Naš pogled na starodobnike

Začel/a Xandrej, Avgust 31, 2010, 11:09:40 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

No, no, no...slabo si prebral. Za mene ni nobeden čudak, pa naj vozi  spačka, golfa, yugeca itd. Avto te ne naredi čudaka, temveč karakter, ki  pa ti ga ne izoblikuje avto.
Meni osebno je vsak starodobnik nekaj posebnega, ker je pač starodobnik.  Očitno pa mene to naredi čudaka, ker mi niso samo spački oz. samo  Citroenovi starobniki všeč...hmm...kdo bi vedel kaj je danes še  normalno.

DYFAN...dobro napisano. Običajno tudi je tako, kot si napisal.
[SIGPIC][/SIGPIC]

janez

Citat od: Mike666;80659Kak je himno napiso Adi?
" Ko smrt se z mercedezom bo pripeljala in mi dejala ,pridi no h'men, rekel ji bom ne hvala, s tabo grem ko mela boš Citroën!"

:funny34d:

Lovro

Ma ste ko stare babe - to mi ni všeč, pa to mi ni všeč.
Ljudje imajo avte pač take, kot so. Še vedno bolje, kot pa da bi zanemarjeni rjaveli kje. So si vsaj vzeli čas in pripeljali svoje avte na ogled. Èe pa želite pokazati ljudem, kakšna je original žaba ali spaček ali kar koli drugega in to imate doma - pripeljite mašino tja na ogled, pa je.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

Lovro o original žabah sem že napisal svoje. Vsi bi imeli Pallas. Originalno super5 ali kaj podobnega težko najdeš. Vsi bi imeli še usnje in ostale zadevo, saj se je že z xm-i tako začelo, preberi si temo o andrejevem ponosu. Tistih nekaj XM, ki bodo ostali ne bo noben 2.0i vse bo ratalo neki kvazi exclusive.
Kaj je komu všeč, je pač osebno menjnje. Eno je všeč, drugo je original, tretje je kaj bi kdo imel, četrto kaj kdo ima.
Dejstvo je, da je žab pri nas ratalo podobno, kot pujsev en kup. Stanje je kakršno je.
Lovro najbrž nisi bil na festivalu ane?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Lovro

Ne, na codeliju nisem bil. Najprej sem bil na jesencu, za nedeljo pa sem imel že druge plane.

Je pa z žabami in pujsi hudič. Serijo A že še kje najdeš, "slovenskih" pujsov in žab pa v Sloveniji skoraj ni. Sploh pa žabe, starejše od letnika 1967, verjetno ni nikjer pri nas, vsaj jaz ne vem za nobeno. Po stari tip žabe moraš tako kar lepo čez mejo.

Se pa v okolici Splita (verjetno še) nahaja žaba, ki pa je bila celo sestavljena v Sloveniji, kar je res zanimiv primerek.
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

Žal so slovenske pujse razžagali, pa nekateri sploh niso bili tako slabi. Tako je končal pujs iz Ilirske Bistrice, iz Kopra, Kamnika, Pirana...
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

