C5 mk IV

Začel/a garac, Marec 12, 2011, 11:23:51 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Pa še to. Motorji so turbo, pospešek do 100 je 8.8s, končna 230kmh, max. navor 300nM pri 1900 vrtljajih, kar je v praksi na AC med 130 in 150 kmh dvakrat boljše kot 3.0 V6 24v z 210 konji, da ne omenjamo porabo.
Ko sem se raj al za C6 sem mislil tudi na C5 Carlson za podoben denar, s tem da mi je C5 bistveno bolj všeč in to je bil en izmed dveh razlogov, da ga nisem šel iskat. Vsak mali turbo mlinček te na AC harmoniki med 130 in 150kmh vozi scat. Ko smo pa enkrat preko 170 je pa druga pesem in veselica, tako v pri] nositi, kot v zvoku, le potovalni računalnik moraš izključi in bit pripravljen na kakšno položnico s točkami.

Zeko124

Èojko po stari navadi spet s primerjavo jabolk in hrušk =)).

Prvo kar je, noben XM nikoli ni dosegel 210KS, vsaj ne iz tovarne.

Druga zadeva, filozofija novodobnih motorjev je popolnoma drugačna od filozofije starih motorjev. Pri novodobnih turbo mlinčkih spustiš gas v 6. ali 5. prestavi, kot da si odprl padalo, avto pade iz 150 na 80 km/h v par sekundah. Pri XMu spustiš gas pri 150 in traja in traja da pride nazaj na nekih 100 km/h.

Vsi proizvajalci kažejo mišice z nekimi številkami, dejansko pa je v novodobnem prometu več kot dovolj že 2CV6. V mojem kraju so zdaj čez kompleten center vasi vzpostavili še cono 30 v kombinaciji z radarjem.

Pri sami motorizaciji tako nimam zamer, me pa bolj zanima uporabna vrednost teh novih vozil. V C4 Picasso spraviš kolo brez problema, v C5 Aircross nemogoča misija, pa je ogromna kanta.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Čojko

E Zeko, zopet si pameten. Pišem o 3.0 V6 24v motorju in ne o XM-u, če že hočeš vedet. In ta ima natačnijh 152kw oz. 207KM, XM pa je imel 194KM,.... bo ok?

Poanta je v temu, da ko se z tako zverino dinamično voziš po AC med 130 in 150km/h. Več itak ne gre in se tudi ne sme je to en ku**** v 6 z avt. menjalnikom. ko si na cca.3000 vrtljajih. Začne se pri 4000 in okoli 5000 je veselica, kar pa pri avtomatiku ni nikoli, razan če daš v ročni način.
XM s 5 stopenjskim ročnim menjalnikom je v tem pogledu boljši od recimo C5 V6, da ne govorimo o bencinski C6 V6 - mrtvohodec v katerega se zliva bencin.

Saj lahko primerjaš z Jankotovo TCT-jevko, ki ima dobrih 40KM manj.

Zato pa zdaj delajo bencinske turbo motorje z velikim oz. max. navoroom pod 2 jurja, ki so prožni in hkrati varčni. Tudi 130 KM v C5 X je čisto dovolj za normalno uporabo. Ne mislit, da inžinirji pri Citroenu ne vejo kaj delajo.

Zeko124

Gre za to, da če navajaš neke podatke je fino da so točni in preverjeni :BigThumbs: . (spisek XMovih motorjev v priponki). Zdaj sva že pomešala tri različne V6-24 motorje.

Tudi tega ne razumem zakaj nebi šlo več kot 150? Dinamično? Kakor za koga.

