C5 Odpoved motorja

Začel/a vulkanizer, Marec 07, 2011, 07:50:13 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

vulkanizer

Danes po dolgem času pa je začel nagajati tudi moj C5 2.0 16 V bencinc 115000 km.
Po krajši vožnji grem na črpalko OMV, kjer tankam poln tank bencina (95). Peljem še par kilometrov, potem pa 50 metrov pred domom avto enostavno izgubi moč in ugasne. Na noben način ga nisem mogel več prižgati. Potisnem ga na parkirni prostor in pustim. Èez dve uri ponovno poskusim prižgat in nič. Računalnik ne pokaže nobene napake - zaganjač obrača a nič ( niti za malenkost noče kresnit :bombs: ).
Ima kdo kakšno idejo, kako se naj lotim problema???

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

vulkanizer

Dobra ideja. Res je nisem posebej slišal pri zagonu. Navadno pred vžigom malo zabrni. Bom preveril.

vulkanizer

Danes sem ponovno poskusil. Zaganjač je obračal vendar motor ni niti zakašljal. Preveril sem še varovalko za črpalko goriva pod motorskim pokrovom, pa ta izgleda vredu. Ponovno sem poslušal zvoke pri vžigu. Občutek imam, da se res ne sliši enako kot prej ( nekaj manjka). Težko se je to odločiti saj se najprej sliši pumpa hidravlike pa pol še neki motorčki, en pisk-sikanje, za katerega sem menil, da je pumpa goriva pa imam občutek da manjka. Bega me edino, da sem imel vedno občutek da se je slišalo iz motorskega dela.

Ali kdo ve kje točno je lokacija filtra za gorivo? Ali se da še kaj preverit na parkirnem prostoru?

vsx

Najverjetnejša možnost je senzor obratov motorja.
Ponavadi začne odpovedovati, ko je motor vroč, ko se motor shladi oz. pri hladnem zagonu pa ni težav.
S časom (lahko pa tudi že prvič) tudi hladen ne vžge več.
Menjava reši problem, cena je nizka.
Brez diagnostike ti pomaga ugotovitev, da ob kontaktu ne zažene črpalke goriva.
Preveri, ali vključi rele črpalke.

LP

vulkanizer

Hvala VSX za novo idejo. Bom preveril še v tej smeri. Zanima me edino ali je možno, da crkne senzor med navadno vožnjo ( približno 10 minut ) pa nikoli prej nisem imel nobenih težav?

vsx

Kot sem napisal - lahko crkne iznenada, tudi med vožnjo.

V večini primerov pa odpoveduje tako :
- topel motor ne vžge, dokler se ne ohladi pod cca 30 st.C.
- ponavlja se vedno bolj pogosto
- tudi hladen ne vžge več

Redkeje pa :
- motor ugasne med vožnjo, ponavadi ob zaviranju ali ko stojiš (v prostem teku)
- motor ugasne med aktivno vožnjo (ko je motor obremenjen)

To so moje izkušnje, ne samo na Citroenu, predvsem na bencinskih motorjih.

Bo še kdo dodal svoje izkušnje ...

LP

vulkanizer

Danes sem spet imel malo časa, da sem pobrskal po avtomobilu. Ko sem dvignil zadnji desni sedež sem našel plastični pokrov. Ko sem ga odstranil sem našel tole:

To je verjetno pumpa, ki črpa gorivo iz rezervarja. Preveril sem ali zašumi( deluje ) pri zagonu. Ko sem dal kontakt se je jasno slišalo šum delovanja. Nato sem zagnal motor, ki je celo enkrat zakašljal potem pa se je zaganjač vrtel v prazno. Ker nisem bil prepričan ali sem prav slišal sem vse skupaj takoj ponovil. Sedaj ni bilo več slišati ne šuma bencinske pumpa  pa tudi motor ni nič zakašljal. Predvidevam, da šuma ni bilo, ker je bil tlak goriva še dovolj velik. Vse skupaj sem še tretjič ponovil čez približno pet minut in vse je bilo kot pri prvem poskusu. ( pumpa je zašumela, motor je enkrat zakašljal in konec ).

Iz vsega tega malo upam, da pa je mogoče res samo zamašen filter za gorivo. :AngelPray:

No drugi možni vzroki ( ki sem jih zbral ) so še pokvarjen senzor obratov motorja ter počena ketna - jermen v motorju. :emot84:

Se pravi naslednje kar bom preveri je filter goriva. Zanima me ali lahko to naredim kar na parkirnem prostoru?
Baje je nekje pod vozilom blizu rezervarja. Je že kdo to delal? Ima kdo kakše napotek....

Tiki

Kaj pa kak rele pumpe za gorivo? Èe enkrat dela enkrat ne... Jaz sem imel že 2x tak primer da je rele zaje****v...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

miklavz

Ne, ne, vulkanizer pravilno sklepa - pumpa ima presostat; ko "nabije" pritisk se izključi, dokler pritisk ne pade. Ralog je enostaven - starejši citroeni - recimo neke serije Xantij2 - so imele pumpe brez presostata. Potem so pa crkavale na cca 150-200 kkm ali na toliko in toliko let.
Preveri proti naprej, po vodu. Filter, em ventil, tako naprej.
Èe pa se hočeš 100°prepričat pa daj neko cevko na pumpo, spelji jo v steklenico in boš videl, ali pumpa neprekinjeno delujo.
LP

garac

Spačkarji smo naredili tako: Sneli cev z uplinjača, a vrže bencin? JA, potem preverimo, če je iskra? Ja, pol pa mora vžgat! Danes je najbrž s kupom dodatne navlake okrog motroja tudi več možnosti, da gre nekaj narobe.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

miklavz

Maš prav, sistem je pri vseh motorjih isti; gorivo/iskra - mora se nekaj zgodit.
Res je pa težko nekaj na daljavo filozofirat...
Potem pa služijo "mehaniki", Citroeni so pa na slabem glasu.

vulkanizer

Po današjem testu zgleda, da je nekaj narobe z pumpo. Èeprav zašumi potisne ven le približno 1 cm3 bencina potem neha. Elektrika na pumpi zgleda vredu črpa pa skoraj nič. Se pravi grem iskat črpalko za gorivo.
Ima še kdo kakšno idejo??
Kje naj vprašam za črpalko po ugodni ceni?? ( Maribor)

Xandrej

Èrpalka za tvoj motor je na servisu 186€ pa kaki popust bi se lahko zmenli... Drugače pa probaj avto roma ali pa kaki anet ali pa puconja (bosch servis)...

Tiki

Citat od: Xandrej;94832Èrpalka za tvoj motor je na servisu 186€ pa kaki popust bi se lahko zmenli... Drugače pa probaj avto roma ali pa kaki anet ali pa puconja (bosch servis)...

Jeftino! Vsem v vednost: za XM 2.0i je nova na servisu cca. 340€!
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005