Super 95 ali OMV 100?

Začel/a M_M, Marec 31, 2010, 12:21:43 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

M_M

Govori se, da lahko z OMV-jevim gorivom Super 100 dosežem manjšo porabo in boljše vozne lastnosti. Preden naredim karkoli narobe, raje vprašam za mnenje. Torej, lahko v C4-ko 1.6 16v nalijem OMV-jevo 100-ko ali je bolje da ostanem pri super 95?
Kaj pa razlika med super 98 in 100?
Èe lahko tankam 98 ali 100, je vredno razlike v ceni?

Kakšne so izkušnje z gorivi in porabo na C4?

garac

Matjaž, nekateri se sigurno strinjamo s teboj. Morda je celo kaj na tem, ampak sam tankam, ko je potrebno in ne gledam katera črpalka je, pazim le, da ni kakšna zelo stara, ki ima kup svinjarije v rezervoarjih.
Sem pa bil krepko presenečen pred časom na agip-Vodice, saj se prevozil občutno manj, kot ponavadi, kljub temu, da nisem pretiraval s hitrostjo na ac.
Sem tankal tudi 100 pa razne plus in  ne vem kakšne variante, a razlike nisem opazil, zato točim 95.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

M_M

Nima pa kaj bit, če poskusim ??

dvorjan

Tudi sam ti predlagam, da poskusis. Cisto odvisno od motorja, enim se pozna (predvsem novejsim), enim ne (starejsi).

Imamo doma Clia Storia 1.2, ki ima res pomanjkanje konjev, pa se recimo s 100-oktanskim bencinom bistveno lepse pelje v breg kot pa s 95 ali 98 ... Pa ceprav je motor se stare zasnove ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

tct

Sami sebe prepričujete. Test je nemogoče izvesti, ker ni dva dni istih pogojev vožnje. Kdaj pride do manjše porabe zaradi 98-100? Èe detektor samovžigov pri 95 bencinu v motorju zazna klenkanje, prestavi vžig zaradi šparanja motorja naprej na pozneje, to poslabša izkoristek motorja in posledično avto več požre. To so nianse, ki jih običajni šofer ne more nadzirati.

M_M

Govoric o nižji porabi je toliko, da je morda res vredno poskusiti. Konjev je dovolj (110) - torej ne potrebujem nekega pojačanja moči. Èe s tem avtu ne bom škodoval, potem naslednje tankanje nalijem not 100-ko.

Bom poročal kako in kaj.

Xandrej

Jaz odkar obstaja 100 oktanski bencin tankam 100 oktanov... Moja Xsara 170 KS je bistveno lepše letela na 100 oktanskega mirnejši prosti tek, pa bol odzivna, pri prejšnem c5 V6 se mi je pri 95 ko sem tankal prižgala lučka (ker ni bilo OMV v bližini jaz pa sem na hlape vozil) ko sem tankal 100 se je lučka po kakih 10 kilometrih ugasnila... Jaz tankam 100 oktanca v ponem rezervarju je 2€ razlike.

tct

Konkretno poteka takole. Reset računalnika (ECU) je prva akcija. Potem prižgeš motor in počakaš kar nekaj časa, da se vklopi ventilator v prostem teku zaradi vroče vode. Ko se ventilator ugasne, ugasneš motor in čez par minut prižgeš. Tako se ECU sprogramira na vrsto goriva v avtu, ampak to velja za Bosch MP7, ki je pri V6 motorju.

Xandrej

A pol sam tega ne naredi? To velja tudi za moj motor?

tct

Tako Citroen v navodilu za ES9J motor razlaga adaptacijo na vrsto bencina. Med delovanjem pa dela korekcije samo detektor klenkanja, ki povzroča zapiranje predvžiga in posledično odzivnosti motorja.