superca13

Kaj je narobe z uvoženimi avti? Po krš v tujino verjetno ne greš. Dober avto (recimo žabo, XM) pri nas zelo težko najdeš. Ni jih. Ali pa moraš imet srečo. 2 milijona nas je, to kar iščeš se pojavlja v številu 3-5. Zunaj v številu 50-150. Tu pri nas nas lahkoto naletiš na sam oženjen krš. Zgleda kot original, uuu vau, oko sokolovo pa vidi 5 različnih avtov skup zmetanih, predelanih, uničenih. Zato se gre v tujino, da v večji množici najdeš pravi avto, pa naj bo pallas, exclusive al pa oni brez opreme. Èe že kupuješ ljubljenčka za celo življenje, potem vzameš nekaj več, ne največjo siroto od opreme. Ni pa nujno no, vsakemu svoje. Pa imajo potem pač vsi pallase, kaj zdaj.
Slovenski avti so katastrofalno vzdrževani...roko na srce, večina, ne vsi, obstajajo redke izjeme. Zato je večina zjeb...in uničenih. Popravljal ne bi nihče, ker je predrago. Pravilno popravljal! Zato masikdo improvizira. Razultati so znani. Taki avto si ne zasluži ničesar, niti certifikata. Nič. Avto od zunaj se  vozijo skozi strožje preglede kot naši, sploh švicarji. Take katastrofalne citrote, kot jih včasih zasledim na cesti,  zunaj brez premisleka šrotajo. Preverjeno.
Pri mojem Xm sem imel (relativno)srečo. Avto se bo dal rešit, zato sem ga vzel. Pa ni bil neki vzdrževan biser. Daleč od tega. Ima originalni plus in en kup minusov, ki jih rešujem.  Popravilo do poplnega stanja bo obupno drago ampak tak avto sem hotel. Èe ga ne bi slučajno našel, bi v trenutku vzel tujega.
Tudi pri nas so en kup XM-ov na odpad peljali. Tudi take, ko je imel samo zanič tesnilo na glavi. Èe že za to ni bilo denarja, potem je jasno, kako se je avto vzrdževal...Super je bilo kupit XM-a za sto bivših jurjev. Pri prvi napaki avta se pa je grdo zataknilo.
In ne vem kje je smisel, da greš obnavljat totalno zapuščen/zanemarjen in uničen avto. Dokler je robe dovolj. Razumem, ko robe zmanjka.
Nima smisla.
Moje mnenje.

janez

superca13

superca13

Aja, govorim o žabah in XM-ih.  Verjamem, da je avtohtonih cimos in tomos spačkov že zmanjkalo :)

Lovro

Citat od: superca13;82160Verjamem, da je avtohtonih cimos in tomos spačkov že zmanjkalo :)

Niti ne glede na to, da je Keža nedavno kar nekaj primerkov obnavljal. Druga pesem pa so žabe (zlasti stari tip) in tudi pujsi.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

janez

Citat od: superca13;82155...Avto od zunaj se  vozijo skozi strožje preglede kot naši, ...

stran 13, post 61 ... http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=3744&page=13

Lahko ti povem, da so zunaj še slabši avti in pregledi še bolj diletantski kot pri nas. Pa ni samo ta avto, ki je prišel do mene, tudi kar nekaj mimovozečih tujcev se je v preteklih dveh letih ustavilo pri meni. In roko na srce, so avti katastrofalni. Vsaj tiste osnove bi morale bit porihtane, pa niso.
Lahko povem še en podatek kot zanimivost. Leta 2000 smo poslali spačka v Avstralijo , kot pač vsi ostali. Zakon je bil takrat ,da mora avto,ki je prišel iz tujine (neglede od kod) tam na tehnični pregled in se ga mora dodatno zavarovat - registrirat. Pač Australski zakoni. Jaz sem takrat porihtal avto kot jih pač delamo - smo delali takrat pri nas, da je tehnično OK. Kaj se je zgodilo ? Lokalni spačkarji so v Perthu sprejeli kontejnerje s spački in jih razložili ter odpeljali na tehnični pregled (da je vse pripravljeno ,ko mi pridemo ) . Kolko je bilo tehnično ispravnih ? Katerim ni bilo potrebno popravljat tehnike in jih varit in ostalo ?

No od tistih 30 spačkov ,ki je pristalo v Perthu je samo naš SLOVENSKI spaček prestal tehnični pregled brez pripomb. Ostale so rihtali dva tedna skupaj da so spravili skozi. Eden pa sploh ni imel šans in ga je lastnik prodal na licu mesta.

Moje mnenje o stanju vozil v tujini je slabo. je pa res da jih je precej več kod pri nas in lahko izbiraš. Druga pesem je pa zakaj boš nek avto obnavljal. Èe za prodajo , ga pripelješ iz tujine ,ker je boljši in v osnovi cenejši ,očistiš in prodaš. Èe za svoj gušt, kupiš domačega in ga obnoviš in ga dejansko imaš. Moje osebno mnenje je ,da je avto ali pa katerakoli stara stvar več vredna ,če veš izvor (še posebej ,če je iz domačega okolja).

