Jagode, zelenjava, sardelice

Začel/a garac, Januar 13, 2011, 08:14:13 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Jagoda

Citat od: garac;100376A v cks so takšne vrste ljubitelji Lovro? Uf, potem sem pa vesel, da me ni bilo na prvomajca

Ma ja deklice so samo okras...
Dober je za kogar je ...

garac

včeraj sem bil pa pri Jagodi na jagodah... njami, hvala lepa
mnogo bolje, kot sardelice
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Jagoda

Citat od: andraž;101369Ja, to bi bilo pa super. Mala šola osnovnega servisiranja. Kotizacija "predavateljem" seveda pripada!

Sem bil že na tečaju starodobništva. Brezplačna varianta. Sem jo že poizkusil organizirat znotraj CKS, pa... Na tem tečaju ponovno "izvedel" stvari, ki sem jih že vedel. Bilo je tudi kaj novega, predvsem, kar se orodja tiče. Vse je temeljilo na tem, da moraš vse naredit sam če hočeš dober rezultat in kaj prišparat? Morda ti to tudi uspe, samo ne na prvem avtu, ki ga boš prijel v roke, saj se takrat učiš in še kaj bolj za..... kot bi smel?
Dober je za kogar je ...

Lovro

Citat od: garac;101366@lovro, če bi se lotil obnove, kot recimo žabec ali rado, potem bi imel izbiro.

Ne bi imel nobene izbire. Žab z enojnimi lučmi pri nas žal ni, vsaj na prodaj ne.

Pa a nismo to že "n" krat predebatirali, no!:Red-Sleepy:
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

janez

Citat od: Lovro;101375Ne bi imel nobene izbire. Žab z enojnimi lučmi pri nas žal ni, vsaj na prodaj ne.

Pa a nismo to že "n" krat predebatirali, no!:Red-Sleepy:

Kolkr sem zastopu tud ta ni bila z enojnimi lučmi in si kupil nekaj kar ti je potem še dodatno stroške delalo... Sej tole res ne paše sem ... prestavte v "sardelice"

Kar se tiče pa "šolanja" za A serijo... Večina res ne bo šla švasat pa barvat pa kaj vem kaj. Rabi pa večina čist osnovne napotke. Katero orodje zraven vzet na pot, kaj najpogosteje zataji na poti, kako se diagnosticira napaka in se odpravi, kako inprovizirati , da se lahko nadaljuje pot do najbližnjega mehanika, kako takemu mehaniku razložit kaj je narobe, kdaj se delajo servisi, kaj treba mazat, kako pri nakupu prepoznati "zaenk**c" avto, ...

Ma ja , čist osnovne zadeve...

Šol za spačke že dolgo ni več , mehaniki so nazadnje šraufali z veseljem A serijo v sedemdesetih... s figo v žepu pa v začetku devedesetih. Kasneje so bili sam še outsiderji. Zdaj so mehaniki z računalnikom, ki pove da je nekaj hin. Pol pa menjavajo dele dokler ne zalaufa. Ja bravo. Spačka pa ti bo šel popravljat sam če ga že res zagnjaviš in da te pozna pa mu je nerodno da ti ne bi popravu... popravi pa itak ne v večini primerov.

Najboljša šola je bila šola vožnje in najboljši spačkarji so zrasli v osemdesetin in devedesetih ko ni bilo rezervnih delov in je bila večina avtov za na odpad.

Veteranarji so se pojavili pri nas kasneje in so res razred zase... Èlani CKSa pa že dolgo niso spačkarji in njih znanje sega zgolj do ... "obrni ključ pa en mi je reku da ne smem čok pa  gas dat". Sej ne da bi se norca delal, sam kolk bedarij slišiš iz pogovorov med ljudmi... v stilu baba rekla baba vidla. Pa zlo prepričljivi znajo bit ljudje... je bil primer, ko so prepričali prvega lastnika 1975 spačka , da ne vžiga svoj avto pravilno. In ko mu sred poletja avto ni vžgal in sem ga gledal ko je vžigal in mu reku , ma kaj dela...pa zakaj tak... je sam odvrnu "če so mi pa na srečanju tak rekli da moram." Jaz sem mu sam reku nazaj... vžigaj tak kak si vžigal preden so ti rekli , da ni prav. In od takrat se mu tiste težave več niso pojavile.

