C5 - rahlo cukanje

Začel/a bojann, Marec 25, 2007, 01:02:04 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prosurfer

Verjetno ne bo pomagal software, vsaj pri meni ni. Ravno na Avto city v MB so pametovali, da bo upgrade verjetno rešitev cukanja, pa nič od tega. Se mi zdi, da so vsi glede tega cukanja v trdi temi (ali pa se jim ne da "mu?niti glavom" oz. nimajo dovolj znanja, da bi lahko sploh s čim kaj "mu?nili", blefirati pa dolgo ne morejo).

Pri mojem C5 II 2.0 HDi 16V so kasneje pri drugem serviserju menjavali (ob drse?i sklopki pri cca. 33.000 km!!! - mimogrede, ne ?lepam prikolic, ne kurim sklopke, vozim prej nežno kot kaj drugega...) tudi poškodovani dvomasni vztrajnik, kar bi menda tudi lahko bil vzrok cukanja, pa tudi ni pomagalo.

Avto občasno ?e vedno cuka, čeprav se mi zdi, da bolj v zimskem času (pa ni pravilo). Kot sem ?e nekoč zapisal (ob vseh pripetijah in "modrovanjih" serviserjev), da bom imel (kljub svoji debeli koči in konjskim ?ivcem) počasi te citro-limonade dovolj, in zamenjal svojo garo v najlepših letih z vsemi pripadajočimi serviserji za kaj bolj šlahtnega (in morda celo bolj zanesljivega).

Xandrej

Nabavi Audi pa je problem re?en.:emot113:

Prosurfer

Zna biti.

čeprav bom verjetno potem pogrežal ta forum in vse te bogate izku?nje s problemi Citroenov...
;)

Xandrej

Naj bi bilo kot sem napisal ?e pa pri tebi ne gre pa ne vem... Po vsej vrjetnosti je avto v garanciji ?e si kupil novega v SLo pa gnjavi gnjavi in gnjavi.... Druga ni nikjer ni ročnato drugače bi vsi vozili eno znamko. Ko bodo rekli to je to tukajnič ne crkne in ni vzdrževanja pa nič nabavim tisti avto pa ?e drek gor piše na njemu... Me zanima ?e boš pisal o problemu ko boš nabavil uiber vagn... itak so vsi made in ?ehoslovakai... :funny34d:

Prosurfer

Avto je bil do nedavnega res v garanciji... Pa saj nimam časa niti volje imeti avto non-stop na servisih, da se sami u?ijo, kaj bi lahko bilo narobe. V isti sapi pa ti ponujajo podalj?anje garancije (seveda proti dopla?ilu...). ?e bi (prodajalci oz. proizvajalci) sami zaupali v svoje avtomobile, bi itak sami dali dalj?o garancijo, tako pa vse skupaj diši po nategi. Dve leti sem opozarjal na napake (no, nekaj so jih res odpravili), žal pa cukanje ni med njimi. Pa saj nisem kupil avta, da se bom ukvarjal z odpravo njegovih napak in ga imel večino časa na servisih. Da o odnosu Citroen Slovenija in njegovih in?pektorjev ter kontaktnih oseb za reklamacije niti ne govorim. Njihov končni odgovor na neke dopise glede napake je bil (ko sem se skliceval na pravice potročnikov - s tem sem se včasih slučbeno ukvarjal), da mora potročnik na svoje stro?ke dokazati napako (ki je itak te?ko dokazljiva in ni konstantna - npr. cukanje), sicer sami ocenjujejo, da napake ni. Nekaj časa sem ?e imel voljo po boju z mlini na veter, pa mi je minilo in bom raje vsem povedal oz. napisal, kakšen odnos in kvaliteto imajo pri Citroenu, in bo ekonomija naredila svoje... Saj si sami prosijo manjših prodajnih ?tevilk, s tem svojih manjših pla?, s tem ?e slab?ih odnosov s strankami (zaradi svoje slabe volje zaradi slabih pla?) itd. Mi kupci pa? nismo vezani na 1 samo znamko avtov tako kot so jadoti - prodajalci oz. proizvajalci. Kak fajn, da lahko izbiramo!

