Xantia 1.8 16V, l.00, vtisi

Začel/a ggorenc, Januar 26, 2012, 03:02:38 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

ggorenc

Tako prisel srecno domov. Danes zgodaj zjutraj (3AM) sem imel eno nujno zadevo (sluzba) in kot po Murphyju je sklopka na Multipli sla rakom zvizgat. Se obrnem po 1km in se odcijazim nazaj po Xantijo.
Zalaufam in odplavam dogodivscinam naproti. Hvala predhodniku za 7mm profila zimskih Dunlopk, ki so morda danes komu resile zivljenje :D  Avto je presenetljivo neobcutljiv na bocni veter in lepo grize v zimske zamete. Dobesedno, ker sem se po AC zaradi zametov vozil 40-60kmh, nikjer nikogar. Prednje meglenke so pojem zase. Po mojem starem R25 sem ze pozabil kaj so to DOBRE meglenke in, da jih znajo izdelati samo Francozi! Skoda samo, ker nimajo rumenega filtra. Ugasnem prednje zasencene luci, vzgem meglenke in se vozim kot gospod...

Hidravlika lepo opravlja svoje delo, celo predobro za taksne razmere saj je tezko cutiti kdaj plavas zaradi podvozja in kdaj zaradi poledice. Vajen sem precej bolj neposrednega volana in trdih fedrov ampak avto je na snegu vseeno stabilen. Le bolj pozoren je treba biti. Pogon vse spredaj je malce problematicen v snegu in ledu. Tezko se resujes iz pocasnejsih ovinkov z rocno zavoro, ker le-ta prime na prednja kolesa. V pocasni voznji je avto grozno podkrmarjen, tudi ko odvzames plin sredi ovinka na snegu, se rit Xantije niti zbudi ne?! Ima pa avto skoraj idealno razporeditev stopalk. Bremza malce nizje kot pedal za gas kar je danes redkost in z malce vaje sem hitro zaviral z desno ali levo nogo in hkrati tiscal gas. Zaradi razporeditve teze bolida v ovinku.

Komaj cakam na vecer. :funny34d:

isarajli

Citat od: garac;122089Malo sem počekiral gorencevo xantio, ni slaba, ampak sem moral najprej pomisliti čigava je. Se  pravi najprej je bila v Kranju, pa v Murski Soboti, pa v Kranjski Gori in sedaj se je vrnila skoraj domov.
Ampak odbijači pa so tudi malo popraskani, še vedno se išče xantia mk2 z nedotaknjenimi odbijači :)

po tem sem sklepal, pač zmotno:Hammer3:, vi pa v kot in v smeh.
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

Lovro

Xantie (in sploh vsi hidravličarji) so zakon za sneg. Èe pa kakega zasneženega klanca ne spelje, pa za kak trenutek rahlo zategneš ročno, toliko da kolesa spet zagrabijo in boš speljal klanec - seveda to velja le za kak krajši klanec, da ne bo kdo slučajno skuril ročne.
Èe pa še to ne pomaga, gre pa vzvratno.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

ggorenc

Prisel sem do zanimive ugotovitve, da so se Xantije 2, bencinarji 1.8 in 2.0 16V vozili izkljucno na pnevmatikah dimenzije 205/60 15", redko kaksen primerek na 195/65 15". Je kdo homologiral te dve dimenziji in kako to zadevo uredim?!

Ker je ocitno, podobno kot pri dolocenih bmw primerkih, prislo do nekaksne separacije evropski vs. jugoslovanski trg. Kar mi ni niti malo vsec. Avto je na gumicah 185/65 15" smesen in pika. Niti mu ne pristoja.

Jogador

Homologiraš lahko te dimenzije, samo rabiš zraven homologirat tudi druge feltne, na osnovnih ne gre.

Mogoče bi šlo, da nekje dobiš feltne (če si jih lahko sposodiš, najbolje nove, oz morajo imeti certifikat zraven, ker ga rabiš za homologacijo) in gor zmontiraš novo dimenzijo in greš na LPP na Celovško v Lj (tam vem, da delajo homologacije, verjetno še kje), in daš tistih 40€ (ne vem točnega zneska) za homologacijo.
Mogoče dobiš kje feltne od Active(205 dimenzija original, če se ne motim), greš na citro servis, da ti dajo kakšen papir, da to paše oz da je original možnost, pa s tem na homologacijo...

Ko je pa enkrat dimenzija homologirana pa mislim, da lahko daš to gumo tudi na original feltne nazaj, ker v kartonček napišejo samo dimenzijo gume, pa itak paše brez problema guma gor, centimeter gor al dol.

Nisem pa 100%, oz vem, da za homologacijo rabiš gume in feltne druge, naj me kdo popravi, če sem kaj narobe napisal.

