Xsara Picasso - testi, članki, zapisi

Začel/a Gox, Februar 03, 2007, 09:40:14 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

Kot že veliko novinarjev in ostalih pametnjakovičev, so nemci naredili lestvico najgrših avto. Xsara Picasso je zasedla tretje mesto. Menda naj bi bila nočna mora voznikov v zimskih razmerah...

http://www.spiegel.de/auto/aktuell/0,1518,608186-3,00.html
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

hadei

Haha, dobra fora to z nočno moro pozimi...:emot112:
Èeprav mi je še ljubša...zakaj ima picasso tako velike rdeče luči?!

Kar se pa glede slabosti in pomankljivosti tiče, pa lahko kar nekaj stvari demantiram.
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

TOP 5 na hrvaškem

Na hrvaškem je prejšnji model Picassa v TOP 5 med število prodanih vozil prejšnje generacije. Predvidevam, da je to tako mišljeno, ker nič natančno ne piše. Lahko pa je samo nasvet, da je te avte še vedno pametno kupiti.
[SIGPIC][/SIGPIC]

ModelJT

XP je lahko tudi kombi! Res je, da bi lahko gospod s škatalmi in avtom malo lepše ravnal, ampak 17 škatel pa gre notri.

http://www.youtube.com/watch?v=EtyfXsnVWs4&feature=related
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Janko, tole pa  ne bo držalo, poglej privat maðarska, ne pa nemčija, avto je rabljen. Novejši imajo najbrž vsi krom letve na odbijačih, pri tej stari zguncani kanti pa mi celo en od zadnjih sedežev deluje druge barve
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

ModelJT

U pa res, je na Madžarskem. Je pa ta nov model, samo bolj osnovna verzija zato pa nima kroma okoli. Pa kako bo rabljen, če pa piše da je nov. Sedeš pa pomoje drugače izgleda zaradi sence.
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Kako se je »SOKO« odločil za Xsaro Picasso in njegovi vtisi od 7. 10. 2009 do 31. 12. 2011
Vir: forum "nacionalnaklasa"
Zanimivo branje in dober "review" Xsare Picasso 2.0 HDI 2004.

Posto sam odustao od lizinga zbog raznih razloga, jedino je preostalo da kupim nesto polovno jer sa budzetom kojim sam raspolagao nije mogao da se kupi nov auto dovoljno velik za moje potrebe.

U igri je bio Renault Scenic, Xsara Picasso, Ford C-max i Corolla Verso. Jos pre nego sto sam poceo da razmisljam o lizingu isao sam da gledam i nekoliko Megane i Laguna karavana, Zafira, Meriva, Focusa, Roomster-a... i tako se izbor sveo na ova 4 modela. Pre mesec dana sam imao planiran put na obuku u Ceskoj pa je ideja bila da posle obuke produzim u Nemacku i tamo nadjem nesto od toga. Gledajuci autoscout i mobile Ford i Toyota su otpali iz igre zbog previsoke cene. Ostao je Scenic i Picasso. Scenic je cca 500-1000 EUR skuplji od odgovarajuce motorizovanog i opremljenog Citroena slicne kolometraze. Valjda zato sto je noviji i atraktivniji model. Probao sam ovde i jednog i drugog i neke razlike u kvalitetu izrade nema. Picasso ima veci medjuosovinski razmak i veci gepek (thanks AirJordan) a kako sam ga jos pre 2 godine sacovao i tada je ostao neispunjena zelja, izbor je bio lak - Picasso.

