v samem računalniku.

superca13

Èe se ista napaka (52) pojavlja po izbrisu, preglej in očisti konektorje sonde in konektor na ECU. Rele gretja sonde ne vem, če ima?
Èe še to ne pomaga, zamenjaj sondo. Dvomim, da je v samem ECU problem. Èeprav, možno je tudi to.

Me pa zanima, kako testirajo sondo na AMZS. Meni so jo testirali tako, da so šli pline merit...kar ni ravno pravo testiranje sonde. Lambda faktor v izpuhu nima veze z voltažo, ko jo proizvaja sonda. Voltaža pri ogreti sondi mora bit točno v intervalu (od-do). Èe je pod ali nad, sicer nekaj dela ampak ne dela prav.

LP
S

zzitop

Ampak a ni tako, da ce je kisikova sonda, potem ima avtomobil ponavadi povišano porabo. Pri tem pa je poraba presneto nizka. Pod 5,5, le obcasno malo nad, pa zagotovo zelo tocno izmerim, ker tankam vedno resnično do roba.

Mislim da so na AMZS-ju sondo merili med delovanjem z inštrumentom. Pošteno rečeno res nisem videl, vendar po pogovorih naj bi jo.

Filter zraka je bil menjan pred skoraj 40.000 km, vendar ko je bil ta problem, je imel za sabo šele 15.000. Filter goriva je bil menjan pred 55.000 km, vendar tudi pri 30.000 je bilo isto, pa verjetno še kaj prej...

Torej naj natančno očistim še kontakte na konektorjih. Zakaj se vam zdi, da ne more biti MAP senzor? Bi lahko bila tuljava?

superca13

Sem imel primer, ko je sonda delal normalno cca 2 uri skupaj, potem pa je začela prekinjat...in potem spet en čas delala in nato spet....Sonda je generetor, ki v ogretem stanju glede na količino kisika v svoji okolici proizvaja voltažo približno od 0,1-09V. In če ne, potem ECU zazna napako in javi.Napako zazna tudi, če je izklopljena(ni signala).
 Nihanje med 0,1 on 0,9 mora bit točno dovolj hitro, a ne prehitro in ne prepočasno.
Življenska doba sonde je 100kkm- 160kkm, v praksi običajno več, ni pa nujno.

V skrajni sili lahko probaš in jo izklopiš. Takrat bo računalnik deloval tako, kot da je sonda na srednji vrednosti, torej konstantno na 0,45V. Èe ne bo več cukalo...si še en korak bižje k temu, da ga sonda nekaj serje.

Naj me kdo popravi, če se motim ;)

zzitop

Se pravi, dobit bi moral drugo in bi verjetno imeli odgovor glede sonde. Kadar je avtomobil ogret, resnično lepo deluje..

Grem u lov za sondo, hvala, za še kak nasvet pa se seveda priporočam..