Tempomat

Začel/a Jerry69, Marec 15, 2011, 06:32:41 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Jerry69

To sem opazil že ko sem kupil avto, pa se nisem preveč obremenjeval. Iskal sem na forumu in navodilih, pa nisem našel nikjer te informacije. Torej, tempomat mi deluje samo od četrte prestave naprej. Od tretje prestave, vključno s tretjo mi tempomat ne deluje. Je to normalno, ali bi moral delati tudi pri nižjih prestavah, vsaj v tretji prestavi?

LP
Jerry

Gox

Mislim da je normalno ...

meni piše v navodilih DS3, da deluje tempomat od 4 prestave naprej.

Se pravi pri meni deluje v 4 in 5 ... minimalna hitrost za tempomat pa je 40km/h ...

BT-C5

ja bi bilo fajn,da bi delovalo tudi v 3 prestavi,v navodilih piše samo da deluje v višjih prestavah.
Mogoče se da pa preprogramirat,če seveda obstaja senzor za 3 prestavo?
Lp.

nest

Za Citroen C5 III:

Tempomat deluje od 4. prestave naprej (2. prestava avtomatiki) IN 40 km/h (oba pogoja morata biti izpolnjena).
Omejevalnik hitrosti deluje od 30 km/h dalje.

Èe pritiskaš SET +, je korak po 1 km/h, če držiš SET + je korak po 5 km/h.

Jerry69

OK. Potem je to normalno.
Malo me to moti, ker se velikokrat peljem čez kakšna naselja kjer je omejitev 50km/h pa bi ga tam vključil.
Včasih to naredim, ko imam v četrti, samo se mi zdi, da se avto preveč "matra" zato raje vozim v tretji prestavi, ko je omejitev 50. Pri tem se sprašujem v čem je smisel tega, da v 3. prestavi ne moreš uporabljati tempomata? :Hammer3:

LP
J

MSrougeZX

Jaz uporabljam samo na AC in to v 6. Enkrat sem probal dat v 5. in sem prešaltal v 6. pa ga je vrglo na pavzo kak sem stisnil sklopko.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

nest

Citat od: Jerry69;94957OK. Potem je to normalno.
Malo me to moti, ker se velikokrat peljem čez kakšna naselja kjer je omejitev 50km/h pa bi ga tam vključil.
Včasih to naredim, ko imam v četrti, samo se mi zdi, da se avto preveč "matra" zato raje vozim v tretji prestavi, ko je omejitev 50. Pri tem se sprašujem v čem je smisel tega, da v 3. prestavi ne moreš uporabljati tempomata? :Hammer3:

LP
J

Si si kar sam odgovoril; tempomat je namenjen za odprte ceste in avtoceste, ne pa za naselja. (si predstavljaš nekoga, ki razlaga potem ko je pred intersparom poknil v drugega:"Ej, oprosti sem mel tempomat vključen").

Za naselja je omejevalnik hitrosti, ta pa zna biti koristen. Jaz ga velikokrat uporabim v odprtih naseljih, ki jih ne poznam, prav tako pa ne poznam lokalnih navad g. policistov. Èeprav tudi to vse manjkrat, odkar si redno nalagam stacionarne in mobilne radarje na Garmina.

Ales79

Citat od: MSrougeZX;94965Jaz uporabljam samo na AC in to v 6. Enkrat sem probal dat v 5. in sem prešaltal v 6. pa ga je vrglo na pavzo kak sem stisnil sklopko.

Takoj ko pritisneš na bremzo ali sklopko se ti mora tempomat ugasnit. Kar je edino pravilno.

Jerry69

Glede na to, da je minimalna omejena hitrost za tempomat 40Km/h, bi lahko ta deloval tudi v tretji prestavi.
Normalno, da se v mestu kjer so strnjeni objekti ne boš vozil s tempomatom. :Hammer3: Èe pa je to kraj - bolj odprtega tipa, ki je dolg nekaj kilometrov, in je omejitev 50km/h, pa brez problema uporabiš tempomat. Omejilnik hitrosti pa še sploh nisem uporabil. Bom še to poizkusil. A ta pa dela v tretji prestavi?

