Jermeni - rok uporabe?!

Začel/a Gox, April 17, 2007, 10:09:59 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Xandrej

Navajam vam dejstva kako je bilo od sedaj naprej ko pa je slovenija dobila 4 revije o avtomobilizmu pa so vsi postali pametni s temi DOT-i ko da majo doktorate.

Xandrej

?koda da ni picdrivera, bi človek imel mir tukaj.

garac

Avtomobilska guma, ?e ni prodana mora navkljub pravilnem skladiščenju po določenem roku na odpis.
Lahko se pozanimam kako je z jermeni
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

hadei

XANDREJ...preveč jemlje? stvari resno. Po večini cenim tvoja mnenja, samo nekatera pa so mimo. Kaj ti naj re?em...vedno ti ne dam prav. In takrat, ko bom tako mislil, bom tudi napisal. Zdaj pa, zameri? ali ne.

Pa ?e ti bo kaj boljše pri du?i......:emot130:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Gox

Ja no fantje.. malo mira prosim ... sej se nisem hotel kregat okoli tega jermena ...

Zdej ali je jermen zobati ali klinasti ? (hmm, kakšna je razlika?)

Jermen sicer ima zobe na notrajni strani, samo "ne primejo nikamor" ?e se po kme?ko izrazim :-)

Zelo me je za?udilo ko sem na tem "novem" jermenu videl letnico 2003 ... zato sem tudi odprl to temo... in zaradi tega tudi nisem kupil tega jermena, ?e ga lahko dobim v drugi trgovini mogoče najstarej?ega iz 2006...

Tudi tebi Andrej verjetno ne bi bilo vseeno, ?e bi ti prodajalc na pult vrgu zobati jermen za tvojega V6, pa bi gor vidu letnico 2003?  (verjetno bi šel do drugega prodajalca?)

@gaši, probaj se pozanimati o "roku uporabe" jermenov, ker me res zanima ... čisto tako kot zanimivost ...

Sej ?e bi na skuter montiral 20 let stari jermen, pa ?etudi bi se takoj vtrgal, ne bi bilo škode.. samo skuter ne bi speljal ... Pri pospe?evanju pa bi se verjetno poznalo da je jermen ?e malo star...

Pa bodite pridni in ne se kregat :-)

Lp
Goran

michoBX

CitatJermen sicer ima zobe na notrajni strani, samo "ne primejo nikamor" ?e se po kme?ko izrazim :-)

To se pravi je jermen klinast - zobat se ponavadi uporablja za odmi?no gred. Na kakšnem ?operju, pa ima funkcijo verige itd.
Hja, dougcajt mi je ja...

garac

Mi?o, pa ti vse ve?, sam ne vem kako je to pri skuterju.
Za klinastega se nebi dosti sekiral, zobatega pa nebi jemal starega
[SIGPIC][/SIGPIC]  

rok.si

eh se vam pa res ljubi :D

Po mojih izku?njah (sicer jih ni bogvekoliko, nekaj pa le) jermeni niso narejeni iz iste gume kot elastika na gatah od stare mame. Vse je ojačano s platnom, steklenimi vlakni ali ?icami. Sploh zobati jermeni so zelo ?ilavi  !
Nekje v garaži se mi valja klinasti jermen, ki sem ga odmontiral iz mojega GSa po nakupu. Bil je ?e tisti stari, brez zobkov. Centimetrski pas gume je bil popolnoma razpokan, armatura pa ga je ?e kar držala skupaj. Ga bom poslikal, ?e ga ?e najdem.

Nikdar nebi montiral rabljenega jermena, 4 leta starega pa ?tejem za novega.

Xandrej

Citat od: hadei;5106XANDREJ...preveč jemlje? stvari resno. Po večini cenim tvoja mnenja, samo nekatera pa so mimo. Kaj ti naj re?em...vedno ti ne dam prav. In takrat, ko bom tako mislil, bom tudi napisal. Zdaj pa, zameri? ali ne.