I tako, spremajuci se za put saram po sajtu polovni automobili i vidim u Mrcajevcima se prodaje jedan francuz, 2004. godiste (restyling model) 2.0 HDi, Exclusive oprema. Cena 5600 EUR. Hm, skuplje cca 1000 EUR nego sto se takvi prodaju u Nemackoj. Pozovem coveka, pitam da li je spreman na dogovore o ceni? Kaze dodji, pogledaj kakav je pa cemo da vidimo. Razmisljam, tu mi je "pred nosom", 2 sata voznje. Ako malo popusti sa cenom doci cu blizu cifre koliko bi me kostao i da ga sam vozim iz Nemacke. Odem da pogledam - stvarno lepo sacuvan. Ne zvecka, ne skripuce, motor ne grokce kao potroseni dizeli. Detaljno sve pregledam, nema znakova da su tapacirunzi skidani, sve radi..... uradjen veliki servis na 121k, presao "dovoljno". Prednji branik je negde prislonjen, od 3 donja plasticna nosaca 2 su slomljena. Na limu iznutra i zazorima krila i haube nema tragova rada i havarije. Ako je radjeno nesto, uradjeno je savrseno (potvrdjeno posle pregledom kod limara). Nema kljuca sa daljinskom komandom - kaze bio je na lizingu i korisnik nije vratio kljuc. Nekad se desava da mu postom posalju kljuc posto stalno kupuje od iste kuce (link naknadno). Ima kompletna uputstva, serv. knjizicu, kolica u gepeku i kutiju sa dizalicom u r. tocku (ovo zbog tudjih iskustava - na placevima se cesto nude bez iceg pa cak i bez zadnje daske)
Sve u svemu, svidja mi se stanje auta, svidja mi se oprema ali cena....
Cena: da ne duzim pricu, nadjemo se na 5000 posto nema kljuc i branik mora na lepljenje nosaca, uz njegovu obavezu da mi obezbedi kupoporodajni ugovor i da plati "popravku" kilometar sata.

Da sam ga vozio iz Nemacke, kostao bi me toliko, uz rizik da izgubim 3 dana trazeci i da, ako nesto ne bude u redu, nemam kome da se na....bem mile ..... Kod ovog lika sam bio kuci pa ako dodje do toga uvek mogu da mu porazbijam soferke na autima u dvoristu.

Dakle, auto je kupljen, morao sam da idem na Batrovce da napravim granicnu prijavu na moje ime - kostalo me oko 2000 din. usluga speditera. Prilozio sam fakturu od 3900 EUR i posto je auto presao "dovoljno kilometara", carina je prihvatila tu vrednost. Na tu osnovicu carina i PDV se oko 1350 EUR (morao sam da promenim 1400 EUR zbog razlike u kursu). Usluga speditera me kostala nesto skuplje (200EUR, inace je 150) ali zauzvrat je garantovao da nece biti problema sa fakturom (kao sto ih i nije bilo).
Na kraju balade, auto je kostao 6.900 EUR registrovan. Zadovoljan.

[FONT="]Rezime:
Xsara Picasso 2.0 HDI Exclusive
-proizveden 15. 9.2004, prva registracija 24.11.2004
-metalik siva boja
-alu-felne 15"
-svetla za maglu
-centralna brava sa daljinskom komandom
-el. podizaci na svim vratima
-automatska klima
-tempomat
-komande muzike i borda na volanu (tacnije iza njega)
-kozni volan i rucica menjaca
-servo
-ABS, ESP, ASR
-volan i sediste podesivi po visini
-pozadi 3 nezavisna sedista pune velicine, na sinama i podesivog naslona
-6 vazdusnih jastuka (valjda, nisam ih brojao)
......