LP
J

garac

tempomat je zelo fajn zadeva, najbolje pa se obnese skupaj z avtomatiko
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

nest

Za razliko od tempomata, kjer morata biti izpolnjena 2 pogoja (40 km/h in 4. prestava), je pri omejevalniku hitrosti pogoj samo od 30 km/h dalje. Tako da lahko po moje probaš tudi v 1. prestavi ;-)

Moj post s 15.3.2011:
Za Citroen C5 III:

Tempomat deluje od 4. prestave naprej (2. prestava avtomatiki) IN 40 km/h (oba pogoja morata biti izpolnjena).
Omejevalnik hitrosti deluje od 30 km/h dalje.

Èe pritiskaš SET +, je korak po 1 km/h, če držiš SET + je korak po 5 km/h.

superca13

Citat od: Jerry69;95001Glede na to, da je minimalna omejena hitrost za tempomat 40Km/h, bi lahko ta deloval tudi v tretji prestavi.
Normalno, da se v mestu kjer so strnjeni objekti ne boš vozil s tempomatom. :Hammer3: Èe pa je to kraj - bolj odprtega tipa, ki je dolg nekaj kilometrov, in je omejitev 50km/h, pa brez problema uporabiš tempomat. Omejilnik hitrosti pa še sploh nisem uporabil. Bom še to poizkusil. A ta pa dela v tretji prestavi?

LP
J

Tempomat ni namenjen temu, kar ti želiš. Za to uporabi omejilnik.  Dela ne glede na prestavo.

LP
Superca13

Jerry69

Citat od: superca13;95009Tempomat ni namenjen temu, kar ti želiš. Za to uporabi omejilnik.  Dela ne glede na prestavo.

LP
Superca13

Zakaj pa je potem minimalna hitrost 40km/h? Èe ni temu namenjen bi potem morala biti minimalna hitrost omejena na vsaj 80km/h.
Drugače pa sem hotel povedati nekaj drugega: dve omejitvi 40km/h in 4. prestava - kje je tuki logika?
Èe bi hotel voziti pri 40km/h s tempomatom - kar avto tudi omogoča v četrti prestavi je skoraj nemogoče.
Me pa tudi zanima kako je to pri drugih "firmah", če imajo tam tudi omejitve s prestavmi?

LP
J

superca13

Citat od: Jerry69;95026Zakaj pa je potem minimalna hitrost 40km/h? Èe ni temu namenjen bi potem morala biti minimalna hitrost omejena na vsaj 80km/h.
Drugače pa sem hotel povedati nekaj drugega: dve omejitvi 40km/h in 4. prestava - kje je tuki logika?
Èe bi hotel voziti pri 40km/h s tempomatom - kar avto tudi omogoča v četrti prestavi je skoraj nemogoče.
Me pa tudi zanima kako je to pri drugih "firmah", če imajo tam tudi omejitve s prestavmi?

LP
J

Pač so postavili nek nizek limit glede prestave in hitrosti. Saj se nihče ne vozi na tempomat 40km/h v četrti. Tempomat je za višje hitrosti in višje prestave. Noben inžinir po mojem ni niti pomislil na to, da bi ljudem omogočil vožnjo v prvi, drugi ali tretji prestavi pri katerikoli hitrosti s tempomatom, ker je to nesmisel.
In ja, pri drugih znamkah je podobno.

Citroenovc

Citat od: Jerry69;94957OK. Potem je to normalno.

LP
J

Dobro se sprašuješ. Enako se že 3 leta tudi sam. Malo so za brezveze zakomplicirali sistem in dejansko se 2.0 HDi motor v 4. pri 50km/h "matra".

In nekdo je rekel, da za mesta je omejilec ... japajade - tam moraš z nogo še vedno pedal držat. Baš mi je potem vseeno.

Za primerjavo - imam kar nekaj k km narejenih s prejšnjim Meganom - tam deluje tempomat "normalno logično". Nič ni omejen s prestavami, neko spodnjo hitrostjo ipd. Dela BP. In popolnoma zanesljivo. Oz lahk oda v kaki 1. in 2. ne dela - ampak avto se na Dolenjki nikoli ni matral, ker si komot vozil v 3. s tempomatom po omejitvi.
OK

LP
Primož