Citroen 0 (nič)

Začel/a garac, November 10, 2009, 01:19:37 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

bramar se kar strinjam
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

aygo

Mitsubishi i-MiEV---C-ZERO:

Predstavniki korporacije Mitsubishi Motors so v teh dneh dostavili prvih 25 od skupno stodesetih testnih vozil, ki jih bo japonska znamka za dobo enega leta odstopila britanskemu konzorciju CABLED (Coventry and Birmingham Low Emission Vehicle Demonstrators).

Ta konzorcij je v letošnjem juniju zmagal na tekmovanju Ultra Low Emission Vehicle Demonstrator, ki ga je organiziral vladni Technology Strategy Board. Za nagrado so člani konzorcija CABLED od britanske vlade prejeli natanko 25 milijonov britanskih funtov. Enoletno testiranje stodesetih primerkov modela i-MiEVs (Mitsubishi innovative Electric Vehicle) po ulicah Birminghama in Coventryja pa jih bo olajšalo za 15 milijonov britanskih funtov. Po širšem območju Velike Britanije pa se trenutno vozi 340 podobnih testnih primerkov. Vsi testni primerki konzorcija CABLED bodo pristali v individualnih rokah, med njim pa se bo našlo tudi nekaj strokovnih imen, ker omenjajo tudi ime britanskega eksperta Quentina Willsona.

100 % ELEKTRIÈNO VOZILO
Mitsubishi i-MiEV, ki deluje izključno na elektriko, razpolaga s sinhronskim motorjem s trajnim magnetom, ki razvije moč 47 kW ali 64 KM CEE pri 3000 do 6000 vrt/min. Največji navor 180 Nm doseže v območju od 0 do 2000 vrt/min. Moč se prenaša na kolesa prek enostopenjskega reduktorja. Napajanje motorja zagotavljajo litij-ionski akumulatorji zadnje generacije, nameščeni na sredini vozila. Sestavlja jih 88 celic z zmogljivostjo 50 Ah (z močjo 16 kWh), ki zagotavljajo napajanje z napetostjo 330 V. Po zaslugi litij-ionske tehnologije so akumulatorske baterije lažje kot pri klasični tehnologiji, ki ponuja iste funkcije. Prav tako ni občutljiva na delna polnjenja, ki nič več ne zmanjšujejo življenjske dobe baterij.

ENOSTAVNO POLNJENJE, ENOSTAVNA UPORABA
Polnjenje akumulatorskih baterij pri tem vozilu je enostavno: zadostuje, da priključite napajalni kabel v 220 V vtičnico. Za polno polnjenje je potrebnih 6 ur. Poleg tega pa je možno v samo 30 minutah napolniti 80 % baterije prek zunanjega priključka z enofaznim tokom 125 A s 400 V in močjo do 50 kW. Uporaba avtomobila je enostavna: zadostuje, da obrnete kontaktni ključ in zvočni signal potrdi zagon motorja. Vožnja s tem vozilom je popolnoma enaka kot pri katerem koli drugem vozilu z avtomatskim menjalnikom. Klasični merilnik goriva tukaj nadomešča indikator napolnjenosti akumulatorske baterije. Evropejci si bodo v kratkem lahko omislili tudi njegovega bratca v obliki CITROËNA z oznako C-ZERO.
vir.avtoinfo
[SIGPIC][/SIGPIC]

Gox

Zero ... (Mehanik in voznik, dec 09)

:take_picture:

garac

Tale zero, se mi sploh ne zdi nek napredek, podobne zmogljivosti je imel že saxo
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aygo

[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

C-Zero na preizkušnji e-miglia 2010  
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Prvi kilometri: Citroen C-Zero
Evro in pol na sto kilometrov
V poplavi hibridov in vozil na električni pogon je svoje, v partnerstvu z Mitsubishijem in Peugeotom, dodal še Citroen. Novi otrok, ki se pelje stoodstotno na elektriko, sliši na ime C-Zero

Gre mali mestni avtomobil, v pravem pomenu besede. Z dolžino 3,48 metra in medosno razdaljo 2,55 metra, se v potniško kabino lahko nagnetejo voznik in trije potniki, v prtljažnik pa poleg torbe z napajalnimi kabli, lahko postavijo še nekaj svojih osebnih stvari. Namreč, po tovarniških podatkih prostor v zadnjem delu meri 166 litrov.

A bistvo je očem skrito. To bo prvi serijski avtomobil in drugi, ki ga poganja elektrika, v zgodovini Citroena. V sredinskem delu vozila je nameščena zmogljiva ion-litijska baterija, ki je sestavljena iz 88 celic z uporabno kapaciteto 50 Ah, z močjo 16 kWh in napetostjo 330 V. Slednjo je moč napajati preko običajne domače 220V električne vtičnice ali s pomočjo zunanje polnilne postaje z enofaznim tokom z napetostjo 400V. V prvem primeru polnjenje poteka od šest do deset ur (odvisno od države), medtem ko je v drugem primeru za 80 odstotkov potrebnih le pičlih 30 minut. Tovarna obenem navaja, da ima baterija življensko dobo za 1500 polnjenj in praznjenj. Omenjena baterija daje moč elektromotorju, ki poganja malega Citroena. Ta razvija 47 kW moči (64 KM) in 180 Nm navora, baterije pa zagotavljajo za 150 kilometrov dolgo pot. C-Zero zmore dosegati najvišjo hitrost 130 km/h, od 0 do 100 km/h pospeši v 15,9 sekunde.

