Originalni Tomosi

Začel/a Etedoron, Junij 08, 2008, 10:07:46 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Zeko124

Citat od: zlikovski;78186@Zeko ti bo guma počila, pa boš naje.o ;)

eh, sej bo vedno rezervna guma na poti :BigThumbs:
hehehe:funny34d:
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

zlikovski

@Zeko mogoče spet nisi razumel bistva ;) OK šalo nastran
10 let stare gume, to bi že znalo bit malo kritično, jaz osebno bi jih menjal, ko bo avto poštiman in na cesti.

Zeko124

Ja, ja, razumel razumel, pa sem obrnil na pravo stran ;)

Ja, bom videl, kolk bo kaj na cesti, bi mi znal še kdo kaj svetovat, ali boste spet tiho ker se gre pač ZAME?? :D
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

amipick

Nekaj si kupi in pol boš videl,če je OK ali ne.
Mišelinke so zakon,to vemo vsi-so pa drage.
Toyo-sem jih imel na eni dyani s katero sem se vozil pozimi in so mi dobro služile,cviljenje me ne moti,nič jo ni zanašalo,niti po mokrem.
Nankang-kolega je šel z njimi v afriko in se z njimi tudi vrnil.
Mabor-135/80x15,spaček za vsakdanjo vožnjo se z njimi dobro obnaša,manj ga premetava v ovinkih zaradi preseka.
Smart gume-145/65x15-če so preživele mojega daka,ne vem zakaj nebi tudi dvocilindraša?
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

Zeko124

@amipick, avto bo na cesti samo ob vikendih, zato pa sprašujem, če se mi sploh splača menjat gume...

Sicer pa hvala za popis, če se odločim za menjavo bom verjetno poskusil z Nankang...

www.keramika-genorio.si

deuche

Citat od: amipick;78201Toyo-sem jih imel na eni dyani s katero sem se vozil pozimi in so mi dobro služile,cviljenje me ne moti,nič jo ni zanašalo,niti po mokrem.

Druže precedniče, ko sem jih jaz imel na dijani sem pa po ne vem kakem čudežu nekako sicer ujel avto na izvozu za bertoke iz smeri Kopra, pa veš da je je ovinek zelo blag. In to z novimi. Žal je škripanje in oprijem v obratnem sorazmerju.

Citroenovc

Žan - po tvojem vprašanju se vidi, da nisi še pretirano aktiven voznik. Èe je guma stara (in trda) - imaš praktično NIÈ oprijema. Ti nič ne pomaga, da se boš vozil samo ob vikendih - ker je lahk odovolj že prvi ovinek par 100m od hiše ...

Skratka - guma je edini stik med tvojim avtomobilom in cesto - in tu se NE dela kompormisev z žnj leti staro gumo. Malo naberi vtise in si kupi neko (cenovno ustrezno) novo gumo.

Res pa verjetno nima smisla kupovati nove gume, dokler je avto v fazi rihtanja (verjetno ga boš itak z avtovleko peljal k Keži?), razen če nisi siguren, da bo recimo avto na koncu teh počitnic tipi topi in registriran.
OK

LP
Primož

dvorjan

Kaj pa guma Nankang CX668 dimenzij 145/80/R15 (77T)? Gre to se na spackovo platisce ali je ze presiroka?
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

janez

Ne se hecat z niskimi gumami na spačku. Veš da vse spraviš gor na felgo (najin ami je imel 155 gume ko sva ga kupila). Sam nihče ne poštudira kaj se z gumo dogaja ,ko gre spaček skozi ovinek. Guma mora bit tolk fleksibilna da se skoraj sezuje s felge , vendar da jo ne mučka in da ne spusti. Jaz sem s temi nizkimi gumami letos pozimi imel 9 gumidefektov. Pa ne da bi jih predrl... sezul sem jih, zmučkal, ... v ovinkih in rahlih makadamih ali pa v enem primeru železniški prehod.

Najlepša slika in pogled na gumo v ovinku je na teh slikah...

janez

Citat od: dvorjan;78228Kaj pa guma Nankang CX668 dimenzij 145/80/R15 (77T)? Gre to se na spackovo platisce ali je ze presiroka?

zdajle sem še videl da je ta guma višine 80... načeloma ja , bo pa poraba goriva narasla in rajdni krog boš oimel manjši zaradi šroke gume. zadaj ti bo v določenih primerih rajsalo po notranjem blatniku in po zunanjem. Kolk je sploh cena ? Pomojem si kupi ene Mabor gume 135 delane za spačka in to je to. Najlepše pa spaček laufa na 125 gumah. V poštev ta dimenzija pride samo Mišelinka, kar je pa predrago... ali pa tudi ne. Mišelinka je najbolj varna od vseh spačkovih gum in to je dejstvo. Vse ostalo so samo približki, izhod v sili.

Lovro

Za silo bi mogoče uporabil kake gume dimenzij, ki so bile na cimosovih spačkih. Janez je že v enem prejšnjih postov napisal, da so dimenzije tistih savinih gum bile 135 80 R15.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

mato

Moje so po treh letih postale trde in niso mele nobenega pravega oprijema več. No ko so bile nove pa brez pripomb.
Takšne so moje toyo gume v mokrem zelo nevarne.

Zeko124

Citat od: Citroenovc;78227Žan - po tvojem vprašanju se vidi, da nisi še pretirano aktiven voznik. Èe je guma stara (in trda) - imaš praktično NIÈ oprijema. Ti nič ne pomaga, da se boš vozil samo ob vikendih - ker je lahk odovolj že prvi ovinek par 100m od hiše ...

Skratka - guma je edini stik med tvojim avtomobilom in cesto - in tu se NE dela kompormisev z žnj leti staro gumo. Malo naberi vtise in si kupi neko (cenovno ustrezno) novo gumo.

Res pa verjetno nima smisla kupovati nove gume, dokler je avto v fazi rihtanja (verjetno ga boš itak z avtovleko peljal k Keži?), razen če nisi siguren, da bo recimo avto na koncu teh počitnic tipi topi in registriran.

Takele malo večje odločitve s fotrom itak predebatirava skupaj, in on pravi da so po njegovem mnenju 10 let stare Michelinke še vedno boljše kot pa nove Toyo :Hammer3:. Pravi da se je on vedno vozil z starimi, fuč gumami... Saj sem rekel, mogoče bi zamenjal samo en par (?).
Ja, računam da bo avto septembra že na cesti (žal je to predvsem odvisno bolj od drugih, niti ne toliko od mene).
Novih gum pa prej kot spomladi sigurno ne bom kupoval, če sploh. K Keži pa odvisno, kaj bo on rekel, mi je pa seveda v interesu da se ga pelje kar po "naravni" poti gor...:funny34d:

www.keramika-genorio.si

dvorjan

Ja, saj kolikor sem v zadnjih dneh preklikal glede teh gum za spacka, sem prisel do naslednjega zakljucka:
- 110€ + postnina za eno Michelinko je enostavno prevec - sploh ker s spakom ne divjam in ga se nisem peljal, kot kazejo Janezove slike =)
- v koncni izbor tako prideta le:
Nankang CX668 135/80/R15 - cena 34€/kos z dostavo
Mabor 135/80/R15 - po kaki ceni se jih dobi pri nas?! - zunaj so 50€ + postnina/kos

Tisto glede 145 gum sem pa vprasal predvsem zaradi dodatne stabilnosti, ki jo da sirina. Ampak ce pravis, da bo rajsala, potem ne pride v postev.
Jaz pa rajsi vsake 3 leta novo gumo kupim, kot pa da imam Michelinke gor 7-10 let. Ko se guma postara, postane trda in posledicno neuporabna v dezju. Sicer se spackom izogibava dezja, a vseeno vremena ne mores izbirati.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

gule

Citat od: dvorjan;78246Ja, saj kolikor sem v zadnjih dneh preklikal glede teh gum za spacka, sem prisel do naslednjega zakljucka:
- 110€ + postnina za eno Michelinko je enostavno prevec - sploh ker s spakom ne divjam in ga se nisem peljal, kot kazejo Janezove slike =)
- v koncni izbor tako prideta le:
Nankang CX668 135/80/R15 - cena 34€/kos z dostavo
Mabor 135/80/R15 - po kaki ceni se jih dobi pri nas?! - zunaj so 50€ + postnina/kos

Tisto glede 145 gum sem pa vprasal predvsem zaradi dodatne stabilnosti, ki jo da sirina. Ampak ce pravis, da bo rajsala, potem ne pride v postev.
Jaz pa rajsi vsake 3 leta novo gumo kupim, kot pa da imam Michelinke gor 7-10 let. Ko se guma postara, postane trda in posledicno neuporabna v dezju. Sicer se spackom izogibava dezja, a vseeno vremena ne mores izbirati.

Kot sem že rekel...Nankang-malo denarja...zadosti muzike...po skoraj 2 letih in dosti km(več kot 10.000...)so čisto ok...najbolj pomebno...34 EUR/KOS:BigThumbs::BigThumbs::BigThumbs:no če bi slučajno imel 550 EUR preveč, bi si mogoče omislil Michelin:Hammer3: