Kako se vozi z diesel motorjem

Začel/a nest, Februar 23, 2011, 01:06:50 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

nest

OK, zdaj me pa že res firbec matra. Takorekoč ga ni foruma (SLO, HRV, NEM,...) ki ne bi v neki fazi omenjali, da je treba znati voziti avtomobil z diesel motorjem. Ker če to znaš, potem ti na avtocesti noben ne uide, pa na regionalni cesti tud ne, bla, bla, bla... Ampak nikjer pa tudi noben ne razloži, kaj misli s tem. Tako da sedaj konkretno sprašujem:

Kako se pravzaprav vozi avtomobil z diesel morjem?

Xandrej

Isto kot vsak drugi... To da ga matrajo pod 1200 obrati pa take scene je zame idiotizem. malo poslušaš motor pa malo posluha pa voziš... Mašina se ne sme nekaj sukat v trikrasne ker nima haska pa matrat je tudi ni treba...

Xandrej

Citat od: nest;93082Ker če to znaš, potem ti na avtocesti noben ne uide, pa na regionalni cesti tud ne, bla, bla, bla... Ampak nikjer pa tudi noben ne razloži, kaj misli s tem. Tako da sedaj konkretno sprašujem:

Kako se pravzaprav vozi avtomobil z diesel morjem?

Lahko pridejo sprobat kako jim nihče ne uide... Sploh ko mi  pri 222 km/h komaj v 6 prestavo rukne... Pa priti teh THP-ji jem tudi nimajo za kračo...

nest

Se mi je zdelo, da kaj drugega kot zdrav razum, pa mal posluha za tehniko ne more bit. Kar pa tako in tako velja za vse stvari.

Mi je pa smešno, ko npr. berem forume (sploh kake HRV), da nekaterim na avtocesti noben avto ne uide (npr. C5 2.0 HDi ne uide noben VW Passat). Pol pa vsi vauuu si dober, kk ti pa to rata? In odgovor je ponavadi, da morš pač znat diesel mašino vozit. Ali pa npr. imajo povprečno porabo mešane vožnje pod 6.0 l/ 100 km. Pol pa vsi spet vauuu si dober, kk ti pa to rata? In odgovor je zopet, da morš znat diesel mašino vozit.

Xandrej

Bolniki... Smo meli mi par takih dolgo nazaj... jesus jesus...

sl1

Ha ha ha. :) Eni pač znajo vozit dizl mašino - nimaš kej.
Vsaki mašini najbolj ustreza vožnja v območju največjega navora. Eni pretiravajo z nizkimi obrati da imajo kao manjšo porabo, samo če pelješ z minimalnimi obrati in spremljaš trenutno porabo na board computerju in prestavis dol in se naprej peljes z enako hitrostjo in vecjimi obrati, pol itak vidiš, da je trenutna poraba ostala enaka ali pa je celo malce nizja po tistem ko si prestavil dol.
Skratka - najbolje je da vozis normalno.

dvorjan

Dokler se masina ne ogreje vozi s 1700 do 2300 rpm. Potem naprej pa med 1800 rpm in 4000 rpm pa bos srecno zivel do konca svojih dni. Pospesuj normalno, pa tudi odlocno, da se malo sobe prepucajo pa gredo saje iz izpuha ... pa je to to. Tudi ce se med kakim prehitevanjem ali pa kar zaradi uzitka masina zavrti proti 5000 rpm je ne bo konec. Samo ne bodi pacient, pa ne muci agregata s 1400 rpm, zato da bo na potovalnem racunalniku pisalo 5l/100km.

Jaz bi enkrat rad vse te kvazi varcneze pozval na eno normalno dinamicno voznjo - s tem da ne smejo zaostajati ali pa priti vec kot minuto kasneje na cilj, pa gremo cez prelaz pa po AC. Bodo videli, da niso prav nic varcnejsi vozniki od mene, prej obratno.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

dvorjan

Aja, pa vecina turbo dizlov ima najvecji izkoristek glede na porabo goriva nekje med 2000 in 2500 rpm, ko turbina potiska nekoliko vecje kolicine plinov ... Pri vecjih obratih se vbrizga vec nafte, zato to razmerje ni vec tako varcno naravnano, je pa res, da potem ne cutis ali vozis po ravnem ali v klanec.

Pa se nekaj: kdor pametuje, da s Citroenovim 2.0 HDI prehiti vse zivo, verjetno zivi na kmetih, s pacienti, ki furajo 1.9 TDIje in v gostilni spijejo vec kot njihovi super bolidi ... Saj 2.0 HDI je dober stroj, nic ne recem, ampak je pa se precej sposobnejsih agregatov na cestah v veliko bolj k hitrosti naravnanih karoserijah kot je ta od C5 ...

zlikovski

Tiki

S novejšimi dizli nimam nekih izkušenj, sam pa iz prve roke povem da Tipo 1.9TD lahko pije 6 ali pa 11 litrov... Podobno XM 2.1TD...
Aja, vozit pa znam vse kar se premika! (razen rolarjev... =)))
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

mirchi

Hahaha... Rad bi videl dohtarja,ki s C5 hdi pihne tdi-ja. Se mu klanjam.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

superca13

Treba je priznat, da imajo TDi-ji kar dober druk proti hdi-jem.
Po mojih izkušnjah je največji šit od dizlov italijanski jtd oz. njihovi dizli, ki se sučejo v oplih.  Konkretno 2.0 150KM dizl v antari...poraba 11litrov in sramota od navora v praksi.

c5car

Dvorjan, vidim da imaš nekaj izkušenj s Citroeni, ali imaš še kakšno informacijo?

Jogador

Pa saj to je tako pri vseh dizlih, mrzlega ne teraš v visoke obrate, voziš pa v vseh režimih vožnje, ne samo na 1200 rpm, pa gledat porabo, treba je kdaj zavrtet motor, sploh ti z DPF filtri so občutljivi na prekomerno šparanje oz nizke obrate.

No kar se tiče pa italijanskih jtd, 1.9 16v, ki ga vozim par dni-zadeva je super, moči dovolj, navor vedno na voljo, poraba pa izredno nizka za tak stroj.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

dvorjan

Citat od: c5car;180371Dvorjan, vidim da imaš nekaj izkušenj s Citroeni, ali imaš še kakšno informacijo?

Redno menjaj olje in filtre ter tudi drugace vzdrzuj vozilo pa je to to. Aja, pa ne vseh jam na cesti povoziti ... =)