Ventilacija

Začel/a sky2012, Januar 30, 2012, 04:17:29 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

sky2012

Sem na novo lastnik Citroena Xsare Picasso 1.8 16v l2000. In že so se pojavili prvi problemi. Avto ima avtomatsko klimo in sicer ventilator včasih dela normalno v vseh možnih nastavitvah včasih pa sploh ne dela in ni variante da bi zalaufal. Preiskal sem vse poste z približno enakim problemom in kot je napisano v podobnih temah naj bi bila za to kriva tranzistorja. Prosil bi če mi lahko da kdo direkten link za tranzistorje kje jih bi lahko naročil ter katere. Hvala

alesz

Točno pod tvojo je odprta enaka rema........

sky2012

Sem prebral sam nisem hotel tja pisat lahko pa prestavim temo......problem je ker ne najdem teh tranzistorjev...

alesz

V bistvu je zakole,če ti vrtljaji nihajo in ti zadeva špušča zvoke kot otrpške videoigrice,potem je problem v elektroniki,če zadeva deluje ves čas na maximalnih obratih so prebiti tranzistorji,če pa ni nič,potem najprej preveri napajanja,pri tem letniku je velika verjetnost okvare volanske ključavnice......................................................
http://shop.just.si/store.php/show/view=item/section=images/item_id=4301

aleszsg

Men pa pri neki srednji hitrosti ventilatorja cvili pa piska pa kolker sm brav da naj bi šli tisti tranzistorji sam kolker sm vido pa enih slikah je to preveč dela da bi  to popravo. Bm počako da crkne do konca pa se bm pol loto. hehe. neki še. avtomatska klima??  a se to vsem dogaja da če imaš nastavljeno na ekon pol pa avto ugasneš in ga čez neki časa prižgeš se vključu avtomatska klima??? men je to mal čudno. sj vem da se kompresor ne zalavfa pri mrzlih temperaturah. a je to normalno??

alesz

normalno je.....če je razlika med dejansko in nastavljeno tempraturo več kot 8°se avtomatsko vključi avtomatika.....

sky2012

Ventilator včasih dela in ga je možno nastavit na vse načine......ko ga pa pikne pa ne bi delal niti po bogu.  Bom pa preveril napajanje prvo ja. Sem pa včeraj vseno naročil tranzistorje ter pasto za vsak slučaj če bo treba menjat.

aleszsg

No fajn sm že mislo da ga mi kaj elektronika serje. heh

sky2012

Tako danes sem se končno spravu k popravilu. Prvo kar sem probal je bla ključavnica. Ko jo malo pretresem pred vžigom avta in ko avto nato vžgem ventilacije deluje, ko pa med delovanjem ključ samo malo premaknem levo al pa desno ventilacija crkne. Tako da bo treba prvo zamenjat ključavnico. Zdaj me pa zanima koliko je cena nove oz ali bi bilo dobro da dam rabljeno ključavnico in imam za vžig en ključ za vrata če bi pa slučajno rabu mi pa ostane star ključ (če bi slučajno kdaj daljinec crknu).

alesz

Odvisno kaj dobiš pod novo ampak v vsakem primeru menjaš vse vložke in programiraš nove ključe.......tisto kar imaš izrabljeno-daljinec pa ostane stari....!
Zadeva se da elegantno rešiti z dodatnim relejem,pod neko temo tu zraven se že pripel http://www.citroenar.eu/showpost.php?p=121637&postcount=25.Zadeva dela po tem posegu normalno....in je izvedena enako kot je zahteva po citroenovi dokumentaciji.Ko je bil ta avto mlad se je delala ta predelava s tem,da se je pri zamenjavi ključavnice obvezno vgradil še rele.

sky2012

Malo sem klical po avtoodpadih in bi menjal samo obvolansko ključavnico zraven seveda dobim še ključ. Iz zdajšnjega daljinca prestavim elektroniko in to je to. Ostale ključavnice bi pa ostale stare ter če bi bila potreba jih bi odpiral z starim ključem.
Tu omenjaš rele pa te glih ne razumem najbolje. Èe menjam vložek je pol obvezno dat ta rele al deluje pol tudi brez njega? Èe je potrebno dat rele bi te prosil da napišeš še kakšnega.

alesz

Ključavnica ostane z vsem kar ima,rele je normalen avtomobilski rele cca 3oA...in vezeš po sliki.....odstraniš plastiko okoli volana in plastiko pred varovalkami,vse je jasno videti........

CitatKljučavnica ostane z vsem kar ima
pa kaj tole ni dovolj jasno.......če zvežeš tako kot je na sliki pustiš staro,če že hočeš "ta zanič" ključavnico.....

dejanslo

Povedati ti hoče da gre preko klučavnice premočan tok in čez čas skuri kontakte v njej. Novejši modeli imajo dodan rele in s tem razbremenijo ključavnico.

sky2012

Aha zdaj pa razumem .... no zdaj ko bom montiral novo ključavnico bom potem zmontiral še rele.

sky2012

Danes kličem na servis AH Jenko in pravi, da je dovolj če menjam samo električni del ključavnice....cena 75 eur. Pravi pa da je možno da je šel samo predupor....a ma kdo kakšno slikico tega predupora da vidim kaj iskat.