S spačkom na dopust 2010

Začel/a Lenko, Avgust 25, 2010, 08:15:57 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lenko

Lep pozdrav vsem skupaj.
Malo bom opisal najin letošnji dopust in pot, ki sva jo opravila s najinim spačkom. Odločila sva se da greva po treh letih spet na hrvaško obalo.
Cilj: neznan, oz. do kjer bova prišla. No pa sva prišla kar daleč, saj je spaček delal brez kakršnih koli težav. Skupno sva prevozila 1745 km. Večino sva prevozila po jadranski magistrali in se izogibala avtocestam (po avtocestah sva prevozila samo 75 km).
Startala sva v ponedeljek okrog 2h zjutraj, mimo Ivančne Gorice, Žužemberka, Kočevja na mejni prehod Petrinje. Na slovenski strani so nama zaželeli le srečno pot. Prideva na hrvaški mejni prehod, kjer si je gospa vzela čas in preverila vse dokumente. Želela je tudi prometno dovoljenje in zeleno karto. Do sedaj me po prometni ni vprašal še nihče na meji, razen na srbski meji zahtevajo zeleno karto. Očitno ji je avto deloval sumljiv. No, ko je ugotovila da je vse OK, sva lahko nadaljevala. Prečkava Delnice, pri Kraljevici pa na  jadransko magistralo. Do Zadra prometa skoraj ni bilo. Tam sva naredila dve uri pavze (iskala kolege), nato pa naprej do Splita. Ogledala sva si stari del Splita in nadaljevala do kraja Gradac (malo pred Pločami), kjer sva prvič prespala.
Zjutraj pa naprej do Dubrovnika. Ogled mesta, nato pa sva se vrnila do kraja Slano in ponovno prespala.
Tretje jutro sva na poti nazaj zavila na Pelješac in se namenila na Korčulo. V Orebiču sva srečala dva para spačkarjev iz Samobora. Avtov sicer nisva videla, smo pa malo poklepetali. Ravno toliko, da sva zamudila trajekt, ki nama je pred nosom dvignil rampo. Ko sva prišla na Korčulo sva si poiskala apartma. Našla sva ga v kraju Zavalatica (približno na sredini otoka, na južni obali). Simpatičen manjši kraj, v bližini pa čudovit zaliv z ledeno hladno vodo na začetku (sladki izviri). Ostala sva 4 dni.
Tretje jutro na Korčuli sem zjutraj na poti iz trgovine srečal domačina po imenu Tonči. Je lastnik Minija letnik 71. Povabil me je na kavo in v 10 min sva se zmenila, da greva z njim na celodnevni izlet na Lastovo. Pripravil nam je super izlet z vožnjo okoli otoka, in kopanje v čudovitih skritih zalivih. Za kosilo smo dobili morske ježe in školjke, vino pa smo pili kar iz kovinskega lonca. Vse skupaj je bilo super. Zvečer naju je povabil še k sebi na večerjo, nato pa naju peljal še na koncert v bližnji kraj Smokvica. Nastopala sta njegova kolega, ki oba pojeta v operi. Po koncertu smo se še dobro najedli dobrot, ki so jih pripravili domačini (jadranski lignji, bakala s krompirjem in morska rižota). Ko bom spet kje v južni Dalmaciji ga gotovo obiščem. Tako je pač, če se pripelješ s spačkom. Takoj najdeš koga, ki mu je všeč avto in novo poznanstvo je tu. Na splošno sva bila deležna začudenj, dvignjenih palcev in prošenj za fotografiranje.
Pot nazaj sva si malo skrajšala z vožnjo s trajektom iz Vele Luke do Splita. Prihranila sva kakih 250 km. Ogledala sva si še Trogir, nato  pa sva na poti nazaj obiskala še kolege na Pašmanu. Po dve dneh sva se končno odpravila proti domu. Po jadranki do Senja, na avtocesto do Bosiljevega in na mejni prehod Vinica. Za konec sva se še okopala v Kolpi v Adlešičih.
Avto je ves čas delal brez težav. Po prihodu domov sem dolil dober deciliter olja in to je bilo vse kar je bilo potrebno. Povprečna poraba polno naloženega avta je bila okrog 5,5 litra.
Toliko o najinem dopustu, nekaj pa izveste še iz slik.

