Počil amortizer/vzmet

Začel/a tacenska, Januar 24, 2010, 03:08:34 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tacenska

Upam, da lahko kdo pomaga z nasvetom. Danes je pri vožnji s parkirišča močno počilo, avto pa se je spredaj levo (pri vozniku) dobesedno usedel na kolo. Na tleh sem našel pol kovinskega obroča - mislim, da od vzmeti. Moja laična diagnoza je torej, da je šel amortizer/vzmet.

Kaj bo potrebno menjati, samo vzmet ali cel amortizer in koliko približno to stane, delo in material? Najbrž mora avto z vleko na servis in tega ni mogoče narediti izven delavnice?

Na kaj naj bom pozoren, da ne bom dal celega premoženja? Uradni servis ali raje kak svobodnjak? Lahko koga priporočite, sem iz osrednje Slovenije, AMZS mi ga baje zastonj pelje 75 km v eno smer, tako da se lahko malo "zmišljujem"

C3 je letnik 2002, motor je 1,4.bencinar

Hvala za vsak nasvet!

Xandrej

Počila ti je fedra. Daj noter 2 novi ena pride nekje 58€ z davkom. Obe daj novi noter pa je... Govorim ti za original citroen servis in original del.

tacenska

Misliš, da bi zamenjal še na drugi strani spredaj, čeprav je una druga še OK? Da ni razlike med njima.

Koliko pa je dela, ura, dve, več?

Hvala!

Xandrej

Za 50E boš lahko spet čez 14 dni avto vlekel pa vozil pa nevemkaj vse. Menjaj oba pa zdravo... kakor želiš...

visar

se strinjam s Xandrejem. To je kar pogosta fora pri C3
______/\\______
______/\\______

sl1

Zanimivo. In kateri Citroeni vse še takole razpadajo med vožnjo?

In to je sedaj kar normalno ali kaj - nič ne noben ne razburja? Pač, mal ti pade stran kakšen kos podvozja med vožnjo?
Še dobro da ni bilo pri 160km/h ali pa na kaki regionalki v kakem ovinku ko se avto nagne na levo. Potem bi pa bilo v cajtangu "iz neznanega razloga zavil na nasprotni pas".

tacenska

Ja, žena je bila 3 dni pred tem z avtom v Murski Soboti. Raje ne pomislim, da bi se ji to naredilo na avtocesti.

Xandrej

V 99°primerov se to zgodi v garaži ali pa na parkirišču ob čisto počasni vožnji. je pa pizdarija ja... to je C3 pa berlingo omata take probleme. jaz bi to preventivno menjal 100% če bi kupil C3 ali pa berlingo... Pri xantiji pa XM-u pa amortizerji v haubo skačejo... kaj češ... Ni lepo je pa citroen.

sl1

ok, pri Xantiah in XM-ih razumem, saj so stari 10 do 20 let. C3 je pa novejši oz nov model.
Pa tudi na megane-ih so pokali fedri, tako da izgleda da je to del francoskega očitno lahko tudi smrtonosnega "šarma".
Najbolje da bi človek takoj dal noter kake apex-e ali kw ali karkoli že, samo da ni original.

aura

Zgleda da so pri Citroenu vgradili vzmeti enakega proizvajalca kot jih je imel pred leti Renault. Sem vozil nekaj let staro R5 1995 na tehničnega in se je kontrolor vsako leto posebej potrudil pri ogledu sprednjih amortizerjev. Potem mi je razložil, da imajo renoji slabe fedre, ki pokajo. Malce sem ga čudno gledal, kasneje pa sem izvedel, da je to kar pogost problem. Mislim da eno tretje leto je pa le našel počeno fedro in mi predlagal menjavo obeh. Ko smo avto razdrli, je bila tudi druga malenkostno napokana.

dvorjan

Kot je ze Xandrej povedal, bo feder najraje pocil pri kakem plezanju na robnik ali speljevanju, med voznjo pa zelo zelo redko. Se pa strinjam, da nikakor to ni dober obcutek, ce imas v podzavesti, da se lahko kaj takega zgodi. Se pa dogaja lahko to vsem avtomobilom, pri C3 je pac to toliko bolj ocitno, ker gre za slab material s strani dobavitelja ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

schubi

Kokr se spomnim je eden nekje na forumu napisal, da je Citroen to napako priznal in da so mu zastonj zamenjali oba fedra. Seveda na uradnem servisu. Lahko povprašaš.

Sicer je pa meni tud šel feder na parkirišču.

Jeba je, ker moraš plačat še avtovleko, ki stane tok kot en feder.

Vsekakor zamenjaj oba zaradi simetrije.

garac

z Berlingo foruma de

Berlingo I, HDi, EZ 03/2000. Linke Feder oben am Federteller gebrochen bei 142 tkm Ende Mai 2006.
Neue Federn (Arbeit+Material) kostenlos auf Kulanz.

--------------------------------------------------------------------------------
April 06.Vorne rechts,ca. 85000 km.Hat mich nix gekostet.
--------------------------------------------------------------------------------

Berlingo I HDI, Bj 11/2001, 93.000 km. Ist wohl im Stand passiert.

Hallo , bei meinem 1,6 er von 2002 ist mir vorne links die Feder gebrochen , bei langsamer Fahrt , es ist nix pasiert
Mich hat es im März 2005 erwischt.

Berlingo 2.0 HDi Bj 04/2000 - km Stand damals ca. 58000 km

Kosten wurden von Cit. auf Kulanz übernommen.

Gruß Jürgen
-----------------------------------------------------------------------
Fahrwerksfeder vorne links gebrochen
Mai 2009
freie 1a-Werkstatt: Feder 77,30
Einbau 52,00
ohne MwSt
------------------------------------------------------------------------

Èe zaključimo, takih primerov je tam še en kup. Kot lahko preberete se to ponavadi zgodi pri počasni vožnji, ali na parkingu. Večini primerov so priznali napako in popravili v duhu dobre prakse, nekaterim pa tudi ne.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

tacenska

OK, tukaj je update, mogoče kdaj komu pomaga. Se opravičujem za laično izrazoslovje.

Kičem Citroen, bi računali od 250 do 300; bo trajalo, ker mora amortizer pri iz Kopra. O napaki nočejo slišat.

Peljem avto k enemu "popoldancu" (AMZS vleka, hvala bogu): ugotovi, da je kriva "šalčka" (ležaj se je nehal vrtet, zato je pri zavijanju feder odtrgalo). Zamenja oboje, delo in material 100 EUR, nisem vprašal, ampak material najbrž ne original Citroen (sicer pa v tem primeru verjetno še boljše :)). Pogledal tudi drugo šalčko in amorziter, baje sta še čist OK.

Mogoče mi bo kdaj žal, ampak trenutno lahko rečem samo j.... se uradni Citroenov servis.

dvorjan

@tacenska:
Pa saj ne mores pricakovati, da bo pooblasceni servis najcenejsi, ane?
Sploh pa sedaj, ko je prenova salonov, ki so lastnike stali precej denarja. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!