Za inženirje sem prepričan da vedo kaj delajo, se pa bojim, da to kar delajo ni ravno v interesu potrošnika. :BigThumbs:
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Čojko

Al mi kradeš čas:BigThumbs:

Hudič, ko ni več enega pametnega strokovnega avtočasopisja, ki bi meril prožnosti. Se mi zdi, da so včasih še bile neke prožnosti od 100-150kmh v zadnji 5. oz. 6. prestavi, da bi videl kakšna je razlika med recimo C6 3.0i V6 s 210KM in C6 2.7 V6 HDI 208KM

No tole sem kopiral iz francoskega foruma - primerjalni test obeh C6k in spodaj še graf navora in moči obeh motorjev, ter prestavna razmerja pri HDI

HDi je ugodneje, Ne samo zato, ker porabi 2 do 3 l/100 km manja, ali i zato, ker je i njegova rezerva momenta i njegov domet uporabe večji: maksimalni moment bencina V6 doseže se samo pri 3750 vrt/min, ali pri 60% njegove maksimalne hitrosti (6300 vrt/min), a dizel razvija svoj maksimalni moment pri 1900 vrt/min, ali pri 42 % največje hitrosti (4500 vrt/min). Pri 2000 vrt/min HDi že poravna 92 kW, medtem ko se ES9A ne more razviti več kot 56. Za nagrado zmogljivosti, ki se približuje zmogljivosti dizelskega goriva, mora bencinski motor teči nad 4500 vrtljajev na minuto, kar pomeni še toliko več premostitev, kot pri tem je dosežena vrhunska hitrost v 5. in ne v 6.

Po kmečko povedano si z avtomatikoma na AC stalno v 6 prestavi in poglej si v grafu, kje si s HDI, škoda da nimam še za bencinarja. Èe se še prav spomnem iz C5 V6 je bilo to nekje med 3000 in 3300 vrtljaji, med 130 in 150 km/h, kar pomeni med 115 in 135KM in okoli 260nM navora, HDI pa med 2200 in 2650 vrtljaji, 136KM in 155KM, ter okoli 400nM.

Že iz teh številk ti je lahko vse jasno, da je bencinar mrtvohodec.

Drugače pa navor in moč delujeta v obe smeri, zato se drugi avti ob popuščanja gasa ustavljajo, tvoj pa kar rine naprej (ni moči in ni navora, teža pa je, ter dober cx). Rukni iz pete v tretjo, da boš prišel v območje velikega navora in moči, pa se bo tudi tvoj ustavljal.
In C6 V6 je najslabši, ker ima 6. prestavo in je najtežji, malo boljši je C5 V6, isti motor le malo lažji avto, pol tvoj XM, ker nima 6 prestave in najboljši stari 3.0 V6 s 170KM, zaradi drugačnega menjalnega razmerja in si v višjih vrtljajih med 130 in 150 km/h.

V praksi lahko zapišem za mojega bivšega C5 3.0i V6 avt. , da je na naših AC na prehitevalnem pasu kjer vozim, ne glede koliko pije in kolikšna je cena goriva v harmoniki en velik jajc. Ko oni pred tabo malo stisne na gas ga ne moreš dohitevat, kaj šele malo nagazit, da se ti umakne, da greš naprej in ko spusti gas moraš ti bremzat. Da bom pa pri prehitevanjih na AC  kick down delal pa se mi zdi popolnoma noro oz. je občasno tudi to potrebno.:Hammer3:

In da se vrnemo k temi - nisem vozil, vendar sem prepričan, da je novi C5 X z bencinskim 1.6 turbo motorjem in 180 KM prava poslastica za vozit, ki v vsakdanji vožnji vščije na papirju marsikaj večjega.

In verjami, da inžinirji vedo kaj delajo - delajo za znamko in za kupca. To kar mi vozimo so 20-30 let stare zasnove,...in smo tudi mi zastareli z njimi.

Zeko124

Hehe, mene pa prav zabava vse skupaj, vsa čast na analizi Dr. Èojko :BigThumbs: !

Te bom pa vprašal čez dve pomladi ko boš s kilometrino ki jo letno prevoziš vžgal C6 in imel 16 opozorilnih lučk na armaturki, če ti je to območje navora res najbolj pomembna stvar v življenju.

Pri vseh teh grafih si pozabil eno stvar in sicer da je XM ne malo lažji, pač pa kar 400kg lažji. V praksi dosti bolj zabaven po lokalnih poteh.

