Citroen AX cuka ob hladnem motorju

Začel/a zzitop, September 21, 2012, 06:46:05 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Je pa res, ko je sonda mrzla/hladna...ne deluje. Tako da, če takoj po zagonu mrzel avto cuka, ni nujno, da je za samo cukanje vzrok v sondi.
Ampak, če nenehno javlja napako na sondi, potem so očitno vmes prekinitve(na sondi ali povezavi ali ECU), drugače te napake ne bi bilo.

zzitop

Morda sem se kje narobe izrazil: Ne bo držalo, da javlja oxygen error (napaka sonde), ampak Mixture Error (nepravilna zmes (prerevna ali prebogata)). To je seveda komot posledica sonde. Vendar napako same sonde ne javi.

Ne vem pa, kdaj je nepravilna mešanica, ali je samo pri mrzlem motorju, ali vedno. Ne vem niti, če je prebogata ali prerevna. Lahko bi bil problem v filtrih, ki res niso novi, zračnega bo itak treba menjat, ampak je bilo isto, ko sta filtra bila še dokaj sveža.

Mora črpalka ne daje dovolj pritiska.  Tudi to bom šel pomerit h kakemu mehaniku. Èe se da še kaj izpostavit, pa le povejte.

LP

superca13

koda 51: lambda sonda v okvari
Koda 52 kontrola lambde: napaka na izpušnem ali sesalnem kolektorju ali lambda sonda v okvari.

Torej...preveri še tesnost sesalnega kolektorja in izpušnega...

zzitop

To je pa nekaj drugega. Autodata ni vsemogočna.. :) Preverim danes proti večeru..

zzitop

@superca13,

Morda je res lahko le še sonda. Tesnost izpušnega kolektorja sem preveril in je OK. Tesnost sesalnega sem preveril vizualno, tudi izgleda OK. Sesalni kolektor najbrž ne poči kar tako?

Tist "frgazer" tudi očitno tesni. Namreč, vsa ta tesnila so stara 4 leta, takrat se je namreč dalo nova, ko sem menjal kompletno obnovljeno glavo. (uničil se je šponar, preskočil jermen, ventili udarili v bate. Tudi sicer je na tesnilu glave olje že konkretno teklo po alternatorju, tefloni so tudi verjetno bili ful uničeni, žrlo je tudi olje). Malo po tistem se je sonda tudi očistila s sredstvom za čiščenje uplinjačev.

Izpušni kolektor sem preveril tako, da sem pri užganem vozilu zaprl izpušno luknjo ter na kolektorju gledal in poslušal če kaj uhaja. Je kak podoben test tudi za sesalni kolektor?

Pa če morda veš, kdaj, pri kateri temperaturi začne delovati kisikova sonda (praviš da pri mrzlem motorju ne deluje, tega nisem vedel)? Sklepam, da ko se sonda kot taka segreje in ne ko se segreje motor in hladilno sredstvo motorja?

Bom pa poskusil sondo še priključiti na osciloskop, da bom na ekranu videl, kaj se z njo dogaja, kakšne impulze javlja. Kolikor te razumem, naj bi dajala pravokotne impulze, spodnja vrednost 0,1 zgornja pa 0,9? Naj bi bil to nek tak graf kot na sliki (seveda z drugimi vrednostmi in ne tako lepo stopničast, z nekaj nihanja)?

Napako sem pobrisal z računalnika, sedaj bom pa opazoval, kdaj se spet pojavi, in ob katerih pogojih.

Hvala, LP

superca13

Ne vem več natančno ampam mislim da mora imet cca 2-3 konice na sekundo, torej 2-3X med cca 0,1-0,9V.
Tesnost sesalnega trakta preverit je zelo nehvaležno opravilo, majhna puščanja se težko najdejo. Eni to delajo z start sprejem, drugi z coto namočeno v bencin, , tretji s plinom, četrti z obarvanim dimom...
Premeri jo z osciloskopom: če bo nihala na nizki voltaži, imaš preveč zraka v zmesi. Èe bo nihala na zgornji voltaži, je v preamlo kisika v zmesi. Lahko jo premeriš klasično zunaj z gorilnikom: ogreta mora kazat 0,9V(nič kisika), z odmaknjenim gorilnikom(max. kisik) mora past skoraj na 0V.
Napetost mora sunkovito past, prav tako mora ob segrevanju sunkovito in neprekinjeno narast.
Èe ne naraste na 0,9V, če počasi zleze nazaj na 0,1-0,0V oz če hudo počasi ali prekinjeno zraste do 0,9, potem je slaba oz.zanič.

