Vse o pmeumatikah C4 grp

Začel/a unterhunt, Oktober 28, 2007, 10:31:01 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

unterhunt

LP...
Sedaj imam na grandi letne gume 215/55/16...Sedaj pa bi dal gor zimske gume 205/55/16...Vendar te gume niso vpisane v homologaciji.Zanima me pa zakaj ne??Vpisane so pa gume:195/65/15...215/55/17....215/45/18....215/55/16.
Ne vem zakaj bi lahko dal gor 195/65/15--205/55/16 pa ne
nič mi ni ve? jasno....
Mi lahko kdo pomaga??

hadei

Nekaj bistvenega ni narobe razen, da omenjena dimenzija nima istega obsega (dolžina, ki jo naredi kolo v enem obratu) kot ostale, ki so med seboj po obsegu enake. OK, gre navzkri? za nekaj milimetrov, kar je zanemarljivo.
V najslab?em primeru ti kaže nepravilno hitrost in prevočeno razdaljo ter posledi?no porabo.
[SIGPIC][/SIGPIC]

dvorjan

Ali pa daj gor 195/65/15. Tole je dalec najugodnejsa dimenzija (beri: najbolj razsirjena in posledicno najbolj poceni).
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

hadei

Evo rešitve. Zakaj pa bi imel ravno tisto dimenzijo 205/55/16? ?e imaš staro zalogo?
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Na spodnji povezavi imaš program za izračun dimenzij gume oz. za primerjavo koliko je odstopanje. Seveda mora biti rezultat čimbolj identičen.

http://www.bajc.si/marshal/izracuni/kalkulator_dimenzij_pnevmatik.html

V programu dobiš odstopanje od ene in druge gume glede na premer. Vendar moraš računat odstopanje na obseg. izračun za OBSEG pa je:

O= 3.14 x d(premer) oz. 2 x 3.14 x  r(polmer)
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Za primerjavo glede omenjenih dimenzij gum 215/55/16 in 205/55/16 je tako, da je pri prvi obseg 2019,02 mm, pri drugi pa 1984,48 mm. Drugo kolo naredi v enem obratu 34,54 mm kraj?o pot.
[SIGPIC][/SIGPIC]

bramar

Tudi sam razmišljam o zimskih gumah. Toda, raje bi imel kar s plati??i vred, da se lahko kar doma zamenjajo. Ker ima moj sin odve? 16 col platišča za peugeot-a 206, bi kar ta platišča z zimskimi gumami uporabil za grand pablota. Seveda moram gume ?e kupiti. kakšno je vaše mnenje?

hadei

Ve? kako je to, eni zagovarjamo, da je to super, drugi pa da ni v redu. Stvar posameznika. Meni je ?koda, da bi mi nostop gume gor pa dol jemali. Ni dobro ne za gumo in ne za platišče. ?e posebej mi je ?koda alu. Na tak Našin lahko tudi sam zamenjam gume. Vem, da to tebi ne pride v poštev, vendar pri meni so pa? tak?ne stvari prevagale to, da imam dvojna platišča. Na šeleznih zimske, na alu pa letne gume.
[SIGPIC][/SIGPIC]

unterhunt

Ja prav imaš hadei...res imam ?e staro zalogo.Sicer pa so nove in jih je ?koda ?e mi ležijo v garaži..Tako da jih bom uporabil.
Kaj pa ?e naletim na kakega norega policaja?Mi lahko teži?
Ker na stebri?ku od vrat je napisana samo ena dimenzija:215/55/16..

hadei

Seveda ti lahko...in to z 417,29?  oz. polovico v 8-ih dneh. Ampak tak?no malenkost ne bo opazil. Prej bo opazil nekega spimpanega z 19" felnami, kup odbijačev in ne vem ?e s ?em.
Problem se lahko pojavi tudi pri zavarovalnici. ?e imaš prometno ti lahko odbijajo vi?ino škode zaradi nehomologiranih naprav.
[SIGPIC][/SIGPIC]

unterhunt

hadei kaj pa ?e jih grem homologirat?
A ti ve? kolk to stane?

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

boga

verjetno bo tako, kot je napisal hadei, ?e nisem sližal, da bi se komu zaradi tega policaj vtaknil v avto, čeprav nikoli ne ve?. Verjetno nastane problem, ?e pride do prometne nesreče. Tudi zavarovalnica bi hitro znala kak izgovor najt, da jim ni potrebno škode izplačat.
Tistega lepega dne bo C4 picasso parkiran pred našo teraso.

sloslo

Ta teden končno dobim (po doooolgem razmisleku kateri avto kupiti) Picassoja, sicer 5 sedežnega.Moram pa kupiti zimske gume, pa me zanima, ker je tema o gumah že odprta, kako bi na tem avtu zgledale gume 195/65/15.Èe bi kupil te gume namesto 215/55/16 (v mislih imam Dunlop W. 3D), v razliki v ceni zraven dobim še nove feltne pa še mi ostane.Res ne vem zakaj niso mogli kot homologirane dati tudi 205/55/16:-(Tudi druge dimenzije, ki so homologirane odstopajo od originalne.

Tukaj pa se da narediti izračun za več gum hkrati, če koga zanima.
http://www.1010tires.com/TireSizeCalculator.asp

Hvala, LP!

dvorjan

15-colarke sicer ne bodo zgledale najlepse, peljale se bodo pa vseeno in se denarnica ti bo hvalezna. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!