Automatic gearbox fault

Začel/a erzzz, Januar 01, 2022, 07:01:19 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Obvladam kar obvladam. Mehanik sigurno nisem zato se tega ne lotim. Vedno pa iščem take ljudi, ki obvladajo svoj posel in jih tudi rad pošteno plačam. Najboljši dobijo celo napitnino. Ne vem zakaj je taka skrivnost povedat koliko ur je normiranega dela za demontažo in montažo menjalnika z kalibracijo in vlivanjem olja oz. koliko ur za to porabiš ti. Saj če rabiš 6 ur je teh 200€ poštena cena. Pa naj bo 5 ur golega dela in 1 uro ukvarjanja s stranko. Jaz totalni laik tega ne vem, zato tudi sprašujem.

Pa se sploh ne obešam na teh 300€. Povej mi raje kaj dobim za 1200€ do teh famoznih 1500€ dalje,...

mirchi

Glede na to,da imas dostop do service citroen pa ja lahko pogledas sam.
Pa na spletu so katalogi rezervnih delov. Točno vidis,kaj dobiš za ta denar. YT mojstri tudi razlozijo.

Mene norme ne brigajo. S popravili se ne ukvarjam profesionalno. Tudi popravljam po svojem sistemu. Se pravi,ko nekaj razstavim,pregledam se ostale zadeve in jih zamenjam,če opazim da se jim bliza konec. Nimam časa delat 2x.
Lahko pa ti povem, da sem za menjavo hidro bloka,razstavljanje,čisčenje,spiranje menjalnika in hladilnika porabil cca 3 litre cistilnega bencina, 2 litra atf olja in 12 litrov mobil 3309.
Cas dela je bil cca 8 ur. Menjalnik je ostal  na avtu. Zamenjal sem samo ventile na krmilni enoti.
Ampak jaz nisem merodajen. Ne ukvarjam se s tem profesionalno.
 Gredo mi pa na organ strokovnjaki,ki sami ne zamenjajo niti gume,znajo pa ocenit delo,postopke..
Specialno i  diagnostično orodje se tudi prodaja po cenah kepice sladoleda. Najboljse da se mehanske ure delajo zatsonj
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Čojko

A sem prav prebral? 200€ za material in 8x30€ = 240€ delo = 440€, pa naj bo še 300€ za montažo in demontažo, čeprav je je bila le delna = 750€ oz. točno pol manj od teh famoznih 1500€ od kjer naj bi se vse začelo.

Meni pa grejo na organ nateguni. In to zelo. Zato tudi to raziskujem.

Ne skrbet saj bom vse sam pogledal, ker v tej sloveniji vsi vse skrivate in ste užaljeni, če kdo kaj vpraša.

mirchi

Èe je kdo užaljen,ste to vi mojstri kavč strokovnjaki. Ce se ti zdi drago,popravi sam. Znanje je zaston.

Znaš postavit diagnozo,kaj je narobe z menjalnikom? A veš,kateri hidroblok je ustrezen za tvoj menjalnik?
Maš diagnostiko,da zamenjas olje,poznaš postopek?

Nevom nadaljeval. Bima smisla. Samo ta,poguglaj malo,koliko stane eno izobrazevanje za popravilo menjalnika. Ne tako kot ga vidis na yt.  

Alesz je prav povedal. Nima smisla tu. Veleumi veste vse.

Čojko

Nisem mehanik, niti zidar, fasader, keramičar,... sprašujem samo za predračun ali račun po postavkah, material, delo, za neko okvaro na menjalniku, saj me zanima kaj je to, da je od 1500€ dalje in kar se normalno vpraša vsakega obrtnika preden ti pride delat. Tudi keramičar je mogel na izobraževanje, pa mora imet orodje, poznat postopke, lepila ipd.

Da zaključimo. Tu nima noben pojma oz. noče povedat. Na forumih se je včasih kaj izvedelo, danes ne več.

mirchi

Ptimerjava keramicarja in zidarja s popravilkm avtomatskega menjalnika pa zmaga!
Mi je prav polepsala jutro.

Čojko

No, sem zadovoljen da si imel lepo jutro. Jaz tudi. Sem se zapeljal z rdečim GS-om v službo. Neprecenljivo.

No, recimo ko je čisto fuč hidroblok je popravilo v Franciji na pooblaščenem servisu sledeče:

Hidravlični blok: 1430€.
4 litra olja: 2 x 137€.
M.O. zamenjava bloka: 2.50 x 60€.
Nadgradnja polje: 0.40 x 60€.

Drugače pa so kolegi francozi masovno naročali hidrobloke v angliji na spletni strani http://www.jpat.co.uk/index.html za 650€, olje pa je tudi sedaj bistveno ceneje in sicer cca. 50€ za 4 litre in ne 280€. Za pikolovce je potrebno še nekaj tesnilne paste in to je to.

Zaokroženo navzgor je to 900€ z glanc novim hidroblokom. Vsak malo boljši mehanik pa zna hidroblok tudi popravit, čeprav se za tak denar mariskdo ne upa. Selenoidi, vzmeti,...

To je copy paste od Francozov in ne izzum nekega kavčnega mehanika.

DejanO

Citat od: Èojko;279846Naj dodam še svoj pisker.

Tu se gre najbrž za Aisin TF-80SC, ki je poznan kot en najslabših menjalnikov na trgu. Uporablja ga veliko znamk, od PSA, Volvo, Mazda, Alfa,...

Ne prenaša agresivne vožnje, je omejen na 450Nm navora (recimo C6 2.7HDI ga ima 440Nm) in grejo tja do kakšnih 300kkm.

Se pa pri teh avtomatskih menjalnikih trgovci in serviserji norčujejo iz uporabnikov/strank, ker kao nekaj več znajo.