[/FONT]
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Prvi utisci:
auto je dosta veci nego sto izgleda. Iza sedista vozaca povucenim unazad ima dovoljno mesta za osobu moje visine (188cm) i jos oko 5 cm ispred kolena. Prednja konzola je jako duboka i vetrobran je neuobicajeno daleko. Zbog visine krova unutrasnji ambijent deluje bas prostrano. Uopste nemam osecaj da sedim u autu vec u nekoj pokretnoj sobi. Moj stariji klinac od skoro 6 godina bez problema uspravno stoji unutra. Sedista su tipicno francuski meka i siroka. Vrlo udobna ali bez nekog bocnog oslonca. Vidi se da nije planiran za obaranje rekorda Ali zato su nasloni za ruke savrseno postavljeni pa je pravi merak fino se zavaliti i uz laganu muziku kruzirati okolo. Gepek je stvarno ogroman. I sa svim sedistima a kad se izvadi jedno ili sva
Preglednost unapred ometa debeli A stub podeljen na 2 dela. Vrlo cesto primetim da se pomeram napred nazad i "zavirujem" iza stuba. Mozda cu vremenom steci osecaj gde i kako gledati ali zasad mi smeta. Unazad, zahvaljujuci izdasnim i preglednim retrovizorima i velikim staklenim povrsinama se sve vrlo lepo vidi tokom voznje. Jedini problem mi, zasad, pravi neuobicajeno zakosenje zadnje sofersajbne pa nikako da "osetim" koliko jos mesta ima iza. Ali popravljam se.
Organizacija i ergonomija unutrasnjeg prostora je jako dobra. Komandama se lako pristupa i logicno rukuje. Postoji gomila pregrada po vratima, ispod sedista, u duplom podu za sve one sitnice koje cetvoroclana porodica navuce u kola. Prednja kutija (kako novinari vole da kazu "pregrada za rukavice", mozda Jetijeve rukavice) je hladjena - pametno.
Centralno postavljena kontrolna tabla mi je u pocetku delovala cudno. Stalno sam je trazio iza volana. ALi posle par dana vise nema problema, Cak mi se i svidja mesto jer je visoko podugnuta i vidim je krajem oka i da ne skrecem pogled sa puta a ispred vozaca i suvozaca opet ostaje prostor veci od stola u nekim kaficima. Ne svidja mi se pozicija prekidaca za zatvaranje zadnjih stakala i mislim da se nikad necu navici. Deluje mi kao da nisu ni planirali da stavljaju podizace pozadi pa kad su morali strpali su ih levo od volana, pored potenciometra za podesavanja farova. Ili sam ocekivao nemacku organizovanost u autu koji nosi ime slikara koji je bio sve, samo ne organizovan
Rucica menjaca je kratka i visoko postavljena, na domak naslonjene ruke. Lako i meko ide ali mi je malo neodredjena pri prelazu izmedju prva 2 reda (1-2 i 3-4). Desava mi se da pokusam da krenem 3.-čom.

Da, uvezen je iz Francuske. Ostao sam duzan link kuce gde je kupljen: http://www.estencheres.fr/

U pitanju je aukcijska kuca koja prodaje vozila i gradj. masine pretezno vracene sa lizinga. Dobra stvar je sto lizing kuce zahtevaju redovno odrzavanje i ogranicavaju kilometrazu (tj. enormno naplacuju prekoracenje) a losa stvar je sto vecina firmi koristi lizing (mada na zapadu i fizicka lica u istoj meri).

Veliki servis je radjen nedavno ali cu ga svakako uraditi ako majstor bude imao imalo sumnje u stanje kaisa i remenica. Samo sada ne mogu, na rezervi sam. Jos nisam prodao stari auto i ovog cu odvesti prvo na pregled. Ako bude potrebno menjati nesto, prvo cu se na.bati majke prodavcu a za to vreme vozicu stari dok ga ne prodam ili se ne oporavim finansijski. Ne ostaje mi se skroz bez para sa bebom od 3 meseca.

Cini mi se da mi u narednih 10-20k sleduje i set kvacila. Sad je jos uvek sve dobro, ne kliza, ne cuje se lezaj ali mi se cini da mi kvacilo ne ide bas skroz glatko. Ne zapinje, da se razumemo, ne trese kad krece, jednostavno ne ide skroz glatko i meko "kao kroz slag" nego kad ga pritiskam i pustam imam osecaj pod stopalom kao da na par mesta predje preko sitnog peska, ne znam kako bi objasnio drugacije, tesko se i primeti ako se bas ne skoncentrises na to. A tvrda pedala je obicno znak za zamenu seta. CIni mi se da je moja krenula tim putem, a mozda i umisljam.

