Berlingo bencinar?

Začel/a zmeglic, Januar 31, 2010, 01:42:29 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

berlingo

Sedaj po treh mesecih sem povprečno na malo pod osem litrov. Opazil sem, da mu klima doda kakšne 0,4 litra, še posebno ob zelo vročih dnevih. Na daljše ture (malo naložen) brez klime in umirjeno vožnjo pride po računalniku celo pod 6,5. Ko sem testiral standardno relacijo brez klime na topel dan 2x12 km je prišel na 7,5. Polno naložen na relaciji cca 500 km (seveda klima) pa je prišel na okoli 6,9 l. Poraba je podobna mojemu staremu 75km. Vendar ju ni mogoče primerjat po pospeških in prožnosti. Glede na to, da je kar precej težji so novi motorji kar precej varčni. Motor se tudi izredno hitro zagreje, kar je dobra novica za zimo. Tek motorja je tudi zelo tih in kultiviran. Včasih imam občutek, da ga računalnik špara, ker ne pusti, da ga pri prenizkih nizkih vrtljajih mučiš pri polnem plinu - enostavno noče dodati bencina in čaka, da prestaviš v nižjo prestavo.

Èe ne bo silil na servise bo kar uredu zadeva. Danes sem sedel v sharanu in ga ne menjam. Takšne gare za 2x ceno Berlingota niti slučajno ne kupim. Drsna vrata pa dobi šele po 10 letih in to razglašajo kot patent stoletja.
:BigThumbs:

david.blanko

Tud jaz sem z vti 120 KM zadovolje. Moči dovolj, prožnost dobra. Delovanje presenetljivo tiho. Napram dieselu skoraj ni za verjet. Tud poraba za tak avto sprejemljiva. Trenutno upoštevam nasvete serviserja, ki tud vozi bencinca in tanka 98. Baje da je poraba za okrog 0,5 litrov manjša. Kakšen bencin tankaš ti?

lerin

torej - ker niham med 1.6 hdi in tole VTI 120 - je bencinarski berlingo s tem motorjem kar sprejemljiv: potegne, ima kultiviran tek, porabi pa okoli 8 litrov. AC, če priganjaš, in po mestu se verjetno zna poraba gibati okoli 9l, relacijsko pa zna biti bolj proti 7,5. Se motim?

Mi je pa nekaj hecno - domnevam, da je tale motor z krmiljenimi ventili relativno nov pri citroenu. Kajti, sedaj vozim corollo WG s 1,6 (110KM) prav tako s VVTI kmriljenimi ventili, pa je motor iz leta 2003. In če bi vzel berlinga VTI 120, bi nekako bil na istem - berlingo je težji, večji upor, kar pa nadomesti z 10KM več.

Vprašanje - a je že kdo chipal hdi 1,6 (90KM)? Je to možno pri tem motorju in koliko pridobiš oz. izgubiš?

david.blanko

1,6 HDi 90 KM je prešvoh za Berlinga. Še posebej, če ga misliš polno naloženega uporabljat za potovanja  ipd.
Za enosedo furanje in kakšne na easey prevoze pa je OK. Najbolj opazna razlika med HDi-jem in bencinarjem je glasnost. HDi-je potrebno kar precej tiščat, da potegne in temu primerna je tud poraba. Za HDi-je s 110KM ob težji voznikovi nogi in klimi kar hitro čez 8 llitrov.

dvorjan

Jah, samo ce bos HDI-ja 110KM vozil s porabo 8l/100km, ti bo VTI 120KM ob primerljivem slogu (in hitrosti voznje) pil 11+l/100km.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

lerin

sem sprobal 90 KM dizla, pa je za moj slog vožnje sprejemljiv. NI se mi zdel kaj preveč glasen, še žena je rekla, da to pa nič ne ropota. Je pa res, da bi moral še bencinarja sprobat. Pa tudi, kako vleče, če mu naložim kake 200kg. Ampak to se zgodi kolikokrat na leto - 1x, 2x. NIma smisla kupovat kake hude konjenice. Pa še zavarovanja in ostali stroški so nižji. Vsaj tako se mi zdi.

dvorjan

Razred je 60-80kW, kar pomeni, da sta oba dizla na istem glede zavarovanja (no, z izjemo manjse razlike, ki jo naredi razlika v nakupni ceni).

lerin

res je, a če kalkuliram, bi si za tole razliko lahko recimo vzel kaj več notranje opreme. Pa če še mal kalkuliram - a se da tega švohejš dizla čipat? Nekaj sem gledal na netu, da to pride ene 600 evrov - dobiš pa par konjev več in navora.

david.blanko

Èe vzameš bencinarja potem lahko vzameš vso možno opremo pa ne preseže cene Hdi 110 :-)
Počakaj še mal, če lahko. Popusti bodo po zagotovilih zastopnikov baje vse večji.

Pri Hdi moraš obvezno vzet predgrelec goriva. Za mestne vožnje pozimi pride še kako prav.

lerin

bom čakal na ugoden trenutek, se mi ne mudi, le izbiro ožim. Kdaj bo najbolj ugoden čas za nakup, pred novim letom, po novem letu, kdaj ima citroen običajno kake posebne akcije?

dvorjan

Citroen ima celo leto akcije. Ceprav se mi zdi, da so najboljse prav septembra in oktobra, ko ze narocajo novo modelno leto in se da za vozila iz trenutne zaloge se posebej dobro izpogajati za ceno ...

puginho

1.6 hdi 90 km je 700 eur dražji od bencinarja vti 120 km, 1.6 hdi 110 km pa je 1300 eur dražji od 90 km dizla.

Predgrelec dizelskega goriva za hdi - zakaj je to obvezen nakup oz. kaj pomeni za samo mašino če tega nimaš?

Zdajšnji popusti so 3.700 EUR na vse modele. Ne verjamem da bojo kaj višji oktobra, večja verjetnost bo kaka marketinška finta, cena na koncu bo pa ista. Res pa je da bo verjetno možen kakšen dodaten popust na zalogo ampak je pa to vprašanje s kakšno opremo. Mislim da je večina zaloge z osnovno opremo.

zlikovski

Predgrelec pride v poštev v zimski časih, dizel ko dizel, da ti goriv nepade v takoimenovano ''kašo''.

Renark

Kaj čitam, da je treba dokupiti predgrelec nafte, a to velja za vse modele Hdi? mi mamo 110 Hdi. Pa ne bi to moglo biti v teh časih in za ceno cca17000€ , vgrajeno serijsko?:argue1:

Kaj se pa tiče porabe , je naš hdi ob kombinirani vožnji nekje na 6,8 l/100, če pa se lepo pedantno pelješ pa je poraba okoli6,2 l /100.
 ko pa smo ga žgali na morje  naloženi do vrha in tempomat na 150 pa je pil skoraj prek 9 l/ 100. Tak da tudi ni nekaj ekstra šparoven.

alesz

Mislim,da je nekdo spet nekaj površno prebral.......dokupiš lahko "dodatno samostojno gretje",deluje res na nafto,služi pa za ogrevanje "potnikov"