ZX205

Začel/a peruccy, Januar 26, 2011, 04:25:56 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

peruccy

Hvala! Ampak moram pripisat to kar vem dobremu učitelju (očetu) :) Drugače je pa turbo res enostavna zadeva za pogruntat. Nevem zakaj se ljudje tak bojijo, oz. ko slišijo besedo turbo, takoj stran grejo. Pač, moraš biti malo pazljiv, ker so zadeve delikatne, saj se vseeno gre za natančnost v tisočinkah, ampak ko pogledaš princip delovanja turboja, nevem če je kakšna zadeva v avtomehaniki tako enostavna. Ko pogruntaš to, potem tudi servisiranje in odkrivanje napak povezanih z turboji ni več problem.

Pred nekaj mesci je stranka pripeljala avto, ker so vsepovsod vsi servisi in "majstri" rekli, eh turbo je fuč, ker avto nikamor negre itd. Za popravilo so izdali predračun 1000+€. Dejansko se je pa spucal le EGR ventil in za 20€ se je stranka odpeljala vesela domov :)

Bil je že tudi primer na bmwju turbo dizel. Servis je izdal predračun za nov turbo, nekih 1500€. Avto je preveč kadil in ni potegnil. Spet je bil turbo fuč, ane? Seveda, saj ko priklopiš računalnik, le ta pokaže napake povezane z krmiljenjem turboja, ampak v 95% primerov to pomeni, da je nekaj "pred" turbojem narobe in ne sam turbo. Na koncu se je za test vrezala luknja pred katalizatorjem in avto je delal normalno. Torej je krivec bil razsut kat in ne turbo. Cena za popravilo 10x manjša :)

Da ne omenjam pred dvema mesecema, ko dobi foter klic od pežo servisa. Ker so not vzeli škodo tdi, ker je prejšnji lastnik vzel novega peugeota v zamenjavo. Ampak je bila mašina v škodi v zelo slabem stanju. Pežojevi mehaniki so vsi trdili da je turbo fuč. Ampak, noben ni "upal" šraufat. Nato je poklical en serviser fotra, ker se že dolgo poznata in vprašal, če bi ta avto popravil. No, krivec spet ni bil turbo, ampak mašina, bolj točno spodnji del mašine. Tako da se je poiskal drug spodnji del, vse ostale stvari so se premešale in avto je vžgal kot singerca. Zadnjič sem celo avto videl v mestu, tak da zgleda da je že prodan in veselo nabira kilometre :)

Nauk vseh teh litanij? Za večino problemov, katere najdejo na servisu, ko priklopijo gor računalnik ipd., se da dosti ceneje odpravit in ne menjavat vse po spisku dokler se napaka ne odpravi :) Sem 100%, da je že ogromno ljudi "moralo" kupit nov turbo, ker so tak povedali na servisu. Dejansko so pa dober turbo vrgli v koš, saj le ta lahko dela tudi 500kkm. Seveda če je lastnik vesten kak se mora turbaš vozit...

...počakat da se mašina, oz. olje ogreje preden se avto pelje čez obrate ko začne turbo filat (ponavadi 2500rpm). Nikoli avto ne takoj ugašat, sploh po avtocestni vožnji ali bolj živahni vožnji. Ampak pustit vsaj 2min da se turbo umiri, ker ko turbo dela in se vrti na 100k rpm npr. in potem avto ugasnemo, se turbo še naprej vrti, ampak oljna pumpa ne dovaja olja, saj je mašina ugašnjena, kar pomeni da se turbo vrti nekaj časa brez mazanja (ko olje sede dol seveda). To pa ni zdravo zanj. S takšno vožnjo in rednim menjavanjem olja, lahko turbo dela zelo dolgo :)

No če pa že pride njegov čas, pa še ne pomeni da je turbo za v koš in treba odštet 1000+€ za novega. Vsak turbo se da obnovit in nekatere znamke turbojev (MHI npr.) lahko obnaviš koliko krat želiš. To seveda stane dosti manj, odvisno kaj vse je potrebno zamenjati. Je pa vedno možnost obnove, saj so vsi deli na voljo. Na japonskem, avstraliji, angliji da naštejem le nekatere in se lahko naroči prek ebay brez problema, kateri koli del se nuca.

Zeko124

@peruccy, je možno da sem se danes peljal mimo tvojega dvorišča?
...rdeč ZX in bel P205, oba že brez luči in nekaj stvari iz prednjega konca...
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Igorek

Pardon perrucy nisem vedel, da je narobe da sem napisal lokacijo.
Sem pa zato zdaj zeditiral.
Pardon še enkrat
Lp Igor

zlikovski

@peruccy ti si iz Maðarske?:Hammer3:

psihopat100posto

ka si kakšno kefo tan okoli?heh
lp

zlikovski

Zanimivi časi so bili.

MSrougeZX

Prejkprokleta banda. Bom tudi jaz pozoren ko se bom peljal mimo tam...saj se vsak dan ko gre v službo na goričko in obratno.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

zlikovski

Nisem to mislil v negativnem smislu.

Mike666

Prekmurci posrani heheheheh:emot77:   No razen psiho on je neki fifty fifty. Še ne ve kaj bi bil.   Luzer hehehehe

MSrougeZX

Mič, kaj sem pa te jaz?
R5 e-tech 2025

psihopat100posto

Mike jaz sem ti prekmurskiprlek, newbreed!

Mike666

Cuci ti si extra. But i like it! Mam neko "lány" tam "nagedano" . ;) Psiho mi še smo kaj še smo. Zliko brez zamere, hec mora bit:BigThumbs:
Navse zadnja We are the people!!!:emot112:

zlikovski

Vsaka rit pride na svoj šankrejt :P

MSrougeZX

Danes je tudi meni v oke padel ZX in pug205 na dvorišču...pa še ena srebrna alfa je bila.
R5 e-tech 2025

peruccy

Huh, kak ste se razpisali :) Ja, tam sem doma, ampak prosim ne delat reklame o lokaciji, saj sta v temi opisana dva avtoja, oz. projekta, ki nista glih "za vsakega bralca". Tak da, če lahko uredite prosim post, oz. izbrišete v postu lokacijo, bi blo lepo. Če pa kdo hoče, se pa lahko komot kdaj ustavi, ko se mimo pelje in kakšno rečemo :)

Je pa res, da je mali piđo še vedno zunaj. Zdaj je spet en traktor v delavnici... nucam pa fraj delavnico vsaj 1 mesec, da se lahko konkretno zraven spravim. Da ne omenjam, da spet nekaj alfo predelujem in mi še tisto živce žre :) Vrajži hobiji...

Bo pa v kratkem napredek. Mora bit, saj če bo vse po sreči, bo kmalu nov šiht, ki je malo bolj oddaljen od doma in z alfino 15l porabo normalne vožnje, bom delal samo za gorivo. Tak da bo kmalu piđo prioriteta. Do naslednjič...

'talla