Plin v Xantio 1.8 16v?

Začel/a lugr78, November 24, 2010, 07:03:23 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

lugr78

Pozdravljeni,

Malo se poigravam z mislijo da bi dal montirat plin v xantio 1.8 16 v.Avto ima malo kilometrov in ga nameravam imeti še dolgo, delam pa kakih 40000 km na leto.
Ali ima kdo montirano v svoji xantii in kje je montiral?Kakšne so izkušnje in kakšne so cene predelave.
Kje montirati, ker nebi imel rad težav z raznimi nastavitvami in popravili.
Znanec je predlagal montažo pri južnih sosedih ali še nižje ker imajo baje veliko vozil predelanih na plin in imajo izkušnje,
ampak mislim da zna biti težava z homologacijo.

Mnenja, izkušnje so dobrodošla.:BigThumbs:
R4;R4;Plymouth Sundance 2.3;C BX 1.5;Alfa 33;C BX 1.6;F punto 1.2;F punto 1.2 16v;O Omega 2.0;C BX 1.6,Toyota Camry 3.0;C ZX 1.8;Kia Clarus 1.8;C 2CV;P 307 break 1.6;P Partner 1.8;C XM 3.0;C Xantia break 2.0;C C5 I break; C Xantia 1.8 16v;P 607 2.0 ; C6 2.7 ;O Insignia; C 5 III T; DS5 2.0, P508 RXH

Lovro

Mislim, da ima Pubi prav 1.8 16v xantio na plin in je zadovoljen. Malo pobrskaj po njegovih postih.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gigo

Za xsantijo točno ne poznam ampak lahko vprašaš psihopata. Mislim, da mu je Siniša delal in če se ne motim ima sedaj delavnico v Postojni.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

firbec

Ideja je na mestu!
Vprašanjue je edino, če ste ti splača v avto vreden max 1000e vložiti ~1400e za kvaliteten plinski sitem?
Ker ima xantija plastičen sesalni kolektor, rabiš dražji sitem, računaš lahko na ~10% večjo porabo plina (raje več).

V enem letu, glede na tvoje kilometri bi prišparal ~1400e, vendar bi se šele po pol leta začel
voziti ceneje!
Že pred časom sem imel tudi sam to idejo, vendar sem jo opustil zaradi premajhne letne kilometrine. Letno naredim
okoli 16000km. V priponki imaš excelov fajl pa se lahko malo poigraš z ciframi, kaj se ti splača.

Glede vgradnje v Srbiji/Hrvaški: res so majstri, vendar boš plačal carino! Na tehničnem jim pa tudi
ne moreš zatajiti vgrajen plinski sitem.

Lp,
firbec

garac

Ravno včeraj sem govoril z dexterbojem, ki tudi nekaj razmišlja v tej smeri. Morda lahko še kak dodaten popust dobita, če se povežeta malo.
Kar se tiče plina ti je za vse informacije na voljo Tomaž, admiral28h, sicer pa fantje dosti vozijo na jug, mislim, da Novi Sad (Dora)
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

lugr78

Admirala sem klical, vendar je njegova cena z neko Petrolovo akcijo in homologacijo preko 2000 eur. Toliko ne dam, do 1500 pa bi se še šel.
Èe bi dal montirati južno od Kolpe nebi kompliciral z homologacijo. Koliko pa računajo dol, ali kdo ve?
R4;R4;Plymouth Sundance 2.3;C BX 1.5;Alfa 33;C BX 1.6;F punto 1.2;F punto 1.2 16v;O Omega 2.0;C BX 1.6,Toyota Camry 3.0;C ZX 1.8;Kia Clarus 1.8;C 2CV;P 307 break 1.6;P Partner 1.8;C XM 3.0;C Xantia break 2.0;C C5 I break; C Xantia 1.8 16v;P 607 2.0 ; C6 2.7 ;O Insignia; C 5 III T; DS5 2.0, P508 RXH

dani77si

Citat od: lugr78;86182Admirala sem klical, vendar je njegova cena z neko Petrolovo akcijo in homologacijo preko 2000 eur. Toliko ne dam, do 1500 pa bi se še šel.
Èe bi dal montirati južno od Kolpe nebi kompliciral z homologacijo. Koliko pa računajo dol, ali kdo ve?

jest se ne bi tolk zafrkaval s tem ali se homologira zadeva ali ne. glede na to da je kak policaj občutljiv že na to da imaš malenkost drugačne mere pnevmatik kot so zapisane v homologaciji, veš kaj ti lahko šele zarad plina težijo? da ne govorimo o tehničnem. Kupi raje pri nas, res da boš dal malenkost več vendar pa lahko sistem nato premontiraš v drug avto. papirji ti tako ostanejo. če hočeš pa "južni plin" pri nas homologirat boš pa vključno s porabljenim časom in živci na istem. plus garancija je daleč, če sploh je.

