Cukanje pri speljevanju

Začel/a tomazpog, November 27, 2010, 12:03:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tomazpog

Fantje, ker vas redno berem in vem, da vas je kar nekaj stručkotov, imam vprašanje:

Kolega ima Citroen c4 Picasso 2.0HDi, 2007 letnik z robotiziranim 6-stopenjskim menjalnikom. Prevoženih 96000km.

Pri rahlem dodajanju plina avto ne spelje "nežno", ampak močno "cuka". Ko spelje, pelje brez vsakih problemov, lepo prestavlja..  Tudi če spelješ z več plina, spelje avto normalno. Problem je , ker ob čisto rahlem pritisku avto dejansko grobo cuka. Tako "grobo", da ga je nemogoče parkirat še na dvajset cm, kaj šele bližje, hehe

Kaka ideja?  Sam sem najprej pomislil na vztrajnik, ampak motor lepo vžiga, brez kakih "čudnih" glasov, lep ougasne, ga ne zatrese, samo problem v počasnem speljevanju..

kristjanr

A to cuka samo pri speljevanju? Se pravi,preden spelje fajn cukne,potem gre pa lepo?
Èe je tako,se bo sicer slišalo smešno ampak a je mogoče kakšna avtomatska ročna problem?

tomazpog

Ne ne ne, ni kriva rocna! Avto cuka tako, da ti potrese glavo konkretno. Reciva, da das cisto malo gasa, rocna ze spusti, avto se zacne pocasi pomikati, potem pa tako, kot bi imel luft, pa spet kao zagrabi in pocuka. Takoj, ko das pa malo vec gasa pa spelje in potem prestavlja ok! Se pravi, da je prakticno nemogoce parkirati npr, bocno! Ko enkrat pelje, pelje super. V koloni, ko moras pocasi, je groza!!

altair123

A je to samo pri speljevanju, al tudi pri višjih hitrostih? Èe je med speljevanjem bi jaz bi stavil na sklopko - prime - spusti -prime spusti. Recimo da robot na menjalniku ne ve točno kaj bi. Èe ga močneje pospešiš pa sklopko samo spusti.

Èe včasih ni tako delal, bi jaz peljal na servis pokazat. Mogoče je samo kaj za "naštelat"?

Ja, kar se pa kolone tiče je pa robotiziran menjalnik kar kriza - če je kolona tako počasna da še ne prestavi v drugo, potem zna bit vožnja precej neudobna. ampak to je problem vseh avtomobilov. Kdor ne verjame naj poizkusi v počasni koloni voziti v prvi prestavi s spuščeno sklopko.

tomazpog

Altair123,  v bistvu imaš prav!

Sem preklical nekaj Citroen servisov, pa mi nihče ni znal oz vedel povedat odgovora, razen enega!  Takoj je izstrelil, da je skoraj zagotovo vzrok software menjalnika. Naložil naj bi mi nov software ( baje je bil posodobljen ) in zadeva naj bi funkcionirala!   Èe bi pa slučajno zadeva se ponovila po par dneh, je pa krivec za cukanje potisni ležaj sklopke! Kar pa ni glih poceni..  :-(

Ampak na servisu pravi, da naj pripeljem, da je 90% krivec software.. UPAJMO, hehe

Altair123, ne, tako ni delal, niti ne sme delat, ker če pritisneš pedal za plin, recimo za par milimetrčkov, glih tolko, da bi pooočasi parkiral, avto začne cukat!. Bemti, če nisi pripravljen, še butneš lahko.. "zunaj" pa zgleda skor tako, kot bi se učil vozit, hehe!

med samo vožnjo pelje brez problema, prestavlja brez problema, nič ne ropota, skratka vse v najlepšem redu, tudi če se odločiš bolj "odločno" speljat, nič ne pocuka!  Se pravi, STRIKTNO res samo takrat, ko hočeš parkirat oz se peljat, kot "po jajcih", hehe

No, to naj bi bilo to, upam, da sem mogoče še komu "pomagal" z odgovorom. Bom poročal, kako in kaj

altair123

držimo pesti, da je težava samo SW.