Glede 1.6 turbo mlinčkov pa ta setup meni zelo diši spet na neke raztegnjene pogonske verige pri nedopustno nizkih kilometrinah.

Lahko privlečeš ven še miljon takih grafov, sem se osebno prepričal da niso Američani tako neumni s sloganom only milk and juice comes in two liters. :BigThumbs:.

www.keramika-genorio.si

Čojko

Sem imel XM-a V6 in bil še malo mlajši kot ti, tako da dobro vem kako leti 230 po novi AC proti Sežani, ima povprečno porabo 15 litrov, štartaš na semaforju v drugi, vzporedni te še nekaj časa gleda in se pol odpelješ do 105, ter prestaviš v peto, 3 leta po vsej Sloveniji iščeš tako strm klanec da bi ti v drugi brez gasa crknil, ter nato prestavil v prvo ( sem ga našel! enega), itd. Pa tudi vem kako je bila plača preusmerjena na Citroen servis in še kam na to temo.

Jaz nimam takih avtov za gledat, pa poslušat motor kako prede pod minimumom.

In gledam folk po AC zadnji čas ko se vozijo 105 na uro. Pa daj človek, prodaj ta jajca če nimaš 1,5€ za liter in se vsedi na avtobus. Se boš peljal le 5km počasnje:Hammer3:

zlikovski

Najbolj zanimiv je vrhniški klanec, ko večina sopiha v tisti klanec komaj 130-140 mogoče kdo 150, in jih greš lepo prehitevat, seveda če imaš motor z nekaj več navora.

garac

dizl je zakon za vrhniski klanec
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Čojko

Ja, in višek perverzije je EV na počasnem s kamjonom na riti,.....hahahaha :Hammer3::Hammer3::Hammer3:

Xandrej

Ne morem se odločit še... Moram ga videt na cesti! :BigThumbs:

Tiki

Citat od: Zeko124;279510Lahko privlečeš ven še miljon takih grafov, sem se osebno prepričal da niso Američani tako neumni s sloganom only milk and juice comes in two liters. :BigThumbs:.

Se popolnoma strinjam. In meni osebno so tudi za vozit obupni vsi te malolitražni naviti motorji... Da o pokvarljivosti ne govorimo...

Očitno sem tudi jaz zastarel.
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

Čojko

Amerikanci kot ljudje so tudi klasa zase, da ne govorimo o avtih, ki se tudi pri njih spremeinjajo, kjub temu, da imajo še vedno za 1/3 cenejše gorivo kot mi https://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/, plače pa vsaj ene 3x višje.

Največji onesnaževalci, pa to,... katastrofa so.

In kaj se kvari pri teh novih avtih? Toliko kot se mi je XM kvaril se mi ni noben niti približno več. Al pa Xantie. Saj je en kup tem tu gor. Še zgorele so.

Tiki

Mene najbolj moti da vsi te naviti turbo mlinčki niso niti malo prožni, dokler "turbina ne zagrabi" še sam sebe komaj obrača, ko pa dobi malo boosta pa znori... In to velja za bencinarje in dizle...
Kar se pa okvar tiče, danes skoraj ni motorja, ki nebi imel neke znane hibe, katera ti neusmiljeno izprazni denarnico...

Živeli 2.0 8v hdi, 1.9jtd, 1.9tdi, 1.4energy, itd...

P.s. To da XM ni najbolj zanesljiv in kvaliteten avto, se strinjam... Samo je pa lep, udoben, poseben, in zato se mu marsikaj odpusti. Xantia je pa pomojem odličen avto svojega razreda v tistem času.
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

žabec

Moj navaden XM 2.0i ni imel do konca nobenega velikega problem, enkrat smo preložili menjalnik, ker je sin preveč dinamično prestavljal. Z njim smo naredili 433 tisoč km, sklopka je bila enkrat menjana pa zadnje kugle, dokler ga ni sin karamboliral. Glede na vse moj drugi najboljši avto v življenju.
Samo ena boginja je prava !