Male skrivnosti - Keža

Začel/a janez, December 02, 2009, 08:21:29 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

pubi2cv

Haha.....dober izum. Si ne bi zlahaka gor pršu....:BigThumbs:

garac

dobra, ni mi bilo jasno, zakaj so te 3 vijaki tako skupaj in čemu tako dolg vzvod.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

V prvem postu sem opisal način kako spraviti zapečene zavorne valje ven iz zavornih čeljusti.

http://www.citroenar.eu/showpost.php?p=63150&postcount=1

No ,danes pa sem si naredil tole pripravo tako kot sem imel že dolgo v mislih. Samostoječe, vse odvečno stran, lepo zvita zavorna cev ...

Evo ,kako zdaj zgleda tole.

A.T.K

Vzorno:) Zaj pa še nastavek, da lahko vsakega posebej..

janez

Mike666

janez

Amortizerji...

Včeraj sem montiral na moji dijani ... BOGE amortizerje. Novi, original zaloga iz sedemdesetih. Da ne bo pomote, nisem jih našel v trgovini temveč sem jih kupil po oglasu in so prišli iz Dalmacije. Malo mi je bil problem ,kako bi naj bili obrnjeni - montirani in sem nekaj časa iskal podatke. Zdaj je dijana kot nova...

No takle. BOGE amortizerji so obrnjeni takole. Telo proti vzmetem, pokrov proti kolesom, udarjena točka - oznaka navzgor, luknje za odtok vode na pokrovu navzdol.

Na prvi sliki to piše... Boge kot sem napisal, LIP( ali Lipmesa) obratno (oznaka navzgor)
... pa še za MONRO...
... in RECORD.

janez

Evo še zapis o pravilni montaži amortizerjev v nam razumljivem jeziku...

garac

zdaj je na njih narisana rumena pika, ni več vdrtinic
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

Montaža tesnil na spačkovih vratih...

Evo ena "skrivnost " za danes... Enkrat pred mnogimi leti v mojih nadebudnih začetkih 2cv kleparije sem znova in znova prihajal do istega problema. Kako vrata poštimat in prebarvat in potem tesnila zmontirat... ? Takrat je bila v navadi pri ličarjih, da so tesnila not pustili in jih ali prebarvali skupaj z vrati ali pa oblepli s krep papirjem in ... ma vse skupi neuporabno. Bolj napredni so trgali tesnila ven in jih potem po barvanju tiščali not na vse možne načine, z mastjo, oljem, WDjem... Še bolj napredni so potem s kladivom ali kleščami rob zapirali... Ma ja, vse skup je bilo čudn. Barva je pokala, vrata so rjavela...

To so bili časi, ko sem še imel eno veliko delavnico v najemu in sem takšne stvari študiral, da bi čimbolje avto skup naredil. In sem poštudiral...

Vrata , tesnilo ven potegneš. Vzameš en večji izvijač, raven. Jaz sem si ga na eni strani malo zbrusil ,da se ne zatika. Nastaviš izvijač v pločevinast rob in vlečeš, tiščiš... Tako da ga za kakšen milimeter razširiš . Potem sledi čiščenje, morebitno varjenje, popravljanje. Ko gredo vrata ličarju morajo biti po robovih popolnoma brez stare barve, lahko pa se nanese temeljna barva. Pač po dogovoru z ličarjem. On pa mora seveda pazit ,da na ta rob ne nanese preveč šprickita in barve.

Ko dobim vrata nazaj sledi montaža tesnil . Miza, na mizi star koc ,da je mehko . Položim vrata na koc, vstavim tesnilo in...

Še prej si pripravi eno "pripravo". Jaz sem imel na začetku kar brusilno ploščo za mali kotni brusilnik. Tisto enih 5 - 6 mm debelo. Na obod plošče naviješ samolepilni trak, enih parkrat okoli in okoli, da je obod mehak. Zdaj za tole uporabljam plastiko, ki sem jo dal postružit.

in... S to pripravo - ploščo začneš stiskat pločevinast rob proti tesnilu. Ploščo obračaš in potuješ po robu. Vsakič ko stisneš par centimetrov, preskusiš če ima tesnilo "luft" ali ne. V glavnem, ne sme ga imet.

No , na takšen način spraviš tesnilo nazaj v porihtan rob vrat ne da bi karkoli poškodoval.

Pa še slikca...

janez

Počeno okensko tesnilo...

Pa še ena skrivnost za danes... Dostikrat se zgodi , da na spačkovih vratih poči tesnilo tam kjer je spojeno. OK, verjetno obstajajo kakšni bolj sofisticirani načini, vendar je tale še najcenejši. In deluje.

Najprej moraš tesnilo ta kjer je spojeno očistit in zbrusit gumo z brusnim papirjem. Potem vzameš sekundno lepilo, tisto v gelu se fajn obnese. Naneseš na gumo, stisneš skupaj in držiš pod pritiskom kakšno minuto. In to je to. Ko misliš ,da je dovolj suho in da drži , napneš tesnilo na steklo in zmontiraš v vrata.

Simpl, ne?

pubi2cv

Pa tole drži ? Svašta, ni bi si mislu.....

Keža....ka pa tole z vrtavko.....ne štekam. Si se ga slučajn...:Hammer3:....haha:AngelPray:

janez

pubi2cv

Citat od: janez;84510Ful psihodelično ,ha ?

Aha....po mojem je cajt, da o kakem sprostitvenem dopustu začneš razmišljat...hehe:emot107: