Xantia 1.8 16V, l.00, vtisi

Začel/a ggorenc, Januar 26, 2012, 03:02:38 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

ggorenc

Tako, naredil sem ze dobrih 800km v dveh dneh in avto pocasi spoznavam. Fino se je peljati na podvozju kot ga je zrihtal predhodnik. Danes sem ga dve uri cistil znotraj in 10min zunaj. Saj ne da bi bil avto svinjak samo precej sem alergicen na vsako smet in ga imam rad cistega. Zunaj se gre zgolj zaradi obilice soli, ki jo veselo sipajo pri nas na gorenjskem.

Ugotovil sem, da malenkost pusca hidravlicna pumpa in kaplja sem ter tja na jermen, ki je masten. V prostem teku je malce drugacen zvok kot bi moral biti. Hujsega mislim, da ni nic. Mislite, da so samo tesnila na pumpi (O ringi) za zamenjati? Ker nisem zasledil, da je crkovanje pumpe ravno pogost problem pri Xantijah?

gregor

Očisti pumpo, da boš videl kje spušča. Ponavadi če spušča na oringih potem kaplja po alternatorju.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

ggorenc

Tako je, zraven altenatorja je pa tisti jermen, ki je masten in se oglasa. Sem prihodnji teden dogovorjen z Jenkom in mi zamenja oringe in jermen. Potem bomo pa videli pravi. Ponavadi je to dovolj. Ceprav ni bil najbolj optimisticen? No cloveka se ne poznam.

Kaksni so pa simptomi pumpe, ki odpoveduje? Ali gre to naenkrat? Kot bencin pumpa? Slednja najraje poleti, ko si na dopustu. Imam lepe spomine na kopanje v Zadru...

Pyr0Beast

Simptom pumpe ki 'odpoveduje' je, da vase vleče zrak. Dokler pa je zadeva namazana ne bo crknila. Nima kaj crknit
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

firbec

Pred pol leta sem se ukvarjal z identičnim problemom: pod pumpo vse mastno, alternator, kompresor klime, da o dvorišču ne govorim.

Kličem Novaka: pumpo bo potrebno predihtat, 150e če mi šraufamo, 100e če sam pumpo pošraufaš dol. O detajlih kaj naredi ni hotel
nič govoriti, samo, da bo potem zadeva sanirana.

Sledilo je malo raziskovanja:
Menjaš 13 tesnil (O ringi) in to je to. Vsa tesnila razen enega dobiš na citroenu. Cena za original tesnila okoli 17e.

Menjava tesnil ni nič posebnega. Razbremeniš jermen, pumpo dol, zamenjaš tesnila (po obodu in 2 v notrajosti), pumpa nazaj in to je to!
Sam sem rabil 2 uri.

Pyr0Beast

Hmm
Kerega tesnila ne dobiš na citroenu ?

+ tista 2 ki sta v notranjosti, kako prideš do njih ?

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

firbec

Rabiš naslednje O-ringe:

Jih imajo na citroenu:
     16x2 mm - 6x (št 4, čepi batov na pumpi),
     19x2,5 mm - 2x (št. 6, reducirke na izhodu),
     44x3 mm - 1x (št. 3, visokotlačna komora),

Tega nimajo:
     36x2,5 mm - 1x (nizkotlačna komora),

Èe boš nabavljal tesnila, obvezno iz VITONA! Viton je bolj doporen na LHM in visoke temparature, navadno tesnilo bo razpadlo.
Rabiš še tesnilno maso.

firbec

Še par slabih slik, pač slikano z mobitelom:

- 1. poskus pouščanja jemena. Rezultat: polomjen napenjalec. Kako popustiti jermen?
- 2. poskus pouščanja remena: Èaranje z gurtno, rezultat: jermen puščen!
- Pumpa v 3 delih, zravn orodje za fino nastavitev :)

Upam, da se kak mehanik ob tem ne križa, sem popolni amater pri šraufanju!

