A serija v Sloveniji...

Začel/a janez, April 19, 2011, 01:38:58 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Nekaj še na izvorno temo:
Težko je določit tržno ceno avta pri nas, ker ni nobene ponudbe. Ceno GS-ov recimo ne gre določit na podlagi 3 avtov iz avto.neta. Treba je pogledat 30-40 avtov, tudi izven SLO(pa ni treba gleda Nove Zelandije :)) in si nato ustvarit predstavo, kje se giba približna tržna cena za nek model in stanje. Kolega je na Citromobile vprašal enega angleža, če prodaja in koliko hoče za svoj lep Gs in ga je že s tem blazno užalil do te mere, da ga je nadrl, kako si drzne to sploh vprašat ;)
Avto je lahko lep, drobovje in notranje komponente pa ima slabe ali zanič. Cena popravila, ko začneš enkrat razkopavat in popravljat, se dvigne v višave in zagotovo preseže tisto tržno ceno za popoln avto. Tega nikoli ne moreš dobit nazaj, niti sam tega ne pričakujem. In tak "navzven lepotec" ne more imet isto ceno kot drug lepotec, ki ima popolno drobovje in popolne skrite komponente.
Vsak ima svojo predstavo o tem, kaj je popolno. Meni je popolno tisto, kar je približno enako tistemu, kar je prišlo iz tovarne. Drugemu je poplno tisto, kar deluje, pa ni važno če je zašvasano, zalepljeno, od druge znamke spasano...ker je na mestu, deluje in služi svojemu namenu. Enemu ni važno če ima gor pikpong gume za 100 eur komplet, drugemu je važno, da ima gor originalne gume za 500 eur. Enemu ni važno, če se pod avtom dela lužica, jaz znorim, če vidim 1 kapljico.
In tako dalje...
Težko je neko vzporednico tukaj potegnit.
Star avto tipa A in letnika X ni vedno enak "istemu" avtu tipa A in letnika X. Zato tudi cene varirajo. Masikdo gleda samo na letnik, na zunanje stanje in model...nato pa primerja te parametre, ostale pa zanemari. To ne gre.

Lp
superca13

janez

Lepo napisano... se strinjam s tabo. JAz sem se v življenju osredotočil na A serijo. In ne tolko na originalnost kolko na funkcionalnost. Oziroma ... zadeva mora delovat in lepo se mora peljat. Drugo pa kar mi je pomembno, četudi je obnovljen kleparsko, morajo vsi vgrajeni kosi pločevine vsaj po obliki biti enaki (tiste črte niti niso tolk pomembne) in biti na enaki poziciji kot na original. Nikakršno varjenje karoserije na podvozje ne pride v račun, nažalost je zadnje čase spet vedno več spačkov tako "obnovljenih". Vijaki morajo biti takšni kot so si zamislili v fabriki, oziroma deli morajo biti na originalen način privijačeni... pa ne zaradi lepote, temveč zaradi... spet funkcionalnosti. Ja ko negdo obnavlja avto pa da nove podložke in M6 ali M8 vijake in matice lahko lepo privijači. Ko je pa enkrat tak vijak ispostavljen vodi in rjavenju pa ga živ bog ne spravi narazen, oziroma ga jaz moram odrezat... , da lahko avto servisiram. Obnovljeno podvozje pomeni, da je bilo demontirano in golo, očiščeni deli, ne nujno cinkani , lahko samo obilno namazani z mastjo in sestavljeno nazaj. Ko pride do težav zaradi starosti in se kakšna fedra zlomi se lahko hitro popravi, odvije, menja,... Najhujši so mi tiste obnovljene šasije, ki so samo prepenzlane s kakšno izolacijo... pomožnosti na osnovi bitumna... Spet poje rezalka...

Ljudje pri obnovi ne razmišljajo , kaj se bo kasneje dogajalo z avtom. Jaz sem se že davno tega odločil, da bom drugače obnavljal te avte. Šasija se razmontira in obnovi, deli se očistijo in namažejo, Karoserija se sname , očisti in vsi novi deli so montirani na točno določeno mesto in minimalno privarjeni . Pred časom sem imel nov ročni punktir aparat in sem večino pločevine na spačke punktiral, minimalno je bilo varjenja s CO2. Zdaj varim, ker je aparat predrag, vendar varim na tak način , da lahko z minimalnim naporom ali uporabo orodja tak kos (recimo poden) odstranim, brez ,da bi poškodoval zdrav prag in menjam z novim.