Nasao sam jos jednu stvar koja mi smeta - zavrsetak auspuha. Zbog oblika zadnjeg dela cev auspuha je najistureniji deo a zna prilicno da se ugreje. Otvorite zadnja vrata, nagnete se da dohvatite nesto iz gepeka i eto neprijatne opekotine. Sledeci put ce da radi brusilica istog trenutka
.
  [FONT="]Evo posle vise od 6 meseci da obnovim pricu.

Slike? Slike sam zaturio na nekom flesu. Izgubio sam kabl od fotoaparata a citac kartica nemam. Nosio sam karticu na posao i prebacio slike preko laptopa na fles. E jos samo da ga iskopam.

Dakle - utisci, troskovi, problemi:

Auto je posle kupovine isao na pregled ali posto majstor nije hteo da kaze nista o stanju kaisa (razumem ga, nece odgovornost) odlucio sam ga ipak zamenim. Znajuci sta se sve i kako uvozi u ovu zemlju, narucio sam delove iz Nemacke. Gatesov set sa kaisem, vodenom pumpom i spanerom kaisa kompletan kostao 140 EUR. Nisam hteo da cimam ljude da se mlate sa odbijanjem poreza inace je to moglo da bude oko 115-20 EUR. U principu, sve to da sam kupovao ovde kosta isto s tim sto sam ovako siguran sta sam kupio.

Klinasti kais i njegove spanere po savetu majstora nisam kupovao, dok ne rasklopi sve i vidimo kakvi su. To moze i ovde brzo i lako da se kupi.

Kad je sve povadio i rasklopio majstor je zakljucio da veliki servis jeste radjen ne tako davno i da je stavljen originalni Gates-ov kais koji je mogao i da ostane, ali da su vodena pumpa i spaner neki no-name. Ipak je dobro sto sam to zamenio.

Klinasti kais i njegovi spaneri su bili u redu pa njih nismo menjali.
Rezime:
- zupcasti kais - ceo set: 140 EUR
- filteri i ulje : oko 40EUR
- ruke: 50 EUR

Sve ukupno 230 EUR.

[/FONT]
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Zimu sam pregazio na gumama koje su dosle sa njim - letnje Michelinke, ni dobre ni lose - taman za zamenu. Jbg, znam da sam trebao da kupim zimske ali u prvo vreme nedostatak para, pa posle nedostatak vremena da se bavim time pa na kraju i nedostatak zeljenih guma ucinise da skoro docekam prolece. E pa kad je vec tako, krajem zime sam kupio nove letnje a zimski set cemo za sledecu zimu.
Kupio sam Fulda Progresso 185/65/15H za oko 6.000 din sa montazom. Mogao sam da uzmem za oko 800 din jeftinije sa T indeksom ali necu da razmisljam. Platio sam ih preko racuna firme i odbio PDV tako da me cela akcija izasla oko 21.000 din.
Gume su odlicne za te pare. Ne cuju se do nekih 130-140 a tad vec strujanje vazduha postaje ozbiljno tako da ih preko toga i ne cujem. Na mokrom drze savrseno za ritam kojim je ovaj autobus udobno voziti. Na autoputu sam terao do 170 po kisi i nisam osetio bilo kakvu nesigurnost. Preko toga je previse i za ovaj HDI a za moje klince u kolima .
Posle nekih mesec dana voznje na prednjoj desnoj gumi se pojavila plitka linija, kao pukotina u visini gde pocinju kramponi - ramena i to po obimu u duzini od nekih 25cm. Uopste nije strasno, tesko se i videlo ali necu da vozim puknutu gumu kad sam platio novu. Reklamirao sam to, dosao covek iz Goodyear-a, uslikao, zapisao.... i posle nekih 2 meseca sam dobio novu gumu. Mozda jeste malo vise trajalo ali ni ja nisam bio dosadan.

