Nakup C5 mk3, hidravlika ali fedri?

Začel/a theBill, Maj 29, 2022, 02:56:57 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Tole plavanje je lahko normalna akcina hidravlike, ki je malo drugačna kot pri klasiki, lahko pa da je kakšna zračnost v podvozju spredaj. Ponavadi krogle zdržiho 25000 km. Ti bodo pri Novaku vse pregledali in razložili.

Čojko

Krogle imajo normirano s strani Citroena 200.000km ali 10 let, zdržijo pa ponavadi dlje. Pred menjavo jih daj izmerit. Novak nima, ima Jerovšek. Pred morebitno zamenjavo preveri še cene. Original, ki so boljše in predvsem trajnejše (večplastna membrana) so bile z 35% (7 let)my Citroen popustom le malo dražje od IHFS.

Kar se tiče teh nihanj so običajna za hidravliko, ki te običajno navadijo da voziš nekoliko počasneje kot sicer in uživaš v udobju. Drugače pa imaš SPORT položaj in ga vključi takrat ko greš po taki cesti malo hitreje in nihanj ne bo več, avto pa še vedno udoben, vendar kompakten. Tako bi moralo bit če je drugače z avtom vse ok.

theBill

Avto je iz servisa, pravijo po testni voznji, da je s hidravliko vse v redu. Sem tudi sprobal navaden vs sport mode cez lezece policaje, in se razlika zelo pozna.

Mam pa par vprasanj. Na zadnjih stranskih oknih imam sencne roloje integrirane v vrata, na zadnjem steklu pa ne. Kolikor sem gledal, se cela zadnja polica zamenja. Nov pride 350€!!! pa se to z neznanim rokom dobave.

Kaksen predlog, kje to dobiti rabljeno? Nasel sem ga samo na eni shady turski spletni strani z vecinoma negativnimi ocenami, za 150€. Na ebayu ni nic...
https://urun.n11.com/oem-yedek-parca/citroen-c5-x7-arka-perde-pandizot-8342hx-orjinal-sifir-P534599324

Je nakup zadnjega sencnika sploh smiseln ali je bolj funkcionalno iti enostavno zatemnit sipe? Ceneje je ze.

Druga stvar je pokrov desne "luknje" v prtljažniku. Gledam slike Citroenov C5, eni imajo drugi nimajo tega pokrova. V servisni piše, da naj bi to imeli tisti modeli, ki imajo ojačevalec? To drzi? Fajn bi blo imet zaprt predalcek za razne drobnarije.

skrt3

Jaz imam zadnjo polico s senčnikom, ampak ne uporabljam!
Lahko se zmeniva za zamenjavo, ampak moram prej demontirat svojega in preverit mehanizem. V začetku poletja je "tamala" neki štrkala in se ne vrne več na mesto.
Mogoče utegnem čez vikend se kaj poigrat. Sporočim.

P.S.: kje so ti preverili hidravliko in za kakšen denar?

theBill

Citroen Novak - niso je preverili mehansko, preverili so s testerjem, pa ce mastijo amortizerji, in testno voznjo so naredili. Avto je tudi stal pri njih cez vikend, in se ni spustil.

Verjetno lahko Jerovsek se kaj vec stestira, kakor je Cojko zgoraj napisal?

Javi za zadnji senčni rolo :BigThumbs:

Se nekaj, so imeli C5 letniki 2016 kaj vpoklicev?

Lorencing

Nisem najbolj relevnten vir informacij, ampak mojih 5c ... po mojih izkušnjah avto tako ali tako malo bolj plava, v dobrem smislu, ampak po mojem je to del "udobne vožnje", ker 5ka res pobira luknje za šalo, sem ga letos poleti peljal celo po Kamenjaku 50-60-70 in je še v enem kosu. Treba se je zavedat, da gre tle za komfort limuzino in ne športno limuzino (razen seveda "ekstra šport" izvedb) ipd. Vzroki za "napačno" obnašanje avta na cesti so pa lahko mnogi, od kontrole hidravlike ter zdravja delov le te, do amortizerjev (ne toliko vzmeti) in celo gum. Sem imel to "srečo", da sem dal čez vožnjo z GY Efficient grip, 101 index teže in XL verzija, in potem menjal na GY Eagle F1 assim.5, 97 index teže in verzija BREZ XL opcije. 97 index teže je naveden tudi kot default za ta avto (seveda tudi Michellin gume), ampak obnašanje avta na cesti se je občutno spremenilo. Sedaj dosti bolj plava, ker so mehkejše gume, res pa je, da imam jaz 225/55/17 dimenzije in bi z 18 colskimi bilo spet čisto drugače. V glavnem sprejet je treba dejstvo, da gre tu za komforten bolj kot špotren avto in ga temu primerno tudi voziti, če želimo, da dela kot se šika. Moja 2008ka na fedrih še kar požira kilometre, bo pa treba kmalu na servis.

theBill

Sem se vmes, ko je bil Citro na servisu, peljal po istem odseku ceste s starim avtom, in se je podobno obnasal, neka specifika vecjih grbin in valovitega asfalta, tako da kar se tega tice je v redu.

