Spaček Tomos AZL 1967... v delu

Začel/a janez, Junij 07, 2009, 08:41:04 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Zdravo ljubitelji pleha :BigThumbs:

Kaj me čaka v kratkem. AZL 1967 TOMOS. Šasijo sem že pozimi uštimal, zdaj pa z lastnikom nabirava pločevino. Prvi paket pričakujem v torek, drugega naslednji torek in potem še tretji paket. Nekaj stvari še morm jaz naredit in nato sledi klasična švasarija zelo redkega in močnega spačka. Danes sem si šel ogledat kabino po peskanju in je takšna kot smo predvidli. Torej več, ko pridejo  naročeni kosi.

LP Keža

andraž

A to daš speskat? Nekateri ne priporočajo peskanja, ker nastanejo luknjice in je baje treba preveč kita in špric kita. Naj bi bilo bolje pobrati vso barvo dol z kotno brusilko. Je to res?

janez

Tega si je sam dal speskat na svojo željo. Fajn je že delat, če je speskano. Sta pa možna dva problema. Prvi je ,če je speskan pregrobo in s prevelikim pritiskom - potolčena pločevina. Drugi pa , da nastanejo kot za šivanko drobne luknje vsepovsod tam kjer je bila pregloboko rja. Potem je pa kot sito.
No ta spaček je lepo na fino speskan, kar je dobro. So pa nastale te majhne luknje , pa se bo tudi dalo uštimat.
Drugače pa kar se mene tiče , peskanje samo tam kjer ne prideš zraven z orodjem za čiščenje.

lp

andraž

Saj nekako tako sem razmišljal - notranjih delov vrat, pragov... in podobnih nadostopnih delov se ne da doseči z nobenim orodjem in tej je treba obdelati, ker drugače nisi naredil nič. Je pa menda kar nekaj vrst peskanja, od tistega s peskom, pa do tistega z plastiko in ledom. Sem bil pri Španu na Brezovici, kjer zdaj dela Bata, to je firma, ki je v Tuzli restavrirala DS-ke, mi je možakar pokazal nov postopek, kako se očisti avto. Avto razdrejo, potem gre v peč, da barva zacveti, to potem z visokim pritiskom in krtačami odstranijo, potem pa ga potopijo v neko kislino, kjer gre vse kar je odvečnega stran iz šasije ali karoserije. To delajo nekje v Italiji. Zanimiva zadeva, nisem pa vprašal za ceno, ki verjetno ni nizka.

Lovro

Spačka se da peskati, vendar le šasijo in spodnji del karoserije z zadnjo steno ter zadaj še do višine zadnjega okna. Tudi kar se tiče požarne stene ni sile, težava pa se po mojem utegne pojaviti pri peskanju trikotnih stranic pred odprtino za sprednja vrata - tam verjetno lahko pride do deformacije pločevine in posledično več dela pri ličanju.

Z lahkoto se peska sprednje blatnike, kot tudi zadnje (sicer je za zadnje potrebno reči mojstru naj pazi z jakostjo curka).

Vrata (in verjetno havb) pa bog ne daj, mogoče le kvečjemu spodnji rob.

Take so moje izkušnje. Nikjer ni bilo krize pri ličanju, razen pri omenjenih trikotnikih na karoseriji, kjer je ličar posledično imel več dela in je bil edini del na mojem bivšem spačku, kjer je bilo uporabljeno kar nekaj kita.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

janez

No očitno je temu uspelo speskat brez deformacij. Kar se pa tiče prednjega boka, Lovro. V vsakem primeru , ko zamenjaš prag je spodnji rob boka gnil. Ga moraš odrezat in popravit. In evo ti deformacije. Èe se hočeš temu izognet ,zamenjaš celi bok.

Na roke očistit ,Andraž je najceneje. Za spačka pride še v poštev rahlo peskanje, vse ostale finte so absolutno predrage . Za drage avte , dragi postopki. Spaček je poceni proti ostalim in hvala b..u enostaven in je večina teh dragih postopkov stran metanje denarja.

lp

andraž

Ja, saj sem mislil za katere druge avte, recimo DS. Spaček je preprost in dostopen, pa tudi deli niso dragi, tako da je verjetno lažje odrezat in privarit nove del, kot pa peskat in potem štet luknje in luknjice, ter jih počasi varit.

Lovro

Možno je bilo tudi to. Sicer pri mojem ni bilo treba menjati pragov, ker jih je že prejšnja lastnica. Èisto možno je, da potem deformacija sploh ni nastala zaradi peskanja, temveč ob takratnem varjenju, ko ga je rihtala prejšnja lastnica.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

janez

AZL 1967...začel se je...

janez

...

janez

....

pubi2cv

Oooo, lepo:BigThumbs:
Lepo je videt speskano...kje se je to delalo ?

garac

@janez, je kaj napredka na tem stroju, ali se zdaj bolj s hišo na kolesih ukvarjaš?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

janez

Hja sem imel občutek, da ni več nekega pretiranega zanimanja za a serijo tule. Karoserija je ravno včeraj odšla od mene, moram pa še blatnike poštimat. Bom dal gor opis in slike v kratkem.

garac

@janez, to pa ne! Zanimanje je, vsekakor nas je kar precej zaljubljenih v stare citroene, nismo vsi na V6 ali na HDi. Serija A je zakon!
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/