Pred leto sam primetio da mi se ne ukljucuje klima. Konektor od zastitnog preosostata se razlabavio i prijavio gresku BSI-u (glavni racunar) koji je disablovao kompresor. Majstor to prsnuo kontakt sprejom, ucvrstio plasticnom vezicom i resetovao gresku. Sad radi bez problema. Cena: jedno toceno Lasko posle fudbala (da, sa mojim majstorom igram fudbal)

Evo od pre neki dan nesto klakce, lupka u prednjem desnom tocku. Juce sam bio na dizalici - vertikalni stabilizator balans stangle. Sad sam kupio 2 komada, zamenicu i levi posto ne verujem da je on mnogo zdraviji od desnog. Cena: 1.900 dinara za oba i videcemo koliko ce biti zamena.

Od kad sam ga kupio napravio sam oko 15.000 km. Jedan put do / po Italiji uglavnom auto-putevima prosecnim brzinama 140-150 km/h koji je odneo oko 3.000 km u periodu od 7 dana, jedan put do Doboja, uglavnom regionalnim putevima - oko 600 km, jednom do Jagodine, Kragujevca, Arandjelovca i jednom do Novog Sada i ostalo je svrckanje po gradu i blizoj okolini.
Prosecna potrosnja 7.6 lit/ 100km do 7.8 zimi kada po 10 minuta grejem kabinu zbog bebca. Po gradu trosi oko 8.5-9 zavisno od guzve. Na autoputu pri brzini od 130kmh trosi oko 7.5, pri brzini 140-150 to se popne na oko 8.5 ali zato na 160 i preko to glatko ode preko 11.5-12 l/100km. Pretpostavljam da je to zbog velikog ceonog profila i visokih bokova zbog kojih se i najmanji povetarac oseca na gasu.
Logicno, najmanje trosi na regionalnim putevima gde nema smisla voziti preko 120. U tom rezimu potrosnja se krece 5.5 do 6.5 litara.

Utisci o voznji i udobnosti su da vise nemam nameru da se vracam u niskosedeci auto. Jeste, sa ovim ce mi do Podgorice trebati 20ak minuta vise ali kad stignem, necu tih 20 min. provesti u istezanju ledja i kolena.
[FONT="]Ove pregradice i policice po autu su bas korisna stvar i nikad ih nema dovoljno.
Gepek je i prevelik za sve sto pakujemo u njega, a ima toga. Pre nekihmesec dana isli smo na mali izlet pored nekgo jezerca. Izvadio sam srednje zadnje sediste i pozadi ubacio:

- moj bicikl - ram 19", samo prednji tocak skinuo
- mali bicikl - tockovi 20"
- bastenski sto
- 3 bastenske stolice
- kolica za bebca
- rostilj
- svu ostalu sitnu opremu, tanjire, pice, case......

pri tom su svi imali pun komfor svog sedista posto to srednje koje sam izvadio klincima i ne treba, osim da skecu po njemu.
[/SIZE][/FONT]
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

@VIP: potrosnja ulja je nepostojeca. Kad sam radio veliki servis sipao sam Q8 mineralno 15-40 jer to ulje majstor diluje pa nam je bilo pri ruci. Posle 8.500km sam kupio Total Quartz 7000 Diesel, to je valjda polusintetika. Njega cu da promenim posle 10k.
Prvi put je sipano do nekih 2/3 od max, pri zameni je to bilo negde oko pola, mozda koji mm ispod. Racunam da je toliko isparilo. Videcemo kako ce stajati ovaj Total, zasad je tamo gde je bilo.

E, da! Zaboravih da napisem u prethodnom postu:

zimus sam menjao akumulator. Zaboravio sam da napisem jer se nisam mnogo potresao. Naime, jos letos sam cuo da anlaser ne vrti bas veselo i proverio sam akumulator. Fabricki, iz prve ugradnje! Samo sam cekao kad ce da odapne i naravno, izabrao je bas najhladnije jutro.