Xandrej

Tile v Kopru pa so res ja... Kaj ?e? saj izku?nje te naredijo človeka z debelej?o ko?o pa? greš drugam. Valjda.

smokyboy

Tudi jaz se v bistvu sprašujem, kaj naj onim na servisu re?em. Zadnji? sem klical pa mi je vodja servisa rekel naj pridem tja in se bo mehanik z mano malo zapeljal. Problem je ravno v tem, da ne cuka vedno, ampak ko cuka, je zelo mote?e. Pojavi se v prvi, drugi ali tretji prestavi pri 1800-2000 obratih, ?e počasi pospešujem ali pa kar držim konstanten gas. ?e pritisnem bolj na gas, potegne brez problema.
Kar je ?e bolj zanimivo, ne pojavi se pri hladnem motorju, kot bi človek prižakoval, ampak mogoče po par minutah vožnje, ko je motor ?e ogret, ali pa po krajši vožnji in postanku (npr. otroka v vrtec in od tam v službo, kjer za?ne cukat). Tako da diši res na sporadi?no napako, ki bi bila lahko posledica težav s softverom. ?e bi bilo kaj mehanskega, se verjetno ne bi pojavljalo samo občasno in v tako specifi?nih pogojih.
Nekje sem tudi prebral, da je lahko senzor pretoka zraka ali EGR ventil (?!?!).
Na servis bom torej šel, nikoli ne ve? ?e bo sw upgrade deloval. So pa razni forumi polni negodovanj, da ta testiranja z računalnikom niso pokazala nič, ljudem pa avti delajo probleme. Pa ziher noben ne bi šel na servis težit in zaravljat čas, ?e bi bilo vse ok.
BTW, avto je star komaj dva tedna in ima sedaj 800 km narejenih. Razo?aranje je torej veliko.

Prosurfer

Mimogrede, tudi EGR ventil so mi menjali (celo 2x, na 2 različnih servisih). Vsaj zatrdili so tako, zraven res nisem bil (počasi bom verjel le tistemu, kar bom videl na svoje oči...). nič ni pomagalo glede cukanja.
Morda je bilo videti dlje časa odpravljeno cukanje takoj po 1. večjem servisu na 30.000 km (menjava olja, filtra, morda ?e kaj...). Sumil sem na morebiten zama?en dovod goriva (filter goriva, dovod goriva, ?obe,...) ali pa morda na nečistoče v gorivu (voda, smeti,...). Pa se je čez čas spet pojavilo, tipi?no tako oz. bolje netipi?no, kot opisuje?, smokyboy. Brez pravila, brez jasne povezave. Poskusil sem tudi vse različne vrste diesel goriva, ki so na voljo pri nas, pa nisem opazil sprememb oz. povezave. Res pa je, da ?e nisem poskusil dodati edino kakšnega aditiva za gorivo.
Druga stvar, moda povezana s tem cukanjem, je tresenje avta oz. celotne notranjosti predvsem v hladnih dneh (pa ne izključno pri zelo nizkih temp., tudi pri rahlem plusu). Pa to ni normalno tresenje hladnega dizla (sem ?e vozil precej dizlov, tudi drugih Citroenovih, pa ta (spet samo včasih) preka?a tresljaje v kamionu (tudi teh sem nekaj vozil), razen morda kakega starega zračno hlajenega Deutza ali FAP-a. Stresanje notranjosti je videti oz. čutiti na armaturki, sedežih, celo na sopotniku, ki ga prav smešno stresa in prestresa (no, njemu to vejetno ni tako smešno...). In to ?e nekaj minut po zagonu motorja (predvsem v prostem teku, npr. pred semaforjem). Sumim na povezavo med omenjenim cukanjem in tem stresanjem. Seveda sem vse to omenil serviserjem, ki pa se niso ozirali preveč na te simptome (ki jih gotovo jaz poznam in zaznam bolje kot oni), in so kar nekaj po svoje pametovali (software, EGR ventil, dvomasni vztrajnik,...), celo do tega, da je to pri hladnem motorju čisto normalno...(???) Ravno pri Avto city v MB so imeli eno od bistrih teorij, da računalnik rabi pa? malo ve? časa, da nastavi vse parametre delovanja motorja in da je menda normalno, da stresa avto ?e par minut po zagonu, ker pa? rabi računalnik svoj čas... Pa saj ni to ABAK, sunce vam servisersko pametno!!! No, ta cvetka je bila zadnji razlog, zakaj sem menjal servis, saj sta samo 2 močnosti:
a) ali nimajo pojma o pojmu (no, vedno tega občutka res nisem imel)
b) si delajo norce iz mene oz. strank (no, tudi tega občutka nisem imel vedno)

Dejstvo pa je, da navedenih težav niso re?ili oz. so z zavla?evanjem poskrbeli, da je garancijski rok mimo. ?e je bil to namen, jim je uspelo... Podalj?anja garancije seveda nisem dokupil, ?e bo avto kaj preveč zafrkaval, ga bom raje zamenjal, ker tudi garancija verjetno v tem primeru ne bi pomagala k zanesljivosti avta (ki mi, mimogrede, precej pomeni). Sicer bi moral verjetno pred nakupom verjeti statistikam o (ne)zanesljivosti Citroenov, ne pa da sem kupil avto zaradi "optimalnega nakupa" (najve? avta in opreme za ta denar) in zaradi dosedanje pripadnosti tej znamki oz. hidravliki.

