Ogrevanje

Začel/a visar, April 11, 2012, 02:52:58 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

visar

Sicer ne vem če je to ravno moralno vendar vseeno.

Pri ogledu foruma že nekaj časa opažam reklamo za ogrevanje in hlajenje.

Rad bi pohvalil administratorja da je reklamo umestil tako da ni preveč moteča, vsekakor pa služi svojemu namenu. Èe pa podjetje da kakšen evro za našo stvar pa je zadeva še toliko bolj dobrodošla.

No moje pisanje je izpeljano iz te reklame in sicer me je šokiralo koliko kurilca sem pokuril čez zimo in vsekakor tako ne gre več naprej....

Kaj mi svetujete, jaz na sezono pokurim okoli 1200l olja, in zato bi nekje potreboval okoli 15kW peč.

Sedaj pa se ne morem odločiti za toplotno črpalko ali pa za solarno ogrevanje, oboje pa bi po potrebi dogreval s obstoječim sistemom.

Ali mogoče obstaja še kaj pametnega ?

LP
______/\\______
______/\\______

andraž

Toplotna črpalka in solarni sistem sta draga, investicija se počasi vrača. Jaz sem problem rešil s kaminom, ki ima 11 Kw, pokuril sem 3,5 metre drv (140 Eur) in s tem zmanjšal celoletno porabo plina za cca. 30%. Ni tako moderno, deluje pa.

Xandrej

Pa čisto odvino je ali imaš talno gretje ali pa navadne radiatorje ali je hiša nova ali stara ali kakorkoli... Imaš pa milijon teh varijant. Pa treba seveda vedet investicijo pa seveda kdaj se povrne. Zanimiva stvar je pelete, polaganje sistema v zemljo (zemlja zrak) (če imaš prostor) če imaš pa talno pa je odlična kar toplotna zrak zrak. Teh sistemov je milijon. Pokliči energo tam je majster Klemen (Klemzy) ki ti bo kot citroenar citroenarju svetoval kot se spodobi!

garac

Visar, ti kar našega Klemzija malo za rokav pocukaj, verjamem, da bo z veseljem tvoj sogovornik, on je pač mož iz reklame ;)
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

deuche

O geografiji nimam pojma ma mislim, da bi na vrhniki moralo biti podtalnice v izobilju. Na črno narediš vrtine, počiš notri črpalko in se smeješ letnemu računu ogrevanja. Èudi me samo, da en visar-visionar še vedno kupuje cviček.

dvorjan

@Visar:
Mene tudi cudi, da se ogrevas na kurilca. Bi pricakoval vsaj sistem parih klim, ki jih zene elektrika. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Pyr0Beast

Èe kuriš kurilca - visokotemperaturni, nizkotemperaturni ogrevalni sistem - ni razlike
Kondenzacijski kotel je pri kurilcu precej neučinkovit (visok delež ogljika)

Plin - visokotemperaturni skoraj obvezno zahteva 'navadni' - nekondenzacijski kotel. Zaradi visokega deleža vodika ima plin ogromno vode v izpuhu in tule se kondenziranje par v kondenz pozna ogromno.

Peleti/drva/biosranja - poceni samo zaradi poceni goriva, izkoristki so tu zaradi ogromnega deleža vode, katrana in ostalih slabo gorljivih zadev poden.

Klima/tč - dela ok samo pri nizkotemperaturnem sistemu, visokotemperaturni ubije izkoristek in je brezveze (ekstra kompresor in podobne nezanesljive zadeve)
Sama klima je ok za vmesno ogrevalno sezono. Poleti pa se z njo lahko tudi zlahka hladiš. Dobiš za pod 300€ pri južnih bratih.

Razlike v izkoristku med invertersko in ne-invertersko ni. Je samo v ceni - ogromna.
Inverterska samo bolje prilagaja svojo moč porabi, tako da kompresor lavfa stalno, namesto po potrebi - posledično je regulacija temperatur malenkost boljša a pri tem se ustavi. Inverterske so lahko tudi tišje - primerne za spalnico, samo ni pa nujno.

TÈ se splača čez zimo ob primernem viru toplote (voda-voda) Èe vzameš zrak-voda je isto kot da bi imel klimo, samo dražje.

