Polariteta zvočnika

Začel/a Picdriver, Marec 18, 2007, 07:20:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Picdriver

Pri montaži zvo?nikov sem prišel do PRESENETLJIVEGA ODKRITJA - POLARITETA ZADNJEGA LEVEGA ZVO?NIKA V Picassoju 2.0 HDI Exclusive dec. 2003 je OBRNJENA!

Kaj me je pripeljalo do tega? DaNašnjo no? sem previsel na netu ob branju forumov na //www.citroenpicasso.org.uk kjer so dosti debatirali o tej temi, da je polariteta zadnjega levega zvo?nika na nekaterih modelih obrnjena. Med drugim tudi v tej temi: http://www.citroenpicasso.org.uk/pic...33&hl=polarity

Enostavno sem vzel Ohm meter, eno dalj?o ?ico, na konec katere sem prispajkal en majhen pinek, odklopil konektor zvo?nikov na radiu in prišel meriti. Izmeril sem sledeče:

SL: (+) oz. (1) rdeča, (-) oz. (2) zelena
SD: (+) oz. (1) rjava, (-) oz. (2) bela
ZL: (-) oz. (1) zelena, (+) oz. (2) rumena
ZD: (+) oz. (1) zelena, (-) oz. (2) rumena

Zadnja zvo?nika sta oba priključena enako. Zelena ?ica na sponko (1), rumena pa na sponko (2) zvo?nikovega konektorja. Ob tem pa sem izmeril, da je pri desnem zvo?niku sponka (1) oziroma zelena ?ica res (+), pri levem pa je (+) na rumeni, ki pa je priključena na sponko (2). Torej je polariteta zadnjega levega v mojem avtu res zamenjana! Kako je to močno? V svoje meritve sem 100%, saj sem šel od sponke do sponke.

?e se komu da, naj malo preveri!

hadei

Tudi pri meni je bila zamenjana. Ko sem menjaval nove zvočnike sem tudi to menjal in razlika je bila ob?utna. Prav tako sem nato sodelavcu omenil napako, ker se je pritočeval nad slabim zvokom.
Menjal sem ?ice kot pri sebi tako kot si opisal in sodelavec je bil zadovoljen s izboljšanim zvokom.
[SIGPIC][/SIGPIC]

boga

A to je pri vseh X picassih napaka? Torej,mmoram ob menjavi zvo?nikov biti pozoren na to. Potem je potrebno menjati sponke, saj so različne ?irine ali pa? ne?
Tistega lepega dne bo C4 picasso parkiran pred našo teraso.

boga

A to je pri vseh X picassih napaka? Torej,mmoram ob menjavi zvo?nikov biti pozoren na to. Potem je potrebno menjati sponke, saj so različne ?irine ali pa? ne?

hadei

Tisti ?rni konektor moraš rastavit. Vse so iste, samo menja? jih med sabo in to je to. Ni te?ko.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Picdriver

Na zadnjih levih vratih z izvija?em odstranič mre?ico zvo?nika. S torx-i odvije? zvo?nik, iz zvo?nika izvleče? originalni konektor (?rn z modro ploščico) tako, da z izvija?em sprosti? varovalko konektorja. Nato previdno na obeh straneh konektorja dvigne? in sname? modro ploščico. Izvleče? kabelska ?evelj?ka, tako da zopet malo privzdigne? ?rni plastični jezi?ek. Kabelska ?evelj?ka nato vstavi? nazaj v konektor v zamenjanem vrstnem redu. Vstavi? modro ploščico in konektor vključi? nazaj v zvo?nik. Privije? zvo?nik, vstavi? mre?ico in POSlučA?.

Prilagam slike originalnega konektorja, ki sem ga jaz sicer od??ipnil, ker na nove zvočnike tako ali tako ni "pasal".

Xandrej

Na servisu se dobijo (babe) za te konektorje samo skupaj vtakne? pa je. pol greta 2 kabla ven s ?uheci. Polariteto pa le pravo najt. drugače pa ja tudi z uho se to sliši takoj ko en seka mimo... Ali pa z navadno aa baterijo si enkrat čas vzameš in zrihta?. Vzame? ven radio pa kable iz zvo?nikov na konektorju AA baterija pa si zmagal. ?e je prav + pa - bo zvo?nik bo stikanju šel ven drugače ga bo vakum vlekel noter...

boga

Picdriver, ali lahko zaupa? model zvo?nikov, ki si jih vgradil? In približno ceno

Xandrej

Zelo zelo Priporočam zvočnike Rainbow SLX 265 ker imajo ogromen razpon in znajo igrat na radio brez oja?evalca ter z oja?evalcem tudi...

hadei

Citat od: boga;2918Picdriver, ali lahko zaupa? model zvo?nikov, ki si jih vgradil? In približno ceno

Sicer ti bo ?e PICDRIVER zaupal znamko in tip svojih zvo?nikov ampak, da imaš malo predstavo in primerjavo jaz sem od spredaj vgradil PIONEER T-SH1704. Stanejo pa od 85-95 ?. Odvisno od trgovine.
odlično igrajo, vendar sem zamenjal tudi avtoradio....zvočiki pa so takšni:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Picdriver

Infinity 6512i reference serije (nabavil v Big Bangu) 2 para (4 kom) po 2x 60W RMS in 180W peak. Cena (enkrat lanskega leta): 13.990 SIT/par. Za Infinity je delno "kriv" Andrej, delno pa komentar trgovca: "?e so Sony/Pioneer miss Dupleka, potem je Infinity miss World." Pri zadnjih vratih moraš malo paziti kako so obrnjeni konektroji, ker so magneti tako veliki, da grejo komaj v luknjo.

Rezultat je zadovoljiv, edino radiu manjka malo moči. Na slikah imaš primerjavo staro - novo:

hadei

In to bi naj bili zvo?niki...ccc. Hec.

Dobra zadeva. Kaj pa visokotonci so bili zraven?! Ali samo midwoferji?!
[SIGPIC][/SIGPIC]

Picdriver

Ja, to je bilo serijsko vgrajeno. Visokotonci so bili in ostali v armturki, ker so od vsega ?e najbolj podobni zvo?nikom. :emot80:

hadei

Aha, se pravi, da so zraven, samo jih ti nisi menjal?
Jaz jih tudi nisem, ker se mi ni dalo po armaturki ?arat. Sem kar zadovoljen z originalnimi visokotonci, čeprav je sedaj na bowling srečanju poslušal vso zadevo eden audiofil, ki se ukvarja s tem in je rekel, da je (baje) velika razlika med originalnimi in mojimi (sem mu povedal kateri so) tako, da bom mogoče menjal tudi te. Poleg tega bom verjetno dodal ?e kakšen woofer v prtljažnik in oja?evalec. Bom videl ?e.
[SIGPIC][/SIGPIC]