Tresenje volana

Začel/a tomaž, Marec 06, 2009, 11:18:45 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tomaž

V oktobru 2007 sem kupil novo vozilo Citroen C4 Picasso. Z vozilom sem zelo zadovoljen, vendar sem takoj opazil, da pri hitrostih nad 125 km na uro, volan trese. Tresenje ni enakomerno (vedno enako), včasih je bolj izrazito včasih manj. Uradni servis je naredil že kar nekaj posegov na vozili (po izjavah servisa po navodilu Citroen Slovenija), vendar napaka ni bila odpravljena. Ker je vozilo v garanciji, sem zaradi neodpravljene napake zahteval menjavo vozila za vozil, ki te napake nima. Citroen Slovenije je poslal naslednji odgovor (po elektronski pošti):

Poslal:  <.@citroen.com> dne 03.03.2009 15:32

»Spoštovani,

v imenu generalnega direktorja Citroena Slovenije, ki me pooblašča, da Vam
posredujem odgovor, Vam sporočam njegovo stališče.

Kakor smo Vam že v dopisu z dne 29.12.2008 opisali, na Vašem vozilu C4
Picasso (št. Sasije: XXXX) ni ugotovljena napaka. Ponovno navajate
tresenje volana, kot pojav, ki ga mora potrditi pooblaščeni servis. Za ta
pojav pa je možnih več vzrokov, med katerimi je tudi način uporabe vozila.
Zato Vaš zahtevek po zamenjavi vozila nima osnove.

Vljudno pozdravljeni,

V odsotnosti: Svetovalka za stike s strankami
Citroen Slovenija d.o.o.«

Konec citata (imena in številko šasije sem odstranil).

Ima kdo idejo:
- kakšni so lahko vzroki, ki povzročajo ta pojav;
- na kakšen način naj uporabljam vozilo, da do  tega pojava ne bo prišlo.

Enako vprašanje sem zastavil tudi Citroenu Slovenija.

Ima še kdo podobne probleme z vozilo C4 Picasso? Prosim, da se mi javite.

Markolin

Pozdravljen na Forumu!

Vzrok tvojega tresen volana ni nujno iskati na servisu. Nisi opisal kaj vse so ti pogledali, vendar je mogoče, da trese zaradi banalne reči npr. gume niso zbalansirane, oz. če so, potem je morda kaka napaka v gumah, preveriti je potrebno zavorne diske če opletajo, tudi to lahko vpliva na tresenje gum. Sam sem imel podoben problem na Evasionu, ko je po menjavi gum - nove letne, avto skoz tresu pri 110 do 120 km/h. ko pa sem jih na zimo zamenjal z zimskimi ne trese več nič. Sicer sem dal letne gume na balansiranje 2x, pa je blo skoz enako. Povedat moram, da so bile letne gume na alu platiščih od citroena, ki nimajo sredinske luknje in je centriranje težje - vulkanizer mora zamenjati orodje za vpenjanje gume na balansirnem stroju - morda pa ga ni vredu namestil, pa pol kao da je vse v redu, ko pa daš gume gor pa spet trese. Preveri še te stvari. Pa na zavorne diske ne pozabi, Lahko da so slabo balansirani- Probaj servs prepričat, da ti jih zamenjajo z novimi - testno, boš videl kako bo. Itak se diski hitro zamenjajo, vsaj pri Evasionu je tako.

LP

PS na katerem servisu pa si sploh bil. Trenutno na forumu poteka glasovanje za naj servis Citroen. Morda najdeš kak odgovor glede servisa tam http://www.citroenar.com/showthread.php?t=3494

tomaž

Hvala za pozdrave

Servis je centriral gume, tako letne kot zimske, menjane so bila platišča, ... (bom dobil iz servisa opis vseh posegov). Na sam servis nima pripomb, ker so vse delali po naročilu Citroen Slovenija. Po izjavah servisa nisem sam z opisanim problemom.

Res pa je, da niso zamenjali zavornih diskov. Bom poizkusil še to.

garac

sončkov C4 pic je od novega tresel pri 120 do cca 135km/h. V kabino je bilo slišati tudi nekakšno bobnenje, kot bi bil v eni od pneumatik kamenček ali kaj podobnega. Po menjavi gum z zimskimi je napaka izginila.
Takoj pri novem so nekaj preverjali zavore,  a ugotovili so, da je vse ok
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

Hmmm, tole tresenje pa je očitno pri sedanjih Citroënih pogosta zadeva :-(

Meni tudi C5 (pa imam do danes zgolj malo prek 15k km) občasno "trese" že praktično od dneva 1 pri cca 110km/h .... Dvorjan me je že večkrat prepričeval, naj reklamiram diske - ker da so 99% diski rahlo zviti ... (??) ...
Na splošno je problem, ker se nimam časa ubdat s tem .. neumno se mi pa zdi izgubljat dan dopusta zato, da bomo ugotovili kaj je z avtom, ki je bil kupljen nov ...
OK

LP
Primož

Xandrej

Ja pa idi v soboto... Kdaj pa boš šel ko bo ven iz garancije?

Lovro

Mah nasploh so citroeni - zlasti hidravličarji - občutljivi na tresenje, predvsem ko so namontirane zimske gume. Tudi vulkanizer, h kateremu hodim, mi je to potrdil oz. pripomnil, da se težave s tresenjem pojavljajo največ ravno pri francoskih avtih in to skoraj vedno le pri zimskih gumah.
Da ne bo pomote, nič nima proti francoskim avtom, saj že od nekdaj tudi sam vozi le velike pežojeve ali renojeve limuzine, njegov brat pa je dolga leta imel BX-a.
Za silo se sicer to da urediti oz. vsaj omiliti z različnimi kombinacijami premeščanja koles.

