Ventilatorji ?

Začel/a C16_Žaba, April 19, 2011, 02:54:45 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

C16_Žaba

Nor problem, če je že imel kdo kaj takega ali ima ideja bi prosil,da odgovori.
Ko sem pogledal na temperaturo vode motorja je imela 100 *C, takoj sem vklopil klimo,da s tem poženem sprednja ventilatorja,da ga shladim in seveda nič, super se ustavim in z kulico podrezam v ventilatoje in se začnejo vrtet in shladijo motor.Da ne bom predolg, moji testi so takšni, plastiko dotoka zraka odmontiram z roko zasučem ventilatorja se lepo vrtita, termostat vode ni fuč, ker vklopi malo čez 90 *C a se ventilatorji ne zasučejo, ko jih zasučem z roko se začneta vrtet. Ko je avto hladen vklopim klimo(klima dela) katera seveda vklopi ventilatorja a se ne vrtita,če jih z roko ne dreznem-premaknem, včasih se pa le sama poženeta a nimata polne moči. Treba je vedeti, da oba ventilatorja naenkrat ne crkneta in, da sta še prejšni dan delala z  vso močjo. Kje iskat kakšno elektroniko za regulacijo vrtenja ventilatorjev ? Med ventilatorjema so trije releji sem jih očisto in delajo.
Lep pozdrav! Rad se ukvarjam s Citroeni z forumom pa manj, pride pa prav in zdaj se:)

garac

A če daš direkt štrom na ventilator pa obrne normalno?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

alesz

Motorji...? izrabljene vse ščetke  (8 kosov)

C16_Žaba

Zadevo še enkrat prevero, prizgal hladen avto vklopil klimo sliši se klik ventilatorja nič poženem desnega(gledano k avtu-mašini) z roko se  začneta vrteti oba. ponovim če poženem levega se ne poženeta. spet ugasnem klimo in ponovim zadržim z roko en ventilator in drugi dela na polno in obratno drugi dela na polno.To pomeni da skupaj ne dobita dovolj toka za enga je pa dovolj. Kje iskat po avtu elektroniko-tranzistorje zanju morda so fuč al kaj je?
Hvala obema za pomoč.
Lep pozdrav! Rad se ukvarjam s Citroeni z forumom pa manj, pride pa prav in zdaj se:)

alesz

Pa kako elektroniko bi rad,avto imaš iz prejšnjega tisočletja......tisti releji so edina regulacija......

C16_Žaba

Ali so mi ventilatorji narobe delali že prej....Ker jaz sem opazil že prej,da se sučejo različno hitro-zvezdno. Npr.ko hladijo zaradi previsoke tem.vode in ko hladijo klimo zdelo se mi je,da je vse odvisno od potebe hlajenja(hitrost ventilatorja) Iskal sem namreč neki sklop-pločico z elektroniko, ki nadzira vrtenje. Tako kot v kabini nadzirajo termična tipala  in mala elektronika hitrost ventilatorja (na avtomatiki). Bom pa jutri vzel narazen ventilatorja, da vidim v kakšnem stanju sta.

alesz

Imaš dve hitrosti.......ventilatorja vezana zaporedno je prva,druga je ventilatorja vezana vzporedno .Hitrost vrtenja se ti spreminja zaradi prekratikh ščetk ,ki izgubljajo kontakt..............

C16_Žaba

Mislim,da mi je zdaj jasno sem še neko shemo elektrike gledal, bo jutri narazen vzel ventilatorja, kje bom ščetke dobil še ne vem, no bom videl kako bo vse skupaj zgledalo, pa hvala za nasvete in pomoč.

sop

pri moji X1 je bilo tako, da se je pri manjsi prekoracitvi temp vklopil samo eden ventilator, ce ta ni uspel dovolj ohladit, pa se je dodatno vklopil se drugi. pri vklopu klime sta se zagnala oba. to ti bo verjetno v razlago zakaj je v dolocenih rezimih deloval eden v dolocenih pa oba ventilatorja. elektronika ki to krmili so 3 releji spredaj v maski med obema ventilatorjema, ce crkne pravi ne dela nobeden od obeh ventilatorjev (v tvojem primeru so zgleda ok). dodatno krmili ventilatorje se bitron. za tvoj primer bi dal prav diagnozi alesz-ja - preveri po postopku ki ti ga je dal garac.

alesz

Načeloma rabiš malo močnejši spajkalnik in kotno brusilko.Na zakovičenem pokrovu s kotno brusilko pobereš somo toliko materiala,da snameš pokrov ,nazadnje pa pokrov "pripikaš"nazaj.Ščetke so različnih proizvajalcev iščeš po mereh in paziš na debelino priključne žice...........Èe se lepo vrti pusti ležaj na miru,namoči ga z oljem,ki raztopi zasušeno mast v njem............

