Voznički izpit, mladi vozniki in prometna kultura

Začel/a hadei, Oktober 29, 2007, 11:19:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

Kot vemo je z zakonom določeno, da se voznički izpit lahko opravlja ?e pred 18 letom starosti. Eni to podpirajo, drugi spet ne. V tistem času do 18. leta starosti mora ob tak?nem vozniku biti prisoten izku?en ?ofer. Po eni strani je to dobro, ?e bi se takrat takšnega voznika nau?ilo oz. bolj na vadilo na kulturno in strpnej?o vožnjo.
Obi?ajno pa to izgleda tako, da se takoj po opravljenem izpitu (po 18. letu starosti) podajo na vratolomne vožnje, da se izkažejo pred vrstniki. Igra rulete. V spodnjem članku pa se tudi poraja vprašanje ali so in?truktorji avto ?ol dovolj usposobljeni in flexibilni, da u?ijo kandidate za opravljanje vozničkega izpita.
Vedno je ob tragi?nih prometnih nesrečah in tudi manj tragi?nih govora glede "voznikove kulture". Kdaj in kako bi jo naj spremenili, pa nobeden ne ve.
Nekaj o opravljanju vozničkega izpita, prevoženih urah in cenah pa si lahko preberete v članku...
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Vsakega mladega voznika bi dal na poligon braneta kuzmi?a pa da vidimo. Kdo ne naredi pa? ne more na cesto... Jebat ga. Jaz sem mojo ko sma se spoznala takoj peljal na prazno parkirišče pa ji dal občutek kako se lahko avto obNaša na kriznih situacijah, da tudi vklub ABS-u lahko pri polnem zaviranju vodi? vozilo sem ter tja enako pozimi na enako parkirišče kam volan sukat ko ti rit nese itd itd. Jaz nisem nek svetovni prvak ampak neke določene stvari pa se dajo pokazat na tak Našin.

Interceptor

Jest sem se nau?il vozit sa fiat 850 pri 12 letih, izpit naredu z 9 urami (B) in kasneje (eKb).

Voznička kulturač mislim da pri nas ne obstaja. Vsak ki je vozil po nem?iji je lahko doživel pravo kulturo.Stanje na cestah me spominja na vrste pred blagajnami, jest sm pred tabo,ne vrivaj se itd. in tako rinejo eden čez drugega. U lj vsak dan gledam kako vsi hitijo v kri?išče dokler je ?e zelena samo da pride "skozi" pa ni važno ?e je takoj zatem rdeča in se naredi ?ep. Jaz imam navado ustavit na semaforju pri zeleni ?e je kri?išče polno in vedno se najde nekdo ki za?ne trobit (potem pa nastopi kultura ko jaz izstopim in se oni zaklene v avto...).

Mladi vozniki? Va?n je tist tuc-tac pri 1000W in fotrov bmv ostalo pa ni va?n

SMRKETA

no jest sm mlada voznica (slabo leto) in lah re?em da kar se tiče in?truktorjev pri nas, je to bolj žalostno...med drugim me ni nau?il kako se parkira bočno..in ?e vedno ne znam...večinoma sem se nau?ila vozit pod strogim očesom mojega dragega v ax-u! in ja...sem precej nestrpna do drugih voznikov(moja kultura tega je na psu) in velikokrat me preveč prinese okol ovinka...se pa posku?am brzdat.upam da mi uspeva..

boga

smrketa, saj ?e koga drugega tudi niso nau?ili bočno parkirat in niso le ženske lesene za bočno parkiranje, veliko je tudi moških, ?e samo pogledam parking pred službo kako izgleda, mi je jasno o kulturi in navadah slo voznikov in to so večinoma stari ?ofrji.
Z mladimi vozniki je problem pomanjkanje izku?enj in ?e kak alkohol, frajarjenje pred ostalimi itd
Tistega lepega dne bo C4 picasso parkiran pred našo teraso.

Hydraulic

Torej @smrketa ?e dandanes ne zna bočno parkirat. Hmmm.... pa tak micen avto voziš
Zdrava pamet se še vedno smatra kot, najboljši nadzor stabilnosti avtomobila na cesti....

dvorjan

Citat od: SMRKETA;22425no jest sm mlada voznica (slabo leto) in lah re?em da kar se tiče in?truktorjev pri nas, je to bolj žalostno...med drugim me ni nau?il kako se parkira bočno..in ?e vedno ne znam...večinoma sem se nau?ila vozit pod strogim očesom mojega dragega v ax-u! in ja...sem precej nestrpna do drugih voznikov(moja kultura tega je na psu) in velikokrat me preveč prinese okol ovinka...se pa posku?am brzdat.upam da mi uspeva..