Imam enake dimenzije gum 225 55 R17, trenutno so gor letne, imam pa narocene celoletne.

In ker me ravno caka obisk pri vulkanizerja, sem zasledil, da je poseben postopek pri Hydractivu, ce cel avto dvignes na dvigalo:

CitatWhen the car will be lifted off the ground with all the wheels hanging freely (unsupported):

- then the car should first be raised to the maximum position.
- then loosen / remove the LDS cap
- perform the operations required
- when complete, lower the vehicle to the ground
- replace the LDS cap & lower the car back to normal ride height

Je to vse ali je se na kaj drugega treba pazit?

Nekaj me bega tu, ne bo hidravlicnega olja ven iz posode vrglo, ce avto spustis nazaj na tla brez pokrova na LDS posodi? Bo avto ostal v najvisji poziciji tudi ce se ugasne masina?

Se to, koliko pumpate 17 colske gume, da je voznja kar najbolj udobna?

Čojko

Dovolj je samo najvišji položaj. Vulkanizerji to vedo.

Drugače pa ne bo nič ven vrglo,  avto bo ostal v max. Pumpaj kolikor predpisuje toverna. Tudi gume kupuj take z vsemi oznakami na gumi.

Citroenovc

OK

LP
Primož

theBill

All-season zaradi tega, ker je glede na zadnje zime sneg v Lljubljani bolj kot ne redkost.

Pa 90% voznje je po AC v sluzbo, in posledicno majhna obraba.

Na sedanjem avtu sem imel 2 seta, in sem gume vedno menjal po 5ih letih zaradi starosti, profila je bilo pa le kak mm ali dva manj kot pri novih.

Se eno vprasanje, ravno iscem aftermarket varnostne vijake, ker so originalni Citroenovi bolj tko - vidim da so feltne enake za C5 in C6, predvidevam da so tudi vijaki enaki?

theBill

Citat od: Èojko;281663Dovolj je samo najvišji položaj. Vulkanizerji to vedo.

Drugače pa ne bo nič ven vrglo,  avto bo ostal v max. Pumpaj kolikor predpisuje toverna. Tudi gume kupuj take z vsemi oznakami na gumi.

Hja, sem vprasal Vladota pri Citroen Novak, in pravi da je priporocljivo tudi pokrovček odstranit, ker lahko kljub najvisji poziciji sčasoma tank oziroma tesnilo LDS olja začne puščati.

Tole sem nasel na enem francoskem forumu, že izdelana opozorila v PDF z opisanim postopkom za dvig na dvigalo za mehanike in vulkanizerje, ce se komu prav pride.

https://mega.nz/file/DhwSTSSB#eZOcQxp_wpf9ccTvuN-8QI0c3DsIVNR5ikOZ0jFCrGk

skrt3

Citat od: theBill;281655Citroen Novak - niso je preverili mehansko, preverili so s testerjem, pa ce mastijo amortizerji, in testno voznjo so naredili. Avto je tudi stal pri njih cez vikend, in se ni spustil.

Verjetno lahko Jerovsek se kaj vec stestira, kakor je Cojko zgoraj napisal?

Javi za zadnji senčni rolo :BigThumbs:

Se nekaj, so imeli C5 letniki 2016 kaj vpoklicev?

Pozdravljen.

Mehanizem roloja sem, med poskusom popravila, dodatno poškodoval, tako da, žal, je neuporaben. Toliko v vednost, lp

theBill

gs nautica

Èe kdo potrebuje jeklena platišča 16 col za c5 naj se javi...prodam.

theBill

Ima kdo podobne izkušnje s hidravliko?

Avto je zjutraj zelo trd, ne vem kako bi se drugače izrazil. Èez ležeče policaje gre kot da vzmetenja ne bi bilo, posledično se vozim čez njih v prvi prestavi kot po jajcih.

Ko grem čez iste ležeče policaje z ogretim avtom proti domu, vzmetenje čisto normalno dela in jih zelo lepo blaži, veliko lepše kot navadno vzmetenje pri prejšnjem avtu?

Kaj bi lahko bil vzrok? Pri Citroen Novak so mi sicer ob servisu povedali, da sprednji desni amortizer minimalno masti, iz njega ne teče olje, samo se pa vidi da je masten - pravijo da zaenkrat ni potrebe po menjavi, menjal naj bi se če bi začelo olje puščati in bi opazil sledi olja na tleh pod amortizerjem.

Bi lahko to bil vzrok, je kaksna kugla fuč, ali kaj tretjega?