ZX205

Začel/a peruccy, Januar 26, 2011, 04:25:56 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

peruccy

Živjo!

No pa sem se le odločil, da odprem temo. Gre se za ZX-a 1.9TD, kateri je bil 3 leta, moj daily driver...
klik

klik

Decembra 2008 je dobil ZX družbo in sicer karizmatično italjanko. Alfo sva takrat s fotrom predelavala za dirke, tako da je ZX bil še vedno za vsak dan
klik

Ampak jaz bumbar, sem lani napravil eno smotano napako. Z ZX-om sem se zaletel v betonski steber (tisti majhni, trikotne oblike, nevem zakaj se uporabljajo). Glavno, to je bilo pri speljevanju, ker nisem gledal in to je bil rezultat...
klik

Ne zgleda veliko, ampak se je ZX bližal že 400kkm in seveda, temu primerno je bil že avto redno bogi. Karoserija je vidla že boljše dni. Tak da sem takrat uničil hladilnik in se s tem poslovil od ZX-a :\ Saj je bilo nesmiselno, to škodo popravljat na avtoju, kateri je imel že slabo karoserijo. A hudičeva mašina, je pa ostala cela. Res neuničljivo srce, če pomislim, da mi je 2x zakuhal (1x se celo peljal 8km domov, brez vode), če pomislim, da sem imel boost @ 1,4bar itd. Ampak na mojo srečo, je foter mehanik, ki je zrastel med citroenami, tak da je mašina vedno delala brez problema, kljub mojih norijah...
klik

No, takrat je šel ZX v delavnico, da se tudi pravilno oceni vsa škoda in napravi plan za naprej...
klik

Mašina je šla ven...
klik

In čaka na obdelavo...
klik

klik

Kot je na slikah razvidno, je bil skrajni čas, za zamenjavo karoserije
klik

klik

In s tem pride naslov teme na vrsto. Za majhne pare, se je kupil P205 '85 1.7D (sploh nisem znal, da je še kakšen na cesti)
klik

klik

S fotrom sva si pa zadala plan (projekt če hočete), da vzameva 1.9TD in jo zmontirava v P205. S tem, da ne bo mašina glih stock:
- Generalka na mašini
- Glava se bo obdelala
- Turbina bo malenkost večja
- Intercooler se bo premaknil naprej
- Bosch pumpo mi bo en majster odprl na max z primerno mašinerijo
- Če bo vse po sreči, bo avto dobil še oljni hladilnik
- Montaža servo volana
- Centralno zaklepanje
... in še kakšna malenkost bi se našla.

Tako da se je ZX popolnoma razmetal in vsi deli, kateri se bodo nucali, so že zbrani. Glava nebo prva, katero sem obdelal, tak da sem že začel z kalkulacijami, kolko povečati kanale itd. Ampak več o tem, ko bom dejansko začel obdelavo, ker hočem, da je vse 100% preden začnem z delom...
klik

klik

Blok je pripravljen
klik

IC se bo premaknil naprej, ker stock zgoraj nameščen IC, ni najboljše oblike, niti ne ohladi najbolj vstopnega zraka v motor (zato sem tudi imel zmontiran "air intake" na haubi, zaradi odprte turbine). Nov IC bo iz alfe na zgornji sliki, ker je na alfi nekaj večjega gor. In še primerjava...
klik

klik

S tem seveda nucam drugi sesalni kolektor, saj ima ZX-ov kolektor pravokotni vhod
klik

Zadnjič sem ga dobil od BX-a 1.8TD, kateri je idealen za to, kar jaz hočem...
klik

Glede turboja... nekaj jih imam na izbiro. Stock GT14, K16 iz AR75 in CT26 iz supre. Trenutno se še nisem odločil, keri pride 100% gor. Ampak najbolj se nagibam k GT14, katerega bi obnovil in mu dal večji kompresorski del gor od GT20. S tem mi ni treba delat/kupit flanž, oz. adapterjev za turbinski del...
klik

Glede servo volana. Doma imam od ZX-a in od xsare. Moram še pogledat, kateri bo najbolj primeren. Bo pa vsekakor imel mali piđo servo volan. Trenutno imam na voljo za ta projekt, dele od 1.7D, 1.8TD, 1.9TD in 1.4i. Tak da se bo sproti videlo najbolj, kaj bo šlo na avto. Sem pa včeraj končno spravil piđoja v delavnico
klik

Mašina je šla ven
klik

klik

Šasija ni v pretirano slabem stanju, za '85 letnik seveda. Sem videl že dosti hujše...
klik