Potem se pa le pazi zime in spolzke podlage. Ce te v AX-u zanese v kak kos pleha, ki pride nasproti vec kot 50km/h, bos imela precej tezav, da se kaj napises na forumu ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

SMRKETA

dvorjan..hvala za opozorilo..ampak tist ax od mojega dragega...ga ubistvu zna samo on vozit v snegu..jst bom rabila ?e en čas da bom znala s takim avtom prpeljat do tja kjer je on doma..pa ne me zej narobe razumet da ax ni dober avto...no ja..počasi se dale? pride ane..

Interceptor

Citat od: SMRKETA;22528...no ja..počasi se dale? pride ane..

Ja hitr pa ?e dalj, zato sem pa imel GTi-ja...

Lovro

Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Interceptor

Prodal, ker se v srbiji z njim nimam kje vozit glede na stanje cest (nazadnje sem 2? nasedel na magistralni cesti).Bom kupil ZX-a ker je malo višji in večji.

Lovro

Potem imajo pa res zdelane ceste. Vsekakor ti šelim dober nakup!
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

hadei

Agencija Fantom in projekt "Zdrava pamet svetuje"

Koliko je iz tega kratkega članka prebrat nekaj malenkosti tega projekta zna biti zanimivo. ?e posebej so dobro napisali pri fotografiji prometnega znaka za ozNaševanje park. mesta za invalide.
Bo treba malo pobrskat kaj ve? o tem projektu.

[SIGPIC][/SIGPIC]

CitroX

Voznička kulturač
Kaj je ?e to?
To je malo tudi stvar debate. ?e primerjamo, recimo, vedenjske vzorce evropejcev in kakih talibanov, vidimo velika odstopanja - nam se zdijo njihove navade nesprejamljive, njim pa Naše za metek v šelo.
Na cestah se da tudi diskutirati. Ali spada v vozničko kulturi tudi prehitra vožnja? Izsiljevanje? Neuporaba smernikov pri manjavi pasov ali zavijanju? Prednost pešcem? Ina kaj te vem kaj ?e.
Ali je voznikova kultura slaba, ?e na odprti pregledni cesti, kjer ni ?ive du?e vozi bistveno prehitro, ko nikogar ne ogro?a? ?e se obNašamo na cesti kot da je Naša ter var?ujemo pri elektriki, ko smernikov ne vključuje??
NEakterim se zdi vse to nesprejemljivo, nekaterimm pa spet ne...
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

bramar

Ker se tukaj govori o mladih voznikih, bom ob tem opisal tudi Našo izku?njo. Sin je namreč po obveznih urah avto šole opravil mladoletni voznički izpit. Ve?krat sem ga peljal tudi na poligon, kjer se je u?il obvladovati vozilo. Vsake tri mesece smo imeli ?e dodatne dve uri skupne kontrolne vožnje z in?truktorjem. Bil sem seveda mišljenja, da je to dobra nalo?ba, predvsem za varno vožnjo, saj mladoletne voznike prezgodaj srbijo podplati in radi kažejo svoje sposobnost v hitri, ne pa v varni vožnji. Tako je-smo prevozili približno 5000 km po Sloveniji od Murske Sobote Kopra brez problemov. Ob tem smo vestno beležili vse vožnje in kilometre po nasvetu in?truktorja. Tudi no?nih vočenj je bilo kar nekaj. Sin se je predobro zavedal, da bi ga  morebitni cestni prekršek drago stal in mu otežil nadaljnje opravljanje vozničkega izpita. Vozil je štiri avtomobile in sicer twingo, peugeot 206, enoprostorca opel sintra in Grand Picasso-ja. Vsa vozila je zelo dobro obvladal in smo mu popolnoma zaupali. Celo veselo se je muzal, ker bo novi Grand Picasso prvi vozil, saj ga brez ročnih komand sam ne morem. ?e bi torej dvomil v njegove sposobnosti, mu novo vozilo prav gotovo ne bi zaupal in bi najel drugega ?oferja, da mi ga pripelje.