Klime potrebujejo načeloma manj servisiranja kot peči - občasno spucaš prah to je pa tudi to. Nobenih sitnosti s plačevanjem dimnikarja in podobnih težav.
Èe je zadeva setavljena kot bi morala biti, se je tudi dotaknit ne rabiš par let (ala dofilavanje plina in podobne neumnosti)
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

garac

visar je doma na hribu, bi moral najbrž kar precej globoko vrtat, podobno, kot Cankar
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

tomaz555

Tukaj bo vsak svoje hvalil, tudi vsak ima svojo računico. Meni greje olje, vendar samo takrat ko je hiša prazna (cca 14 dni na zimo). Drugače pa hišo ogreva navadna peč na drva. Investicija v kotlovnico je bila smešno nizka (peč je na trenutno kvadraturo ogrevanja malo majhna (Vrečkova), ampak zmore ogreti cca 300m). Drva so še vendno med cenejšimi, zahtevajo pa določeno rekreacijo čez celo zimo. Peč na olje, katera praktično ne lavfa, pa je bila kupljena rabljena, stara nekaj let, za male pare.
  Ko začnem premišljevati o varčevanju, me boli glava, koliko to stane. Super bi bili kakšni kolektorji na strehi (za toplo vodo), vendar je štrom čisto prepoceni. Ne rabim nobene investicije, plačam nekaj evrov več in je voda tudi tistih nekaj mesecev, ko ne kurimo topla. V bistvu rajši kupim za ta denar še kakšno kripo, s katero imam več veselja, denar pa me ne žuli. Sto ljudi sto čudi...
Aja, tukaj pa je še ekologija. Verjetno drva niso najbolj ekološka, vendar pa je moje napačno mnenje tako, da naj za to poskrbi država, ki nas itak ropa na vsakem koraku in jaz se ekologije na moje stroške ne grem.

Pyr0Beast

Najbolj 'ekonomično' in 'ekološko' se je gret na cepljenje atomov :)

Verjetno je ena bolj ekonomičnih stvari kurjenje premoga -  samo tako poceni kakor ga dobijo TEŠ ga ti verjetno ne boš. Je ceneje dobit premog po žici.

Drva - če moraš zadeve še sam žagati in sušiti - jaz se jih ne taknem. Saj je lepo cepit pa žagat za veselje, sam tveganje za poškodbe je IMO preveliko, da bi to delal resno. Potem ko razkolješ že kak kubik se nekako naveličaš vseega skupaj pa pocarsko delaš.
Pa potem prenašanje tistega pepela not pa ven po bajti, smrad naokoli ...

Enako kot mizarji delajo - brez prstov. Ni to to. Da bi za tistih par € ratal invalid - ne hvala
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

ModelJT

Pri nas doma kurimo na drva in lesne brikete. Do zdaj je to najcenejša opcija, ki smo jo imeli. Pred tem smo imeli drva in premog, pa je bilo celo dražje kot to. Pa še od premoga je bilo vse umazano po kurilnici in v "jami" kjer je bil premog. Včasih se je kurilo še ne olje samo tega je že dolgo. Briketi se naročujejo pri nekem privatniku se mi zdi (imena firme se ne spomnim), drva nam pa po novem vozijo iz bauhausa. Sem se kar čudil, ker zelo dobro gorijo, poceni so, pa še na dom ti jih pripeljejo za minimalen denar.
[SIGPIC][/SIGPIC]

superca13

Jaz ogrevam celo bajto na cviček, letos sem porabil 470litrov. Vmesna obdobja (pomlad/jesen) je peč bolj ali manj na OFF, dogrevam/ohlajam s klimo. Sanitarno vodo grejejo solarni kolektorji, če je sonce imam že zdaj vodo ogreto na vsaj 80st.-300L,  poleti pa moram ponoči že skoraj kontra ohlajat dnevni izplen sonca.
Razmišljam še o postavitvi zidanega kamina (bolj za romantiko kot za toplotni izplen) ampak zadeva jeskupaj z ekstra dimnikom vse prej kot poceni.

2sv

superca13 mene pa zanima koliko kvadrature ogrevaš in kako imaš hišo izolirani

žabec

Glede na porabo olja, boš rabil toplotno črpalko z izhodno močjo okoli 8KW, če imaš talno gretje potem ne rabiš visokotemperaturne in je izkoristek še večji. Če imaš v bližini talno vodo je to še bolje, ker imajo take TČ največji izkoristek. Bistveno je še ali boš uporabil tudi zalogovnik za vodo, ker ta zmanjšuje število zagonov TČ in s tem njeno življensko dobo.
Jaz sem glede na cene dobaviteljev in monterjev na koncu naredil vse sam in sem cenovno prišel skozi za malce več kot polovico cene ponudnikov. Učinek je pa tak, da sedaj stroškovno porabim za ogrevanje med 35 in 40% zneska kot sem porabil za ogrevanje z oljem. Ob sedanjih cenah kurilnega olja računam, da se mi bo investicija povrnila približno v šestih do sedmih letih.
Samo ena boginja je prava !

superca13

Citat od: 2sv;129650superca13 mene pa zanima koliko kvadrature ogrevaš in kako imaš hišo izolirani

Skupaj ogrevam 144m2. Hiša Marles, izolacija max. kar je bilo možno, isto okna, isto max. kar je bilo možno, 3 slojna. Klet izolirna po tleh in od zunaj,  70m2 ne grejem oz. koliko pač od kurilnice "seva". Noter so samo avti, kurilnica in pralnica, v najhujšem mrazu temp. ne pade pod 12st+. Klet je 1/2 vkopana v zemljo.