Edino znotraj me ni navdušila
klik

klik

Sploh ko sem odstranil tepih :\
klik

klik

Bo se pa to vse porihtalo. Saj je škoda, ker ni več P205 dizlov na cesti in nebi rad, da bo še en manj. To je to. Začetek najinega projekta, kateri ni prvi in definitivno ne zadnji :) Takšno delo nama s fotrom ni tuje, saj sva naredila že dosti bolj zakompliciran "engine swap" in sicer iz alfe na zgornji sliki, katera je lani še, izgledala takole...
klik

klik

Sva naredila moj trenutni daily driver...
klik

klik

Tako da, upam da bo komu tema všeč. Sproti kak bo čas, bom objavljal novosti. Zadeva bi bila že zelo daleč, če bi seveda bilo več časa in pomembnejše, več gnara. Do naslednjič...
'talla

garac

Bravo, samo tako naprej!
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gox

Zanimiv projekt :emot112:

Kar nadaljuj s temo, da vidimo kaj nastaja v delavnici.

peruccy

Hvala!

Seveda bom pokazal slikovno čim več glede projekta. Ampak je problem, da je delavnica vedno zasedena in ni glih časa za hobije. Zdaj čakajo tri xantije na popravilo hidravlike in močno upam, da uspeva zriktat rjo do drugega tedna. Če ne se spet zavleče vseskupaj. Na začetku je bil plan, da bo pugi fertik do 2011... seveda :)

peruccy

No, pa se je hidravlika porihtala. Stranke zadovoljne, to je glavno. Sem pa skoraj obupal nad pežojem. Pred tremi dnevi sem probal odstranit prednja žarometa, da bo školjka gola in pripravljena na obdelavo in kaj zagledam? Na desni strani, za žarometom... pravi rust party. Ko sem probal šrauf ven spravit, sem napravil še luknjo, tolko je rje :\ Tak da sem zdaj v dilemi, če se mi sploh splača tega obnavljat. Na srečo sem izvedel, da ima nekdo v vasi rdečega p205 benzinarja, s slabim motorjem in ga baje prodaja za drobiž. Če bo školjka v boljšem stanju, ga vzamem in se bo tisti sestavljal. Upam na najboljše :)

Sem pa doma iskal ene dele in našel nekaj stvari, če bi slučajno koga zanimalo:
- Injektorji od bx gti-ja (bosch rumeni, podobne ima alfa v6) = 40€
- Menjalnik od R19 williams (sinhroni dobri) = 60€
- Skoraj novi prednji žarometi valeo od zx-a (svetijo enkratno) = 40€ (novi stanejo ~170€)
- Volan od ax gti-ja (zelo dobro ohranjen) = 20€
- Na voljo je pa tudi 1.7D motor, brez glave (prejšnji teden, ko je še bil v pežoju, je vžgal in delal brez problema) = 50€

Pa če kdo nuca dele od xsare 1.4i, rdeče barve:
- Deli zunanjosti = zelo poceni
- Komplet dobra mašina z menjalnikom in elektroniko 1.4i = 100€
- Nova benzinska črpalka (kompletna) = 80€ (nova je 160€)
- Nove zimske gume na jeklenih platiščih, vožene 2 tedna = po dogovoru
- Zadnja polica (cela, ni preluknjana za zvočnike) = podarim
- Zadnje luči = podarim
- Zadnji odbijač = podarim
- Zici (dobri in nepoškodovani) = podarim

Če koga kaj zanima, naj samo pove.

Igorek

Pozdravljen, mene pa zanima v kakem stanju so zici?
Ker mava na najini Xsari bolj švoh zice (se zibljejo).
Pa če so tudi zadnji (deljivi), ker mava sedaj eno klop (pa če so potrebni drugi panti),
pa bi včasih rabil deljivo, pa bil tele pa ne pogledal pri nakupu :)

lp Igor

peruccy

Bom jutri pogledal, pa ti javim.

peruccy

Citat od: Igorek;91145Pozdravljen, mene pa zanima v kakem stanju so zici?
Ker mava na najini Xsari bolj švoh zice (se zibljejo).
Pa če so tudi zadnji (deljivi), ker mava sedaj eno klop (pa če so potrebni drugi panti),
pa bi včasih rabil deljivo, pa bil tele pa ne pogledal pri nakupu :)

lp Igor

Zici so še v avtoju, tak da ti nemorem povedat glede pantov. Je pa zadnji zic deljiv. Avto stoji že nekaj mesecev, tak bi blo fajn zice spucat, drugače so pa v dobrem stanju. Niso kot novi, da se razume, ker potem jih nebi šenkal :) Če te zanima, jih pridi pogledat in če ti bojo všeč, jih odpelji, ker drugače bojo šli na odpad kmalu.

