Klima XM

Začel/a superca13, Avgust 28, 2012, 08:36:54 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Rešujem detajle in me nekaj zanima.
Na XM-u se mi dogaja, da ob vklopljeni klimi, takoj po zagonu motorja kompresor klime vklopi in po 2-3 sekundah izklopi. Nadalje ostaja kompresor izklopljen, motoventilatorji pa delujejo dalje.
Komoresor vklopi šele ob močnejšem pospeševanju in še takrat spet za par sekund, nato zopet sledi izklop.

En majster je v preteklosti prebrikal rele kompresorja in s to briko kompresor in klima generalno normalno delujeta. Ampak, težava očitno nekje ostaja in je zabrisana s to briko...
Ko briko pri releju odstranim, sledi takojšen izklop kompresorja...

V čem bi lahko bil problem?

Presostat ni: isto dela z starim in popolnoma novim.
Klima je nafilana na gram natančno.
Rele kompresorja je OK.
Rele klime v armaturki je tudi OK.

Na Bosch servisu se enkrat mimogrede to raziskovali in mi sporočili, da računalnik prekine maso releju...razlog neznan. Briko nazaj not in vozi miško.
Klinc pa taka šlamparija...hočem popravit.

Kaka ideja?

Citroenovc

Hmm.

Èe te prav razumem -imaš skorajda na glavo obrnjen režim - ko bi moral kompresor na izklop (pri močnem pospeševanju) - se vklopi in obratno ...

Da ni nekje točno to zamenjano - kontrola pospeševanja (kak senzor na pedalu? mogoče preverja kako loputo?) in pa delovanje klime (saj si rekel, da iščeš ideje - tale mi je padla tko z neba)
OK

LP
Primož

superca13

Ja, pravilno bi bilo, da pri močnejšem pospeševanju izklopi kompresor. Jaz opažam pri pospeševanju ravno obratno...vklop. Na gas pedalu ni drugega kot potencimeter za hidraktivo, torej podatek, ali jaz pospešujem ali na mestu stojim dobiva nekje drugje, verjetno od motornega računalnika?? Ne vem.
Sem pa že ta računalnik tudi poskusil zamenjat...isto.

superca13

Z briko  na releju kompresorja deluje vse tako kot mora. Vklopi in izklopi so takrat, kot morajo bit.  Brika je samo povozila nek feler, nek varnostni element, ki bi sicer kompresor izklopil..

superca13

http://www.flickr.com/photos/10230731@N06/3701712193/in/set-72157621034651869/

Kaj za vraga je to? Zgleda kot nek bimetal ali nekaj takega.
Kako funkcijo ima to?

alesz

??????...če gledaš isto kot jaz,ekspanzijski ventil......!!!!!

gregor

Točno to je delala kolegova, bivša moja xantia. Èe si ravno prav gasa dal, je klima delala. Na TDju lahko dobi podatek le od motornega računalnika, ta pa od senzorja položaja gasa, ki je na boschpumpi.
Testerja takrat nisem imel pri roki da bi videl kaj se dogaja, zato smo tudi mi zbrikali rele.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

alesz

Èe nimaš prav kak novejši model,potem ti motorni računalnik ni sposoben narediti nič,razen da zna dvigniti obrate ob vklopu klume.Tisti rele(805/822)  je krmiljen iz ohišja računalnika vode(bitron)........

superca13

Citat od: alesz;139437??????...če gledaš isto kot jaz,ekspanzijski ventil......!!!!!

@alesz..hvala...expanzijski ventil, gledava isto.
Je možno, da je v tem problem?

Pojma nimam, če je še kaj drugega za preverit? Klimatska naprava je meni skoraj isto kot kitajščina :)
Senzor za temeraturo na stropu sem preveril, dela, za hec probal drugega...isto.

Še eno temp. tipalo je pri kabinskem ventilatorju (se lepo vidi ampak brez razkopavanja ne pridem zraven :().
In še eno temp. tipalo je pri voznikovih nogah..menjava z drugim nima efekta.

@gregor, hvala za info. Škoda, da niste našli problema :(

superca13

Citat od: alesz;139439Èe nimaš prav kak novejši model,potem ti motorni računalnik ni sposoben narediti nič,razen da zna dvigniti obrate ob vklopu klume.Tisti rele(805/822)  je krmiljen iz ohišja računalnika vode(bitron)........

Bitron sem tudi probal menjat...ni razlik. Probal bitron iz avta, kjer je klima delala normalno...ništa, isto. 2-3 sekunde in je že kompresor na off.

alesz

Citat@alesz..hvala...expanzijski ventil, gledava isto.
Je možno, da je v tem problem?
....bi skoraj rekel,da ne.Napaka tega ventila se pokaže na manometrih polnilne naprave..? Pa še to v primeru povišanega tlaka klime bi ti takoj vključevalo drugo hitrost motoventilatorjev....

superca13

Pri polnjenju ni bilo zazanat kakih anomalij. Ventilatorji pa tudi...ko klimo vklipim, letita oba na normalni hitrosti (prva stopnja). 2 stopnja samo v primeru, ko je 36 st.C in stojim v gužvi kot zablojen turist :)

Mater, škoda da nima nekega pravega ECU-ja za klimo...bi prebral napake, rešil defekt in dalje glisiral brez brik ;)

deuche

Tudi jaz sem tu bližje kitajščini kot klimi, vendar vse eno glede na gregorjevo izkušnjo morda ne gre za osamljen primer in se probaj pozanimat pri majstrih/servisih, ki so se s temi modeli še aktivno ukvarjali.

superca13

Bom še na servisu povprašal. Sedaj iščem luč v temi, samo en vem al iščem petrolejko, ali žarnico ali svečo ;)

Hvala vsem. Èe se še komu kaj utrne, kar na dan z besedo :)

alesz

Tole je realna zmožnost testiranja...................
pa dvajset let intenzivnega razvoja računalniške tehnologija in ko tester priključiš na C5 ugotoviš,da ti nič ne pomaga............