Kupio sam Blackhorse 72Ah. Prvi sledeci bolji je bio 50% skuplji. Za ove pare mi je dovoljno da radi i 2 godine. Sve preko toga mi je bonus.
Cena: 5200 din.

[FONT="]I eto prodje godina ko da je nije ni bilo. Ko u Yellowstonu, jbt.

Danas idem da produzim registraciju
[FONT="](u poverenju, istekla je u subotu)[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT="]

Predjeno kilometara: 20.500
Kako, gde, nemam pojma. Danas sam nasao kopiju JCI-a i zabezeknuo se. Bas dosta.

U vezi izbacivanja dima pomenutog u prethodnih par postova. Da pojasnim: auto je pri razvlacenju do visokih obrtaja, negde pri kraju gasa (nemam obrtomer pa ne znam koliko je to tacno) izbacivao oblake dima. Nebitno da li je to u mestu ili u voznji.

Kao sto vec rekoh, parametri koje pokazuje Lexia su bili u okviru dozvoljenih. Neka dizna malo iznad, neka ispod ali sve su bile u toleranciji. Protok vazduha, goriva i sta se sve tamo vidi, isto tako. Posto sam retko bio u situaciji da stvarno koristim toliko gasa nisam se previse ni obazirao.
Ali, kad smo trebalo da krenemo na more (Grcka) nije mi dao djavo mira. Ipak treba da istera 700 kilometara u cugu dosta velikim prosekom. Injektori su nam se cinili najlogicnijim objasnjenjem a i lako su dostupni.
Kontrola, ciscenje i podesavanje (ima li tu sta da se podesava uopste?) sva 4 u "Servis za dizne" iz Zemuna kosta 40 EUR. Odnesem tamo i ispostavi da je potreban remont 2 injektora. Propustaju gorivo kad ne treba. Druga 2 su skroz u redu.
Celokupan racun:
- 150 EUR remont 2 injektora i ciscenje i podesavanje druga 2. Dobio sam i listice sa izmerenim vrednostima na nekom Boch mernom stolu.
- 280 din bakarne podloske injektora (70 din komad)
- 2000 dinara demontaza i montaza injektora.

Rezultat: nas 4oro u kolima i pun gepek i dobar deo kabine (a to nije malo stvari u Picasso-u), deo pored iskljucenja za Krusevac brzinom 170 kmh, uz takozvanu Mecku. To je ona duuuugacka uzbrdica na auto-putu. Do polovine uzbrdice brzina je spala na 150 i tako je izasao do vrha. Nigde dima iza mene.

Nekadasnja potrosnja pri konstantoj brzini od 140 kmh je sada skoro ceo litar manja: 7.7 lit po bordu.

Rezultat 2: za poslednje 4 nedelje predjeno 1200 kilometara. 90% vremena bez klime, 80% predgradje 20% grad. Dakle nije se bas stajalo u kolonama ali je stalno vozeno sa ubrzavanjem i kocenjem, 2-3-4-retko 5 stepen.

Prosecna potrosnja je sa nekadasnjih 7.5 (pre remonta injektora) spala na sadasnjih 6.8. Ogroman napredak ako mene pitate. Nisam pravio racunicu ali mislim da cu do Nove godine povratiti pare za popravku samo kroz razliku u potrosnji.

Auto i dan danas ide jednako kao i pre godinu dana. Prestize, lezi, prima gas. Cak sam se navikao na ponasanje pa jednu test krivinu izmedju Zeleznika i Sremcice, gde probam svaki auto, prolazim sa 5 kmh manjom brzinom nego sa bivsim sluzbenim Swiftim. Jeste, visoko se sedi i dosta se oseca naginjanje ali nema nikakakve nesigurnosti. Unutra nista ne skripi, ne zvecka, sedista su jednako meka, siroka i bez bocnog drzanja
Od povratka sa mora kod majstora samo idem kad ga vracam sa fudbala (kuc, kuc).