Pa ?e ti bo kaj boljše pri du?i......:emot130:

Ti ?e kaj o jermenu povem? :emot112:

Jerry

V glavnem ?e prav razumem bi eni dali starej?ega not eni pa? ne. Pravila pa kar se jermena ti torej nič

Jaz moram priznati da na to kdaj je izdelan nisem nikoli gledal...ampak ?e bi ravno pogledal sigurno nebi kupil 4 leta starega. Vsaj v prvi ?tacuni ne, ?e bi pol ?e v kateri takega dobil pol pa? nebi mogel drugače.
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

garac

Ne re?em da gre za oldi in se novej?ega ne dobi, sicer pa so jermena res kar trpe?na zadeva
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Jerry

Da so Trpežni....o tem ni nobenega dvoma.

hadei

Absolutno, da so Trpežni. Ampak s časom se ta trpe?nost zmanjša. Samo, ?e se gre za zobati jermen potem nikakor ne kupim star jermen. Zaradi takšnega jermena lahko imam preveliko škodo, da bi se s tem igral. Saj tudi novi lahko crkne ampak...ziher je ziher.

Te stvar je podobna kot, da bi namesto po plo?niku hodil po cesti.........z avtom me lahko povozi na plo?niku ali na cesti...to je 100%.
Kje pa je večja verjetnost, da me boš!

Tako je tudi pri starem jermenu in ?e drugih starih delih. Lastnosti se s časom spremenijo, ne glede na to, da je ?e vedno trpe?en.
Navsezadnje je bila nekoč na nekem forumu ?e debata o jermenih, ?e me spomin ne vara. Eni so se celo obremenjevali od katere firme spljoh ni najbolje jemat itd...itd...Debata o firmah, ki ?e danes delajo ve? ali manj isto.
No, potem pa se nekaterim zdi vseeno, ?e boste stare jermene kupovali in montirali.
Tudi olje ima....20000km ali 2 leti. Se pravi vse ima neko priporočeno življensko dobo.

Sem se spomnil na knjigo vzdrževanja. Sicer ni noter razlage ZAKAJ, ampak....

V priponki je fotografija strani za servise jermenov pri Citroenih iz knjige za Xsara Picasso. Spodaj desno piše "ali vsakih 10 let". In teh 10 let pomeni tudi, ?e avto ne voziš. Verjetno so to napisali ravno zaradi "postaranja" jermena.
[SIGPIC][/SIGPIC]

rok.si

hadei, moraš pa tudi upoštevati, da jermenu počivanje v temni škatli ne pomeni posebnega napora v primerjavi z obremenitvami, ko je zmontiran. Velike temperaturne razlike, vlaga, prah, pri obratovanju pa ?e prenašanje velikih sil in zvijanje.  Zobatih jermenov ne proizvajajo "kitajske" firme, ampak veliki gumarski koncerni, ki menda ?e vedo, kaj delajo (Pirelli/Isoran, Dunlop, Goodyear, ...)

Lansko poletje smo menjali (preventivno)zobate jermene na kolegovem GSu (GS ima dva jermena, ker je boxer motor). Pred par leti je kupil avto in zaradi pomanjkanja denarja dal zmontirati kar rabljene. Ko si jih zvijal v roki se je prikazalo miljon malih razpokic. Pa se vseeno niso potrgali.

Znanec je imel GSa (65000 km), ki je, dokler se motor ni ogrel, proizvajal nekakšen kovinski ropot. Pa ni bilo nikomur jasno, kaj za vraga je to. No, po dveh letih se je kon?no spravil narediti po?ten servis in menjat tudi jermene. Tako so bili ohlapni, da so tolkli po pločevini, ki obdaja motor. Pa se tudi niso potrgali.

A na olju pa piše mogoče kje datum proizvodnje ?

Jerry

Rok samo veliki koncerni tudi verjetno vedo kje ?uvati....kaj pa male trgovine, ki životarijo in ji roba leži kar nekje na polici...mogoče pod kakšnu hudo ?arnico ali pa na tleh na vlagi.
Sej pa verjetno podatek da je bil čist siv in pračen ?e nekaj pove.

Po moje gre za dejstvo da zakaj bi kupil tak jermen katerega starost oz. zale?anost(pa naj pove karkoli) ?e lahko kupim takega, ki vsaj na prvi pogled ni dvomljiv.

Pa je lahko tisti zapračen in siv v končni fazi tudi boljši...nikoli ne ve?.