LP

Pa še nekaj slik:

1.   prvi sončni žarki in zaspan pogled moje sovoznice
2.   izliv Krke v morje pri Šibeniku
3.   kontrola olja
4.   še 66 km pa bo dovolj za danes
5.   Bačinska jezera pri Pločah

Lenko

1.   postanek ob Neretvi za nakup sadja
2.   gremo naravnost, desno pa ob kaki drugi priložnosti
3.   še malo do Dubrovnika
4.   uživanje v vožnji
5.   pogled na Dubrovniko pristanišče

Lenko

1.   dokaz da sva bila res tam s spačkom
2.   pristanišče drugič
3.   Stradun (Dubrovnik)
4.   simpatične ulice
5.   obzidje

Lenko

1.   pa še ena iz starih časov (ta bi šla morda lahko v temo črno-beli časi)
2.   pogled na Orebič in Korčulo
3.   komaj čakava na Korčulo
4.   nekdo se je igral z "modelčki" in vmes postavil spačka
5.   na trajektu

Lenko

1.   Zavalatica (Korčula)
2.   Mihovil (Lastovo)
3.   ježki za kosilo
4.   vina je bilo na pretek
5.   klepet z Tončijem ob dobrotah

Lenko

1.   Spaček, v ozadju pa Mini
2.   Spaček in Mini v Zavalatici
3.   Vela Luka
4.   malo popravilo, zategniti je bilo treba vijake na desnem ogledalu (veter ga je ves čas zapiral)
5.   za konec pa še skok v Kolpo

dyfan

Èudovito!:emot112:
Vse je krasno: spaček, izlet, predstavitev, slike...

Ob gledanju vaših potopisov se mi vedno postavlja vprašanje glede vandalizma.
Jaz bi se na primer kar bal iti na večdnevni izlet z diano, ker pustiti avto za več ur ali čez noč nekje - ne vem, ti avti se mi zdijo zelo primerni za izživljanje kakih norcev.

Kakšne izkušnje pa imate kaj s tem? Sem mogoče preveč paranoičen?

LP
Lep pozdrav!

JureA

Lepa pot po lepih krajih.

:emot112:

andraž

To je dopust, bravo!!!! Super! Pa primerjaj tako popotovanje z nekim all inclusive v Turčiji. Glava boli.

pubi2cv

V Zavalatici si tudi bil ?!? Hudiča, pa tam sem jaz preživel svoj letošnji dopust....prvi teden v avgustu. Ampak smo bili s Xantio.....bilo je krasno:BigThumbs:
Pa tistega Minija se tudi spomnim, sem ga tam večkrat videl. Jaz sem se po Korčuli potem z biciklom potepal....medtem ko so otroc ritke namakal v tistem zalivčki s sladkimi izviri. Zvečer pa žar....redno, vsak dan....vrhunsko...no evo na slikah še par naših utrinkov iz Zavalatice:take_picture:

dvorjan

Lepo, lepo.

Koliko litrov robe gre v prtljaznik na zadku?
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Lenko

@dyfan: glede vandalizma se tudi jaz malo bojim, ampak dosedaj nisem imel slabih izkušenj. Nisem pa parkiral avta po nekih neosvetljenih ulicah ponoči. V mestih v parkirno hišo ali pa na kak bolj obiskan parking, v manjših krajih pa mislim da ni panike.
@pubi2cv: škoda da smo se zgrešili. Bi lahko spili kako pivo. Zavalatica je pa res krasna. Našla sva jo po naklučju in verjetno jo bova še obiskala.
@dvorjan: prostor se kar precej poveča. Pridobiš še kaki 2/3 osnovnega prostora. Problem je le ker je prostor daleč za zadnjo osjo in se ti lega avta spremeni če naložiš kaj več opreme.

janez

@Lenko... Lepe slike, lep dopust... pa hvala še enkrat za razglednico.

@Dyfan... Preveč strah te tudi ne sme bit. Konec koncev je samo avto. Idiotov pa je povsod dovolj in konec koncev ti lahko naredi škodo tudi domač pes ali sosed...

@Dvorjan... Kolko litrov gre v podaljšek... zanimiv podatek, dolga leta (15) že delam te "kufre" pa še nikoli nisem zračunal prostornino. No ja , velik gre not. Èe ti je zanimiv, imam enega na zalogi, moj ličar pa ti ga prebarva . Takle zgleda kot na sliki (tale je bil za v tujino prebarvan, drugače je v temeljni barvi). Obstajajo plastični kot jih je delal Smrtnik (lenko ima takšnega), v tujini se prodajajo tudi plastični isti dizajn, jaz pa delam pločevinaste . V teži ni neke razlike, je pa razlika v tesnenju vode. Pa to ti razložim, če se kdaj odločiš.

Lovro

Prav luštno je spremljati take potopise s slikami. Lepo, da ste uživali.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

sop

@Lenko SUPER!
jaz pa sem zal le toskano predelal s xantijo. ostalo (crna gora, korzika) pa s suzukijem swifom (tamalim brez klime) ker se je boljsa polovica bala da bova s xantijo na cesti obticala (kar s xantijo nisva nikoli, s suzukijem pa sva). je res dost vredno ce tudi sopotniki zaupajo v tvoj avto ali vsaj v tvoje mehanicne sposobnosti.

pa se ena anekdota.... ko sem bral kako so vama avto prevrjali na meji sem se spomnil mojega bratranca izpred 10 let, ki si je sam izdelal kolo na katerem leze kolesaris in so ga na meji sumljivo zadrzevali: "sta, s ovim cete se ubiti na nasim cestama?" HAHAHA. no, lani pa je z njim postavil svetovni rekord.

obilo takih dogodivscin se naprej!