Kaj bom govoru... ljudje šolani ste, večina zastopi iz knjige napisano bolje kot jaz s svojo šlosarsko šolo . Knjige prebrat pa vam bo vse jasno. Potem pa sam še vprašaš pa nadgradiš znanje z enim nedeljskim servisom na domačem dvorišču. Drugače pa jaz sem tu, na telefonu pa pokličte, nič ne skrivam zase... pa verjamem ,da lahko tudi Vojkota in ostale iz stare garde pokličete.

Jagoda

Citat od: janez;101383...Kaj bom govoru... ljudje šolani ste, večina zastopi iz knjige napisano bolje kot jaz s svojo šlosarsko šolo . Knjige prebrat pa vam bo vse jasno. Potem pa sam še vprašaš pa nadgradiš znanje z enim nedeljskim servisom na domačem dvorišču. Drugače pa jaz sem tu, na telefonu pa pokličte, nič ne skrivam zase... pa verjamem ,da lahko tudi Vojkota in ostale iz stare garde pokličete.

To je to Keža !
Dober je za kogar je ...

garac

Ena knjiga je v vsem znanem jeziku poskenirana na forumu. Lahko se naučite tudi iz nje kaj. Eno v prav takem jeziku sem kupil v soboto, ampak je prezajetna za skeniranje.
Obstaja dosti nemških in agleških knjig, veliko stvari je tudi keža že zapisal in opisal na forumu, ampak ljudje se učit nočejo, nočemo al kje je fora. Imel sem že primerke s katerimi sem skupaj potoval, ki bi jim najraje gobec poglihal, ko je avto crknil je tip kadil zraven, mi pa šraufali, saj smo spačkarji ane?

Za takšne zadeve moram pohvalit mojega soseda Matjaža pa Vinka N. Jetija, ki so vedno pomagali obnemoglim spakam, najbrž je še kdo. Spomnim se tudi, da smo denar zbirali za ene tipe, ki so se z raz*ukanimi spakami na svetovce vozil itd.
Ma včasih se je res bolje umaknit od vsega skupaj in povsem razumem določene ljudi, ki jih na srečanjih ni več, ali pa zelo malo videt.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Lovro

Citat od: janez;101383Kolkr sem zastopu tud ta ni bila z enojnimi lučmi in si kupil nekaj kar ti je potem še dodatno stroške delalo... Sej tole res ne paše sem ... prestavte v "sardelice"

Ej janez, vem da pišeš z dobrim namenom, ampak...

Kot prvo, moja žaba je tip z enojnimi lučmi. Zato ne govori kar povprek.
Bila je taka, kot sem jo iskal, tisti novi tip blatnikov je bil pač montiran naknadno. Glede na to, da je bila razdrta in sem lahko prevril vse kritične točke, ki so bile OK, sem se odločil za nakup. Cena je bila stanju primerna in zato precej nižja od ostalih.

Kot drugo, jaz gledam tako:

1) lahko kupiš avto v vrhunskem stanju in boš tudi vrhunsko plačal, pa še vedno se lahko pojavijo kake sitnosti in stroški.

2) lahko kupiš avto v ubogem stanju in narediš kar je v tvoji moči sam, ostalo plačaš mojstrom, kar te tudi na koncu veliko stane - manj ko znaš, več te bo stalo (pa če rad sam šraufaš lahko stroškovno zanemarimo delovne ure, ki jih sam narediš).

3) kupiš srednje ohranjeno zadevo, ki jo je treba še delno obnoviti in se voziš in šraufaš hkrati.

Katerokoli varianto izbereš, pa te na koncu čakajo vsaj približno enaki stroški, razen če res vse narediš sam, pa še to sigurno ni poceni, saj moraš še vedno kupiti cel kup dragih sestavnih delov.

Po mojih izkušnjah me je stala obnova mojega bivšega spačka precej več, kot pa bi dal za kakega lepo ohranjenega, čeprav sem ga obnovil po res zelo ugodnih in res prijateljskih cenah.

Za žabo bi bila obnova še toliko dražja, prav tako nakup vrhunske žabe, zato sem se pač odločil za srednjo pot. Tudi mene, kot je razvidno iz drugih tem, čaka šraufanje žabe in določene stvari, ki se jih upam, tudi šraufam sam.

Upam, da sem razumljivo vse to napisal.