Dakle suma troskova prve godine:
- veliki servis.................. 230 EUR
- vertikalni stabilizatori..... 20 EUR
- popravka kontakta klime. 5 EUR (tura piva posle fudbala)
- nove gume................... 200 EUR
- remont injektora ........... 170 EUR
- zamena ulja i filtera (2x).. 65 EUR (tu je negde)
- registracija.................. 250 EUR (valjda sa ovim kursom izadje toliko)

Sve zajedno: 940 EUR.

Kada uzmem da je u to ukljucena i registracija i redovno i vanredno odrzavanje, mislim da nije puno.
[/FONT]
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Ocekujem da ce narednih 20.000 km kostati dosta manje. (bez guma, bez velikog servisa, injektora)
Za kvacilo sam se ocigledno prevario u prethodnim porukama. Rekao sam da ocekujem simptome u narednih 10-20k kilometara. Simptoma jos uvek nema mada i dalje sumnjam da ce isto ovako izdrzati i narednih 20k. I ako stigne na red to ce biti 150 EUR. Na to sam vec spreman.

Eh, da, akumulator. Stalno mi izmice valjda zato sto sam ga otpisao odmah po kupovini auta. Nista, dodaj i njega u racunicu.

Gume? Pa sta cemo. Kupicemo zimske. Nego sam ja u glavi razvio neku teoriju da su uvoznici navukli lagere cekajuci ovaj novi pravilnik a da ce vecina kupaca posle Mrkine odluke odloziti nabavku za minut do 12, kako je vec tradicija. Cekam da ih uhvati panika i da krenu sa akcijama.

Inace, nemam drugi set felni. To je najbolja varijanta ali mi se ne daje 30 eura po komadu za polovne. Ako negde iskoce neke povoljne, celicne, kupicu. Ako ne, nista stavicu na ove aluminijumske.

Registracija: 24.200 ukupano. Dakle 230 EUR.

Videh u nekoj temi (mozda i nije na ovom forumu) da se pominje poskupljenje tehnickog pregleda. Ja platih jeftinije nego prosle godine - 1450 dinara. Inace, tehnicki i dalje rade po starom: malo pregled trapa, kontrola broja sasije, pregled signalizacije, valjci i teraj. Sad se setih da broj motora nisu ni gledali. Da li je to po novom pravilniku ukinut broj motora ili ih je samo mrzelo da gledaju? Novu prvu pomoc mi nisu trazili da vide niti bilo sta od obavezne opreme. Sondu u auspuh ne stavljaju. Pitao sam ih da ga svejedno premere jer me zanima sta ce da pokaze posle remonta injektora. Kazu da i ne znaju koliko je ispravna tj. koliko je tacno to sto pokaze Ili ih je opet mrzelo?

Samo da prijavim da smo jos zivi, zdravi i pravi
Vidim VIP u njegovoj temi svako malo ponesto napise pa mi prosto neprijatno.

Autobus ide i dalje, slusa i ne buni se. Trazi povremeno novo ulje, po neki filter....

Jos nije dobio zimsku obucu. Posto ga je zena malo grebnula kupili smo joj jednog Yuga da na njemu trenira.
Tako Picasso ostade u sandalama i ovu zimu .

Jutros prvi problem za ovih 1.5 godinu koji me je zabrinuo. Otkljucam auto kad tabla izgleda ovako:

https://picasaweb.google.com/zexbeg/...58255986338162

Dok je ovo slikano motor je radio. Ugasim - upalim, ma ista stvar. Probam gas - normalno, migavce, svetla, brisace, maglenke.... sve ok. Radio svira normalno samo svakih 10 sekundi ispusta neki cudan beep i ne rade komande ispod volana. Tempomat radi.

Posto sam vec kasnio na posao, krenem ovako. Nije mi daleko posao i znam da retko kad auto postigne radnu temperaturu pa se nisam plasio da cu ga pregrejati. Dovezem se bez problema, cak se usput oglasio "beep" kad auto predje na rezervu goriva. Prvi i nadam se jedini put da sam mu se obradovao
Znaci da u pozadini sve radi samo tabla to ne prikazuje.

