termostat gretje 20 hdi

Začel/a sušo, Januar 19, 2012, 11:10:45 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

sušo

A mi lohk, prosim, en razloži kako dela to jbno gretje pr motorjih hlajenih z vodo.
Namreč. Pred tednom zamenjam termostat (že drugi v roku 10000km ali pol leta). In ko temperature zunaj padejo, avto ne greje dovolj. Po cagarju sodeč termostat lepo odpre točno na mal pod 90st. in potem drži na cca 80st. Vse lepo in prav. Ampak, ko je zunaj pod ničlo pade temp na mal čez 70st. in se notranjost ne segreje pa tud če piha na ful al pa na mal.
Ko je zunaj par stopinj nad ničlo greje v redu in piha vroče (s tem nekako odpade zabita pečka)
Termostat je tudi nov in ne najcenejši (s tem odpade možnost venomer odprtega termostata)
Kaj je še lohk? A je še kje kak jebn ventil, stikalo, senzor?
In še. Tud če je voda sam 75 bi vseen mogl pihat vroče. A ne? Piha pa toplo do mlačno.

Hvala

garac

Prekmalu spusti vodo krožit al v čem je fora?
Včasih smo imeli zimske maske pa to ane... sicer maš pa srečo, danes je +.
V spačku sem imel ponavadi eno deko za pokrit čez noge, mogoče je v evasionu tud taka tehnika potrebna
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

sušo

ha ha sej da nauš mislu da Mica nima deke...  Ima jo.

Ma čudn je to. Sva dons z visarjem tuhtala in je prav bedast feler. Ja voda se preveč hladi.
Termostat bi mogu zapret tud ne sam odpret pa očitno ne.

sušo

Aja to je zdej aktualno ne od kar mamo Evasiona. Mamo ga pa že sedem let če ne osem. Pa valjda je bla kaka zima vmes...

sušo

A za tole zadevo nima noben ideje?

Sm ga zadnjič pustil laufat na mestu. Zunaj je bilo okoli 0. Voda se je shladila pod 70 (po cagarju) ...  

Ventilator preverjeno dela, ko mu je dovolj vroče,  in v tem primeru ni vrtel, torej ni krivec za podhladitev.

visar

jaz mislim da tukaj ni vzrok voda, saj tukaj ni nič novega.
Preprosto je pumpa, ki žene vodo po motorju in ventil ki ti na podlagi toplote odpira in vodi vodo na zunanji hladilnik.

Jaz mislim da je vzrok v kakšnem od senzorjev, ki pošiljajo napačne podatke v motorni računalnik in zato ti pošilja prerevno mešanico v motor.

Poglej če je temperatura v hladilniku rez prenizka (kar s termometrom) in poglej kaj ti pravi računalnik.
Poglej inektorje ....

Res drugače nimam ideje.
______/\\______
______/\\______

sušo

Ok hvala.
Sej glih to me najbolj nervira k je zadeva simpl in ob enem zakomplicirana u nulo.
Bom se oglasu pri Toniju in bova razdrla kakšno tehnično. Ni hudič da ga bomo pozdravli.

žabec

Pri XM-u 2.0i se je podobno dogajalo, če je prišel zrak v zgornji del glave motorja, tam kjer bi morala biti hladilna tekočina. XM je imel celo vijak za odzračevanje glave.
Samo ena boginja je prava !

sušo

Prezračil sem sicer ne glave ampak je tm na pokrovu kjer pride termostat šrauf za preluftat, višje gor pa je ekspanzija tako da, upam, da je šel ves zrak ven.
Ampak a ni tko da če bi bil zrak v sistemu bi se motor grel in ne hladil.

Endy

Živ vsem
Imam popolnoma isti problem na Evasionu 2.0 HDI temperatura tud pri men ne gre čez 75 pri ugasnjenem gretju! To sem poskušal na parkingu in mi je laufal skor eno uro. Ventilator za hladilnik pa lepo stoji -itak ker je sam okol 70°C. Gretje piha mlačno kljub temu da webasto goni na polno.

sušo

Mal sm pozabu na "mojo" temo.
Torej problem rešen. Temperatura motorja je na normali odkar sem očistil kontakte na konektorju na senzorju temperature na bloku motorja (desno pod zračnim filtrom) in zdaj tudi motor lepo teče in vleče in nasploh dela kot se šika.
Gretje pa je bilo večji poseg. Izkazalo se je da je pečica vseeno zabita. Najprej sm probu očistit z mešanico kisa in sodebikarboone in vroče vode. Ni dosti pomagalo - malo pa. Potem sem razstavil spodnji del armature (cca 20 do 30 minut dela z obveznimi gimnastičnimi liki...) Po menjavi pečice dela kot mora.
Za dokaz zabitosti je bila stara pečica cca kilo težja od nove...
Dobil sem jo pri Noraku v štacuni za 60 eur. Točno tako kot je bila not - prvavgradnja.
Huh problem rešen kape in rokavice in bunde lahko spet uporabljamo samo zunaj.
Hvala za nasvete in ideje.

visar

aha to pomeni da tudi zunaj več ne bo mraza
______/\\______
______/\\______

sušo

Kakopak.
A nisi bil nč v atriju danes?
To nam zdej Evasion tok greje da se je v deželi temperatura dvignilaaaaaaaa

Markolin

Isti problem kot ga je opisal Sušo se meni dogaja že drugo zimo, zaključek tudi pri meni je ta, da je zabit grelec kabine, dovod vode v kabino je vroč, izhod pa mrzel, sicer ko motor ženeš v višje obrate se povratna cev malo segreje a več kot 33ÿC ne gre.
Ali obstaja kak tutorjal za zamenjavo pečice?

Sicer pa je sistem gretja narejen tako da hladilna tekočina stalno kroži skozi ta radiator v kabini, tako poleti kot pozimi, gretje in hlajenje je urejeno samo z loputami pretoka zraka.

LP

Markolin

jumper1

mogoče bi pa poizkusil dat obe cevi dol in čez povratno cev, cev za zalivanje lahko bi se pa odmašil grelec.