Pyr0Beast

Èe se prav spomnim moraš napenjalec rahlo odviti če ga hočeš popustiti ?

Pyr0Beast

Firbec - ti pa zamenjaj še jermen zraven

Pyr0Beast

Kje se nabavi tesnilna masa - navaden avtoshop ? - In kakšna mora biti ? Brezkislinska, visokotemperaturna? -tudi kam jo je treba dati ?

firbec

Citat od: Pyr0Beast;121714Èe se prav spomnim moraš napenjalec rahlo odviti če ga hočeš popustiti ?

Ne vem? Mogoče. Kolikor sem uspel videt je to samo močnejša vzmet.
Z račno od gedor naj bi z zasukom proti smeri urinega kazalca fedr popustil.  Napenjalec blokiraš z svedrom fi6.
Vse to je teoretično :) Pri meni je pri čisto malem pritisku odletel rob napenjalca :(

Citat od: Pyr0Beast;121714Firbec - ti pa zamenjaj še jermen zraven

Se ti zdi bolj bogi? Res je rahlo napokan. Hmm? Mogoče bi mogel predčasno naredit velki servis, menjava je sicer predvidena če 25000 km.

Citat od: Pyr0Beast;121714Kje se nabavi tesnilna masa - navaden avtoshop ? - In kakšna mora biti ? Brezkislinska, visokotemperaturna? -tudi kam jo je treba dati ?

Vsaka avtotrgovina jo more met. Mora biti pa visokoteperaturna.
Uporabiš jo pri montaži zadnjega dela pumpe (glej sliko z razdrto spumpo, tisti del pri kladvu). Tesnilo bo nadomestek tankega papirnatega tesnila.
Sam je nisem uporabil in sem nekaj čaral z teflonskim trakom:Hammer3:. Teflonski trak zaenrat tesni :)

Pyr0Beast: A se boš sam lotil?

Pyr0Beast

Ah Ok. bom vzel kar tisti RTV silikon za glave tesnit, ga še imam nekaj.

Sem šel danes naročiti tesnila, tistega za nizkotlačni del nisem iskal.

Jaz bom pretesnil samo zgornji del pumpe, brez demontaže. Curi mi tam pri tistem slepem vijaku in na visokotlačnem delu (to je večinoma edini problem), ko bom zadevo odprl pa bom tudi videl v kakem stanju je tistih 6 tesnil od batkov.

To bom še videl ali bom sam ali pa s Tikijem

Tisti jermen+napenjalec pa menjaj, ni tak strošek, in če ti ga bo odtrgalo na sredi vožnje boš piz*il :)

firbec

Menjaj vsa tesnila!  Zamenjaš enega, čez mesec začne drugi :)  

Sem menjal tistega pri slepem vijaku, čez en mesec začne puščat pri cevi, spet menjam, še po
naslednjem mescu, pa ušča nekje na spodnji strani pumpe.
Kaj je sledilo? Pumpo dol pa vse zamenjat :)

Tri tesnila od batkov, ki so na zgornji strani pumpe boš lahko zamenjal, treh spodaj pa ne.
Še najlažje je menjat kar se da, na pritrjeni pumpi, nato pumpo dememontirat ter menjat še ostala tesnila.

Aja, pa menjaj tesnila enega za drugim, da nebi slučajno batkov kje po tleh štel. :)

Èe bosta z tikijem menjala, se vama rade volje pridružim, pa nardimo še en fotosešn.
Tri srebrne xantije na kupu!

ggorenc

Jaz pa s cetrto pridem :D

Danes sem se spraseval kje je ta slaba kakovost izdelave kabine kot ji ocitajo na testih? Moja bo letos stara 13 let in znotraj niti ena stvar ne skripa, crickov ni, rocaji in drzala vrat stojijo kot prilepljeni, tapete ne odstopajo, sedezi niso nikjer strgani.