Citroen ima v bazi nov menjalnik za C6 2.7HDI - v bistvu enak kot tvoj, za 13,500€ :Hammer3: Dobim pa 35% popusta, če ga vgradim na pooblaščenem servisu. :BigThumbs:
Za tovarniško obnovljenega hočejo 8.900€ :Hammer3:

Nekateri za menjavo menjalnika (starega dol, novega gor) + olje zaračunajo 300€. Èe daš 7 litrov AISIN Premium ATF 6 ATF-92001 (predpisano je cenejše mineralno) je to cca. 100€ in zdaj nekdo hoče 200€ za snet in nazaj prišraufat menjalnik z nastavitvijo in vlitjem olja. Že to je dosti.
Pol imaš nov hidroblok na ebayu za dobrih 800e oz. s poštnino za 900€, rabljene dobre pretvornike navora dobiš za dobrih 100€, nov verjetno okoli 200€, morda 250€, mojster napiše, da če bo treba še to ko ima že vse razdrto, da je še 400€,....
In pol tej mojstri rečejo, da hočejo 1500€ samo da začnejo odpirat,....

Verjetno moraš res nekaj znat, vendar to spet ni taka znanstvena fantastika, da kasiraš uro po 100€ ali več.

Pismo, saj še kirurg nima take urne postavke.

Kje si slišal da gre za neposrečen menjalnik. Meni pa znancem, ki vozimo C5ke X7 dela vse BP pa 280.000 km bo imel kmalu, na 210.000 km prvič menjano olje po klasični metodi. Hidro bloki so se res menjavali, zakaj do tega pride pri nekaterih, ne vem. Nekateri tudi ne vedo lepo delati z menjalniki, menjava se pri popolni ustavitvi in z občutkom dela z ročico.

Naslednik AM6, EAT6 je prišel kasneje 2016 z blue HDi motorji. Kakšna pa je razlika, verjetno je bolj ekonomičen.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

Čojko

Tule piše https://www.doavta.si/teh-avtomatskih-menjalnikov-se-izogibajte/

Kar se tiče menjave olja se priporoča na 60.000 km po klasični metodi, saj gre ven 3 od 7 litrov. V kolikor ni bilo menjano dalj časa se dela po klasični metodi 3x v razmaku par 100km oz. po TIM Ekardovi metodi s čistilom in izpiranjem - precej boljše. Tudi odvisno kakšno pride ven, al je skurjeno in imaš težave s hladilnikom recimo, Nekateri so celo dodajali DIY hladilnike olja itd.

Lifetime za TF 80SC pa je okoli 300 jurjev, odvisno od načina vožnje, koliko ima motor navora,  menjavanja olja itd.

mirchi

Tule so nasteli skoraj vse avtomatike novejsega casa. Pozabli so pa na drek,ki ga vgrajuje Mercedes,pa VWjev dsg. Vsi vemo kaj se zgodi s tema dvema pri 100000 prevozenih. Ce na Mercedesu olje prvič menjas na 60000 bo sel. Prav tako VW. Ce upostevas tovarniške predpise si pa v riti. Ampak po mojem mnenju ni menjalnika,ki bi lepse delal,kot vw dsg,ko dela pravilno. Mercedes mi ni tako všeč.

Drugace pa,prva menjava olja na mojem Volvotu ke bla pri cca 250000,ker je zacel spušcat cudne zvoke. Kupil sem ga priblizno z 220000 Delal je normalno. Pri 300000 pa je nehal prestavljat in mocno cukal iz P v D. Po popravilu sem prevozil cca 600 km in dela lepo. Wandler je se zdrav,tak da mislim da imam naslednjih cca 100000 mir. Vec kot 3 leta ga pa verjetno mebom vec vozil. Tolko o zanič menjalnikih.

DejanO

Citat od: Èojko;279938Tule piše https://www.doavta.si/teh-avtomatskih-menjalnikov-se-izogibajte/

Kar se tiče menjave olja se priporoča na 60.000 km po klasični metodi, saj gre ven 3 od 7 litrov. V kolikor ni bilo menjano dalj časa se dela po klasični metodi 3x v razmaku par 100km oz. po TIM Ekardovi metodi s čistilom in izpiranjem - precej boljše. Tudi odvisno kakšno pride ven, al je skurjeno in imaš težave s hladilnikom recimo, Nekateri so celo dodajali DIY hladilnike olja itd.

Lifetime za TF 80SC pa je okoli 300 jurjev, odvisno od načina vožnje, koliko ima motor navora,  menjavanja olja itd.

avtorji amerikanci
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

erzzz

Update: napaka se do zdaj ni ponovno pojavila. Opravljena menjava olja pri avtomatski menjalniki Lesce, povedali so da je bilo olje že precej slabo. Zaenkrat se mi zdi da je OK. Občasno, ko prestavim iz P v R(ko štartam avto) malce butne, nasploh pa kar lepo šalta. Upam da tako ostane..

zlikovski

Èe butne, je hidroblok za zamenjat, še najmanjši strošek, če se bo ponavljalo, in bo pogosteje, to čimprej saniraj, drugače boš imel še večje stroške popravila menjalnika.

erzzz

Kakšen je pa to strošek? Predvidevam, če se menja hidroblok je potem potrebna tudi ponovna menjava olja?

Čojko

Kako so ti menjali olje? Tim Ekard?
Praviš, da je bilo olje menjano 30 tkm nazaj in da je sedaj slabo,...

Jaz sem imel danes priliko videt na prafaktorje razdrtega AISINa in zraven 20 min razlago mojstra. Sploh ne dela več popravil teh menjalnikov, pač pa samo generalne obnove, kjer ostane staro samo železje in ohišje. Mi je tudi vse pokazal in razložil. Se strinjam po vsem tem kar sem videl.