C16_Žaba

Po različnih obnašanjih ventilatorjev sem ugotovil. Ko sem ga vzel ven, itak zapleteno,ker trije vijaki,ki ga držijo nimajo glav za kluče-izvijače in moraš prit med hladilnik klime(pazit, da ga ne raniraš) in ventilator, da odviješ matice. Po tem pa sem izbil vijake iz ventilatorja in  na vijakovo glavo z žago vrezal zarezo za ploščati izvijač  pod vijake pa dal gladke podložke za lažje privitje nazaj.
No kot mi je bilo svetovano sem ventilatorja sprobal direkt sta super delala.Nič jasno. Pol sem pogledal njune kontakte,ki so bili zelo oksidirani jih počistil in našprical z WD, sestavil in zadeva dela kot nova.Dobro,da nisem prej kupil krtačke,sem pa se že pozanimal prej in jih imajo v ÈIP trgovini v MB.Ko bodo pa krtače slabe pa bom ponovil postopek in jih zamenjal. Hvala za svetovanje in srečno vožnjo. :funny34d:

C16_Žaba

POK
Se je to komu že pojavilo in kaj je to? Ko zapeljem vzvratno in stisnem na bremzo vseeno ali rahlo ali močno poči kot,da sem v kaj zadel. Vem samo, da v sprednjem delu. Sem že gledal (bremze) zavorne ploščice ,če se premaknejo pa se ne, so pa že na koncu. Nekaj kod,da bi se premaknilo...Ko odpeljem naprej tega pri bremzanju ni(je vse tiho).
Kje še gledat ?
Èe ima kdo še sliko sprednjega zavornega bata?,Hvala.

ami8

Po vsej verjetnosti je fuč kateri od nosilcev motorja.Na mojem prejšnjem avtu je zaradi zanič nosilca izpušna cev udarjala v karoserijo,pri vzvratni vožnji.

C16_Žaba

Citat od: alesz;98349Imaš dve hitrosti.......ventilatorja vezana zaporedno je prva,druga je ventilatorja vezana vzporedno .Hitrost vrtenja se ti spreminja zaradi prekratikh ščetk ,ki izgubljajo kontakt..............

Živo sranje,napaka se je po dolgem času ponovila pa sem že mislil,da sem jo odpravil. Avto zakuhal zaradi ventilatorjev. :Red-Irate: mehanik mi je razlagal,da tudi,če je kakšen izmed ventilatorja kriv eden bi se moral prižgat in pa,če so ventilatorji-ščetke izrabljene nebi delala v manši hitrosti ker vsak dobi pol toka potem pa ko bi se avtomobil segreval dalje bi se en ali oba morala vklopiti s polno hitrostjo. Gre za to,da se enkrat vkopijo drugič ne pa kateri bo vedno na temperaturo gledal pri vsaki vožnji. Kaj bi se lahko bilo?

Citroenovc

Ja očitno niso bili oksidirani samo kontakti. Škoda, da nisi takrat "odprl" zadevo in preveril ščetke, ipd.

Lani (al predlani) je šel po zimi en ventilator falit na Xantii od moje. Večino časa je sicer še delal - vsake kvarte pa ne - in je potem motor prilezel do 105st, preden se je drugi zalaufal na polno moč. Pri prvi diagnozi se je za nekaj časa prebudil, če si ga malo porukal s kakim "vzvodom". Ampak se že v naslednjem intervalu ni več prebudil sam, ampak je spet rabil dodaten "zagon".
No, mi2 sva ga takrat kar zamenjala, ker je bil obstoječi precej "požrt" in se nama ni dalo zajebavat z obnovo obstoječega navitja ipd.
OK

LP
Primož