Nakup rabljene...kaj je treba gledati?

Začel/a dexterboy, Julij 20, 2011, 02:25:43 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dexterboy

Hojla!

Glede na to, da ali je čas kislih kumaric ali pa nihče ni zasledil, da iščemo zamenjavo za felicio, sem se odločil, da bom kar sam poiskal kakšen wagon...
Sedaj me zanima in bi lepo prosil, če bi lahko tukaj napisali, kaj je potrebno gledati pri nakupu rabljene Xsare. Malo sem brskal po forumu, pa generalne teme za to nisem zasledil (našel). Glede na to, da nimam še nobene ogledane, nisem tudi siguren, ali bo v nakup prišla prva generacija (letnik 2000) ali pa že druga oblika rally kraljice, h kateri se tudi sam nagibam, ampak nikoli ne veš. V poštev pridejo seveda zgolj petvratne izvedenke, karavani in kupeji niso na spisku nakupa zaradi dveh otrok, ampak je vsekakor kakšna dodatna informacija dobrodošla tudi za ostale morebitne kupce.

(Napisal sem v temi nakupa, da iščem tudi Berlingeca. Vendar glede na ponudbo dvomim, da mi ga rata dobiti.)
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

Xandrej

dvorjan

Tako, most (kako stojijo zadnja kolesa) pa seveda motor (da ne pusca tesnilo glave ali kaj podobega). Drugace pa kar hvalezen avto za vzdrzevanje ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

gigo

Xsara MK1 je po mojem mnenju najcenejši voz za AX-om in Viso. Kot so ti že zgoraj omenili sta dve pomembni stvari za imet na očesu. Zadnji most (cena popravila cca 350 - 400 eur), motor (če je preveč glasen oz. kadi belo ali črno, strošek cca 400 eur odvisno kolko se znajdeš).
Neumne malenkosti, ki motijo voznika:
- slaba plastika tako v notranjosti kot zunanjosti vozila
- zelo tanka pločevina, se pozna vsak majhen udarec
- hhmmmmm................. nimam več pojma kaj bi lahko napisal

Aja, pa kličeve alu cevi od klime imajo nerazumljivo ceno(300 eur za novo). Popravilo in refilanje + montaža in demontaža ti pride 80 Eur na Kozini. Èe pa pušča na spojki oz. priklopu pa nesi v LJ v Prit d.o.o. pa ti za 5 eur zvarijo zdrugega.

To je zaenkrat vse. Naj še povem, da pri dveh xsarah, ki sem jih imel/imam nisem mogel bit bolj zadovoljen. Èudovit avtek.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

dexterboy

Hja, tole je pa ena od tem, ki se zelo lepo berejo, pa še lepše slišijo :BigThumbs:
Dvojko bi vzel predvsem zaradi tega, ker bi imamo namem potlej imeti avto kakšnih pet let, pa zamenjava. Naj bi bila tudi varnejša. Sem hotel, da bi ostali pri enem wagonu, ampak, kot mi je že prijatelj razlagal, če imaš dva froca pa popoldanske aktivnosti ali pa, bog ne daj, še drugo mesto... skoraj obvezno.
OFF TOPIC:
Gledal sem od konkurence samo še fiata, to pa zato, ker sem ga sam imel, in ja, tisti, da se italjani skoz kvarjo... ne bi o tem (pa francozi imajo zanič plah pa hidravličarji skoz na servisu..). Vendar je cenovno fse "tu tu", isti šoldi. Le da tam lahko izbiraš med puntičem (velika večina jih ima 3 vrata), brawa, ali pa stilo. Sploh sem bolj vezan na mojega mehankarja, ki jih pedena že od mojega prvega kilometra in mu res ne bi rad pripeljal kakšne eksotike, na katero moraš potlej čakat tri tedne za rezervni del...
Sprva sem hotel, da bi kupili zgolj in samo nekaj, kar ima klimo in gre naprej. Gledal se makine do jurja in pol. Potlej je pa cela familija diplomirala na MIT-u in začela pametovati, da bi bilo bolje dati tudi dva in pol ali pa 3k za avto, ki je bolje ohranjen, novejši letnik... No, kot vedno, sem prišel do cifre 3490, kolikor pride Xsara v Mariboru z enoletno garancijo na motor in menjalnik. In če računaš, da je potlej vedno treba računati še par sto evrov za karkoli...
ON TOPIC:
Kolikor sem bral, naj bi navkljub strošku tudi do 600 evrov za popravek zadnje preme le-ta bila potlej za trajno sanirana, right? Pa a ni potlej bolje, da po nakupu avta preventivno zamenjam cevi/objemke na klima sistemu? Pozanimal sems tudi pri Jerovšku za strošek velikega servisa na bencinu, med 500 in 600 evri... obstaja kakšen cenejši način? Sprašujem, ker bom lahka naletel na avto, ki bo imel žez recimo 20 tisoč veliki servis in bo potlej treba v kratkem še ektra colat šolde...

