Poraba goriva C5

Začel/a BT-C5, Marec 05, 2012, 05:01:14 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janezp

Citat od: BT-C5;133854torej;

več kot dvakrat večja čistost vbrizgalnih šob,
    13 odstotkov manj nezgorelih CH in 21 odstotkov manj trdnih delcev v izpuhu  (ECE 15 testni cikel),
    občutno izboljšana korozijska zaščita površin,
    do 2,5 odstotka nižja poraba  (ECE -15 test),
    popolna kompatibilnost z biogorivi.

do sedaj smo pa tankali-pomije ali kaj??

Na Petrol sem povprašal, kam spada Q MAX Diesel glede na evropske normative ter glede žvepla in dobil sem obsežen odgovor:
" Najprej je potrebno poudariti, da EURO norme ne določajo kakovosti goriv ampak stopnjo emisij, ki nastajajo z zgorevanjem goriva v avtomobilskih motorjih. To pomeni, da ne zavezujejo distributerjev goriv ampak proizvajalce oziroma prodajalce vozil.
EURO5 Standardi so v veljavi od 1.9.2009 (za registracijo oz. prodajo novih vozil od 1.1.2011)
EURO6 standard bo stopil v veljavo predvidoma s 1.9.2014 (za registracijo oz. prodajo novih vozil od 1.1.2015).
Posredno pa so EURO standardi vendarle vezani tudi na kakovost goriv. Določene mejne vrednosti emisij v motorjih je namreč mogoče doseči le z uporabo goriv ustrezne kakovosti. Kriterij pri tem je predvsem vsebnost žvepla v gorivu, ki mora biti npr. pri EURU5 maks. 10mg žvepla/kg goriva (ppm).
Goriva Petrol Q Max v celoti zadoščajo pogojem, ki so vezani na izpolnjevanje norme EURO 5. Goriva Q Max namreč vsebujejo maks.10 mg/kg žvepla, kar se po evropskih kriterijih že šteje kot gorivo brez žvepla.
Goriva Q Max prav tako že danes izpolnjujejo tudi kriterije za izpolnjevanje EURO 6. Ta norma bo namreč le še zaostrila omejitve pri emisijah in predvidoma ne postavlja novih zahtev gorivom."

janezp

Citat od: Mops;134269Zaenkrat na QMax-u nisem opazil nekih blaznih odstopanj od OMV. Poraba ~7l  90%AC ostalo mestno sr(t)anje.

Pri povprečni porabi okrog 7l na 100km bi ob 2,5% obljubljenem prihranku pomenilo okrog 0,18l na 100km, kar je komaj zaznavno. Ampak to je v primerjavi s prejšnjim Petrolovim dieslom, primerjava z OMV ali MOL pa verjetno ne bi nič pokazala, ker so ti že imeli prej boljša goriva. Moje mnenje je, da je Petrol šele sedaj prišel na nivo drugih evropskih proizvajalcev in da ga lahko brez strahu tankamo, saj je najbolj razširjen.

Mops

Primerjava je bila Petrol (tankal 1. v ta avto) vs. OMV

breznikar.peter

Citat od: janezp; Moje mnenje je, da je Petrol šele sedaj prišel na nivo drugih evropskih proizvajalcev in da ga lahko brez strahu tankamo, saj je najbolj razširjen.[/QUOTESe strinjam.

yamaha20252025

Tudi jaz se s tem strinjam..., zato pa sem se petrola izogibal na široko vsa leta.
C5 III 2.7 Hdi V6 avt.

Pyr0Beast

Sem tankal na OMV-ju 95-ko za hec če ne drugega
Gre mašina lepše, mogoče je samo poletje ? Edino tam pri 3000 obratih jo malo 'zmanjka', kot da odvzame malo gasa. Nič ni slišat da bi klenkalo.

S klimo na max in furanjem 150-160 (Vrhniški klanec 190 na vrhu - res lepo pospešuje v klanec, za uživat) (fural 110 le tam ko so radarji in tistih 50 na cestninski)
Poraba 9.8L/100km
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

Vlado333

No, da se še jaz pohvalim s porabo pri mojem C5 (2.0HDI 103kw, limuzina).
Do sedaj sem porabil dva "tanka", pri prvem je bila poraba 6L pri drugem pa 6,1L/100km. Večino kilometrov opravim po avtocesti in obvoznici. Recimo, da je 80% avtoceste ter 20% mestne vožnje.

frodo1

Citat od: Vlado333;135983No, da se še jaz pohvalim s porabo pri mojem C5 (2.0HDI 103kw, limuzina).
Do sedaj sem porabil dva "tanka", pri prvem je bila poraba 6L pri drugem pa 6,1L/100km. Večino kilometrov opravim po avtocesti in obvoznici. Recimo, da je 80% avtoceste ter 20% mestne vožnje.

