Male skrivnosti - Keža

Začel/a janez, December 02, 2009, 08:21:29 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Tisti beli oksid, vodi kamen al karkoli že je, gre izvrstno vstran s Cilt bangom :)

LP
Superca13

AgitatoR

S kisom (za vlaganje je najmočnejši) gre vsak vodni kamen iz vsake površine.

Cilit je dober samo za zračno rjo. :)
Ne maram sveta, v katerm moraš zadovoljevati potrebe, ki jih je umetno ustvarila družba, samo zato, da te sprejemajo kot sebi enakega.

janez

Montaža tesnila na zadnjih 2cv vratih

To so tista tesnila na B stebru. Stari spački imajo siva, novejši pa črna. Služijo pa temu ,da vozniku in sovozniku ne piha zadaj po ušesih. No sej poleti paše malo zraka , pozimi pa je zelo moteče. Zrak se ujame v zunanji rob tečaja zadnjih vrat in potuje po njem v notranjost avta. Pri starejših spačkih so tesnila razpadla od starosti. Pri novejših pa niso dovolj pritrjena na vrata in jih razteguje ter trga. Zakaj ?
Novejši spački imajo na vratih tesnilo pritrjeno s plastičnimi čepi in ni dovolj stisnjeno na vrata in jih pri vsakem odpiranju vleče ispod letve ven. Druga slabost tega pritrjevanja je ,da vrata ni možno snet s tečaja. Èe hočeš čepe izvleči jih uničiš. Novih pa ni ali pa so brezveze dragi.

In v čem je skrivnost ? Znano je, da so bili včasih spački kvalitetneje narejeni vendar je bila zato proizvodnja dražja. Ko so ukinili vrata za kure lovit so uvedli na zadnjih vratih to tesnilo in takrat so ga pametno pritrdili  - z vijaki. Na vratih so bile matice in ko si tesnilo pritrdil z letvijo in vijaki je zadeva držala. Èe si hotel vrata sneti si odvil vijake in to je bilo to.

V preteklosti sem večino spačkov delal komplet obnovo, pomeni tudi barvanje in sestava. Takrat sem se soočil s tem problemom in ker sem vedno vozil stare spačke sem poznal ta sistem z vijaki. Takrat je bilo malo težje dobit matice in orodje, zdaj to ni problem. Imajo sete v vsakem Bauhausu ali Obiju.

Matice so M4 , najprej je potrebno povrtati luknje na vratih na ustrezno mero, ki je odvisna od zunanje mere matice (mere so različne odvisno od proizvajalca). Večinoma prodajajo aluminijaste matice, kar pa ni najbolj primerno za v pločevino. V stiku z železom pride do oksidiranja... rjavenja. Najbolje je vstaviti INOX matice. Matica se navije na klešče in se stisne v vrata , kot POP zakovice. Ko je dovolj stisnjeno se navoj odvije iz klešč in ...voila, matica je pripravljena.

Pa še dodatek... Isti sistem lahko uporabimo na zadnjih stebrih za pritrditev zadnjih blatnikov. Tu so matice M5.

lp KEŽA

...

pubi2cv

Haha....keža....pa veš, da nisem vedel, da so to Spaki imeli včasih tako narejeno. Sem kupil tele nove dihtinge in letvice, pa tiste pripadajoče čepe tudi. Pa se mi niso zdeli najbolj ziher. No in sem mislil, da sem kaj novega pogruntal, ko sem tele M4 matice noter naprešal.....Svašta, pa nisam glup kao što izgledam...haha...Nasploh te klešče in matice ogromno uporabljam, ful dobra zadeva.
Aja, dej povej, a se tebi kaj sanja, kje bi lahko dobil INOX matice za tole reč ? Do sedaj sem zasledil samo pocinkane in aluminijaste. V zadnjem času pa sploh kaj razen ALU matic ni za dobit.....hvala

janez

Ja Pubi, v Hočah pri Mariboru... Mibra. Je velik napis in se vidi z avtoceste. Imajo trgovino s profili, pločevino,... Pa en kup vijačnega materijala.

PS, me veseli da sem te nasmejal... heheh

janez

Hladilniki za prednje zavore - večen problem montaže...

Večina A serije ,ki imajo kolutne zavore spredaj teh hladilnikov več nima zmontiranih. Pa pomagajo, se zavore dve minute kasneje pregrejejo... No jaz sem imel srečo ,da je na našem amiju še vse komplet gor. So pa bili problemi, ropotanje, zanič diski, zanič... Kaj bom govoril, sem se spravil pred časom to porihtat kot treba. Ampak na Amiju...ojoj... Pri spačku je najmanjši problem dostop (snameš blatnike) , pri dijani je malo manj placa, pri Amiju ...pa placa ni.

No najprej morajo biti hladilniki lepo ravni, nepoškodovani ali počeni. Na spodnjih vijakih kjer pride pritrjen menjalnik na motor se vstavijo nosilci in pritrdijo z maticami . Nosilci morajo stati lepo pravokotno navzven. Nimaš kaj merit, na oko naštelat. Zategneš. Potem snameš polos, ki je privijačena na menjalniški strani, vmes je disk (ker sem menjaval diske na slikah ni čeljusti). Nato disk pritrdiš z dvema maticama nazaj, da stoji trdno na menjalniku. Odviješ prednji ispušni lonec ,da se prosto premika in visi na dveh vijakih na menjalniku. Zdaj vstaviš hladilnike. Na motorju je privijačen skozi luknjo na hladilniku na tisti nosilec,ki si ga fiksiral. Na menjalniku pa je samo nataknjen na vijake od lonca. Zdaj ti to vse lepo plava amo-tamo. Počasi zateguješ vijake hladilnika in vmes vrtiš disk. Èe je vse OK lahko nato prestaviš lonec na pozicijo na grelcih in ga tudi tam pritegneš z objemkami. Med samim delom in privijanjem vijakov, objemk,... redno premikaš -vrtiš diske in če nikjer ne nasedajo na hladilnike potem do konca zategneš vse vijake in objemke.
Zdaj je vse skupaj na mestu in lahko odtegneš diske ter vstaviš nazaj polosi. Na koncu še natakneš cevi za hlajenje diskov in ...