dvorjan

Mene bi pri Xsarah se najbolj skrbel most - ker to je nekaj, kar z leti in kilometri pocepne pri vsaki. Obnova ves koliko stane in ce je pred teboj ni opravil ze lastnik, caka tebe. Sistem klime lahko spusti ali ne - tukaj nekaj preventivno menjat verjetno nima vecjega smisla, razen ce je ze prazna in jo moras nafilat, potem lahko kako cev in objemko se zamenjas. Ce je motor suh in ventili ne ropotajo, ni razloga za preplah ... Tistih 300-500 evrov je pa itak zdravo imeti v rezervi, ce gre morebiti kaj narobe ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

sl1

Jaz imam mk1 1.4 break-ico in sem zadovoljen. Sicer se ji malo poznajo leta in km (mal cez 180k) v smislu da je bilo treba v zadnjih 40k km menjati amortizerje, alternator, akumulator, zadnje zavore ker so bili batki zanic - je puscalo, starter in pecko za gretje kabine. Pac take elektricne stvari z leti crknejo ali pa zacnejo zajebavat. Na sreco deli niso prevec dragi in ne bankrotiras tudi ce si privoscis nove. Masinca lepo dela, je suha in za normalno voznjo dovolj zivahna in zmogljiva - predvsem mestna in obmestna voznja. Polna na avtocesti v kak klanec pa pac pokaze da ji se kaksen pony pod havbo ne bi bil odvec, ampak se da cisto lepo ziveti z njo. Vseeno je pa morda 1.6 boljsa izbira, saj je baje poraba enaka.
Drugace je pa prijeten avto, udoben, velik, prakticen, dobro oblikovan da se vedno ne izgleda totalno zastarel.
Od napak lahko pricakujes se prekinjene zice v pregibu vrat in pol ne delajo el. sipe in pa slabe kontakte za stranske airbage pod sedezem in zato gori lucka za airbag. Drugega nic. Most na moji je se cisto ok - verjetno je odvisno koliko je kdo tovoril z avtom - ce je celo bajto sezidal tako da je vozil cement z njo, potem najbrz prej dobi kolesa na x.

gigo

Eko, sm vedu, da sem nekaj pozabu. Kontakti pod voznikovim sedežem - problem airbag lučke.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

Citroenovc

Citat od: dexterboy;106128Naj bi bila tudi varnejša. Sem hotel, da bi ostali pri enem wagonu, ampak, kot mi je že prijatelj razlagal, če imaš dva froca pa popoldanske aktivnosti ali pa, bog ne daj, še drugo mesto... skoraj obvezno.
...

NE NAJ BI, ampak kar JE precej varnejša.

Sem pred leti videl na sosednjih mizah v kleparski delavnici XsaroI in XsaroII - obe pa sta imele v menjavi streho - in je stebriček pri IIjki totalno drugače sprofilran kot pri Iki. In tudi vse ostalo je baje enako "ojačano". Enako velja tudi za XantioI in XantioII.
OK

LP
Primož

dexterboy

Oj, ja, hvala za info! Danes grem gledat eno v Kamnik, jutri pa najverjetneje v Maribor že omenjeno pri posredniku z garancijo na motor in menjalnik. Vse je seveda druga generacija. Bi pa povprašal, če je kdo iz Maribora, oz okolice doma (OK; vem, da vas je kar nekaj), če bi imel čas, da bi šel zraven pogledat Xsaro, ki je danes prišla na nam ljubljeni portal in se prodaja za 2850 ojrov, fizična oseba, registracija celo leto, pa garancija naj bi bila na zadnjo premo. Vsekakor dam za pivo :)
Vem, vem, je karavanka, ampak če bi moja kej težila, bi sam "klofuta padla"; je krajša od Xantie, zatorej naj bo kar tiho.

dexterboy

Ecola, zadeva je takšna; danes je šla komplet familija gledat tole Xsaro v Kamnik, smo tudi naredili dva testna kroga, med vožnjo se obnaša normalno, pa smo bili trije odrasli in dva froca v avtu. Tudi ko sem spustil volan in dodal gas ali zabremzal, se ni kej obrnilo, počilo ali kaj tretjega. Sem ga tudi poslikal, samo moram zdej pucat škodo, pa zvečer objavim slike. Je pa kar nekaj malenkosti za poštimat;
- Sovoznikov predal v armaturki se ne da odpreti, pa je odklenjen. Na vrhu so majhni znaki truda z nožem.
- Nato je ključavnica za izklop sovoznikovega airbaga obrnjen na glavo (razen če ni to serijsko, dvomim).
- Ena od rež za ventilacijo pri sovozniku je zlomljena, mogoče košarkaš s kolenom razbil pri vsopu? :-)
- Mašina je suha, so zamenjali hladilnik klime in jo na novo nafilali.
- Radio ima obvolanske komande (jupi) ampak je... kasetaš, je.. ga ja :)
- Ima celo kljuko, snemljivi del je v prtljažniku.
- Gume so lanske, letne, moral bi nabaviti še kolesa za zimske gume. Aja, ali kdo ve, kakšne grejo lahko gori gume?
- Sem vprašal prodajalca za kartonček, pa pravi, da ni zraven homologacijskega kartončka, ali mora biti zraven po zakonu? Trenutno so gor dimenzije 195/55 R15.
- Na strehi sta dve praski, ampak ni katastrofe.
- Klical sem že mehankarja, ali gre kaj na morje ali pa lahko potlej samo preveri in naredi nulti servis (olje, filtri), na armaturki je itak števec za servis na samih ničlah, upam, da ga lahka navijem kot v blondinki.
- Pa ne vem, ali je dobro za te 16 ventilarje dati notri sintetiko 9000 ali je dovolj polsintetika 7000? So intervali na 10, 15 ali 20k km?
- cena je spuščena, bližje 2000 kot 2300 ojrov :)

Tole se spomnim na hitrico, več zvečer, ko dam še slike.

pehorunkl

Citat od: dexterboy;106283Ecola, zadeva je takšna; danes je šla komplet familija gledat tole Xsaro v Kamnik, smo tudi naredili dva testna kroga, med vožnjo se obnaša normalno, pa smo bili trije odrasli in dva froca v avtu. Tudi ko sem spustil volan in dodal gas ali zabremzal, se ni kej obrnilo, počilo ali kaj tretjega. Sem ga tudi poslikal, samo moram zdej pucat škodo, pa zvečer objavim slike. Je pa kar nekaj malenkosti za poštimat;
- Sovoznikov predal v armaturki se ne da odpreti, pa je odklenjen. Na vrhu so majhni znaki truda z nožem.
- Nato je ključavnica za izklop sovoznikovega airbaga obrnjen na glavo (razen če ni to serijsko, dvomim).
- Ena od rež za ventilacijo pri sovozniku je zlomljena, mogoče košarkaš s kolenom razbil pri vsopu? :-)
- Mašina je suha, so zamenjali hladilnik klime in jo na novo nafilali.
- Radio ima obvolanske komande (jupi) ampak je... kasetaš, je.. ga ja :)
- Ima celo kljuko, snemljivi del je v prtljažniku.
- Gume so lanske, letne, moral bi nabaviti še kolesa za zimske gume. Aja, ali kdo ve, kakšne grejo lahko gori gume?
- Sem vprašal prodajalca za kartonček, pa pravi, da ni zraven homologacijskega kartončka, ali mora biti zraven po zakonu? Trenutno so gor dimenzije 195/55 R15.
- Na strehi sta dve praski, ampak ni katastrofe.
- Klical sem že mehankarja, ali gre kaj na morje ali pa lahko potlej samo preveri in naredi nulti servis (olje, filtri), na armaturki je itak števec za servis na samih ničlah, upam, da ga lahka navijem kot v blondinki.
- Pa ne vem, ali je dobro za te 16 ventilarje dati notri sintetiko 9000 ali je dovolj polsintetika 7000? So intervali na 10, 15 ali 20k km?
- cena je spuščena, bližje 2000 kot 2300 ojrov :)

Tole se spomnim na hitrico, več zvečer, ko dam še slike.

- bi rekel, da je oboje vredu 7000 ali pa 9000
- jaz delam na 20000 interval.....
- mislim, da so dimenzije gum kar prave.... to mora pisat na stebričku, ko odpreš vrata...... ponavadi je samo ena dimenzija homologirana pri teh citrotih..... mogoče se motim....
- karavan je še bolje, lažje oceniš do kod sega zadek!
- če bi imel čas, bi komot šel gledat tole v MB, saj sem na dopustu...... (sem kupil že eno xsaro za nečakinjo od prijatelja, pa še vedno odlično služi....:emot112:)
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

gule

Èe je 16v motor gre vsekakor popolnoma sintetično olje notri-se pravi 5w40 Total Quartz 9000...pnevmatike so te kot si napisal, kartonček bi moral biti, drugače boš pri Citroen Slovenija moral drugega iskati...ne vem za strošek cca. 20 eur mogoče...

ModelJT

@gule ko sem jaz delal prakso pri Jerovšku, mi je mentor rekel, da se Tot. 9000 tanka v motorje z prostornino 2l ali več, pa še to ne v vse. V ostale pa Tot. 7000, razen če stranka želi drugače.
[SIGPIC][/SIGPIC]

gule

Citat od: ModelJT;106300@gule ko sem jaz delal prakso pri Jerovšku, mi je mentor rekel, da se Tot. 9000 tanka v motorje z prostornino 2l ali več, pa še to ne v vse. V ostale pa Tot. 7000, razen če stranka želi drugače.

Jaz delam v Citroenu in imam uraden dopis v katerem piše, da v vse 16v motorje gre olje 5w40, ali 5w30 full sintetika, polsintetično drugih gradacij ne pride v poštev...Jerovšek je verjetno imel sodček tega olja in ga je forsiral...