Pa še nekaj za vse tiste, ki stalno pišete, da so avti, ki jih sam obnoviš, oh in sploh, lepi kupljeni starodobni avti (in posredno njihovi lastniki) pa en krš:

Res ne vem, kaj hočete s tem povedati.

Èe to napišete enkrat, dvakrat, trikrat, še razumem. Pač poveste svoje mnenje oz. hočete dobronamerno svetovati, kje in kaj se splača kupiti.

Ma če načenjate to debato že ob skoraj vsaki novi temi, mi pa res ni več nič jasno, kaj je vaš namen in kaj hočete povedati? Zakaj se že skoraj žaljivo obnašate do nekoga, ki pač kupi lep avto, ki ga ni potrebno obnoviti oz. je le delno potreben obnove? Se pravi, kdor ne zna skoraj vse sam pošraufati, ne sme imeti starodobnika?

Jaz pravim da je glavno, da lastnik lepo čuva tak avto in spoštljivo ravna z njim. To ali ga je obnovil ali pa kupil lepega za svoj pošteno zaslužen denar pa po mojem res ni važno.

Jaz sem vesel za vsakega, ki mu uspe imeti in vzdrževati staro vozilo in mu res ne bom najedal s tem ali je obnovil avto ali kupil lepega.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

superca13

Razvaline ne moreš spravit v normalno stanje z normalnimi stroški. Nima smisla kupovat krša in zabijat not ogromno denarja, da ga spraviš v  stanje kot ga ima recimo lovro ali kdo drug, ker zagotovo presežeš stroške nakupa avta v takem ali prej boljšem stanju. In naknadna popravila(ponavadi malenkosti) se pri nobenem starem avtu ne nehajo, ne pri spačkih, ne pri žabah, pri "obnovljenem" kršu pa še manj.

Jagoda

Citat od: garac;101387...Ma včasih se je res bolje umaknit od vsega skupaj in povsem razumem določene ljudi, ki jih na srečanjih ni več, ali pa zelo malo videt.

Se strinjam. Sicer je tole res hudo off topic ampak vseeno moram dodat tole. Žal mi je samo vseh teh tipov, ker se včasih preveč smilijo samemu sebi in ne prihajajo več na srečanja. Se bojim, da je to samo izgovor za vse. Po moje nimajo več energije za koga drugega kot pa sami zase. Najlažje je res sedet doma in jambrat kako je. Škoda, da svoje somišljenike puščajo na cedilu, saj bi bilo bolje, če bi se družili kot so se včasih in jim pomagali določene stvari obrnit na bolje v prid vseh. Še enkrat škoda!

PS: Pa ne smemo pozabit, da so se tudi oni nekoč učili, res da morda z večjo željo kot nekateri danes?!
Dober je za kogar je ...

garac

Jagoda, o tem kdo so komu smili, bi lahko razpravljali. Soseda srečam, spaček je lepo v garaži, pakrat na leto se vsede vanj in zapelje za svojo dušo. Drugače skoraj vsak dan fura bicikl, teče, se pravi uživa in dam mu povsem prav.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

janez

Citat od: Lovro;101392Ej janez, vem da pišeš z dobrim namenom, ampak...

Èe to napišete enkrat, dvakrat, trikrat, še razumem. Pač poveste svoje mnenje oz. hočete dobronamerno svetovati, kje in kaj se splača kupiti.

Lovro sej se strinjam več ali manj z vsem. Ne mi zamerit...

Verjetno me imajo zadnjih 15 let vsi po vrsti v spačkarskem svetu pun kufer ker kar naprej eno in isto ponavljam. Ampak odkar delam in odkar bluzim eno in iste stvari se je pa vseeno ogromno stvari popravilo - izboljšalo. Lej, ko sem začel delat pločevino in montirat , takrat je bila vsesplošna navada , da se spački (in ostali A serije) NE montirajo dol iz šasije. Šasije so se takrat vse povrsti popravljale odspodaj gor in med podi iz notranje strani. Ojačitve so se varile v obliki raznoraznih profilov... spodaj gor. Tu sem bil prvi, ki je začel tudi za minimalne luknje na šasiji te vlačit ven in jih komplet obnavljat. Odpiral sem jih in ojačitve delal po Citroenovi servisni knjigi za A serijo iz leta 1972 (še zdaj jo imam) . Knjiga je bila to kar je dandanes softver za dijagnostiko. Iz francije so poslali knjigo in serviserji so si sami delali orodja in ostalo potrebno za popravilo. Tudi pločevino.

