Avtoradio

Začel/a alen6686, December 07, 2010, 08:18:01 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

alen6686

Pozdravljeni,

pri Xsari coupe, letnik 2000, sem zamenjal originalni radio. Problem je ker mi pri novem, ko ugasnem avto, vse nastavitve zresetira (nastavitev zvoka,način predvajanja: namesto USB mi priklopi radijsko postajo ko ponovno prižgem radio).Pri originalnem radiu je bilo vse vredu,nastavitve se niso spreminjale. Ko ni kontakta radia ne morem prižgati,a če odprem voznikova vrata se radio dejansko lahko vklopi,čeprav ključa ni v ključavnici! In vsakič ko se odprejo voznikova vrata se sliši nek rele ki izjemno hitro preklaplja 2-3 sekunde,nato potihne. Velikokrat se oglasi tudi ko dam kontakt...
Danes pa sem ugotovil še nekaj...ko sem pri pržganem avtu vklopil vse 4 smernike, ugasnil avto in radio, ter čez 10 minut prižgal avto,izklopil smernike in vklopil radio - se je pesem nadaljevala od tiste sekunde naprej, vse nastavitve so štimale, tako kot mora biti! K temu pa so pripomogli vključeni smerniki!?!?
In ko ugasnem avto se radio samodejno izklopi šele žez cca 20 sekund, in ne takoj. Ko pa odprem voznikova vrata se oglasi rele in spet se lahko radio vklopi...a se po cca 20sek spet ugasne, razen če medtem ne dodam kontakt...

Upam da nisem preveč zakompliciral oz. da je razumljivo napisano...

V čem bi lahko bil problem,se komu kaj sanja?? Zagotovo mi ga elektrika nekaj ''svira''...

vsx

Kako je bil priključen star radio ?
Klasično 2 x ISO priključek direktno v radio?

Kako je priključen nov ?
Klasično 2 x ISO priključek direktno v radio ali so ISO konektorji na žicah, v radio pa gre drug priključek ?

LP

gule

Jaz sem imel popolnoma iste težave...rešitev=najdi pri varovalkah plus in preveži zadevo...jaz sem naredil tako, da lahko radio deluje, le ko je ključ v ključavnici, oz.na predkontaktu in glavnem kontaktu-tako, da ko ključ ven vzamem radio avtomatično vgasne...

vsx

Glede na omenjen light show, predvidevam, da je napaka med ISO priključki in tistim konektorjem, ki gre v radio( npr. Pioneer sistem)
Še najbolj je vse skupaj podobno izgubljeni masi, ki se vzpostavlja preko vseh možnosti, od priključka za regulirano osvetlitev naprej, preko audio izhodov, do kaj vem česa vse oz. od slabe mase na katerem od priključkov pod armaturko.
Ne pozabi preveriti podnožij varovalk in relejev pod armaturko.

Dvomim, da so znane težave s potrganimi žicami nastopile ravno v tem trenutku.

Èe bi samo izgubljal nastavitve, bi bila to od Guleta opisana težava.

LP

D_M_B

veš kaj je po mojem fora. Ni nujno da to drži a taka je moja logika. Èe zeliš imeti shranjene postaje moraš na radijo imeti pripeljan stalni + na tisti pin ki je potreben na radiu za spomin (ne vem točno katera številka je to) Tako si radio vedno zapomne nastavitve. V kolikor se to stalno napajanje prekine se mu pobrišejo nastavitve. In ti sicer imaš gor napelan + ampak citroeni so narejeni tako da ko izvlečeš ven ključ ostanejo še naprave pod napetostjo še kako minuto nato pa vse prekine. In zato se ti pobrišejo nastavitve. A ker si takrat pustiu priž utripalke računalnik ni izglopiu napajanja zaradi njih in se ti je use shranilo.
Zato use kar morš narest je to da poiščeš tisti + ki ga računalnik ne ugasne in ga daš na tisti pin ki ima radio spomin.
Mau sem zakomplicerou tud jz ampak ne znam bol enostavno razložit.
Pa še enkrat povem ni nujno da je to res kar sem povedu, to je samo moja logika.
Pa ugoden razplet ti želim.

alesz

CitatRe: menjava avtoradia
Pine 4 in 7 zamenjaš med sabo,na štirici moraš imeti stalno napajanje .........sedmica je napajanje pod kontaktom,žico odrežeš in na radijski konektor pripelješ novo direktno iz ključavnice-napajanje pod kontaktom......
.......

alen6686

Najlepša hvala za ažurne odgovore. Do vikenda nimam časa, a v soboto se bom lotil problema in upošteval vaše nasvete.
Javim rezultate.Lep pozdrav  :breaking_pc:

vsx

@alesz

Si siguren, da bo to dovolj ?

Namreč izguba spomina zaradi zamenjanih +15 in +30 priključkov, nima veze z ostalimi problemi, ki jih ima in naj bi se pojavili ob menjavi radia, v kar tudi sam dvomim.

LP

Gox

Po mojem bi bilo najboljše poiskat navodila od radija (fizično, ali na netu), noter je sigurno skica kako se AR priklopi.

V navodilih od avta, je tudi taka skica, kaj so katere žice na iso konektorju.

Èe to preveriš, takoj vidiš če se vse žice ujemajo. (tista, ki pa se ne, jo obrneš)

Jaz vedno preden menjam AR, preverim če je vse pravilno, šele potem priklopim.

Igorek

Alesz imay prav sam ima marsikateri radio na euro konektorju že montirana dva kabla s "prekidačem",
da se da razklopit in rdečo in rumeno žico navzkriž povezati.
Ts problem nastane ker naše Xsare nimajo na haubi VW, oni majo pa drugače vezano, vem iz izkušenj.
Sem vzel radijo ki je bil v najini Xsari ob nakupu in ga menjal, pa me je zafrkavalo pa sem tak rešil problem,
ko pa sem radio iz Xsare hotel montirati v tastov SLUŽBENI Caddy pa ga je stvar isto svirala, pa je bilo treba nazaj preklopit.

Pardon da sem de razpisal samo sem prepričan da ma radio tak konektor, razen LG nima vč konektorja tam pa moraš kable odrezat in
nazaj navzkriž zalotati kar na konektorju od avta.
Lp Igor

vsx

Nič ni treba rezat in lotat
Izvlečeš žici skupaj s kontaktoma (pinoma) in ju zamenjana spet vstaviš v konektor.
Pred tem napneš jeziček, da kontakt (pin) zaskoči in se pozneje ne iztakne sam.

LP

housexy

sem včeraj imel isti primer, pionner ki je bil v astri je delal brez problema, v xsari pa vse resetiral na nulo... in vmesni konektor ki je iz radia na ISO sem prestavil rdeči kabel na rumenega in dela zdaj brez problema :)

Igorek

Saj to sem glih razlagal :)
Pardon da sem zadevo malo zakompliciral :)

@vsx
Pravim ravno da pri kolegovem LG-ju to ni šlo, ker radio ni imel kabla zraven,
ampak so na radiu sam euro konektorji in sva mogla prerezati kable od avta in ji "fikat"
Upam da sem napisal sedaj dokaj razumljivo.

Lp Igor

vsx

@Igorek

na vsakem konektorju se da zamenjati kontakte.
Lahko z novimi, lahko med sabo ...

LP

alesz

rumena varovalka blokira pine,potrebno jo je izvleči........