V kolikor je vožnja osredotočena zgolj po mestnih ulicah je to povsem dovolj, izven mest pa ne gre tvegati preveč. Èe v tem primeru pogledamo stanje v Sloveniji, tako rekoč polnilnih postaj ni oziroma jih lahko preštejemo na prste ene roke, iskati običajno vtičnico pa lahko postane tudi svojevrsten problem, saj napajalni kabli niso daljši od štirih metrov. Priznati velja, da smo se med vožnjo navduševali. Nič hrupa, nič onesnaževanja okolja, bili smo nekakšne zvezde v mestu. C-Zero deluje neslišno, kar je po svoje prednost ali tudi slabost. No, mi smo imeli po ulicah švedskega Malma kar nekaj težav s kolesarji, saj nismo bili dovolj hrupni, da bi nas slišali in se umaknili. Hupa je bila to pot velikokrat v uporabi.

Malček razpolaga tudi s sistemom za rekuperacijo energije med fazo zmanjševanja hitrosti in med zaviranjem, kar omogoča polnjenje akumulatorskih baterij. Zbrana energija je odvisna, med drugim, od hitrosti vožnje in od morebitnih pritiskov na zavorni pedal. Polnjenje baterije sproži že samo dejstvo, da ne pritiskamo na pedal za plin. To polnjenje baterije ima več prednosti. Najprej zagotavlja zaviranje z motorjem. To zaviranje z izbranim doziranjem, ki ga zmerno občuti voznik, omogoča naravno upočasnjevanje pri približevanju ovinkom, križiščem, in tudi manjšo obrabo sestavnih delov zavornega sistema.

C-Zero bo za nekatere države na voljo že proti koncu leta, Slovenija pa bo svojih 5 primerkov (kolikor jih namerava prodati) dobila šele v juniju prihodnje leto. Prodaja na globalni ravni bo iz leta v leto višje. Leto 2011 načrtujejo prodajo 4000 vozil, leto kasneje naj bi se po cestah vozilo 9000 električarjev, leta 2013 pa naj bi prodali kar 15 tisoč vozil. Malček pa ne bo ravno poceni. V Sloveniji bo z vključenimi dajatvami stal 35.400 evrov.

vir:http://www.avtomanija.com/default.asp?rb=2&id=2807
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

ajoj, tole nama je pa uspelo!
[SIGPIC][/SIGPIC]  

zlikovski

To je mercedez A z citro logotipom? :D

Francl

Petintrideset jurjev!!!???
To je potem še precej večji mimosunek, kot je bil tisti Lupo 3L.
Saj je prav, da se razvijajo nove tehnologije, ampak takšna filozofija je spet zgrešena. Tisti, ki bo dal 35k€ za tole, si lahko privošči tudi 15 litrov porabe.
Takle avtomobilček bi lahko stal največ kakih 8000€.
:Hammer3:

ModelJT

Jah nova tehnologija stane. Zato so pa tut cene take. Morjo mal zaslužt ane? Sej čez neki let, ko se bo ta elektrika še bol razvila bojo dost cenejši postal.
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Zdaj vam lahko osebno Visar pove svoje mnenje, o njem, saj se peljal z njim en krog po parizu. Tako vam lahko poda primerjavo med svojim ax, za tretjino te cene in tem 34.000 elektro malčkom.
Osebno lahko le rečem, da ne proizvaja hrupa in je nevaren za pešce, kolesarje itd.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

visar

avto je zelo moderen in lepo narejen s solidno armaturo in notranjostjo.
Menjalnik je prilagojen elektro vozilu zato je tudi končna hitrost višja.

Ostalo pa je isto - vključno s vožnjo , tako da jaz ostanem pri AX-u.
______/\\______
______/\\______

garac

@visar, saj res, te nisem povprašal nalicu mesta, kako je z gretjem in hlajenjem rešeno?
[SIGPIC][/SIGPIC]  

visar

gretje je urejeno preko elektro grelca, za klimo pa sem pozabil vprašat, sicer pa deklica ni kaj dosti vedela.

Sem se pa dejansko osredotočil na tiste dele vozila ki so mene najbolj je*** in sem jih kasneje porihtal. Videl sem da so moje rešitve v dolečenih primerih bile zelo dobre, pri drugih pa sem preveč zakompliciral.
Pri vožnji pa sem hotel videti tiste zadeve, ki so pri mojem najbolj specifične kot je speljevanje iz mesta, speljevanje na hribu ... in tukaj so se pokazali identični rezultati.
______/\\______
______/\\______