Olje menjalnika 2CV

Začel/a pubi2cv, Oktober 06, 2010, 11:27:17 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

pubi2cv

Pozdravljeni

Zanima me, katero olje uporabljate za menjalnike za A serijo.
Tisti čas je bilo predpisano enogradno olje INA SAE 80W, tega pa več ni za dobit. V bistvu je nasploh križ z enogradnimi olji, večinoma je v prodaji vse multigradno. Kaj predlagate kot alternativo...kaj se sploh dobi ?
Vem, da ima Petrol Hypol GL-4 SAE 80W. To bi znalo bit OK....kaj pravite ?

superca13

Citat od: pubi2cv;83205Vem, da ima Petrol Hypol GL-4 SAE 80W. To bi znalo bit OK....kaj pravite ?

Popolnoma OK!

LP
Superca13

garac

V spaka sem vlil castrol taf-x 75-90. Moram reč, da se je dobro obnesel.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

pubi2cv

Thnx. Sej če je gradacija prava....bo že dober:BigThumbs:
Gaši - z modernimi multigradnimi olji se tile menjalniki ne počutijo najbolje. Vsaj tak občutek imam.....mam jaz tudi nekaj takega noter, pa mi ne diši najbolj.....

garac

Meni se je zelo obneslo, sploh pri spaku s katerim sem se vozil pozimi, saj z klasičnim oljem pri nizkih temperaturah kar lep čas nisem mogel iz prve v drugo potegnit.
Priznam, sem pa zajebal menjalnik enkrat z aditivom. Sranje, ki je bilo kot marmelada je zamašilo kanale zadaj in zadnja ležaja je kar zasmodilo.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

dyfan

Za olje menjalnika A serije je dobro (oz. nujno), da ustreza trem parametrom:

- gradacija SAE od 80 do 90,
- standard API GL-4,
- za hipoidno ozobljenje, kar zagotavlja oznaka EP ali (nekoč Hypoidol, Hipenol ipd....)

Trenutno imam v menjalniku CASTROL EP 80W.
Lep pozdrav!

andraž

Kaj pomeni hipoidno ozobljenje?

superca13

Citat od: andraž;83218Kaj pomeni hipoidno ozobljenje?

Spiralno ozobljenje, torej zobje zobnikov v obliki spirale, osi pogonskega in gnanega zobnika ne tečeta vzporedno ampak recimo pod kotom 90stopinj. Zelo na kratko povedano ;)

Lp
Superca13

dyfan

Ja, kot je napisal superca13.

A serija ima takšno ozobljenje na diferencialu.
Ker je isto olje za menjalnik in za diferencial, naj bi to imelo lastnosti, ki ustreza obema.

LP
Lep pozdrav!

andraž

Hvala za odgovor. Na karakteristikah olja večkrat piše za hipoidne menjalnike... pa nisem imel pojma kaj je to.

gule

Citat od: pubi2cv;83205Pozdravljeni

Zanima me, katero olje uporabljate za menjalnike za A serijo.
Tisti čas je bilo predpisano enogradno olje INA SAE 80W, tega pa več ni za dobit. V bistvu je nasploh križ z enogradnimi olji, večinoma je v prodaji vse multigradno. Kaj predlagate kot alternativo...kaj se sploh dobi ?
Vem, da ima Petrol Hypol GL-4 SAE 80W. To bi znalo bit OK....kaj pravite ?

Ina Hipenol GTL popolnoma ustreza tvojemu menjalniku in presega zadane normative...se pa dobi v Sloveniji...

pubi2cv

No, sem se včeraj ustavil na MOL-u in kupil Hykomol 80W (glej prilogo). Tale bo čist dober, ni dvoma:BigThumbs:

pubi2cv

No, ko sem bil ravno pri menjavi olja, sem ga zamenjal še v motorčku. Po več kot štiriletnem stanju sem s  svežim oljem naredil 2000 km, zdaj pa frišnega spet not. Kaj sem not nalil ?!? Hehe....petrolovo olje za kamijone in traktorje: Petrol diesel 20W50. Cena: 10 litrov 35€ v Mercatorju. Efekt: Moj spaček še nikoli ni imel take kompresije. Zdaj ima tudi navor kot traktor....haha. Olje enakih karakteristik ti prodaja npr. Castrol kot veteranarsko in hoče zanj 3x več denarja kot najboljši sosed. Toplo priporočam, Spaček je izredno zadovoljen:BigThumbs:

zlikovski

Ja to je malenkost bolj gosto, in se ''neizpere'' posledično boljša kompresija,...  je pa to olje za malo večje tolerance, se pravi večje mašine, kak to vpliva dolgoročno na tvojo mašino pa nebi vedel.
Zraven tega če je za dizla, ima drugačno sestavo,...

Lenko

Živjo Pubi 2cv,
Nočem bit pameten in tudi informacije so iz druge roke, ampak moj stric je delal pred 30 leti na slovenijaavto kot mehanik za citroene in nekoliko pozna zadeve. Ko sva enkrat govorila mi je omenil da motor ne prenaša olja za diesel motorje in da to velikokrat lahko pomeni smrt za motor. Na tvojem mestu bi še preveril pri kom.
Samo nasvet. Pa brez zamere.

LP Lenko