Je pa včasih v Postojni obstajal en servis, ki je delal tudi homologacije (mislim da nek Opel servis, se lahko pozanimam, če boš rabil) in ni kaj preveč kompliciral okrog tega, če si dal enih 10€ zraven...
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

Citroenovc

Citat od: ggorenc;122968Prisel sem do zanimive ugotovitve, da so se Xantije 2, bencinarji 1.8 in 2.0 16V vozili izkljucno na pnevmatikah dimenzije 205/60 15", redko kaksen primerek na 195/65 15". Je kdo homologiral te dve dimenziji in kako to zadevo uredim?!

Ker je ocitno, podobno kot pri dolocenih bmw primerkih, prislo do nekaksne separacije evropski vs. jugoslovanski trg. Kar mi ni niti malo vsec. Avto je na gumicah 185/65 15" smesen in pika. Niti mu ne pristoja.

A ti zdaj govoriš o tujini ali kako?

Ker (razen Active) so pri nas Xantie 2 veselo na 185kah. In ne vem, kaj tebi zgleda smešna? Zadaj (ko je odvijač tako zaobljen) zgleda 185ka na X2 že ko "valar" ... C5ka s svojimi 215 pa ko na tabularčkih ... Ko primerjaš riti.
OK

LP
Primož

Jogador

Citat od: Citroenovc;122977A ti zdaj govoriš o tujini ali kako?

Ker (razen Active) so pri nas Xantie 2 veselo na 185kah. In ne vem, kaj tebi zgleda smešna? Zadaj (ko je odvijač tako zaobljen) zgleda 185ka na X2 že ko "valar" ... C5ka s svojimi 215 pa ko na tabularčkih ... Ko primerjaš riti.

Jap, 185 zadaj res zgleda široko, tudi spredaj je na videz precej široka guma, verjetno tudi zato, ker so feltne precej ozke...
Ne vem, jaz bom kar na original dimenziji ostal, se mi zdi, da se lepo pelje, pa ovinki so tudi ok (pustmo to, da sem zadnjič zadel pločnik, ko sem se umikal enmu, ki se mi je pripeljal po mojem pasu,:funny34d:), se dobro drži ceste.

Se pa xsara na 195-kah drži še bolje, samo je itak podvozje drugo, pa še bolj športno, ker je 16v motor notr...
"Watch this..."

ggorenc

Xsara nima zadaj aktivne preme zato se ti zdi, da drzi bolje. Ko pa se sistema enkrat privadis, da zadnja kolesa dejansko sledijo prvim, vidis da gre kot vlak cez ovinke.

gregor

1.8 imajo 185.
Tudi 1.9TD imajo 185. Moj ex avtomatik ima 205, ki pa ima tudi peste in zavore enake kot V6. Ne vem ali zaradi tega ker je avtomatik ali zaradi tega ker je hydractive.,
govorim za X2.
Direktno težko primerjam, ker na taozkih sem vozil xantio brez hydractive, ta ima pa hydractivo.
V ceni je pa konkretna razlika.

V homologacijo se zapiše poleg dimenzije gum še dimenzija platišč(širina in ET)
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Jogador

Citat od: ggorenc;123216Xsara nima zadaj aktivne preme zato se ti zdi, da drzi bolje. Ko pa se sistema enkrat privadis, da zadnja kolesa dejansko sledijo prvim, vidis da gre kot vlak cez ovinke.

Ha, to se mi je zdelo že nekajkrat, ko sem malo hitreje vozil po regionalkah z blondinko, da se avto nekako drugače pelje čez ovinke, kot da bi res šla malo pošrek... Sem se navadil, je super zadeva, na novih gumah bo pa sploh fino, tele so za v smeti, ki so na avtu.:argue1:
Pa sem nekje bral o aktivni premi na xantiji, samo nisem vedel, da jo ima tudi moja.:Hammer3:

Me zanima, kaj novega še najdem:BigThumbs:

Citat od: gregor;1232301.8 imajo 185.

V homologacijo se zapiše poleg dimenzije gum še dimenzija platišč(širina in ET)
No potem sem se zmotil, potem rabiš kar obdržati nova platišča, sepravi dejansko rabiš zamenjati komplet, če hočeš drugo homologacijo.
"Watch this..."

garac

ZX, Xsara, xantia... imajo zadnjo premo vpeto na gumi nosilce... a to je aktivna prema?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Pyr0Beast

In gume se obračajo za ene 5° v smeri vožnje afaik
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

ggorenc

Je aktivna seveda. 5 stopinj je ogromno.

Lovro

Pa zanimiv občutek je na ostrem ovinku, zlasti na zadnji klopi, pa potniki te opozorijo, da ti odnaša zadek, he he. Èe za to ne veš, res misliš, da avto zanaša.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Jogador

To se je meni zgodilo prejšnji teden, ko se mi je mudilo.
Sem že kontra volan začel vrtet skoraj, pa je zadeva minila prej...

Sem mislil, da so gume za stran vreč:Hammer3:
"Watch this..."