Tudi pri moji xantii mi rahlo (pri cca. 110-120 km/h) tresejo zimske gume (prejšnje in sedanje nove) navkljub dvakratnem centriranju. Ker sem imel vmes avto še na rednem servisu, sem za hec dal centrirati tudi tam, pa ni bilo nič boljše.

Z letnimi, zanimivo, pa nisem imel težav. Bomo videli kako bo, ko bom spomladi kupil nove letne gume.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

peco_ktm

lahko da so res diski, ki motijo saj se lahko le ti zaradi zelo močnega zaviranja zvijejo in s tem prenašajo tresenje predvsem pri določeni hitrosti..

ma ne vem lahko pa da ni to...

sloslo

Z mojim Pablotom sem imel enake probleme.Kupil sem ga lani sredi oktobra in kmalu, pravzaprav ko sem po začetnem "ulaufavanju" prvič peljal hitreje, opazil tresenje okoli 120-130 km/h, kar sem tudi povedal na servisu.Ker pa je bilo potrebno kmalu zamenjati gume za zimske, smo se zmenili in počakali do menjave.Tresenje je z novimi gumami izginilo in se ni več pojavilo.Sedaj me prav zanima, ko bom spet dal letne gume gor, kaj se bo zgodilo.Nalašč jih bom dal premontirati na Citroenovem servisu, da potem ne bo kakšnih izgovorov.Èe bo spet treslo, je potem pri meni lahko vzrok le v gumah.

sloslo

Ne morem pa še mimo odgovora, ki si ga dobil iz Citroena Slovenija.Ma bara** so!Me je pojezilo, kako so visoki.Nisi pravilno uporabljal vozila???, pa že od začetka prosiš, da ti odpravijo napako, ki pa je očitno serijska, saj nas je (bilo) veliko takih.Tudi mene jezita ene dve "napakici" (pot. rač ne zna računati porabe, zunanjo temp. kaže narobe - za 2 stopinji preveč.)Me zanima, če bomo to rešili, sicer dvomim, me pa to jezi vsakič, ko se vsedem v avto.

tomaž

SLOSLO - Kot vidim si na istem kot jaz. Meni zadeva trese tudi po menjavi letnih za zimske ali obratno. Prosim sporoči kaj se bo zgodilo pri menjavi zimskih za letne.

Glede napačnega dela potovalnega računalnika: tudi meni je to počel, pa so me jeseni lanslo leto poklicali na akcijo, zamenjali program in sedaj zadeva deluje. Tako poraba kot temperatura.

Citroen mi je sporočil da naj vozilo pripeljem v petek na komisijski ogled. Očitno se bodo na servisu oglasili tudi Citroenarji iz Kopra. Bom sporočil kaj bo.

garac

Poklicali so te v AH Kranj? Najbrž bo zraven servisni inšpektor s strani CS
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

tomaž

sloslo

Meni naj bi že menjali program, pa je še vedno enako.Jim bom težil za to, kar sem plačal.Tudi glede gum, me prav zanima kaj bo.Ma da porihtajo.Po moje si ne morejo privoščiti slabe reklame in to ravno v recesiji.Zagotovo sporočim.

tony

Citat od: tomaž;47903V oktobru 2007 sem kupil novo vozilo Citroen C4 Picasso. Z vozilom sem zelo zadovoljen, vendar sem takoj opazil, da pri hitrostih nad 125 km na uro, volan trese. Tresenje ni enakomerno (vedno enako), včasih je bolj izrazito včasih manj. Uradni servis je naredil že kar nekaj posegov na vozili (po izjavah servisa po navodilu Citroen Slovenija), vendar napaka ni bila odpravljena. Ker je vozilo v garanciji, sem zaradi neodpravljene napake zahteval menjavo vozila za vozil, ki te napake nima. Citroen Slovenije je poslal naslednji odgovor (po elektronski pošti):

Poslal:  <.@citroen.com> dne 03.03.2009 15:32

»Spoštovani,

v imenu generalnega direktorja Citroena Slovenije, ki me pooblašča, da Vam
posredujem odgovor, Vam sporočam njegovo stališče.

Kakor smo Vam že v dopisu z dne 29.12.2008 opisali, na Vašem vozilu C4
Picasso (št. Sasije: XXXX) ni ugotovljena napaka. Ponovno navajate
tresenje volana, kot pojav, ki ga mora potrditi pooblaščeni servis. Za ta
pojav pa je možnih več vzrokov, med katerimi je tudi način uporabe vozila.
Zato Vaš zahtevek po zamenjavi vozila nima osnove.

Vljudno pozdravljeni,

V odsotnosti: Svetovalka za stike s strankami
Citroen Slovenija d.o.o.«

Konec citata (imena in številko šasije sem odstranil).

Ima kdo idejo:
- kakšni so lahko vzroki, ki povzročajo ta pojav;
- na kakšen način naj uporabljam vozilo, da do  tega pojava ne bo prišlo.

Enako vprašanje sem zastavil tudi Citroenu Slovenija.

Ima še kdo podobne probleme z vozilo C4 Picasso? Prosim, da se mi javite.
Pozdravljeni!

Sem lastnik c4 picasso kupljen letos v januarju  in imam problem z tresenjem tako kot vi in sem vse živo probal tud tisti specijalci so bli iz kopra pa zmerm ista zgodba ces da je z vozilom vse v redu in da zaradi takih nastavitev zaradi udobja pac volan trese ker je pač toliko bolj občutljiv -ha ha ha  ane nemors verjet kaksne bedarije trosijo !!!  Vidim da nisem edini z tovrstnim problemom tko da vprasanje je kako jih prtisnit da se to zrihta oziroma naj nam dajo nov avto ce ze neznajo zrihtat!!!!!:argue1: