Moj rouge Avion (C5 tourer 2.0HDi 140 FAP)

Začel/a MSrougeZX, Marec 15, 2010, 10:15:45 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Xandrej

Ne navaden se takoj oglasi kak guma nima oprijema, tukaj pa pusti gumi, da ''kopa'' pa potem zgrabi... Saj ASR imamo vsi v avtih poleg ESP-ja....

nest

Meni se zdi uporabno predvsem to, da deluje vedno in ne samo v snegu (kot npr. kak snow program, ki ga vklopiš preko tipke).

Citroen C5 Snow motion

Citroen pomika zmogljivost elektronskih pomagal še za korak višje. Snow motion s spremenjenim delovanjem elektonike (sistemov ASR in ESC) močno izboljšuje vlek gnanih koles takrat, ko je pod pnevmatikami malo oprijema.

Snow Motion ni nadomestilo za štirikolesni pogon, je pa pripomoček, ki na zvit način izboljšuje vozne lastnosti vozila s pogonom na (samo) prednji kolesi. Delovanje in poseganje sistema ASR (Anti Skid Regulation) v vožnjo snow motion postavlja na novo, saj v takih in vseh ostalih primerih, ko katero od obeh gnanih koles izgubi oprijem z vozno podlago, kolo s kratkimi sunki zavore zavre do te mere, da le to ponovno dobi vsaj malo oprijema. Povedano drugače: s posegom zavore na eno ali če je treba na obe kolesi, snow motion omogoča vrtenje koles do trenutka, ko imajo kolesa še oprijem. Moč motorja ostaja tako vozniku ves čas na razpolago. Pri klasičnem ASR-ju namreč ni tako.

Delovanje sistema snow motion smo preskusili v "idealnih" zimskih razmerah, da bi lahko razliko kar najbolj občutili, pa smo hkrati preskusili tudi različico brez sistema snow motion. Prednosti so več kot jasne. Vozniku ob speljevanju v snegu ni treba misliti na to, da mora kaj izklopiti ali vklopiti (stikalo ASR ali ESC), hkrati je lahko manj vešč pri delu s plinom (iskanje prave mere pritiska na plin je lahko precej zahtevna reč, saj se nam lahko hitro zgodi, da pritisnemo preveč in se avto vkoplje, ASR in ESC ves čas delujeta (večja varnost) in nenazadnje snow motion omogoča speljevanje in vožnjo v večje zasnežene klančine (do 10 odstotni naklon).

Druga prednost, morda še pomembnejša, saj se verjetno pogosteje kot v snegu znajdemo v ovinku s preveliko dodanega plina, je, da bo snow motion v želeni smeri vozilo ves čas enakomerno vlekel skozi ovinek. Èe je podlaga v ovinku slaba (mokra, gladka in podobno), je to lahko še toliko bolj pomembno. Seveda ostajajo zakoni fizike kljub vsem elektronskim odkritjem neomajno trdni in če se pnevmatike nimajo za kaj "prijeti", tudi snow motion ne pomaga.

C5 s sistemom snow motion se je iz globokega snega izkopal lažje in hitreje, hkrati je tudi pri vožnji po globokem snegu in po strnjenem snegu lažje obdržal smer ter imel ves čas boljši vlek. Velika razlika se je pokazala tudi pri vožnji skozi ovinke. C5 s sistemom snow motion je iz smeri zdrsnil bistveno pozneje, hkrati pa se ni zgodilo, kar se pri vozilih s klasičnim sistemom ASR lahko hitro zgodi, da bi pri pospeševanju v ovinku ASR motorju odvzel moč. Slednje lahko vodi v dvig zadnjega dela avta (zaradi prenosa mase na prednjo os), kar lahko povzroči zdrs zadnjega dela. Večja raven varnosti, izboljšanje voznih lastnosti in uporabniku prijazna raba so ključne pridobitve sistema snow motion. No, še ena je. Vse različice citroena C5 so že opremljene s sistemom snow motion, njihova cena pa se zato ni spremenila. Citroen je sistem snow motion izdelal skupaj s podjetjem Bosch, patent pa zaščitil in pod to oznako ga do leta 2010 lahko tržijo le pri Citroenu. Z novostjo nameravajo kmalu opremiti tudi druge modele – najprej C4 picasso.

Ales79

Še moja izkušnja s Snow motion pomagalom
C5, 09/2008, 100kW, automatic

V kolikor imam vklopljen ESP in se peljem po zasneženi cesti, lahko tiščim gas do konca, pa se bodo pogonska kolesa samo malo vrtila v prazno, rahlo spodrsavala, še vedno imaš kontrolo na smerjo vožnje.