Kad sam stigao, parkirao ga i ostavio 15-20 minuta. U medjuvremenu se resetovao BSI i sada je sve normalno - jeeee!!!!

Popodne zovem majstora da mu opisem ovo mada sumnjam da ce ista pametno moci da uradi tj. da ce uopste prihvatiti da ganja gremline.

Ostao sam duzan informaciju oko zadnjeg trapa.
Zadnji tockovi treba da budu malo "u minusu" - narodski: raskreceni malo. Majstor nije znao da mi kaze koliko je to tacno jer njega to i ne zanima i nema cime da izmeri. Da li je potrebna zamena lezajeva ili ne on vidi kada digne auto i pregleda trap, ramena, torzione poluge...

Sto se tice mog auta, zamenjeno je:

- lezaj remenice na kompresoru klime - 1650 din
- klinasti kais, zamenjen na moje insistiranje inace majstor kaze da nema potrebe - cena za kais i ruke za ceo posao - 20 EUR tako da ne znam koliko tacno je cena kaisa.

Nosaci motora sada nisu menjani - on kaze da su svi u redu ali ja i dalje nisam zadovoljan. I dalje osecam "udar" u sedistu kada oduzmem i dodam gas. Verovatno cu krenuti redom da menjam jedan po jedan pa dokle stignemo.

[FONT="]Evo prodje i druga registracija.

Sve je kostalo ~28,000 din ukljucujuci tu i tehnicki i ovlastenje u opstini. Ocekivao sam bar 29 ako ne i celih 30k ali sam uz pecat agencije dobio tehnicki za 800 dinara a ni njihovu uslugu nisam platio. Pretpostavljam da imaju neki bonus od osiguravajucih kuca.

Sve je bilo gotovo iznanadjujuce lagodno i brzo. Overio ovlastenje u opstini, odneo papire i pare u agenciju oko 8:30 da bi me oko 10:30 zvali da podignem tablice.

[/FONT]
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Kao sto sam i predvidjao, sa Pikasom je ova godina prosla daleko jeftinije. Nije bilo nekih znacajnih vanrednih troskova, samo ulje, filteri, gorivo. Zamena klinastog kaisa i lezaj remenice kompresora klime je jedini kvar. Nice!!

Dakle, suma druge godine: 21.000 kilometara (drzim prosek
)
- ulje, filteri........................ ~120 EUR
- lezaj remenice................... ~ 15 EUR
- klinasti kais i zamena.......... - 20 EUR
- registracija, nove tablice..... ~285 EUR

Ukupno druga godina: 440 EUR

Ukupno, od kada je kupljen, svi troskovi osim goriva, predjeno 42.000 km:

redovno odrzavanje, nove gume, registracije:
1.430 EUR

Uzeo sam predracun za zimske gume, GoodYear UltraGrip8, sve 4 u dimenziji 185/65R15:
26.300 din
mene ce kostati: 22.300 posto kupujem preko racuna firme pa PDV odbijamo.
  Juce smo se konacno obuli za zimu.
Jeste da sam predracun uzeo jos krajem oktobra ali stalno neko odlaganje, pa nesto vaznije, pa zaboravimo.....

Uglavnom, od juce se vozim na UltraGrip 8-ma. Jutros, na mokrom sam ih malo nagazo i lepo se drze. Meke su, malo "zvacu" na volanu ali dobro rade ono sto je bitno - drze se za put i prag gubljenja prijanjanja im je jako visoko da sam se vec uplasio da cu izvrnuti ovaj autobus.
[SIGPIC][/SIGPIC]

miro

čer
iz xare picasso 2.0HDI so mi odtujil avto radijo sedaj pa bi dal nazaj original avtoradijo
ali ima mogoče kdo shemo za konektorje za vezavo
Hvala
Miro

zlomjo