Certifikat starodobnika

Začel/a andraž, Marec 04, 2009, 06:07:08 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Mogoče je to na forumu že kje napisano in je bil podan tudi odgovor, ampak tega nisem nikjer zasledil...
Malo gledam oglase na a.....net, pa vidim, da nekdo prodaja spačka letnik mislim da 1957, seveda s certifikatom. Do tukaj vse o.k.
Èe pogledam tiste štiri slike, ki so gor, takoj opazim kup stvari, ki ne sodijo v originalnega spačka tega letnika: podni iz neke srebne malo rebraste pločevine, tapeta na vratih je lesena?, smetokaz nad c stebričkom je nek x... Verjetno bi ob ogledu našel še marsikaj, kar ne gre skupaj. Za nameček je tudi motor 602ccm.
Zanima me kdo lahko odobri takšnemu avtu certifikat? Je certifikat pridobljen samo na letnik izdelave, ali pa je pomembna tudi originalnost, kar bi moralo biti za moje pojme skoraj odločilnega pomena.
Znanec ima spačka letnik 1971, v zelooo slabem stanju, pobarvanega delno tudi na roko (kar se konkretno vidi), z skoraj cm debilimi nanosi kita, pa pravi, da je z lahkoto dobil certifikat.
Torej kdo je tukaj nor ali pa ne razumem smisla certifikata strodobnika.

LP, Andraž

garac

Smisel? Ja tudi kdo drug ga ne vidi, ker se s tem razvrednoti tiste avte, ki si certifikat zaslužijo. Žal gre pri nas le za zbiranje denarja nekaterih zasebnikov, certifikat pa dobi vsaka stara škatla. Pošlješ slike, seveda plačaš in imaš začasni certifikat.
Veliko bolj je menda zahteven pregled za stalni certifikat in prav je tako.

Vsekakor bo več o certfikatih znal povedati Lovro
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

rok.si

Namen certifikatov je verjetno že dober, problem je v tem, da jih izdajata dve zvezi. Eni imajo kar stroga pravila, pri tadrugih pa jih takorekoč naročiš in plačaš po povzetju. Ljudje pa seveda izkoristijo/mo možnost, če se že ponuja.

garac

Kar se tega spačka ki ga omenjaš tiče? Jao, JAo Jao! Sedeži, streha, ogledala... nič ne ustreza, morda le osnovni lok karoserije in vrata

Morda si opazil, da ta isti fant prodaja tudi diano spodaj z poslikavo. Certifikati so menda razdeljeni v 3 kategorije, če se prav spomnim. Originalo vozilo, obnovljeno in še en grupo kr neki, kamor te pač dajo in dobiš papir

Morda veš ali je avto slučajno v  Kamnici pri MB?
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Mike666

andraž

Za spačka nič ne piše zraven oglasa kdo je prodajalec, samo telefonska je zraven. Diana je pa tudi vsaj za moje pojme grda kot smrt.
Za moje pojme bi morali certifikat dodeliti samo vozilom, ki si to res zaslužijo, ne pa nekim podrtijam ali kombinacijam vseh možnih letnikov in opreme. Priznam, da je tudi moj Charleston dobil certifikat bolj po domače; prezgodaj - je letnik 1986, pa še bolj kot pa ne, na opis in priloženi dve fotografiji... Si pa certifikat zasluži, saj je popolnoma originalen in super ohranjen.

LP, A.

andraž

Saj ne da bi pljuval po slabše ohranjenih avtomobilih, prej ali slej vsakega čaka obnova. Samo da so originalni.

Lovro

Jaz se sicer že dolgo več ne ukvarjam s certifikati. Kar se tiče stalnih certifikatov SVAMZ oz. pregleda za njihovo pridobitev, nimam pojma, ker nikoli nisem sodeloval na pregledu za stalni certifikat.

V glavnem se s tem ukvarja Marko Hvale - Ižanc, on bi vam vedel povedati, kako je s tem.

Za te začasne, kolikor vem, naj bi avto, tako, kot nekoč, še vedno pregledala komisija CKS (mislim, da so sedaj Vojko, Pubi in še nekdo). Se pa spomnim, da so že nekoč člani CKS lahko pridobili certifikat kar direktno od SVAMZ (poslali prošnjo ter slike) in se tako izognili pregledu s strani naše komisije CKS.

Kako je zdaj, ne vem.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

Saj to je bilo narobe, saj se spomniš Lovro, komisija CKS je delala dobro in pošteno in se je tudi zavrnilo avte, ampak, kaj ko se je potem šlo direkt na zvezo, tam pa je vsak dobil certifikat
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Lovro

Ja hudič je to, ker ni nikjer nekega enotnega uradnega postopka in nekih enotnih uradnih pogojev za pridobitev certifikata. Sicer tudi takrat ne bi bilo možno zadovoljiti vseh, vendar bi bila vsaj pravila jasna.

Dokler bo tako, kot je sedaj, bo pač tudi stanje tako, kot je sedaj.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

andraž

To je škoda. Za starodobnike piše, da je to "največji muzej na prostem". S takim podeljevanjem certifikatu je ta stavek čista bedarija. Bom poslal mail na svamz, me zanima kakšen bo odgovor.Èe mi kdo kaj odgovoril.

LP, A.

andraž

Sem poslal tale mail na SVAMZ:

Pozdravljeni! Moje ime je Andraž Krašovec in sem velik ljubitelj Citroenovih starodobnikov. Zanima me sledeče: kaj je pomembno za pridobitev certifikata starodobnika? Zgolj letnik ali originalnost avtomobila? Vsaj pri Citroenih opažam ogromno vozil s certifikati, ki so popolnoma neoriginalna, sestavljena iz delov in opreme, ki so zelo različnih modelnih letnikov, zgolj letnik je primeren za starodobnika. Primer: prodaja se Citroen 2cv, letnik 1957, seveda s certifikatom, ki pa tudi slučajno ni originalen, verjetno so letnik 1957 samo papirji. Skupaj nametana kopica delov, ki nikakor niso zgled nekega starodobnika. Èe Vas zanima moje mnenje; naj bo avto slabo ohranjen, vsakega čaka temeljita obnova v bodočnosti, mora pa biti vsaj 90% originalen in ustrezati modelu in letniku! Èe vozilo zaradi odlične ohranjenosti in redkosti v Sloveniji dobi dobo certifikat pred 25 letom starosti ni nič narobe. S dodeljevanjem certifikatov takim vozilom, stavek "največji muzej na prostem" izpade zelo smešno. Lep pozdrav! Andraž Krašovec

andraž

in dobil tale odgovor:

Odgovor na vaše komente ni čisto enostaven!Vsekakor imate tudi delno prav .Èe vas zadeva zanima me lahko obiščete v moji pisarni na Vranskem pa se bova razgovorila na to temo!LP Grom Peter

zrime

ok. deli in izgled naj bi bili originalni. Kaj pa barva. original se ve kakšne so bile barve. kaj pa če jo prebarvaš metalik, perla, pobarvaš dele motorja original vse črno... Ali ti lahko tudi zaradi tega težijo.

garac

sem gledal malo avtonet, se prodaja en GS, piše certifikat, originalno stanje, pa od GA maska in žmigavec?
[SIGPIC][/SIGPIC]