'talla

psihopat100posto

kje pa si ti doma, maš kak GSM kontakt?
lp

firbec

Zanimiv projekt, upam, da ga pripelješ do konca!

Zanimivo, da si ze odločil za tunig klasičnega turbo dizla. Èe se ne motim je to
mašina čisto brez elektronike, a ne?
Kako je pa z nastavitvijo šob, turbine in podobnega?

Lp,
firbec

peruccy

Hvala!

Brez skrbi, da bo speljano do konca. Vprašanje je edino kdaj, saj nočem hitet, ker ko bo avto končan, bi rad imel dolgo časa mir z njim. Je pa žal tak, da hobiji vedno pridejo na vrsto zadnji...

Jop, praktično nobene elektronike ni na njej. Nobenih senzorjev odmičnih gredi, potenciometrov lopute, map senzorjev itd. :) To je tudi čar takih mašin in razlog zakaj se je izbrala ravno takšna mašina. Šobe bodo ostale serijske. Edino če mi bosch majster (kolega kateri mi bo nastavil pumpo) najde večje elemente in večjo pumpo (baje paše od traffica in/ali od mastera). Vendar še nevem, če bom šel v to smer, saj je trenutna pumpa neverjetno robustna in vzdržljiva.

Vodenje turboja, oz. njegovega tlaka, je s standardnim wastegate-om:
S tem določaš kak dolgo je wastegate zaprt,  preden se odpre in grejo izpušni plini ki poganjajo turbino, skozi izpuh. Dlje je wastegate zaprt, več pritiska ustvari turbo. Zato ker avto nima lopute za gas (saj noben stari dizel je nima), gre celi čas tlak iz turboja v mašino. Se pravi, na standardnem 1.9TD je nekje 0,7bar tlaka. Če "odpreš", oz. bolj našpanaš roko wastegata, bo le ta posledično dlje zaprt in s tem turbo ustvari več tlaka. Seveda ima vsak turbo svojo mejo, koliko ga lahko odpreš, preden nastane preveč toplote in dejansko izgubiš moč motorja, namesto pridobiš. Na tej mašini je turbo ustvaril 1,4bar tlaka. To je tudi "standardna meja" za večino starejših turbojev, ki imajo še navadne ležaje in krmiljenje z wastegate-om (novejši že uporabljajo VNT tehnologijo in drugačne ležaje). Seveda je tudi toliko tlaka, že malo preveč. Gledano iz vidika vstopnega zraka v mašino in njegove toplote, ker ima ZX zgoraj nameščen interkuler, za katerega ni to najboljša lokacija za hlajenje. Je pa odličen s tega vidika, da je odzivni čas turboja, dosti hitrejši, ker ima zrak krajšo pot da pride v mašino. Zato sem tudi imel na haubi odprtino, da se je čimbolj ohlajal zrak, ki je šel v mašino. Če pogledamo, da je moral turbo ustvarit dvakrat več tlaka kot serijsko, kar v teoriji pomeni, prirastek vsaj 30ps, sem imel še glavo porihtano. Povečala se je kompresija, da je lahko mašina zdržala ta prirastek moči.

Reguliraš pa količino tlaka z bosch pumpo:
To pa v tem smislu, da večji tlak mašina lahko ponuca. To pa napraviš tak, da odpreš ventil v pumpi in s tem povečaš količino goriva. Če pumpo ne spreminjaš, gre več tlaka v mašino, vendar ni dovolj goriva, kar ni zdravo za to mašino. Saj nima nobene elektronike za vodenje vbrizganega goriva, torej moraš vse to mehansko opraviti. Posledično tudi avto v tem primeru bolj kadi. V bistvu je to čisto enostaven sistem. Vendar odpiranje brez merilnika (boost števec) in prave mašinerije (za testiranje/nastavljanje dizelskih pump) ni priporočljivo. Saj lahko zelo hitro zmešaš celi sistem in avto ne bo delal več optimalno. Obstajata dve pumpi in sicer bosch, ter lucas (lucas so imeli bolj peugeoti). Prednost boscha je, da lahko vse to delaš, ko je pumpa še na avtoju. Lucasa pa moraš obvezno odstranit, saj ima ventil za odpiranje količine goriva na nedostopnem mestu, ko je še zmontirana na avtoju. Ampak kot sem napisal, najboljše je pumpo vzet dol in odnest majstru ki ima za to primerno mašinerijo. Tak bom jaz napravil. Istočasno mi bo še zamenjal vsa tesnila v pumpi in jo prvo nastavil na optimalno delovanje, Šele potem jo bo maksimalno odprl, tak da bo avto še vedno delal normalno (nebo preveč kadil, se nebo zaganjal, miren in nizek štandgas itd.).