DejanO

Ormoški Alko: Xantia II 1.8 16V(beograd 550€) vse dela OK, poraba 9l/plina. Itak se ne vidi kaj imaš pod haubo, pa še ventil se lahko montira bočno ali zraven dulca za bencin.

Priporočam jug (že 6 prlekov se vozi in vse dale OK in BP). Jaz imam za sabo po letu dni 25.000 plinskih km za sabo Alko 22.000 km,....

Vsak pa se naj odloči kako in kaj. Dol te nekaj stane pot, narejeno pa je v enem dnevu.

LP
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

pubi2cv

V zadnjih dobrih 3 letih imam prevoženih cca. 135.000 km na plin. Xantia II 1.8 16v, l.2000, zdaj ima 320.000 km. Edina težava s plinom je občasno crkovanje pod štandgasom, pa nimam časa, da bi avto pustil pri majstru, pa da pogleda kaj ga muči. Sicer ni s plinom nobenih težav, povprečna poraba (90% relacija Polzela-LJ) pa je za vso to obdobje pod 8 litrov LPG-ja/100km. Ob tem še zraven ene pol litra benza. Stroškov s plinskim sistemov nisem imel nobenih.

lugr78

Pubi kje pa si montiral zadevo če ni skrivnost? Lahko tudi na PM

lugr78

DejanO, sklepam da ste Prleki montirali pri Dori ali se motim?

DejanO

Ne, Majstor IVO, Beograd - skoraj center. Telefonsko imam pod haubo na nalepki.
Legalna delavnica s certifikati, ki ti jih priloži. Moj sistem lavato monopoint vbrizg z tankom namesto rezerve in 10l plina 310€!
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

pubi2cv

Citat od: lugr78;86193Pubi kje pa si montiral zadevo če ni skrivnost? Lahko tudi na PM

V Celju, tukaj: http://www.markoncelje-bhs.si/MARKONdoo/tabid/367/Default.aspx

Vprašaj za Uroša.

Cena je bila takrat 1450€. (Sekvenčni sistem Autogas Italia z 90 l keslom). Homologacijo sem delal šele čez....ene dve leti in stane 50€.

dexterboy

hojla!

res je, tudi sam razmišljam o vgradnji na plin in sem pred časom po dveh tednih branja vseh mogočih forumov, internetnih strani in pogovarjana s sodelavcem, ki je pred davnimi leti delal montažo kar v svoji garži (to so bili še cajti amijev in princev, jugota takrat še risali niso) prišel do dveh edinih rešitev;
- ali greš v Kranj (Prins)
- ali greš v Novi Sad (Dora)

V Kranj sem že klical in se pogovarjal, moram priznati, da so zelo prijazni, možakar si je vzel čas, nič ni deloval nervozno, kao "mam del kwa moriš", rekli pa so naslednje: cena predelave je cca 1800€ (ne vem točne cifre), imajo pa do konca novembra imajo popust, ki ga da Petrol in to je 200€ pa še poln tank plina, nekje 30€. Homologacija pride 70€ in jo lahko naredijo oni (ne računajo nobene provizije) ali pa sam lastnik vozila. Tank ti namestijo tam kjer je zdaj spare wheel, dobiš komplet za polnjenje pnevmatike v primeru gumi defekta, cev za polnenje pa ti lahko dajo pod odbijač ali pa pod pokrov tanka za benz, da se sploh ne vidi. Možakar ni znal povedati, ali bo ta akcija 200 evrov trajala še kaj dlje ali pa bo kaj drugega decembra oz. kasneje, sistem je pa tak, da prej pokličeš, se zmeniš za termin, pripelješ avto in ga pustiš tam ter ga prideš naslednji dan ali pa čez dva dni iskat nazaj. To, da je avto na plin, veš samo po eni ploščici v bližini armaturke, ki kaže napolnjenost tanka in pa možnost ročne izbire pogona na benz. Sistem deluje tako, da se avto vedno štarta na bencin in se po par minutah (ne vem točno, kakšni so zahtevki za preklop) prešalta na plin. To naj se sploh ne bi občutilo, čeprav verjamem, da se vedno najde kdo, ki ima preveč časa in išče dlako v jajcu... Èe zmanjka plin gre nazaj avtomatično na bencin. Ajaj, pozabil sem omeniti, da je garancija na ta sistem 150.000 km in ga v tem obdobju ni potrebna nikakršna menjava vbrizgovalnih šob ali česa drugega, kar je pri drugih (cenejših) sistemih obvezno. Kar je obvezno, je kontrola vsakih 30.000 km, seveda pri njih. Skratka, rekel bi profi scena in temu primerna cena, vendar ne smemo pozabiti, da maš potlej veliiiko km mir.