LP

LP
S

zzitop

Hvala, sem jo priključil na osciloskop pri delujočem avtomobilu.

Opažanja: niha natančno med  0,1-0,9V. To je OK. Niha stalno, vendar v prostem teku gre res iz ene skrajnosti v drugo počasi, torej nima direktnega skoka.
Èe pa malo povišam obrate, recimo po občutku na 1500, pa niha zelo zelo hitro. skok in padec sta direktna.
Opazil sem tudi, da takoj ko povišam obrate, takrat je nekaj časa na 0,9 V. To, kolikokrat spremeni vresnost na sekundo, pa nisem opazoval. Bom pač še enkrat, če je to pomembno. Pri povišanih obratih gotovo spremni več kot 2x na sekundo., prej bi rekel 5x

superca13

Sliši se normalno. Napaka(prižiganje lučke in koda 52)se je še pojavila?

zzitop

Zanimivo, za enkrat ni lučke. Èeprav sem že nekajkrat prej izbisal napako, pa se je vedno ponovno pojavila.. Zadnje čase niti več nisem brisal.
Najbrž so očitno kabli, za kar so že bili indici. Glede kablov sem že pustil avto pri mehaniku, kateri mi je zatrdil, da so gotovo v redu. Da je ponoči nekaj gledal, da jih je tudi grel, ni pa naprej razlagal..
V glavnem, ko sem jih včeraj zvečer parkrat močno našprical z vodo iz pršilke, sem tudi pogledal, če kaj iskrijo. In je bilo videti malce svetlobe. Mapak samo na enem delčku in minimalno (morda po tem mehanik sklepal, da so v redu). Ampak ko sem se z avtomobilom malo zapeljal, je pa tako močno kašljal, da kaj takega še nisem doživel. Gripa in 40 Stopinj.. :)
Svečke so pa v redu...

Menjal bom kable pa da vidimo.

Iskrena hvala za pomoč. Poročam kako bo s kabli.

mirchi

Jaz bi iskal napako prej. Nekaj je narobe na vbrizgu. Al je injektor zapacan ali iztrosen ak ga pa regulator lopute serje.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

zzitop

Bom res dal nekam še spucat injektor. Regulator lopute? Mislim da ga nima. Misliš merilec položaja lopute? Ali morda celo moroček prostega teka?

mirchi

Ce imas moznos kje dobit celo glavo vbrizga jo probaj menjat. Pomoje je napaka tam,zato tudi ni prave zmesi.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

zzitop

Možnosti za posojo nimam,tako da bo treba po vrsti. Kabli očitno so pokvarjeni, tko da menjam najprej to in opazujem. V tem času bom morda kje našel vbrizg. Èe še ne bo, ostane še tuljava, bencinska črpalka morda je črpalka tudi zapacana.. To bom tudi preveril ob priložnosti. Poročam, kako se bo izteklo. Hvala za ideje, če se kdo še kaj spomni, pa le na dan.

LP

zzitop

Evo, da malo poročam. Avto je kašljal še drug dan po tem, ko sem pošprical kable, ampak bilo je precej bolje. Malo sem se peljal, ko se je naenkrat stvar zelo poslabšala. Pri tistih malo nižjih obratih se je vse treslo.
Zamenjal sem kable, stvar se ni rešila in mi je takoj bilo jasno, da sem zaradi slabih (našpricanih) kablov verjetno uničil tudi tuljavo. Skočil sem po eno na avtoodpad in avto deluje odlično.
Za enkrat se lučka ne prižiga, tudi cukanja še nisem doživel.

Moram počakati na hladnejše in vlažne dni, pa bom takrat več vedel. Kabli so bili 30 EUR (Bougicord), rabljena tuljava pa 20 EUR.

Vsekakor še poročam ugotovitve, hvala vsem za pomoč.

LP

zzitop

No, lučka se ni več pojavila, očitno je sedaj v redu, krivi pa so bili kabli. Včeraj sem naredil še servis, menjal olje + filter, zračni filter, svečke, klinasti jermen, mašina lepo prede. :)

Sem pa opazil napako: Membrana ki krmili loputo za mrzel/vroč zrak, je preluknjana. Ne zgelda preperelo, pač pa "znucano".

Se priporočam, če ima kdo na zalogi.

Hvala vsem za pomoč, LP