V novejših turbo dizlih in/ali turbo benzinarjih je pa vse to narejeno z elektroniko. No, da se tudi ročno odpirat tlak z tako imenovanim MBC (manual boost controller), vendar ima svoje meje. V glavnem preveč tlaka, brez spremembe elektronike lahko povzroči polno težav pri novejših avtojih.

Ojoj... spet sem začel nakladat cele litanije. Se opravičujem :)

sop

Citat od: peruccy;92322Ojoj... spet sem začel nakladat cele litanije. Se opravičujem :)

sploh ne. zelo zanimivo branje za take, ki nismo mehaniki.

firbec

Se strinjam z sop-om, res zanimivo branje!
Kar nadljuj z takim pisnajem!!

Še ene dav prašanja glede tuninga dizla, če lahko? :)
Èe te prav razumem, ti odpreš/nastaviš wastegate na višjo vrednost (1,4 bar), bošpumpo pa daš nastavit majstru?
A mu poveš na koliko si odpru ventil?
Domnevam, da z kakim manometrom to izmeriš, da pol majster ve kako nastavit bošpumpo.
A bošmajster nastavi količino goriva in trenutek vbrizga?

Sicer sem mogoče kaj bolj čudno vprašal, vendar teh zadev ne poznam, me pa zanimajo.

Lp,
firbec

peruccy

Bom probal s slikami bolj razložit. Slike so drugače od alfinega turboja, ko sem ga obnavljal, je pa princip isti za vse starejše turboje...

Wastegate je v bistvu le mehanski "ventil". Wastegate ne odpiraš, ampak nastavljaš "ročko", ki deluje nanj. Ta ročka je pa del wastegate actuatorja. Naloga aktuatorja je pa reguliranje ventila. Konica ročke je prišraufana gor na ročko in to konico lahko šraufaš gor/dol po ročki. S tem tudi določaš. koliko je našpanano, oz. s kakšo silo bo aktuator deloval na wastegate, da ga bo probal držat zaprtega. Z drugimi besedami, na wastegate pride ročka, katera mora bit našpanana, da bo wastegate zaprt, medtem ko turbo ustvarja tlak. Ko je sila na ročko tak močna, da aktuator nemore več zadržat ročke, se začne wastegate odpirati. To pa pomeni, da izpušni plini, ki pridejo iz mašine, ki so namenjeni za poganjanja turbine (izpušni del turboja) kateri posledično ko se vrti, poganja tudi kompresor (tlačni del turboja), grejo ti plini skozi wastegate in ven nad izpuh. Tako da tisti trenutek, ko je wastegate odprt, se ne ustvarja tlak, ki bi šel v mašino. Zakaj bi pa to sploh želeli? Zato ker je meja, koliko se lahko turbina vrti (starejši turboji se vrtijo nekje 100-120k rpm) in koliko tlaka lahko ustvari kompresor. Bolj se turbina vrti, večje so tudi temperature (tudi 700°C lahko dosežejo na izpušnem delu turboja). Zdaj pa ko se ročka bolj našpana in prisilimo aktuator, da bo dlje držal wastegate zaprt, s tem puščamo, da se turbina dlje vrti, posledično kompresor ustvari več tlaka.

Ja povedal mu bom, koliko je odprt turbo. Vendar mu ta informacija nič dosti nebo povedala, ker nemore simulirati pumpe na tak način, da bi npr. znal... "aha iz 0,7bar na 1,4bar mora zdaj pumpa dat toliko pretoka". On bo pač odprl pumpo, koliko bo zmožno za še normalno delovanje pumpe in mašine. Jaz bom pa potem nastavil tlak turboja temu primerno, da nebo avto več kadil, kot pred posegom in da nebo preveč tlaka, katerega mašina nebo mogla ponucat.

Lahko z manometrom ali je bolj praktična uporaba t.i. boost števca. Ta ti pokaže količino tlaka (nadtlak) in vakuma (podtlak). Seveda dizel nima vakuma v sistemu, zato števec kaže samo nadtlak. Števec pa lahko zmontiraš pri zx-u, z t-členom med cevko, ki pride med interkulerjem in pumpo ali pa spodaj pri turboju, kjer gre cevka iz ohišja kompresorja.

Ja, nastavil bo količino in vbrizg. Takrat, ko bo začel delat mojo pumpo, ti bom pa lahko povedal točno kaj vse je napravil, oz. nastavil. Zadevo bom tudi poslikal, brez skrbi. Seveda vseh skrivnosti, katere je on v 30+ letih nabral, ziher nebo izdal :)

garac

Peruccy vsa čast za tvoje podrobne in strokovne razlage.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/