Pri izdelavi pločevine vedno delam čimbolj v originalnih merah, pri montaži čimbolj kot je bilo. Predvsem, da ko bo negdo drug popravljal čez leta tak avto ne bo preklinjal moje delo.

Èe bi bili avti obnovljeni po tej poti bi imel manj težav pri servisiranju, manj časa bi porabil in avti mi ne bi stali na dvorišču zaradi banalnih napak pri obnovi... In človek bi se lahko po kakšni urci dveh odpeljal domov. In zadeva bi bila poceni... Že tako je en drug problem. Normalen lastnik normalnega avta gre mehaniku v razdalji 5 - 10 kilometrov od doma. Lastniki spačkov delajo razdalje minimalno 100 km ali več v eno smer do mene. Vprašajte Dvorjana kdaj mora vstat zjutraj... da je vsaj ob devetih pri meni... Potem pa se kaj zalomi in mora iskat prevoz domov.

In to kar se prodaja , četudi je mogoče res obnovljeno je obnovljeno na ojladri... brez razmišljanja. In tu v mojih očeh cene niso primerne.

superca13

Miljon stvari je, ki še sodijo v to temo: tako kot praviš, ni vseeno ali je gor vijak M6 ali M7 ali M8, kaka podložka je spodaj, ali je glava na ključ, imbus ali šraufnciger, ali je bil gor net... Malenksti so v detajlih,ki veliko pomenijo,  ki jih (jaz pravim temu "mi zajebanci") poznamo, drugim pa je gladko vseeno... Isto si Janez zadnjič razlagal, da si na oni z mahom poraščeni dijani našel še vse gumice v motornem prostoru...pa to ti vidiš ti veš kaj to pomeni, en drug potencialni kupec pa bo videl en kup mahavega pleha za na Dinos, tebe pa bo imel za fanatika...
Treba se bo enkrat vsest, pivo odpret in debatirat :)
Ta tema zna bit skoraj neskončna :)

janez

No evo ... vsaj en k me zastopi... Ja lepo si opazil moje opazke okoli tiste mahaste dijane. Sej to je to. Tista, da bi bila zadnjih pet let lepo garažirana , bi zdaj bila vredna vsaj jurja. Rade volje bi jo za tak denar kupu..če že. Ker je bila lepo po pravilih narejena čeprav je bila cela na novo s tistim plehom narejena. Mislim, da se bom z njo pol manj matral pri demontaži kot pa s kakim "obnovljenim".

Pivo, kafe, pogovor... ni problema.

garac

janez, a si pripeljem eno super druper diano, katere lastnik je ves ponosen, da je njen prvi... ko sem jo enkrat detaljno pregledal, sem prišel do ugotovitve, da je prvi lastnik zgornjega dela stebričkov in nosilcev strehe, vse ostalo je predelano, prejebano, narjeno po svoje, pofikano s poliestrom, ampak važno je, da so gor krom letve iz lidla in da se sveti, pa da vsem razlagaš, da si prvi lastnik...

Se strinjam z vama obema. Včasih sem dosti hodil po odpadih, ko so te avti še ležali tam in nabital razne čepke, lučke, detajle, ki jih večina ljudi sploh pozna ne in jim nič ne pomeni, pa so me meli za *uknjenega. Kot je rekel keža, žiga je en redkih, ki dela spačka, kot je treba.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

MSrougeZX

Nisem nikjer napisal da mi je cena previsoka za bel GS....če je vse tak kak trdiš je pol tak zastonj...rad bi imel en tak avto samo se nočem prenaglit in nategnit...čez kak mesec ali dva bom imel več prostega časa in tudi plac za tretji avto in če ga še ne boš prodal bi ga prišel pogledat če lahko.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

superca13

Citat od: MSrougeZX;98384Nisem nikjer napisal da mi je cena previsoka za bel GS....če je vse tak kak trdiš je pol tak zastonj...rad bi imel en tak avto samo se nočem prenaglit in nategnit...čez kak mesec ali dva bom imel več prostega časa in tudi plac za tretji avto in če ga še ne boš prodal bi ga prišel pogledat če lahko.

