Odpoved 3 parkirnih senzorjev hkrati?!

Začel/a Prosurfer, Februar 21, 2009, 10:22:00 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prosurfer

No, pa mi je crknil še 1 parkirni senzor (najbrž sprednji skrajni, ki ima vidno vdrtino - nimam pojma, od česa). Delovati je prenehal sredi vožnje, morda kamen ali kaj.

Prosim za napotek, kako zamenjati senzor (kaj je potrebno sneti oz. kako priti do njega).

dvorjan

Samo z roko se prebijes pod plastiko, potipas senzor in ga direktno izvleces (v smeri proti notranjosti vozila). Potem sele odklopi konektor (bos lazje vse skupaj ven potegnil) in poglej, ce se da kaj popraviti ali pa ga vzames le s sabo na servis in kupis drugega ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

raver

Zanima me če kdo ve, kje v avtu (C5/2.2HDI/2001) se nahaja piskač od parking senzorjev.

Xandrej

Pri fazi 1 v kuferamu zraven rezerve črna škatlica, pri fazi II pa je ni ker ima spredj, zadaj in stranske senzorje in piska v zvočnikih od radija...

raver

Ja to je "kompjuter" sam piskač naj bi bil pa nekje drugje. Zanima me, ker sistem ne deluje in tudi ob vklopu ni nobenega piska...

grozny

alora bo treba do servisa da priklopijo na PC
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

virtual

Pozdravljeni !

pred par dnevi sem kupil C5 break let 02,
potem ko sem prebral navodila za uporabo, sem ugotovil, da park senzorji pri mojem avtu ne delujejo, ko prestavim v vzvratno se oglasi en kratek in en dolg pisk, kar pomeni, da zadeva ne deluje pravilno.
Kaj bi lahko pogledal sam, oz. kako se sploh preizkusi senzor, če je izpraven ???

Hvala !

grozny

dobrodošel na forumu

dovolj da si na mestu daš v rikverc pa ti en hodi okoli "riti". če piska ok če ne pa ne dela.
sicer pa je blo neki že pisanega. pobrskaj malo
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

deuche

Jaz oz. žena pa je potolkla vse rekorde s štirimi senzorji hkrati. Tako je vsaj izgledalo.

Začelo se je pred letom, ko so senzorji delali le ob dežju. Takrat sem vse konektorje našprical in je bilo do letos OK.

Pred slabim mesecem pa spet obvestilo o napaki. Grem na tester in izpiše vse 4 notranje senzorje. OK, spet senzorje ven, vsi pini beli od oksida. ZD senzor pa mehansko poškodovan oz. ohišje majavo. Ko ga iz firbca odprem je bil poln vode. Menjam vse 4 in prekolnem vse, ker je napaka enaka.
Nazaj na tester, še vedno napaka na enemu spredaj in enemu zadaj. Logično povežem oksidirane pine na starih senzorjih z oksidiranimi konektorji na inštalaciji. Potelefoniram in dobim novo inštalacijo od neznanega citroena z enakimi konektorji. Pocvikam tista dva z napako in prilotam nove konektorje in spet kolnem zaradi iste napake.
Zjutraj spet na tester in spet je napaka na enemu spredaj in enemu zadaj in to na tistih dveh, kjer konektorjev nisem menjal, ker na drugem testiranju ni bilo napake. Lenoba se tu ni obrestovala.
Zamennjam še ta dva konektorja in napaka izgine. Hudič ne da mira in nabutam na 3 od 4ih pozicij nazaj stare senzorje in stvar dela. Tri nove pa pospravim za kdaj drugič.

Torej Andrej ni vse v Bošu, tudi Citroenove kablaže so za en k. Je pa res, da mi ni jasno za kaj mora biti v vsakem senzorju svoje vezje s čipom, če bi pa to bilo lahko v neki škatli, ki ni na tako izpostavljenem mestu v odbijačih pa res samo goli senzorji.

Ravno tako je pa zanimivo, da Boš teh jajc ne prodaja v prosti prodaji temveč samo proizvajalcu avta, ki potem manipulira s ceno.

Še to, gre za C5 letnik 2005 s slabimi 120k.

alesz

Èe pa se še malo poglobiš v napeljavo imaš takole "štukane"kable v sami napeljavi....citroen to strokovno imenuje "neloæljivi spoj"...?

gregorijus

Deuche kako pa si odprl senzor? A si tisto gumijasto maso zadaj ven potegnu, al kako?

deuche

Ja, tisto gumjasto maso sem zarezal in ven potegnil. V bistvu sem mislil, da bom pogruntal kako bi se jih dalo mirit oz. probat vendar sem obupal, ko sem videl vezje in čip.

Upam, da neločljivih spojov ne bom še klmalu spoznaval.

gregorijus

A misliš, da se mi splača probat senzor odpret in popucat, ali naj menjavam?

deuche

Jaz ne vem kaj bi pucal. Saj sem napisal, da ko sem videl kaj je notri sem obupal. Za kaj več pa počakaj, če bo kak štromar kaj povedal. Vse moje šole so vsebovale samo osnove elektrotehnike, tako da je ta senzor zame znanstvena fantastika.

gregorijus

Evo, če koga zanima kako zadeva izgleda