Voznički izpit, mladi vozniki in prometna kultura

Začel/a hadei, Oktober 29, 2007, 11:19:53 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

bramar

In kon?no je prišel dan, ko bo opravil samostojni voznički izpit. Toda glej ga vraga, izpita NI opravil. Naj prej sem mislil, da se ?heca.?, a ko mi je povedal vso zgodbo, sem spoznal, da je pri tem nekaj zelo narobe, ali z izpitno komisijo, ali nasploh z kompletno usposabljanje za voznika. Pa ne, da bi zagovarjal sina in njegove napake, ki jih je gotovo zgrešil. A priznati je treba, da po toliko prevoženih kilometrih varne vožnje, na različnih vozilih, je od komisije ocenjen, da za vožnjo sploh ni sposoben! V brk vsemu pa lahko ?e naprej vozi, a v spremstvu staršev. In zakaj izpita ni opravil ter kakšne napake je naredil? Imel je to smolo, da je bilo vreme izrazito slabo in zelo megleno. Po njegovem pripovedovanju se je član komisije ?e na začetku obnažal neprijazno. očitno mu nekaj ni bilo všeč. ?e ko je gledal vozničko knji?ico je zmajeval z glavo, potem je odkimaval zaradi zamenjave in?truktorja, pa da ni plačal, pa da je premalo no?nih vočenj, seznama vočenj pa sploh pogledal ni, kjer so bile ozNašene tudi no?ne vožnje. In kakšne napake je naredil:

-   1. Vozil je v koloni s hitrostjo okoli 30 km na uro. Ko je peljal preko prehoda za pešce, ni opazil, da je izza parkiranega kombija pe?ec stopil na zebro in je počasi peljal čez prehod v koloni. Opazila ga nista niti in?truktor in ne član komisije. Tako, da je pe?ec moral obiti njegovo vozilo zadaj, čeprav se na prehodu za pešce ni ustavil.
-   2. Drugo napako je naredil, ko se je odločil ustaviti vozilo pri rumeni luči semaforja. Ustavil je bolj na hitro in kakšne dva centimetra nad belo črto pred semaforjem. Pri tem je član komisije pripomnil, da bi moral peljati naprej skozi rumeno luč na semaforju, ker je pravilo v naselju tak?no, da lahko vozimo čez rumeno luč razen ob močnosti varne ustavitve..
-   3. Pri spremembi voznega pasu na levo zaradi ovire na cesti, mu je ob poravnavi volana smerokazalec ugasnil in ga ni ponovno vključil.
-   4. Pri menjavi voznega pasu je po mnenju člana komisije moralo zadaj voze?e vozilo rahlo zavirati.
-   5. In ?e zadnja napaka bi naj bila pri bočnem parkiranju. član komisije mu je rekel, da naj vozilo vzvratno bočno parkira na primernem mestu. A ulica je bila prazna, zato se je sin odločil parkirati na tretjem mestu, kar mu je seveda uspelo brez problemov in je parkiral 15 cm od roba. A napaka je bila, da bi moral ustaviti vzporedno z drugim avtom, katerega pa v tisti ulici ni bilo. Odgovor člana komisije je bil: ?Saj nisem rekel, da morate točno tu parkirati.?

bramar

In to je vse. Po zgoraj navedenem je jasno, da je padel zaradi relativnih napak, ki jih delajo vsi vozniki pri vsakodnevnih vožnjah. Po takšni oceni ni sposoben za vožnjo nih?e izmed nas, ne glede na sta? vožnje. Mi je sin povedal, da njegova so?olka tudi ni naredila izpita, ker je ustavila pred prehodom za pešce, kjer pa pe?ec ?e ni stopil na cestišče in mu je dala prednost. Vsem tem napakam bi se dalo oporekati, ?e bi bilo to močno. Na primer zamenjava pasu z v mestni vožnji, ob gostem prometu, se lahko oceni, da je eno samo izsiljevanje.

?e se je sin odločil, da se ustavi pri rumeni luči na semaforju, je po mojem mnenju prej pozitivno, saj se je torej odločil za varno vožnjo. Na drugi strani kri?i??a bi bila lahko kolona in bi moral ostati sredi kri?i??a, pa spet ne bi bilo prav. Iz vsega sledi, da komisija sploh ne ocenjuje kompleksnost in varnost vožnje, temve? le se?teva napake, ali je kdo ?podrsal? gumo ob plo?nik, ali je prekoračil ozNašbo na cesti??u za par centimetrov, itd, itd. Avto ?ola trenutno u?i zgolj za izpit, ne pa varne vožnje. Na izpitu je varna vožnja bolj postranskega pomena. Dogodek, ki ga je imel sin s prijatelji to samo potrjuje. Prijatelj je namreč močno zavrl za tovornjakom, zavore so blokirale in avto je zaneslo na spolzkem cesti??u v zadnji del tovornjaka. K sre?i brez posledic, razen skrivljenega ?pleha?. To je tipi?na za?etnička napaka zaradi premajhnih izku?enj. Kdorkoli naredi izpit v poletnem času so zimske razmere lahko zanj ali za drug lahko usodne.