Èe izklopim ESP, se pri močnem pospeševanju pogonska kolesa vrtijo v prazno in izgubiš kontrolo nad smerjo vožnje.

Tipka ki je ob menjalniku in ima narisano snežinko, ko jo pritisneš/vključiš, ti menjalnik že pri speljevanju takoj prestavi v 3 prestavo in tudi naprej ti prestavlja pri zelo niskih obratih.

Èe povzamem zgoraj napisano, se lahko peljem v zasnežen klanec in mi ni potrebno paziti koliko gasa bom dal, da se mi kolesa ne zavrtijo preveč v prazno. Enostavno tiščim gas in elektronika sam uravnava.

Sem tudi probal speljati v zasnežen klanec in ni bil noben problem.

Èim več zimskih užitkov na cesti.

Citroenovc

Citat od: BT-C5;122818sem malo prebiral lastnosti posameznih vozil in mi nekako manjka ta ASR(anti-schlupf-regelung)-sistem proti zdrsu pogonskih koles pri Citroenih,večina konkurence to ima že dalj časa!

Glede na to, da ga ima C5 II (ti pa imaš IIIjko) - mislim, da ga imaš tudi ti. Samo da ni nikjer posebej naveden. Pri meni je "integriran" skupaj z ESP - en knofek (piše samo ESP) na armaturi, ampak pod njim se skrivata tako ASR kot ESP - prvi za speljevanje, drugi za preprečevanje "odnašanja" med vožnjo.
OK

LP
Primož

BT-C5

nekako tako kot je opisano tukaj pod:
Elektronski nadzor pogona

http://www.citroen.si/domov/#/citroen-c5-tourer/varnost/

..ja nič MSrouge,bo treba avto zamenjat..:)

ampak dejansko imava vgrajeno vse potrebno bi bilo stvari povezat!!

BT-C5

edino tam ko pišejo,citiram:"računalnik analizira vrsto snega"jim je pa res malo ušlo:)

visar

eskimi poznajo čez 100 besed za sneg .... potem je lahko računalnik eskimski :-)
______/\\______
______/\\______

carot

O tem snow motionu smo debatirali že pred dvema letoma; glej temp Snow motion II

MSrougeZX

Tak bom rekel...dokler imamo take zime kot so...ni neke potrebe po tem....ok, fajn bi blo če bi imel...se pa da tudi brez preživet....tudi če bi vedel to ob nakupu avta bi še vedno tega kupil katerega vozim...tudi če bi mi kdo zdaj rekel plačaj 500€ pa ti akitviramo snowmotion, ne hvala...
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Mops

No letos so bol za k.. pluzli tu okrog mene in sem imel moznost temeljito sprobat tale snow motion.
Razlika med navadnim ESP-jem (na prejsnjih avtih) in snow motionom je predvsem v tem, da snow motion (zraven nadzora - bremzanja posameznega kolesa) nadzira tudi gas, kar v praksi pomeni, da lahko tiscis gas do konca in v primeru da kolesa zacnejo res fejst zdrsavat, avtomatsko zraven bremzanja kolesa, ki zdrsuje, tudi zmanjsuje gas. Ce mas avto v pravi prestavi (dovol nizki, za dano hitrost) zadeva dela super, predvsem pri speljevanju v klanec, voznji po ravni oz blago ovinkasti cesti.  Seveda ne more nardit cudezev - rit ti se vedno odnese, ce pretiravas v bol ostre zavoje.

Se vedno pa trdim, da je bol kot snow motion, 4x4 in vsa druga elektronska/mehanska krama, vazna dobra zimska guma in zdrava pamet..

(Ne morem si pomagat, zato bom se to napisal. Ce se bojis snega kot hudic kriza, ostani doma in ostalim prisparaj nekaj zivcev :bombs: :argue1:, "drifterji" pa si prazne parkplace poiscite)

superca13

No tudi moj novi C5III ima sedaj SM, prejšnji C5III je bil pri tem prikrajšan. Zadeva deluje tako kot piše  @mops zgoraj, kolesa manj zdrsujejo, speljevanje je boljše, vožnja po zasneženih rovtah precej manj stresna ;)  Gre ko šus po snegu, jakih čudežev pa seveda ni za pričakovat :)Je pa kar razlika proti sistemu brez SM.

garac

@superca, ne me hecat, a ti si Vinotočev sosed?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

MSrougeZX

C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

garac

Ja no en je menda po rodu štajerc, drugi prlek, ampak kolikor razberem sta ob iz rovt, no ja vinotoč je iz Rovt
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

superca13

Citat od: garac;123254@superca, ne me hecat, a ti si Vinotočev sosed?

Ne ne, nisem Vinotočev sosed, niti iz Rovt ;)
Se pa velikokrat po rovtah vozim :)