Dandanes je to v slovenskem citro svetu čist normalno ,da se šasija ven potegne za popravilo...

Prvi sem bil, ki je začel razstavljeno karoserijo popravljati na razstavljeni šasiji. Pomeni, da nisem delal raznih križov ali pa vse skupaj bohnedaj švasal kar na tleh na bok obrnjeno. Razvil sem svoj sistem dvigal, zategovanja, nosilcev,... Preverjanja če vse skupaj sedi pravilno. Zdaj je to normalno...

Prvi sem bil, ki je pri spačkovih vratih izdelal in menjal (serijsko) kompleten zunanji del vrat od spodnjega roba do okna. Da ni kit pokal in da se ni špahtlalo kile in kile kita na vrata. Zdaj se to ne dela več, ker je bilo veliko slabih avtov pripeljano iz tujine pa so imeli dobra vrata in je to vse kar je ostalo. Prav tako je tujina zdaj ko ni mej blizu in ni problem pripeljat dobrih delov.

Prvi sem bil, ki je izdeloval pločevino za komplet A serijo v TOÈNIH MERAH. Zdaj nihče niti ne pomisli ,da bi smrtikov pleh namontiral...

Prvi sem bil, ki je začel uporabljat tisti siv elektrocink zaščiten pleh.  Zdaj je to samoumevno in tudi iz tujine se nabavljajo kosi izdelani iz te pločevine...

Prvi (verjetno) sem bil, ki je začel gnjavit rajo naj ne vlačijo iz tujine spačke temveč naj rihtajo domače Tomose in Cimose. In zelo me je motilo in me še moti, da je Slovenija polna nekih spačkov, ki to niso.  Zdaj se rihtajo tudi naši avti, domači.

15 let nazaj sem začel uporabljati karoserijsko diht maso za spoje pločevino ko so vsi ostali ali pustili nezaščiteno ali pa pocali s prozornim silikonom. Zdaj je normalno, da se uporablja diht masa pred barvanjem.

Verjetno je še polno takih mojih stvari s katerimi sem gnjavil in gnjavil rajo da so se stvari popravile na bolje pa sem jih pozabil... Ko se tolkrat ponavljam že samega sebe težko poslušam heheh.

Tečen sem sam lahko pa brez da bi se hvali rečem zase da sem pa nekaj vseeno naredil da je sedaj stanje avtov boljše.

garac

@janez, morda nisi vedel, da se še kdo drug s tem ukvarja po enakem postopku, ampak kolikor sedaj vem si nekako ostal edini.
Kot sem rekel, moj sosed raje sede na kolo, pa se mi zdi škoda, da ne dela več, ker je dobro delal en rezltat je recimo vinkov pujs. Ampak naj uživa, mu privoščim, zakaj bi kot keža žrl rjo? Ima solidno službo in prav je tako.
Glej lovro zame je tudi visarjev ax vreden več, čeprav teh soldov ne bo nikoli videl, kot C-zero. Vsako tele, ki bo imelo dosti denarja si bo lahko kupilo nov jako ekološko vozilo in se hvalilo z njim, ampak zame to ni to.
 Pa se nima smisla prerekat, ker so citroeni moj hobi in ko se bom naveličal, bom spet sedel na kolo pa me ne briga za vso rjo tega sveta na 4 kolesih.
Kaj pa veš, morda pa se potem celo poročim in se potem nostalgično spominjam, kolk je blo fajn, ko sem bil mlad pa sem tud jaz mel spačka. Tolk je bil gnil, da je blatnik stan padel. Takih nakladanj imaš dovolj vsakič, ko se s spačkom kje parkiraš. Potem te ponavadi še vprašajo, koliko je vreden, kej je lep videt? In potem je konec debate, ampak enkrat bi ga pa spet imel.
No potem mu recimo to željo izpolnijo za Abrahama, pred hišo privlečejo spako,  diano za ene 100€ samo, da bo... no potem pa konča na odpadu, ker se baba že od daleč dere dopelte to rjo z dvorišča budale pijane!

Evo, zaklučujem s tem, moje mnenje Vam je znano, povedal sem še 105ič isto.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Jagoda

Vrtnar zanima me kaj je to "-1500"??? Morda stanje na računu? Sej številka je kr velika sam predznak je čudn?
Dober je za kogar je ...

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]