Vsekakor bi morali imeti in?truktorji večje pristojnost in odgovornost pri odlo?anju, ali je kandidat ?e sposoben samostojne vožnje. Tako pa kandidata u?i zgolj za izpit, ki ga morda le ta opravi z minimalnimi urami. In potem se gre naprej u?it po cestah, kar pomeni da je potencialni kandidat za nesrečo.

Nujno bi bilo imeti poligon, kjer bi lahko vozniki preizkužali svoje sposobnosti tudi pri večjih hitrost, obNašanje avtomobila pri zaviranju na mokrih cesti??ih, itd, in to ?e pred vožnjo v normalnem prometu. Zavarovalnice so sicer izumile 20% pove?anje zavarovalnih premij za mlade voznike in izgleda, da se jim to izplača. Prometno ministrstvo, avto šole in vsi odgovorni pa niso izboljšali varnost v zvezi s tem prav nič. To se tudi kaže v čedalje večjem ?tevilu umrlih na cestah.

Sin je v drugo izpit opravil brez problemov ali napak. Tudi član komisije je bil prijaznej?i in ni iskal ?dlake v jajcu?. Vse to mi utrjuje mnenje, da so take izpitne vožnje zgolj nabiranje denarja, ne pa da bi se varnost povežala. Premi?ljal sem tudi, ali se je materialni vložek ob tem izplačal, saj nas je tako u?enje stalo ve? denarja. Mar bi počakal nekaj mesecev in naredil izpit z minimalnimi urami, kot je naredil mladoletničkega. Toda vseeno mislim, da se je izplačalo, kljub temu, da izpita ni opravil v prvo. Ima pa ?e kar nekaj izku?enj, kar bo prav gotovo povežalo močnosti, da ostane varen voznik kot doslej. Toda daNašnje slabe ceste so polne pijanih, brezobzirnih, za?etničkih, neizkuženih in drugih nevarnih voznikov. Ob tem bo poleg svojih izku?enj moral imeti človek ?e veliko sreče. Nekomu je namreč na spomeniku pisalo: ?TU PočiVA TISTI, KI JE IMEL PREDNOST!?

soncek

Bramar, važno je, da je fant izpit opravil. In upam, da mu slaba izku?nja ni preveč zagrenila ?ivljenja, saj jih bo imel ?e ogromno...
žal je tako, da se s slabimi izku?njami sre?ujemo prepogosto.

hadei

BRAMAR, zanimivo branje. Se podpišem pod SON?KIN post.....komisiji pa bi eno brc v rit častil, glede na "napake", ki si jih navedel.
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Tudi nekatere člane izpitne komisije bi bilo treba poslat na ponovno opravljanje izpita.Izpitne vožnje pa posneti s kamero.
[SIGPIC][/SIGPIC]

spacek

Meni se zdi, da je na izpitu za avto enako kot v ?olstvu - veliko denarja , pa teorije, za zdravo pamet in prakti?ne zadeve se pa vsem JE..!
Da pa je pri mladih ?oferjih sam tuc tuc vašen, se pa ne bi stinjal - po moje je precej od vzgoje odvisno (ne bi se hvalil, ampak dva mulca sem ?e spravil na cesto, pa garant nista taka!).
Vem pa, da sem tudi jaz radio do konca ?ponal v teh letih - samo je bilo maximum 20W.

bramar

son?ek - poba se k sre?i ni kaj preveč "sekiral". S slabimi izku?njami pa se sre?ujemo neprestano, a kaj ko jih 90% povzro?amo drug drugemu, pa ne bi bilo treba. Tako je povsod tudi na cesti.

mala

http://www.zdravapamet.si idej je precej. tudi bonton v prometu in bonton?ek v prometu nista slaba
:)

izi

Moje mnenje pa je,da bi bilo dobro mladim voznikom vsaj prvi dve leti omejit kubika?o vozila nekje na 1300 kbikov.
Po moje bi to prispevalo k manj tragi?nim nesrežam na Naših cestah.