smokyboy

Najve? avta za ta denar je tudi eden od razlogov zakaj sem jaz kupil ta avto. Se pa po tem, kar pravi?, kar malo bojim zime, ker očitno sma dobila avto z istimi problemi. Jaz sem obi?ajno vozil na servis k Petovii (samo delno zadovoljen), h Krajncu samo enkrat (z 2x reklamacijo opravljenega dela) in potem nikoli ve?, pri Cityu pa ?e nisem bil. Nekateri ga hvalijo, očitno pa tudi niso vsevedi.
Pred tem sem imel C5 2.2 HDi, letnik 2001, ki mu je šla pogonska veriga z dragimi posledicami. Zakaj se je to zgodilo ne vem, ker smo avto vozili zelo previdno in nikoli divjali z njim. Smo ga pa kupili v LJ 3 leta starega, vočenega v Sloveniji (v to sem kar prepričan). Sem pa imel z njim problemov ?e pa jo?, zato so se nekateri zelo ?udili (tolko da niso rekli da sem nor), da sem vzel spet C5 (staro za novo + popusti itd.). Sem mislil to je le novi avto, pa ne morem bit rojen pod tak nesre?no zvezdo kar se avtov tiče, da me bo ?e novi zezal. očitno sem se motil in ?e bom imel s tem težave, ga bom po 3 letih prodal (izguba vrednosti gor ali dol) in bo to moj zadnji Citroen v ?ivljenju (imel sem tudi ?e BX-a, starej?ega, z veliko problemi, ki pa vsaj niso bili tako dragi). Z drugimi besedami - smer Toyota. O tem sem razmišljal ?e sedaj, pa sem se dal premamiti razliki v ceni in nekaterih karakteristikah (predvsem velikost, prtljažnik in udobje).
A misli?, da se mi spla?a vprašat na City ?e so se ?e kaj nau?ili ali novega zvedeli o tej misteriozni Citroenovi napaki? Ker nimam volje imet avto 1 mesec na servisu, da se bodo oni igrali z njim brez pojma za kaj se gre.

Xandrej

Idi tja poi??i Matja?a re?i, da sem te jaz poslal pa bomo videli kaj bodo rekli. Saj nič ne stane. ?e ne pa lahko greva skupaj drugi teden pa ?e kako re?ema v živo.

Prosurfer

Sem imel opravka z Matja?em (sploh glede reklamacij je bilo zelo "vzpodbudno" in "plodno", pa s Toma?em (servis na servis), pa mi ?e avto vedno cuka in trese...(pa ne vedno).

Morda zato, ker nisem rekel, da me je poslal Xandrej... ;)

Da ne bi nič stalo, ?e greš z avtom na servis, ne drži, tudi ?e ti naredijo vse zastonj. Stane vsaka moja izgubljena ura, stane vsak moj uničen ?ivec in sivi las. Pa? ni vse v denarju...

Ja, Toyoto sem gledal pred 2 letoma tudi sam. žal ?e takrat niso imeli pravega dizla, sicer se verjetno ne bi srečevali tukaj. Danes gledam ?e kam drugam (čeprav je statistika zanesljivosti ?e vedno na strani Toyote in podobne počevnooke dru??ine).

LuCit

S tem cukanjem je imel kolega problem na ssangyongu, pa je tudi letal po sevisih ki niso nič popravili na koncu so le ugotovili da gre za napako pri elektronskem odpiranju ?obe za vbrizg goriva na enem od cilindrov.

smokyboy

Pa kaj take stvari se ne pokažejo na računalniku? Zakaj potem sploh majo te testerje - da vidijo, ?e motor sploh laufa? Jaz sem imel tudi prej?njega C5 večkrat na testerju (nazadnje ko mi je javljal vodo v dizlu, ki je v bistvu ni bilo, ampak se je samo računalniku odpelalo), pa je blo kao vse OK. Na koncu so mi rekli, da sta dve dizi totalno zapikali (karkoli to ?e pomeni). očitno se tudi to ne vidi na računalniku.

LuCit

Tam jim je kazal 20 napak in nobena ni imela veze s cukanjem, vglavnem napaka se ni pokazala na računalniku.

smokyboy

Naj ?e jaz vrnem nekaj koristnih informacij temu forumu. Najprej hvala Xandreju, da me je napotil na pravo mesto, tj. k Avto City, kjer so se zavzeto spravili k problemu s cukanjem. Avto je tam sicer ostal dva dni, ampak v tem času so zamenjali vse brizgalne ?obe in zaenkrat (tj. po 5 dneh vožnje brez cukanja) kaže dobro (trkam na les). Seveda je to ?e relativno hitro za dokon?no oceno, ali je sedaj vse v redu, ampak izboljšanje vsekakor je.