Dora iz Novega Sada pa je "profi varijanta" v drugi smeri, mislim cenovno. Od vseh plinašev v bivši jugi naj bi to bilo najkvalitetnejše, temu primerna naj bi bila tudi cena, če se ne motim cca 400€, bojo povedali tisti, ki so to opravili. Moja teta from Niš ima v svojem jugecu monitaran plin ki je bil celo 150 evrov, ampak je to rešitev s plinsko bombo v prtljažniku, ki seveda zavzema prostor. Delo pri Dori naj bi prav tako opravili v 1-2 dnevih, je pa seveda tu potrebno še vkalkulirati prenočitev, potne stroške in nato pri nas homologacijo. V Doro nisem klical, pa tudi na srbskih forumih nisem zasledil, da bi kdaj kdo kje dal predelati Xantio na plin.

Aja, čisto pozabil; pri vgradnji pogona na plin je včasih potrebna namestitev dodatnega "difuzorja", ki naj bi skrbel za vbrizg aditiva, ki naj bi ščitil ventile. To je potrebno zaradi termičnih sprememb, ki prihajajo v sesalnem sklopu pri bencinskem in plinskem pogonu. Kolikor sem zasledil na eni francoski strani, naj motor 1.8 16V ne bi potreboval tega dodatnega sklopa, ki pride extra še kakšnega stotaka več. Tudi kar se tankanja tiče, je največji odstotek lastnikov, ki se furajo na plin, napisalo, da se, če je le možno, vedno zapeljejo v Plinarno na Verovškovo. baje naj bi ta plin bil boljši od tistega na Petrolu.

Zakaj ga še nisem vgradil? Prvi je seveda cenovni strošek, ki pride cca 1700€ (skupaj s homologacijo), drugi pa ta, da se bomo maja širili še za enega člana družine in brskam naokoli za kakšno karavnako pa da potlej tisto prevekslam na plin. Èeprav je po treh mesecih to vse bolj podobno Sizifovemu delu. Seveda je potrebna vkalkulacija kilometrine, ki se jo opravi v enem letu, ki pa v sebi skriva eno past in to je ta, da bi se po vgradnji na plin NAJVERJETNE furali več kot sedaj. Zakaj? Èe vzamem sebe za primer, ki sem from PO. Pride nedelja, ko v Postojni dežuje, na obali pa sije sonček, toplo, kar vleče po morskem zraku. In imaš sedaj avto, ki ti kuri 7,5 l/100km, kar znese 9 evrov. Pa začneš razmišljati, zakaj bi dal 15 evrov za nekaj ur, pa furaš se dol, pa furaš se gor, pa mogoče še gužva na cesti... in tako NE GREŠ. Èe pa sedaj vzamemo, da bi ta isti avto kuril 8 litrov plina (poraba plina je malo višja od bencina) in da liter plina košta 0,67 evra, pridemo do stroška 5,5 evra na 100 kilometrov. Voila, pa smo tam; namesto 15 evrov je ta strošek samo 9 evrčkov, to je pa že lažje, mar ne. Saj ne, da ne boš zapravil tistih 6 razlike, ampak upam, da me razumete, kaj želim povedati. Marsikatera pot, ki se vam do sedaj ne zdi smotrna/ekonomična/racionalna, se kasneje pri plinu zeeeelo hitro obrne v sukanje volana na cesti. Še dobro se spomnim, ko je bil bencin nekaj časa pod evro. "Bolil me je kurac", koliko avto pije in koliko km delam. Èe sem moral kam iti, sem se vsedel za volan pa naj je to bila sosednja občina ali pa mesto na drugem koncu Slovenije.
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

firbec

Sedaj ste še mene zrajcal s tem plinom :)
Tudi črpalko imamo že v Novem mestu, celo dve!

Računica je edino z vgradnjo pri južnih sosedih, ali pa vgradnja pri nas in veliko kilometrov.
Pri Dori (Novi sad) pride vgradnja ~600e, zadeva se pri 20000 km letno povrne po 5 mesecih!
Ok, pustimo potne stroške in prenočišče, pač se gre na izlet, prijetno z koristnim.

http://www.autogas.rs/content/cena-ugradnje-autogasnih-ure%C4%91aja
(začuda imajo tudi cenik na svoji strani)

Edino kaj je z (pri vgradnji v Srbiji):
Homolomo??
Katrere papirje rabiš da jo narediš?
Plinski atest?
Kaj pa carina?

Je že kdo šel skozi to proceduro papirjev?

Lp,

PS: Zakaj so pri nas plinski sistemi tako dragi? Pri sekvenčnem sistemu je skoraj 1000e razlike.
firbec