... to je to.

LP Keža

janez

še slike... malo mešano, na zadnji sliki je tist nosilec na motorju...

A.T.K

..to so super detajli, ki te zmeraj razveselijo, ko menjavaš filter olja:)
 Ki pa te cevi stakneš?

janez

Ah tole sem pri onem mojem naročil, so pa original citroenove...

janez

ŽIVEL 1. MAJ - PRAZNIK DELA...

No in danes eno tako bolj umazano delo...

Èiščenje - odstranjevanje stare zaščite

Zaščito, kadar jo moram odstranit razdelim na tri kategorije. Pacasto (Alukor, razne novejše zaščite na osnovi bitumna), trdo (tista gradbena izolacija za temelje pri hišah) in gumijasto (body na osnovi kaučuka in original Citroenova zaščita) .

Prva kategorija še posebno alukor je čista katastrofa. Ročno drgnjenje odpade, žičnate krtače na vrtalniku ali brusilki-fleksu odpadejo... Ostane samo umivanje z večjo količino bencina in nitra. Nato prideš do rje in še to čistit s krtačo in prat z kemijo. Nato pa greš varit... ja seveda, odnekod priteče in ti zasvinja šobo in zvare.

Preskočimo na tretjo kategorijo. Gumijaste zaščite. strgat jih ne moreš, pod krtačo se začne topit... najbolje očistit samo tam kjer se lušči. Ostalo pustiš. Èe ni odstopla bo držala še naprej.

Pa smo nazaj pri drugi kategoriji. Ja to imam najraje. Ajde pač neka zaščita. Èe je voda pod njo prišla je začel pleh rjavet. Njena dobra stran je ,da je na takih mestih odpadla. Pacarije ni, samo zagret jo ne smeš. Se pravi ogenj in hitrovrteče krtače odpadejo. Ostane ... "špahtl " in veliko volje.

Ko se lotiš špahtlanja misliš ,da ne bo nikoli konca. Vendar ko osvojiš tehniko gre ko puter. Špahtel mora biti kratek, oster in trd, da ga ne zvija. In ko si postrgal vso izolacijo na koncu samo še opereš manjše ostanke z nitrom.

Zakaj se sploh mučim s čiščenjem na roke ,ko pa dandanes že v vsaki vasi peskajo avte ? Ja sej to smo že obdelali. Spačkov pleh je tako tanek, da ne prenese pritiska in ga zvije. Je bolje si vzet čas in očistit na roke ali pa imet pet kil kita na blatniku ?

Ja jaz si vzamem čas...

:BigThumbs:

...

Lovro

Citat od: janez;72799Zakaj se sploh mučim s čiščenjem na roke ,ko pa dandanes že v vsaki vasi peskajo avte ? Ja sej to smo že obdelali. Spačkov pleh je tako tanek, da ne prenese pritiska in ga zvije. Je bolje si vzet čas in očistit na roke ali pa imet pet kil kita na blatniku ?

Pa tudi, če se peska, morajo prej omenjene zaščite ročno dol. Preden sem dal peskati spodnji del karoserije mojega bivšega spačka, sem moral lepo s špohtlom ostrugati vso zaščito dol, drugače ga mojster sploh ne bi hotel sprejeti na peskanje.
Po njegovih besedah določene zaščite niti s peskom ne spraviš dol oz. traja dlje (kar pomeni tudi višjo ceno peskanja).
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Lovro

Aha, pardon.

Kaj pa rihtaš? Meharija?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

janez

Male skrivnosti Keža... MONTAŽA ELEKTRIÈNE NAPELJAVE

Kaj je najgrše pri na novo pobarvanem avtu - Spačku ? To da se ljudje ne potrudijo in ne potegnejo iz prednjega nosilca električno napeljavo ven pred barvanjem. potem pa kar neki "abdekajo" kable in pobarvajo.

No, ven jih ni teško potegnit... primeš, cukneš in so zunaj. Nazaj pa je malo težje. V določenem delu cevnega nosilca je ta stisnjen in še dvakrat prepognjen na vsaki strani. Šop kablov pa je predebel ,da bi jih na roko tiščal skozi.

Za tole operacijo si pripraviš eno mesingasto varilno žico (1-2 mm) in lepilni trak. Žico na koncu ukriviš kakšen centimeter ,kot nekakšen haklc in jo porineš v cev iz zunanje smeri ,pa skozi luknjo pod cinšpulo ven. Nato izbereš iz šopa kablov tistega ,ki ima ženski priključek ter ga zalepiš z lepilnim trakom na žico-haklc. Ostale tri kable zaviješ nazaj. Potem pa počasi vlečeš žico skozi cev in na drugi strani skozi luknjo ven. Žica ,prilepljen kabl...ostali pa bodo prosto šli z tabo in prilezli ven...

Deluje? Deluje.

pubi2cv

Jasno, da deluje. Sicer z bakreno varilno žico še nisem probal, ponavadi se poslužujem tanjših žičnih pletenic (npr. za bremze za bicikl), sistem pa isti kot pri tebi  - in tudi deluje

A.T.K