Sicer pa sporoči, kako je bilo, za vse ostale, ki bi jih morda doletela podobna usoda.

tomazpog

YEEEESSS!

bil samo software!!   avto spet pelje kot po maslu, mehko speljuje, ne cukne ama nič!!

Serviser naredil cca 30 km z njim, pravi, da je vse ostalo OK..  

Kolega vesel ko sto mamic, hehe

V glavnem, če bi še koga to "doletelo", ni tako "hudo", kot izgleda na prvi občutek, hehe

hostnik

jaz imam identične probleme.so mi na servisu naložili nov SW pa mi še kar cuka . Kaj zdaj ????

uri2001

men tud cuka, ko speljem včasih se mi zdi da bo vse vtrgalo :( , drugače sem že nadradil software pa je bilo nekaj časa vredu zdej pa spet. Možno da se čez čas kej razštela in je treba ponovno naložit, sicer mi je pa na servisu rekel da itak vsi cukajo, da je to hiba robotskega menjalnika ( enim bol drugim manj ) bil sem pri Košaku. drugo leto grem na servis da mi naložijo, mogoče so že kej nanovo pogruntali. Grem pa k Žgajnerju baje bi nej bil ok. :)

hostnik

jaz sem bil dva dni nazaj pri košaku, pa imam občutek da mi še bolj cuka kot prej. je to možno ?? drugače gom pa tudi jaz probal še kje drugje...

uri2001

je možno, ker je men tudi cukal, pol sem ga peljal nazaj, pa sem jim reklamiro, da niso naredili vredu in so še enkrat naložli. Ne znajo vsi to naredit, ker bi nej bil zapleten postopek :) Pol je pa drug nardil in je rekel, da je 3x nalagal, če me niso mal na... :) Bilo je pa vredu 2 ali 3 mesece zdej pa je spet tak ko je blo, enkrat cuka drugič pa ne. Robotski menjalnik pač :)

MSrougeZX

Ne vem kaj hodite Košaku...smo že neštetokrat napisali da nimajo pojma kaj delajo.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

uri2001

ka pa vem blizu so bli, pol pa sem šel tja, sem mislil sej ne morjo bit tak zanič sej majo pooblaščen servis. :) Vsi drugi ko sem jih poklical so mi govorili neke čudne cifre za upgrade sw, 70€ dalje pa da morjo naložit sw pol pa je še treba včasih če ni ok naštelat v avtu, da se peljejo in sinhronizirajo al neki takega. Koliko sem se jaz pozanimal okoli je to treba vedno nardit, eni pač na ta način več zaslužijo, da mal bluzijo kulk majo dela s tem.  Košak pa mi je vzel 40€ pa so mogli isto nardit naložit in sinhroniziraz sw ob vožnji. :)

tomazpog

obvezno je potrebno avto potem peljat vsaj 30 kilometrov. Morata iti DVA mehanika z računalnikom. Le tako lahko na licu mesta "poreže" peak vrhove. To pomeni, da se robotka dodatno " nauči", kdaj mora prestaviti ob določenih pogojih. Èe se tega ne naredi, potem je podobno, kot da se ne bi nič sploh delalo...  Vsaj tako mi je razložil serviser in imam res mir že več kot eno leto. Upam, da tako tudi ostane, hehe

uri2001

Citat od: tomazpog;118776obvezno je potrebno avto potem peljat vsaj 30 kilometrov. Morata iti DVA mehanika z računalnikom. Le tako lahko na licu mesta "poreže" peak vrhove. To pomeni, da se robotka dodatno " nauči", kdaj mora prestaviti ob določenih pogojih. Èe se tega ne naredi, potem je podobno, kot da se ne bi nič sploh delalo...  Vsaj tako mi je razložil serviser in imam res mir že več kot eno leto. Upam, da tako tudi ostane, hehe

Kam si pa šel na upgrade sw? da grem tudi jaz tja, da ne hodim vsake par mesecev na servis za sw :)