Lovro

Sicer smo malo zavili iz teme, ampak kot zanimivost - čeprav je stari tip žab izginil iz slovenskih cest, jih je nekoč moralo biti kar nekaj.

Kot primer: pred časom mi je starejši možakar razlagal, da je kot mulec občudoval sosedovo žabo, ki je bila točno taka, kot moja, torej stari tip. Dedec je iz Logatca in glede na njegovo starost je tisti sosed moral imeti žabo že v začetku 60-ih.
Prav tako mi je razlagal lastnik onega predelanega tractiona, bil je iz Škofljice, da je nekoč (mislim da konec 60-ih oz v začetku 70-ih) imel žabo, baje celo letnik 1955. Razlagal je, da pri tisti žabi nisi mogel regulirati višine in dejansko žabe letnik 1955 tega niso imele.

To bi bilo res zanimivo, če bi se katera ohranila do sedaj, vendar jih jaz v Sloveniji še nisem zasledil.

@Janez
Tudi tuja žaba ima lahko znan izvor, vsaj moja ima podatke od prve registracije naprej - veliko je možnosti, da sem tretji lastnik, žaba pa je bila prvi dve leti registrirana v Franciji, nato je do nedavnega bila na Nizozemskem, sedaj pa ima slovensko prometno dovoljenje.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

superca13

Tudi zunaj so cvetke na cesti, jasno ;) Tako kot pri nas. Tudi zunaj so improvizatorji, kako da ne.
Imaš pa vsekakor večjo možnost izbire in večjo verjetnost, da najdeš to kar iščeš.
Tudi če rabiš avto za gušt, tujina ni ovira. Ne vem, zakaj bi bila? Kupiš, obnoviš/popraviš in imaš. Saj je vseeno od kod je, važno je, kaki je, ali ne?  Avto je avto. Včasih so mi bile še take pesmice odločilne: ja, ta pa je tam in tam bil s tem avtom, pa tak je lepo skrbel pa ne vem kaj vse, potem pa kupiš, razdreš in vidiš, da je bil specialac improvizator na delu po celem avtu ;)

Zašli smo :) Spet :)

janez

Veš kako je to... Pri nas je bilo vsa leta vsega dovolj (čeprav se trdi ,da ne), in tudi avti so bili takšni in drugačni. Seveda v manjših količinah kot danes. Pred leti sem bil pri enem ličarju v Prekmurju. Prav tip, pejd greva v ono drugo garažo, ti nekaj pokažem. Greva, odpre garažo in notri stoji star rjast, gnil, razpadajoč ameriški avto iz pedesetih let. Ja sn reku, kje si pa to vjagau, se ti je splačalo ta krš vlačit iz tujine ? Pravi tip, kakšna tujina, tale je bil v Trbovljah , od enga direktorja avto... sej ni edini naš amerikanc, smo (kolegi njegovi,ki rihtajo amerikance) jih še enih par peipeljali iz cele Slovenije...
Avtov je bilo pri nas malo morje, sam najt jih je treba preden končajo na odpadu. Slovenija je mala, ljudje so pa nezaupljivi in ti ne povedo... zaprtih garaž je pa ogromno.
Èist verjamem ,da so bile tudi starejše žabe kot pa samo tiste ,ki jih je tomos rihtal. Tudi vem ,da je bilo v jugi pripeljano več spačkov v pedesetih letih (in so še, žal ne pri nas), v obdobju preden jih je začel tomos uradno prodajat.

no tak, na tem sejmu še nisem bil... mogoče naslednje leto s svojim avtom. Je pa za spoštovat sakega, ki svoj obnovljen avto tja postavi in se pusti na ogled in kritike drugim. Pa kaj če je tak sedež not, pa kaj če je črn odbijač. To je lastnikova stvar in ne naša. Problem je samo ali se lastnik zaveda ,da je s tem malenkost manj vreden kot pa če bi imel pač zguljene originalne sedeže ?

Večina jih je zadovoljnih s svojim avtom, ker so pač nekaj naredili v svojem prostem času.