Žabar

Bom se jst povedal svoje izkusnje. Vozim se vsak dan iz Mengsa do Ljubljane tocneje do litostrojske. Vsako jutro okoli 9 ure zjutraj, zelo malo prometa, voznja vedno z enako hitrostjo ( radarji ) po ravni cesti (domzalska magistalka do rondoja tomacevo ). Razlika za mojega C4 Vti med Petrol 95 in OMW 100 je cca 100 kilometrov na tank. Kar ni zanemarljivo. Od voznje je odvisno ali je to bolj proti 50 al bolj proti 130km na tank razlike.
Hladen avto je veliko glasnejsi in nezdravega zvoka z 95, pospesevanje po obcutku tudi ni enako. O konjih nebi, lahko pa recem da se "lazje" zvrti v obrate z OMW 100. nekako kot bi primerjal voznjo v vrocem poletnem dnevu in pomladansko hladnem.
Zakaj je taka razlika ne morem diskutirati, ker premalo vem o samih specifikacijah bencina.
Kolegica ki je bila zaposlena na istrabenzu ( ko je bil se OMV del tega ) mi je povedala da imajo enaka skladisca bencina ter da naj bi se razlike delale samo v dodatkih k bencinu.
Sam vozim z OMV 100 ker imam pumpo v domzalah, ker naredim vec kilometrov na tank, ker je avto malo bolj prijazen za voznjo.

Probal tudi MOL pa tisti 24/7 al kaj so ze.. se mi je zdelo identicno petrolu 95. Agipa se nisem probal ker so pumpe cisto prevec odrocne mojim dnevnim relacijam.

sloslo

Še moja izkušnja.Vozim C4 picasso.Avto je kar težak in 120 konjev zadostuje le za ležerno vožnjo.Vseskozi že leto in pol "ročno" merim porabo.Torej striktno vedno tankanje do konca itd.Razlike v porabi bencina Petrol 95, 98 ali OMV 100 nisem zaznal.Vseskozi poraba ustreza načinu vožnje s tistim tankom.Je pa razlika v sami vožnji, če tankam OMV 100.Še posebej poleti, ko imam vklopljeno klimo.Avto je bil občutno veliko bolj odziven in tudi sedaj pozimi, če sem tankal 100 je hladen deloval, če sem takoj speljal, veliko lepše tudi odzivnejše in brez cukanja.Petrol 98 pa name ni naredil posebnega vtisa.Je nekje med 95 in omv 100.Pravzaprav je menda OMV tudi 98-oktanski.

mitbaumh

tudi mene zanima če lahko v novi c3 nalijem surer 98!avto je 1.4 s 75km toraj šibkejša verzija.pa nebom rekel nič saj je ženino vozilo,ampak bolj bi mu ustrezalo če bi bil malo močnejši!
lep pozdrav

Xandrej

Èe nima avto navite mašine ali pa vsaj 150 konjev je to nesmisel... Sploh pa ne v neke 1.4 75 konjev. Sicer je bolje pa pri današnji ceni ni neke razlike ampak vseeno...

M_M

Probla tankati Super 98 in OMV 100. Porabo merim tako ročno, kot tudi spremljam na potovalnem računalniku, ki mi mimogrede kaže približno 2 dcl / 100 km več od dejanske porabe. Razlike med 98 oktanskim in 95 nisem opazil. Ne po obnašanju avta, niti po večji ali manjši porabi. Že nekaj časa porabo vpisujem na //www.poraba.com.

Èe ima kdo možnost tankati čez mejo - sam sem doma blizu avstrijske meje - mu priporočam, da hodi tankat k avstrijcem, ki imajo dosti boljši bencin in še boljši dizel. Sam z avstrijskim 95 oktanskim benzom naredim okoli 80km na rezervoar več, kot z bilokaterim slovenskim bencinom. Pri dizlih se še bolj pozna. Pe še ceneje je. Pri nas vedno več ljudi hodi tankat čez mejo. Ne le zaradi cene, temveč tudi zaradi boljših goriv.