Po avtocesti, pa mestna vožnja, po moje ste eni čarovniki,...
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

Vlado333

Citat od: frodo1;135985Po avtocesti, pa mestna vožnja, po moje ste eni čarovniki,...

Èutim malo sarkazma v tvojem odgovoru.
Vsakodnevno se vozim na relaciji Logatec-Ljubljana-Logatec ter občasni "izleti" v center Ljubljane in drugod po Sloveniji. Povprečna hitrost po BC je okoli 65 km/h. Po avtocesti se NE vozim 110 ampak, če razmere dopuščajo med 130 - 160 km/h, torej ne delam zastojev in ne "mečkam".
Jaz sem s porabo več kot zadovoljen, saj sem glede na težo avtomobila pričakoval višjo porabo, pa še moj prejšnji avto je bil res "šparovček". (xsara hdi 110)

Lp Vlado

frodo1

Citat od: Vlado333;136004Èutim malo sarkazma v tvojem odgovoru.
Vsakodnevno se vozim na relaciji Logatec-Ljubljana-Logatec ter občasni "izleti" v center Ljubljane in drugod po Sloveniji. Povprečna hitrost po BC je okoli 65 km/h. Po avtocesti se NE vozim 110 ampak, če razmere dopuščajo med 130 - 160 km/h, torej ne delam zastojev in ne "mečkam".
Jaz sem s porabo več kot zadovoljen, saj sem glede na težo avtomobila pričakoval višjo porabo, pa še moj prejšnji avto je bil res "šparovček". (xsara hdi 110)

Lp Vlado

Žal se v tem kar si napisal motiš, sem pač napisal, da se mi zdi, za takšno vožnjo, takšna poraba nemogoča, lahko pa da se motim, sory

MSrougeZX

Citat od: frodo1;136015Žal se v tem kar si napisal motiš, sem pač napisal, da se mi zdi, za takšno vožnjo, takšna poraba nemogoča, lahko pa da se motim, sory

Kaki avto voziš?

Poraba je res nizka...ampak ni nemogoča...ko ga jaz tišim agresivno me ne gre nikoli čez 6,8...na AC pri 130 pa komot med 6-6.3.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

BT-C5

..potem pa še izmeriš "realno"-poln tank izprazniš in spet tankaš polno pa dobiš še kakšnih 0,5l več pa si tam kot vsi:)

frodo1

Citat od: MSrougeZX;136016Kaki avto voziš?

Poraba je res nizka...ampak ni nemogoča...ko ga jaz tišim agresivno me ne gre nikoli čez 6,8...na AC pri 130 pa komot med 6-6.3.

Jaz vozim Xsaro hdi 110, govoril sem pa o porabi, ki jo je napisal Vlado 333, za njegovo vožnjo po avtocesti 80%( hitrost 130-160)  in 20% obvoznica poraba 6-6,1l. To je za takšno vožnjo zares malo,...

Vlado333

Obakrat sem tankal polno (vsak avto vedno tankam polno), in potem izpraznil do prižiga lučke. Poraba je izračunana, (BC mi kaže 5,9), kot sem že dejal sem tud jazi pozitivno presenečen nad porabo goriva, saj sem pričakoval vsaj liter več.
Pri prvem tanku je bilo več daljših voženj (Logatec-Lovrenc na pohorju-Logatec ter Logatec-Bled-Logatec), medtem, ko pri drugem tanku razen Logatec-Ljubljana ni bilo daljših relacij.   Ko sem avto kupil je imel 11500km in je poraba po BC za 9100km znašala 6,2l, kako so ga vozili pa ne vem. (Citroen koper, vozil ga je eden od zaposlenih)

@frodo1    20 mescev sem imel xsaro hdi 110 in v tem času naredil 64000km, najnižjo porabo sem imel 4,7l in sicer v mesecu maju na relaciji Logatec-Zurich-Francija. Povsod sem vozil vsaj 15 km/h nad omejitvami (razen v tunelu-Gotthard) ter najvišjo porabo 6,7l pozimi ob težki nogi. Vedno sem dejal, da tako šparovnega in "hvaležnega" avta kot je bila xsara ne delajo več.
Imel sem pa nekaj avtomobilov kateri so bili precej "žejni".  2x Zx 16V ter C4 2.0 16V VTS, pri vseh treh je bil praznik, če si prišel pod 10l porabe.

Lp Vlado

BT-C5

če je 2.0 bi ti verjel,kajti sam sem imel P406 2.0HDI 110km in sem  imel skoraj 1l manjšo porabo kot sedaj,vendar je bil tudi avto 300kg lažji!!

Lp.