Pridi... in bova še cepetke malo skup postavila ;)

Lp
Ssuperca13

mirchi

Gs-a mam ze dobrih 6 let. Ko se ga kupoval sem po enem letu skor obupal. Pol sem po naklucju nasel tega,ga vozil redno tri leta,ko so se zacele pojavljati tezave. Avto je v osnovi zelo,dober,ker pa je kup stvari dotrajanih,ker se ne peljem brez skrbi,ze skor dve leti govorim,da ga bom postimal. In zakaj ga ne? Ker vem,da v enem mesecu ne bom koncal, nocem pa fusat. Da zdaj nekaj naredim,pa cez mesec nekaj...nikol ne bom naredil,kot je treba,napol popravljenega,in obnovjjenega avta pa nocem. Zato,pocasi nabiram material,ko bo pa dost cajta,ga pa naredim. Zame gs nima trzne cene. Ne glede na to v kakem stanju je ga ne dam,ceprav trenutno stoji v garazi in ga peljem po ulici le enkrat na mesec. Vem,da bom zelo srecen,ko ga bom spet vozik vsak dan,ker je to zame cisti uzitek.

Glede cen za serijo a... Prenapihjena,pa tudi za ostale starodobnike,prodaja se pa itak sam krs. Dobri starodobniki se ne. Ce pa,se pa kljub visoki ceni prodajo,a ne po goglasih. Taki avti se prodajajo po priporocilu.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

janez

http://www.bolha.com/avtomobili-za-dele/citroen-2-cv-letnik-1974-po-delih--oglas1273747088

Spaček po delih... Evo še en pameten prodajalec...

...Zdravo, kolk je cena
... samo po delih
... ja OK, cena...
... ne, samo podelih...
... kaj ne ? Ja sej me zanima ... Sam bi vse vzel, kolk je cena...
... samo po delih...

... dobro, hvala , nasvidenje.

garac

PO delih računa, da bo več iztržil zanj.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

Ja... sam, pleh je gnil, sedeži uničeni, zavore zapikane, lajtnge prerjavete, šraufi ?? , felne napihnjene, plastika polomljena, mašina adijo, menjalnik ropoče... Kaj lahko od takega avta še uporabiš ? Po mojih iskušnjah bolj malo.

Ce la vie...

Lovro

Citat od: mirchi;98414Dobri starodobniki se ne. Ce pa,se pa kljub visoki ceni prodajo,a ne po goglasih. Taki avti se prodajajo po priporocilu.

Verjetno je res nekaj na tem. Sam sem mojega spačka prodajal 5 mesecev po oglasih, potem pa je prišel starejši možakar, zmenila sva se za ceno, najbolj čudno pa mi je bilo, da si avta niti ni kaj dosti ogledal. Podvozja oz. stanja šasije npr. niti pogledal ni.

Kasneje sem izvedel, da so mu za moj avto povedali drugi, zato predvidevam, da je res utegnil kupiti avto po priporočilu.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

janez

Ja v bistvu tako stvari tečejo pri nas , se pa večinoma nikoli ne izve za koliko se avti v resnici prodajo. Jaz sem oba DAKa kupil na ta način. Nista bila v oglasih. Prav tako sem tisto mahnasto dijano dobil... brez oglasa. Tudi teh par avtov nisem prodal preko oglasa, prodano znancem.

Problem je najti pravo ceno. Kolk je po vašem vreden DAK ?

Jagoda

Ko kupuješ bi rad dal malo, ko prodajaš bi rad dobil veliko... Vmes je pa cel spekter možnosti, kako in kdo bo koga nategnil.
Èe pa razmišljam še kako nekoga cena odvrne od nakupa spačka v slabi "kondiciji"? Ja dobrota še nikol ni bla povezana z denarjem... Èe pa že, potem ima "grenek okus" in "čudno" zgleda. Lepo bi blo če bi spačke vozili samo tisti, ki si to res zaslužijo in to zastojn... Težko je oz. bo kaj takega doseč.
Dober je za kogar je ...

janez

Delo in denar, ki ga posameznik resnično vloži v resnično obnovljenega spačka potem izničijo takšni oglasi .